Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Motor Freni

10ur

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Geçen hafta abimle arabada gidiyorduk çokda yavaştık ancak hafif bir viraj sonrası yolun 2 şeritli yolun sağ şeridine dökülen yağdan olsa gerek sıcakta vurunca araba kaydı...tünele girerken oldu bu ve sağ duvarla sonra sol duvarla yüzyüze geldik 3 kez döndük öyle need f.s. de gördüğümüz driftlerden oldu ama çarpıyorduk...korktuk fln hemen motor frenine başvurdu abim ve durduk...aman patiler sıcakta asfalt eriyomuş siz siz olun dikkatli olun böyle bir durumla karşılaşınca motor freni işe yarıomuş test edildi onaylandı :D

neyse soruma gelince motor freninin arabaya ne gibi zararları vardır?yada var mıdır?
Mesaj tarihi:
Zararı olmaması lazım. Bayır aşağı çakıllı yerlerde falan kullanılması lazım devamlı yoksa bi kaptırırsan gördüğün ilk duvarda durursun =) Tabiki motor frenini de hızına göre kullanman lazım 100 le giderken 1 e atıp motor freni yapsın dersen alırsın eline motoru =)
Mesaj tarihi:
ben sola virajlı inişli alt geçit tüneline hızlı girdim araba arkadan kaydı sağa kırdım bu sefer arka öbür tarafa kaydı bi daha sola kırdım arka yine kaydı böle gezerek 10metre gidip arka tarafın hakimiyeti kaybedince duvara köstüm sonra döndüm bide ön tarafı köstüm oh mis.
sağ taraf haşat iki lastik yarıldı çok şeker bişey oldu.
Mesaj tarihi:
vitesle yapıyorsan o işi motor freni olmaz, motor freninde eksoz manifoldu kısılır, motorda biriken gaz pistonlara basınç uygular devir yükselir ama hız düşer. otobüslerde, kamyonlarda falan vardır bu sistem sadece.

senin dediğin vites ufaltmak, deviri tutturamazsan şanzımanı ele alabilirsin. esasen faydası olmayan bir olay, frenajı iyi yapmak lazım. yağda, karda, buzda vs zaten tam fren yapılmaz yarımdır çeyrektir artık arabayı tanımak tecrübeli olmak lazım.
Mesaj tarihi:
Selam,

ABS nasıl oluyor da kaygan zeminde işe yaramıyor :))

ABS kaymak asfaltta ve tozsuz yolda, ısınmış lastiklerle yapılan fren denemelerinde ABS'siz sisteme göre fren mesafesini uzatmıştır. Kaygan zeminlerde ise avantaj haline gelir ve kısa mesafede durdurur. Pek bilinmeyen en önemli avantajı ise fren anında aracın stabilitesini koruması ve aracın düz durmasını sağlamasıdır. Benim eski Audi 80'de ABS'i kapatmak için düğme vardı ve gerçekten onsuz fren yapınca araba yola göre yamuk kaldı :P

Yüksek hızda yapılacak olan vites küçültmeler -hele ki viraj alırken- aracın stabilitesini bozabilir. Okuduğum bir yazıda, dörtçeker araçların iki çeker araçlara göre stabilitesini daha iyi koruduğunu belirtiyordu.

Vites küçülttüğünüzde torkun ve gücün daha yüksek olduğu devir bandına çıkarsınız ve bu esnada siz aktarma elemanlarına debriyaj balatasının kavradığı esnada bu yüksek gücü anlık olarak uygularsınız. Kısacası Tüm aktarma elemanları zorlanmış olur. Hiçbir şey olamayabileceği gibi çok şey de olabilir. Bu tamamen aktarma grubunun kalitesine ve motorunuzun uygulayacağı fiziksel kuvvetlere bağlıdır.

Saygılar.

Saygılar.
Mesaj tarihi:
motor freni motoru anlik olarak zorladigindan uzun dönemde yipranmaya neden olur, her zaman degil, gerektigi yerlerde uygulanmalidir..

sevgi kelebekleri..
Mesaj tarihi:
Niye 100 le giderken 1 de olamazmı araba. Geçmez diye bişey yok zorlanır ama geçer yinede.
Hiç olmadı bayır aşağı 1 le hızlanırsınız. Deviri aldıktan sonra debriyaja basarsın araba hızlanır 100 e geldiğinde debriyajdan çekersin ayağı. Motoru havalarda görürsün v.s :P
Ne demişler demokrasi. Çağreler. vb..
Mesaj tarihi:
pardon çağıre

Bunu da düzelt sana başka malzemeler de vercem eğlenesin orda ok ?

[ Mesaj 30 Temmuz 2007, Pazartesi - 14:56 tarihinde, CaNNi tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
Motor freni tek başına kullanınca çok yararı olmaz ama frenle beraber kullanınca çok etkili olur çünkü kaymayı engeller. Hangi vitesle motor freni yapacağını da düzgün seçmen lazım yani 130la gierken 2ye çekersen ya cut off olur motor veya tekerlekleri kilitler.
Zamanlama aolarak frene basıcaksın o anda motor freni yapmaya başlıcaksın yani önce fren her zaman.
  • Yeni Oluştur...