Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

4 eş kanunu

Bone

Öne çıkan mesajlar

İslam zaten Arap kültürüdür. Bizim kültürümüzde Türk İslam sentezi dediğimiz şey Orta Asya Pagan-Şaman kültürü ile Arap kültürünün uyumlaşmış halidir.

edit: Kitap ibadet inanç olarak değil İslami yaşam tarzı olarak kast ettim.

[ Mesaj 27 Temmuz 2007, Cuma - 22:21 tarihinde, ombakkombak tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Islam Arap kulturu degildir. Peygamberi Araptir. Hz Muhammed bunun icin hayatta iken yaptigi hicbirseyin yazilmasina izin vermemistir.

Ornek olarak insanlar kayit etmek istemis, mesela nasil giyinir, nasil yemek yer, vs vs .. izin verilmemis.

ve hatta Kuran'i kerimi yorumlamasina dahi izin verilmemis. Kuranda Hz Muhammed uyarilir, "Senin gorevin mesaji iletmek, aciklamak degil. Kuranin ogretmeni benim." seklinde uyarilmistir.

Oldukten sonra, bir takim zevzekler, ki bir kac yuz yil sonradir, peygamberi yucelticez diye baslamislar bilgi toplamaya, hadis dedikleri de budur.

Adam sana peygamber olmus, aradan 250 yil gecmis, gelip soruyo..

-- Hoca hic bildigin bir soz var midir Peygamberin ettigi ?
Cevap : Walla dedem dedemden duymus, kadin ortunecekmis, birde kicina bomba takip patlarsan 4 e$ degil 72 tane alirsin.

gibilerinden.... Kuranda zaten bunlarda yazar, senin onune kitabi koydum, eksiksiz koydum, hala kitabi okumaz, milletin lafina kosarsin, cezasinida zamani gelince verecem der (judgement day).

vs vs.. ;)

Edit: Editini sonradan gordum, evet yasam olarak malesef Arap kulturune egilmisler, fakat terso olan kisim, cogu muslumanim diyen , benimsediginin Arap kulturu oldugunun farkinda degil.

[ Mesaj 27 Temmuz 2007, Cuma - 22:28 tarihinde, Arlooax tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Din olarak demedim ama İslam deyince akla gelen şeyler; Örtünme, Ezan, Minare, vs. Arap kültürüdür. İnanç olaylarını kast etmedim diye ekledim. İslam Kültürü=Arap Kültürü dedim. Kitabı okuyan bilir ben bilmediğim şey hakkında ahkam kesmek istemem, Kuranı okudum diyorsan anladım diyorsan sana uyarım. Ama yarı Arap yarı Türk biri olarak İslam kültüründe bulunan çoğu şeyin Arapların yaşadığı coğrafyadan kaynaklandığını biliyorum. Ama mesela türbe ziyareti adak, muska yazan hocalar, mevlüt gibi şeylerinde Türk-Şamanist kültüründen kaynaklandığını biliyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Zamanında şöyle bir yazısı kopyalamıştım:

said:
.....
Peki, öyleyse ayet ne demektedir?
Dikkat edilirse "Başörtüsü takın, başınızı örtün" denmiyor da "Başınıza aldığınız o örtüleri boyunlarınıza, omuzlarınızdan aşağıya da salın" deniyor. Bunun sebebi, o dönem kadınlarının başörtülerini arkadan bağlayarak, omuzlarını ve göğüslerine kadar boyunlarını açıkta bırakmalarıydı. Böyle daha çekici olacaklarını düşünüyor olmalılar…
Buradan "Başörtüsü değil, boyun örtüsü emrediliyor" diye bir sonuç çıkarmak, işi yokuşa sürmek ve anlamamak için diretmekten başka bir şey değildir.
Çünkü Kuran'ın çoğu emri zaten böyledir. Yani ayetler çoğunlukla "yürürlükteki durum" üzerine gelir ve onu düzene sokar.

Örneğin, "Cuma namazı kılın" demez de, "Zaten kılmakta olduğunuz o cuma namazı var ya, işte onun için çağrıldığınızda alışverişi bırakın" der.
Yine örneğin, "Namaz (salât) diye bir şey icat edin, kurban (nahr) diye bir uygulama başlatın" demez de, "O yapılmakta olan namaz (salat), kesilmekte olan kurban (nahr) var ya, işte onu siz Allah için yapın" der.
Yine örneğin, "Dörde kadar evlenin" demez de, "O onar, on beşer evlenip de geçindirmek için yetimin malına el uzatmaya kalktığınız eşleriniz var ya, işte onları dörde, üçe, ikiye, hatta bire indirerek evlenin, yetimlere haksızlık yapmaktan korkuyorsanız böylesi daha iyidir" der.

Demek ki bu tür ayetler yürürlükteki duruma müdahale etmek, yanlış taraflarını düzeltmek, ıslahat yapmak amacıyla gelmektedir. Düzelttiği şekliyle de kalıcı emre dönüştürmektedir.
Başörtüsünün de böyle olduğunu düşünürsek, denmek istenen; "O zaten takmakta olduğunuz başörtüleriniz var ya, işte onları aşağıya doğru da salın, başınıza toplayıp da boynunuzu, omuzunuzu, göğsünüzü, sırtınızı açıkta bırakmayın" demek olur…
.....

Haber10'dan İhsan Eliaçık'ın yazısı, dileyen yazarın arşivinden orjinalini bulabilir.

[ Mesaj 27 Temmuz 2007, Cuma - 22:36 tarihinde, sg-1 tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

ombakkombak benim yorumlarim benim okuyup anladiklarim. Sadece Arlooax boyle anlamis de bence, zira uber bir insan oldugum kanatinde degilim her seyi anlayan :)

Tabi Islam kulturu Arap kulturu ile nasil desek ic ice su anda, fakat olay tanimlarda, bana Islam dendigi zaman beni sadece Kuran baglar, afedersin kicima sallamam Arap nasil practice etmis. Bilmem gereken her sey kitabda zaten, kendi inancim geregi bilmem gerekenler diyeyim daha acik olsun.
Sosyal ağlarda paylaş

Molto biraz dikkatsiz okuyorsun galiba, olay yatak fantazisi degil, sosyal boyutu var olayin.

O yillara geri gittinginde ortalik dul kadin kayniyor. Bu yuzyildaki gibi ekonomik bir ozgurluk yok kadina. Sonucta karnini doyuracak, nasil olacak o i$? Rahat vermezler bir taraftan, i$ yok diger taraftan.

Bu acidan kullanildigin da sosyal tarafi var olayin. Ama nedir, erkek milleti, isine ne gelirse o tarafa hayda hurala.
Sosyal ağlarda paylaş

Arlo, tum zamanlar icin gecerli degil mi abi Kur'an? Evrensel degil mi bi de? Ben kesinlikle katiliyorum, kendi cagi icin devrimsel nitelikte, sadece bu olay degil bircok seyi Kur'an'in. Ama bi oyle bi boyle yorumlaniyor bu isler, ona biraz bozuluyorum acikcasi. Isine gelen yapiliyor gibi Kur'an yorumlama olayinda.

Ayni sey Maide suresinde de var mesela, hirsizin elini capraz kesme konusunda falan.

[ Mesaj 27 Temmuz 2007, Cuma - 22:42 tarihinde, Penthesilea tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Tamam Arlo anlaşmışız işte, sen nasıl uygularsan uygula. Ben dinden bahsetmiyorum zaten, İslam bir din olduğu kadar aynı zamanda bir Kültürdür. Araplar mesela hangi dinden olursa olsun islam kültürünün bir parçasıdır. O yüzden Arap Milliyetçiliği kendisini Allahü Ekber diyerek ifade eder. Bir slogan gibi kullanırlar bunu. O coğrafyada Müslüman olmak Arap olmak aynı şeydir. Ben Müslümanım deyipte Beyaz Türk gibi Avrupai hareketler yaparsan çok şaşırırlar.
Sosyal ağlarda paylaş

İslam bence adapte olabilirdi, sadece beyin yıkayarak güç elde etmek isteyenler islamı çarpıtarak adapte olmasına engel oldu. Tabi kuran'ı kerimin hepsini değil bazı kısımlarını okduğum için çok da yorum yapamam herhalde bu konuda. ama yine de çarpıtıldığı kesin, en azından "din adına öldürmek" gibi bir kavram varken
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Arlo, tum zamanlar icin gecerli degil mi abi Kur'an? Evrensel degil mi bi de? Ben kesinlikle katiliyorum, kendi cagi icin devrimsel nitelikte, sadece bu olay degil bircok seyi Kur'an'in. Ama bi oyle bi boyle yorumlaniyor bu isler, ona biraz bozuluyorum acikcasi. Isine gelen yapiliyor gibi Kur'an yorumlama olayinda.

Ayni sey Maide suresinde de var mesela, hirsizin elini capraz kesme konusunda falan.

El kesmek gibi bir olay yok kuran'da, bir takim tercumelerde var, orada gecen kelimenin iki anlami var, bir tanesi "isaretlemek", digeri ise "kesmek".

Ilginc olan tarafi, o kelime baska surelerde de gecmekte. Hepsindeki anlami butun tercumelerde "isaretlemek".

Fakat bazi tercume sahiplerine o surede kelime anlami olarak "kesmek" daha uygun gelmis. Isin ilginc tarafi Kuranda iki elini isaretleyin der, yani bunlara kalsa iki elini kesicez, adam toptan hirsiz olacak ayaklari ile ekmek parasi kazanamadigi takdirde :)

Ben onun icin diyorum, okuyacak adam onune ne kadar tercume varsa koyacak, calisacak, zira arapca bilmiyoruz, tercume edenin insafina kaliyorsun. Fakat Cross Check yapinca bir bir yakaliyorsun olaylari.

Evet mesaj evrenseldir bu arada ve basittit. Papa kardesimizde dedi ya, "Ben deisik bisi goremiyorum Kuranda" diye, millet kizarken bana gulme krizi geldi mesela :)

Lem deisik ne bekliyorsun ki, new set of instructions filan istiyo galiba, ana mesaj hep ayni, o yuzden evrensel zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

Soulless itiraz edince her sey olmuyor bildigin uzere :) Birde bunu diyen ben degilim herhalde, ben arapca felan anlamam, bunu diyenlerde konu uzerine egitimli, ogrenimli insanlar.

Olayin sapsal boyutu, diger taraf sizin tercume yanlis demiyor , yorumun yanlis diyor vs vs ..

Yani olay sacma sapan, uzun lafin kisasi, benim bunlari yazmamin nedeni inananlarin kalbine huzur, inanmayanlarin aklina fikir vermek degil.

Gozlemledigim bir sey var, sorunun kaynagina inmekten aciziz, akilli elestirilerden , fikir uretmekten aciziz. Bir seye inanmaya bilirsin, kimse inanmak zorunda degil konu ister ilahi olsun ister casual. Fakat karsi taraftaki fikri anlamak lazim, amacin mucadele bile olsa.

Bu forumlara bakiyorum, insanlar bir birlerini kiriyorlar. Biri otekine yobaz der, oteki birine baska sifat takar.

Sifatlar mevcut fakat arkalarinda sakli olan tanimlar eksik.

Bu konu itibari ile ise sorun; 3 kere bo$ ol deyince bosanirsin demeden once bakarsin bir oylemidir diye mesela ?

Tabi bos, keske bisiler duzelse, umud tukenmezmis.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben pratik bir insanim Arlooax. Inanmadigim bir dinin ne oldugu belirsiz detaylarini incelemek yerine o dinin takipcisi oldugunu soyleyenlerin , o din adina sokakta neler yaptigina bakiyorum dolayisiyla. Bunun sonucu olarakta bu ve benzeri durumlarda o kelimelerin nasil tercume edildigini vs bilemeyebilecegimi kabul ediyorum.
Ama sende takdir edersinki birilerinin islam adina gunasiri kendilerini ve birsuru baska insani havaya ucurdugu ve bayagi kalabalik bir surununde buna alkis tuttugu bir zamanda butur detaylar onemini yitiriyor benim icin.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...