Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Demokratik Seçim Analizi

Messor

Öne çıkan mesajlar

Sitede herhangi bir başlık verilmemiş, ana sayfadan "demokratik seçim analizi" diye tıklayınca ulaşılıyor.

İlk önce link ( Sixoms a sonsuz teşekkürler) http://www.cnnturk.com.tr/secim/konda.asp

Şimdi. Kaynaksız konu açmamak için bunu bekledim, kaynağı irdeleyici mesaj atmayın. Doğru olduğunu varsayarak - ki ben bunları düşünüyordum- bu çerçevede "mantıklı" tartışma bekliyorum. Mantıklı tartışmadan kastım, "HALK İSTEDİ DAHA NE" tarzı cevaplar atanlar boşuna yorulmasın.

Evet.

Eğitime göre: En eğitimsiz kesimde AKP oranının tavan yaptığını ve bunun eğitimli kesime doğru CHP ye kaydığını görüyoruz. Sanırım bu platformdaki hiç bir birey "eğitim şart" ifadesini karalamayacak değil mi? Peki o zaman eğitim arttıkça tablo neden böyle sizce? Acaba bunun öğrenme ve keşfetme kavramıyla alakası mı var? Farkındalık ve bilinç kavramlarının elde edilmesiyle bir alakası olabilir mi acaba? Bir nevi vizyon genişlemesi olarak gözlemleyebilir miyiz? Biraz da düşünce özgürlüğü katsak buna, ne dersiniz? Kısıtlanmışlıktan uzak, özgür bireylerin varoluşu.

Cinsiyete göre: Bu konuda herhangi bir tartışma açmak istemiyorum, doğum sırasında cinsiyetinizi seçmiyorsunuz. Gerçi kadın/ erkek dengeleri üzerine konuşulabilir, ama tabloda ben çarpıklık görmedim.

Gelire göre: Bu tabloda da görüyoruz ki, yoksulluktan zenginliğe geçiş, AKP dene CHP ye geçişi getirmiş. Acaba bunun hayat standartlarının kişilere sunduğu statü imkanlarıyla alakası olabilir mi? Zengin insan imkanlı insandır, verilene razı olmaz, kendi istediğine elini uzatır. Yani tercih hakkı en çok olan insandır. Bunların sayesinde daha özgür bir vizyona sahip olacaktır. Felsefede de olduğu gibi, düşünceler bazı ihtiyaç zorluklarının getirdiği bilinç altı kapaması olmayınca serbesttirler. Yani, geçim sıkıntısı olmayan adam daha üretkendir. Bir düşünmek lazım.

Aile yapısına göre: Burda da, az çocuklu ailelerden çok çocuklu aile yapısına geçişlerde CHP/AKP oranları değişim göstermiş. Acaba bunun doğu/batı, ilkellik/gelişmişlik karşılaştırmalarıyla bir ilgisi olabilir mi?

Veriler böyle, vericeğiniz cevaplar mantık içeren cevaplar olursa müteşekkir olurum. Bilimsel veriler kullanabilecekseniz sakınmayın, memnun edici olur.

Düzeltme: Uykusuzluk olsa gerek, Demografik Seçim Analizi olacakmış.

[ Mesaj 24 Temmuz 2007, Salı - 02:48 tarihinde, Messor tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi şöle bişi var eğitim seviyesi yükseldikçe oylar chp ye kaymış buda bence sunu gösterir daha yeni 18 yasına girip bu sene oy kullanan ve 18-21 yaş arası gençlerimizin%75 siyasetten anlamıyor bunu gördüm ben grafiklere bakınca zaten unide de bu kesimin%25 i var onlarda chp demiş.
Sosyal ağlarda paylaş

zaten hepimizin tahmin ettiği ve dile getirdiği gibi. akp nin üniversite mezunlarında chp'nin gerisinde kalması, 9+ kişili ailelerde dtp'nin coşması, istatistiğin doğruluğunu kanıtlar gibi. ama ne derece yorum yapılabilir, demokrasi bu, okumuş kültürlü bilgili adamın oyu da bir oy, bir çuval nohutun da, mağarada yaşayan dağlının da.

burada bu halka birşey diyemeyiz, her ne kadar üniversite mezunuyla okuma yazma bilmeyen birinin verdiği oyun eş tutulması adaletsiz gibi görünse de, millet bu oyu ülkeyi yönetmek için değil, kendini yönetmek için veriyor, demokrasi tanımına göre. herkesin aynı hakkı var günümüzde "kendini yönetmek" için, sonuçta hepsi insan. gönlüm isterdi ki herkes iyi eğitimli olsun, oylar üniversite mezunlarının verdiği oylar gibi olsun, ama doğuya terörist zoruyla öğretmen sokulmadıkça, bu halkın göz göre göre beyni yıkandıkça biraz zor. durum hiç de iç açıcı değil.

[ Mesaj 24 Temmuz 2007, Salı - 02:44 tarihinde, DoruK tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

açıklayabilirim, eğitim kadrosundaki sol görüşlü insanların yüksekliği, ve bunun propagandasını açıkça yapmaları atamaların ve elbette geleneksel yapının etkisidir.

yökün en önemli etkisi de başörtülülerin üniversitelere alınmamalarıdır. kadın erkek oranlarına bakarsan, bunun önemli bir şey olduğunu görebilirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

Oradaki analiz kategorilerinin hepsi birbiriyle oldukca ilisikli diyeyim. Mesela ogrenim durumu ile gelir seviyesi, veya aile yapisi ile gelir seviyesi ve ogrenim durumu, bunlar bir birlerinden bagimsiz veriler degil.

9 kisilik bir ailede, ogrenim durumu ve gelir seviyesi dusuk olacaktir mesela.

veya..

ogrenim duzeyi yuksek olan dilimde gelir seviyeside daha yuksek olacaktir.

Biraz ic ice gecmis durumda kiriterler.

Fakat yorumlamak gerekirse ; ogrenim duzeyinin CHP'ye kaymasi dogal gibi; tabiri caizse lesser evil olayi soz konusu gibi, zira CHP de mantikli bir secim degil benim icin ( ogrenim seviyesi yuksek sayiyorum kendimi).
Sosyal ağlarda paylaş

said:

Şimdi şöle bişi var eğitim seviyesi yükseldikçe oylar chp ye kaymış buda bence sunu gösterir daha yeni 18 yasına girip bu sene oy kullanan ve 18-21 yaş arası gençlerimizin%75 siyasetten anlamıyor bunu gördüm ben grafiklere bakınca zaten unide de bu kesimin%25 i var onlarda chp demiş.

chp ye oy verenleri siyasetten anlamamakla mı nitelemişsin bana mı öyle gelmiş?
Sosyal ağlarda paylaş

said:
açıklayabilirim, eğitim kadrosundaki sol görüşlü insanların yüksekliği, ve bunun propagandasını açıkça yapmaları atamaların ve elbette geleneksel yapının etkisidir.

yökün en önemli etkisi de başörtülülerin üniversitelere alınmamalarıdır. kadın erkek oranlarına bakarsan, bunun önemli bir şey olduğunu görebilirsin.

Sol görüşün kalesi diye nitelendirilen ODTÜ de okuyorum. Ne hocalar gördüm, bir tanesi bile siyasi propoganda yapmadı. Şerefimin üzerine söylebilirim bunu. Hatta hazırlık senesiydi hatırlarım. Ders esnasında siyasi tartışma çıktı. Hocayı ayrıyetten tanıyorum, sol görüşlü biri. Derste sol görüş fanatizmi yaptı biri, hocadan aldığı tepki gerçekten sertti. Ayrıca, geçmiş senelerde fizik dersini Cüneyt Candan aldım. Kim bu diyeceksiniz. Türkiye'de ki Bahai dininin ruhani lideridir kendisi, aratabilirsiniz. Ama geçirdiğim en keyifli derslerden biriydi. Hiç bir şekilde en ufak tarafçılık yoktu. Sanmakla olmuyor horace. Yaşıyorum, söylüyorum. Çok istek olursa, gelecek dönem sınıflara girer ders kaydı yaparım. Başörtüsü olayına gelince. Giremezler, giremeyecekler horace. Bunun aslında öğrencileri bazı zorluklardan koruduğunu da anlaman lazım. Örneğin, ODTÜde bu yasak olmasaydı ve baş örtüsüyle girseydin, pek sağlıklı olmazdı. Aynı şekilde başka bir dini sembolize eden materyalle de giremezsin, girersen yine zorluk çekersin (serbest olma durumundan bahsediyorum). Ki bunlara rağmen ODTÜ de baya büyük bir mescit vardır. Olmayadabilirdi.

[ Mesaj 24 Temmuz 2007, Salı - 03:30 tarihinde, Messor tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Saka bir yana yerinde bir gozlem bence :)
Ogrenim seviyesi yuksek ailelerde cocuk sayisi dusuk.
Gozlem her ne kadar abartili olsada gercek payi yok degil.

Belki ogrenim konusunda bir reform gerekiyor ? Bu universite sinavlari olayina daha akilci bir cozum uretmek gerek; Bunun icinde calismak gerek o konuda.
Sosyal ağlarda paylaş

AKP'nin ortaokul ve altı eğitim düzeyinde, 6-9 ve üzeri kişilik ailelerde ve gelir düzeyi en düşük olan kesimdeki son derece yüksek. Bu oranlar birbirlerine oldukça yakın ve ortalamaları %56,5. Seçmenin yaşam kalitesi arttıkça (eğitim, gelir düzeyleri yükselip, aile fert sayısı azaldıkça) bu oranlar belirgin bi şekilde azalıyo. Bu bize AKP'nin oylarının büyük bi çoğunluğunun yoksul kesimden geldiğini gösterir. Peki bunu nasıl yorumlayabiliriz? Bana kalırsa şöyle:
Eğitim ve gelir düzeyi artıp, aile fert sayısı azaldıkça bi ailenin yaşamı her alanda kolaylaşır. Bu tip ailelerin maddi sorunu oldukça düşük olduğu için, devlet meseleleri üzerine düşünmeye ayırcak vakitleri oldukça boldur. Bu tip aileler, seçimlerini partilerin ideolojileri ve kendi düşüncelerine göre yaparlar; somut, elle tutulur gerekçelere(maddi) pek gerek duymazlar.
Ama diğer ailelerde tam tersidir. Hayatta en büyük öncelikleri geçimlerini sağlamak olduğu için, devlet meselelerini düşünmeye ayırcak vakitleri yoktur. Bu tip aileler oylarını tamamen somut niceliklere göre verirler.
Ülkemizin büyük çoğunluğu bu yoksul kesimdedir (özellikle de doğu illeri ve kırsallarda yaşayan aileler). AKP bu kozu iyi kullanmıştır. Halka (büyük çoğunluğunu yoksulların oluşturduğu) maddi yardımda bulunarak; yani onlara somut şeyler vererek, onların gönlünü ve dolayısıyla da oyunu almıştır.

Kısacası, bu seçimde de ideolojilerden ziyade maddiyat belirleyici olmuş, kazanan, kartlarını en iyi oynayan parti AKP olmuştur.
Sosyal ağlarda paylaş

Arlooax, CHP nin mantıksız olduğu o kadar çok nokta vardı ki. Baykal yetersiz bir insan. Hakaret anlamında değil, yapamayabilir her insan. Niyetin iyidir, görüşlerin sağlamdır belki. Siyaset başka vasıflar da gerektirir. Baykal konuşunca fenalık geliyordu artık bana açık konuşayım. Ama ben görüşe verdim, fikre verdim oyumu. O partinin başka üyeleri de var. Kısacası, CHP elinden büyük fırsat kaçırdı, ama çok daha büyük fırsat elde etti. Eğer hükümetin başına bir şey gelmezse, CHP nin 5 senesi var. Mükemmel bir fırsat, hatalar ayna gibi ortada.
Sosyal ağlarda paylaş

said:

Siyasetten anlamamak demeyelimde, zorunlu kalmak daha dogru olur, en azindan benim cevrem icin oyle.

Esim hat saffada , gereginden fazla, egitimli.. bagara cagira CHP ye oy verdi.. kizcagiz nefret ediyor deniz baykaldan.

Annem ve babam, chp ye oy verdi.. universite mezunlari, ki yaslari 80 civari, Ataturk'e laf atani dovecek zihniyetin tanimi gerekirse eve aksam yemegine beklerim, chp ye oy verdi, verirken adam aglayacakti sinirinden , Allah belasini versin havasindaydi ki benim icin cok hakli bir sezeryenis.

Ilginc bir durum yani dusununce, insanin oy verecek partisi olmasi ama aglaya aglaya oy vermesi basli basina akedemik bir calisma istiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
said:

Yok, 18-21 yaş arası gençlerin %75 siyasetten anlamıyor demiş. Geri kalan %25 de CHPye verdi demiş.
Sosyal ağlarda paylaş

Messor ben seni anliyorum. Belki sacma gelebilir veya bu adamda laf uretiyor diye dusundurebilir fakat o duyguyu biliyorum. Kisileri es gecip dusunceye oy vermek; Fakat o kisi o dusuncelerin onune geciyor icratlarda malesef, uzucu oluyor.

Ben bu secime baktigim zaman, benim goruslerimi ifade edebilecek dinamizme sahip kimseyi goremedim. Cogunlugun aksine lesser evil olayi bana ters, evil is evil gorusundeyim ben.
Sosyal ağlarda paylaş

Lesser evil, evil is evil mevzusunda ki fikrimi belirteyim. Bir (1) her zaman sıfırdan büyüktür. Elde etmek istediğimiz 5 olabilir, 10 olabilir. Saldırı altında isek, hedefime en yakın noktada kalmak isterim açıkçası. Bu bir tarafıdır işin. En az zararı görmeyi başardıktan sonra ikinci bir durumla karşı karşıyayımdır. Bu sefer hedefe daha yakınlaşma görevim vardır benim. Böyle düşünüyorum, 1>0.

Ayrıca Baykal yetersiz dedim filan da, Türkiye için kötü ne yaptı ki?

ben de yatayım bari geç olmuş

[ Mesaj 24 Temmuz 2007, Salı - 03:26 tarihinde, Messor tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

ya benim merak ettigim bu cilginca akp yi savunan arkadaslar niye buraya birsey yazmiyor :)

Acaba savunduklari o muthis gelismelerin aslinda yalan oldugunu..

Bedava verilen kitaplarin acilan bilmemnekadar universitenin hayal oldugunu burda gordugumuz icin..

Adamlarin oylarinin yarisi ilkokul mezunu olamamis insanlardan..
SImdi olamamis insan vardir birde olmamayi secmis insan vardir ne yazikki turkiyede bu olmamayi secmis insan sayisi cok fazla..

Okumaktansa dayisinin kizini alip cocuk dogurmak daha kolay gelmistir haklidir daha kolaydir..
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...