Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Seçim Sonucu Tahminleri

eagle_dnz

Öne çıkan mesajlar

Ülke krize girince yabancı sermaye çıktı, bunun ülkeye tekrar girebilmesi için ytl cinsinden yüksek reel faiz verilmek zorunda. Yıllar bazında gittikçe az az düşüyor bu reel faiz, ama şu an %17.77 de olan nominal faizi bir anda %5 lere düşürmek gibi bir olay yok. Yavaş yavaş olacak bu işler.

Cari açık konusunda ise; Abd dünyada cari açığı en yüksek olan ülkelerden biri, önemli olan bu açığın nasıl kapatıldığı. Uzun vadeli sermaye çekmek bunun en güzel yolu tabii ki. Ancak krizden çıkan bir ülkede uzun vadeli sermaye çekmesi gayet zor, bu yüzden kısa vadeli sermaye ( sıcak para ) ile finanse ediliyor bu açık. Bu yüzden yüksek reel faiz verilmesi gerekiyor, bu da enflasyonun oluşmasına neden oluyor.

Özet olarak bu işler birbirleri ile bağlantılı ve ince işler, bir anda olmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

ABD apayrı bir dünya.
Onun verdiği cari açıkla bizimkini kıyaslamaya bile kalkmayın.

Biz kıçımızın üzerine oturmuş harcama yapmak için cari açığımızı arttırıyoruz. Adamlar hem harcama yapıyorlar, yani hem tüketim toplumu hem de paralarını yatırıma gönderiyorlar.

Aynı zamanda dünya'nın tüketim pompacısı.
Alakası yok yani adamların.

Bunu dedim diye Amerikan özentisi bile ilan edersiniz dışarda söylerseniz bu lafı.

@Jadelith: Gini Katsayısı'nı Türkiye için bir araştır bakalım.
Sosyal ağlarda paylaş

Abd sadece bir örnekti, bunun gibi onlarca örnek var. Gelişmekte olan ülkelerde cari açık, yüksek enflasyon doğaldır. Tabii ki bunun kontrol altında tutulması gerekir. Akp ekonomide bazı alanlarda başarılı, bazı konularda ise başarısız oldu. Ancak şu anda IMF ile ilişkileri bozmak, yeni bir ekonomik program yapmanın mevcut durumu iyileştireceğini de düşünmüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Gini katsayısı ile ilgili olarak da; maalesef kapitalist ekonomilerin tümünde bu katsayı 1'e oldukça yakındır, yani milli gelirin ülkedeki nufusa dağılımı "çok düzensiz" dir.

Pareto gelir dağılımı kuramı da der ki, "Hemen hemen tüm toplumlarda milli gelirin nufusa dağılımı bir piramide benzer. Piramidin en tepesinde milli gelirden en çok pay alan birkaç aile, altlara inildikçe genişleyen gruplar ve en altta en düşük gelir düzeyinde en çok aile bulunmaktadır."

Dünyada belki de her toplumda bu böyledir. Ancak gerçek olan son 5 yılda gini katsayısının giderek düştüğüdür, hala yüksektir ama düşmektedir.

edit : Gini katsayısı Cnbce Buisness ın bu yılki bir sayısında Akp hükümetinin ekonomik konularda ne kadar başarılı olup olmadığı konusunda vardı, ordan okumuştum. Arayıp bulabilirsiniz.

[ Mesaj 18 Temmuz 2007, Çarşamba - 20:42 tarihinde, Quadrophenia tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

doğudan 22 bağımsız diyorum bunlar da akp nin oy kaybı oluyo genellikle.Onun dışında

akp 28-30

chp 21-22

mhp 13-14

dp 8-10 (çok düşük ihtimal barajı aşarlar)

gp 6-10 (valla kestiremediğim tek parti,sürprizlerle dolu o yüzden aralığı geniş bıraktım, barajı aşma ihtimali dp kadar)

sp 5 (3 puanlık oy akp nin tabanından transfer,erbakan sağolsun)

Seçim tahminim,akp bağımsızlarla yakınlaşabilir.Chp-mhp koalisyonu kuvvetle muhtemel. Dp ve Gp de barajı aşarlarsa bu koalisyonun içinde yer almasalar bile desteklerler.Kısacası bu partilerin yakınlaşmasının tek sebebi akp ye olan nefretleri olacak ve bu nefret akp nin kapanmasına kadar gidebilir benden söylemesi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...