Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

turk halki ozellestirmelere niye karsidir?

Jadelith

Öne çıkan mesajlar

zaten asıl problem özelleştirmenin yabancı şirketlere ilginç fiyatlarla yapılıyor olması. yani özelleştirmeye kızan sınıf sosyalist sınıf. ama genel olarak kızılan şey dediğim gibi ilginç fiyatlara yabancı firmalara satılıyor olması devletin en stratejik noktalarının. körfez'i dubaililere satmak ne demektir bana birisi açıklar mı? böyle özelleştirme mi olur.
Sosyal ağlarda paylaş

Horace'a kismen katiliyorum , bizim halk o sabah gazetede ne okuduysa ona gore bir fikir sahibi oluyor.Ogrenmekle kim ugrasacak simdi , yalanmi soyleyecek zurriyet zabah ? :)

Ote yandan bu ozellestirmeleri milyar dolarlik vurgunlar yapmak icin veya kendi gorusunden olanlara kiyak olsun diye yapanlara hayir demekte yanlis bir yan yok.
Sosyal ağlarda paylaş

Turkiye de ozellestirme yanlis yapiliyor. Ozellestirilen sirketler 1 2 yillik karlarina satiliyor alicilar teknoloji yenilemek yerine parasini kurtarip fabrikalari somurup kaciyor. Sadece kar eden isletmeler cok dusuk paralara satiliyor zarar edenleri satamiyoruz. Hani adam alsa verimligini arttirip fabrikayi kara gecirse falan oylr birsey yok. Birde memlekette tekel konumunda bulunan isletmeler ozel sirketlere satiliyor. Tek bir telekom tek bir petkim var. Bu sirketler adam gibi satilsin eger illa satilacaksa.
Sosyal ağlarda paylaş

Türk halkı özelleştirmeye kızmıyor ki?
Çünkü AKP hükümetinin yaptığı şey özelleştirme değil ki?
Türkiye'yi ona buna peşkeş çekmek yaptıkları bu.

Örnek olarak Sümerbank özelleştirmesi.
3 milyon 751 bin dolara özelleştirilen Sümerbank'ın arsasının sadece bir bölümü 13 milyon 750 bin dolara satıldı.

E be kafasızlar 4.5 ay önce satılan bir kurumun arsasının 13milyon dolar seviyesinde bir değeri olup olmadıgını araştırmayan bir özelleştirme komisyonunun yaptıgı özelleştirmemidir yoksa peşkeş çekmekten başka isim bulamadıgım iğrenç bişey midir?
Sümerbank 47 ortaklı Ortak Girişim Grubuna satıldı. OGG'nun başında AKP'li Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar bulunuyor.
Tebrik ederiz kendisini.
Sosyal ağlarda paylaş

türk halkı özelleştirmeye kızmıyor.
evet türk halkı akpye de kızmıyor ki.

türk halkı diye bir şeyden, bir bilinç olarak bahsetmek mümkün değil ki.

bugün bir partinin kendi tabanı, (ki taban demek yanlış, kendisine oy verenler bile) partiyi eleştiremiyor ki. hükümeti eleştiremiyor ki.

bugün, tüm partiler feshedilse, sadece bağımsız "millet vekilleri" seçilecek dense, bu halk aptala döner mi dönmez mi? ki, bu halk dediğim herkes. "bu halk" diye hakaretamiz, bu denyolar diye bahsedilen, anlamı kaymış şey değil.

bu millet, parti programına bakıyor mu? eksiğini görüyor mu? icraatları önyargısız değerlendirebiliyor mu? hepsini boşver kendisini temsil edecek milletvekili adayına bakıyor mu?

sonra, takım tutar gibi parti tutuyorsunuz dediğim zaman bana kızıyorsunuz, yalan mı söylüyorum?

neyse, mesele burada özelleştirme meselesi. bunu da parti meselesine dönüştürmek anlamsız.
Sosyal ağlarda paylaş

HAH benim konum gelmiş :)

Şimdi mevzu öncelikle şu
Görünmez El kuralı ("Invisible Hand"), yani klasiklerin hani devlet vergi mergi hiç bişeye karışmazsa verimlilik istihdam maksimuma gelir, Nasılki doğa doğal haline bırakınca dengeye geliyor , Piyasayıda doğal haline bırakınca Yani Serbest Piyasa Ekonomisini tam sağlayınca Piyasa Dengeye gelir
-mi?

Bu noktada öncelikli olarak Marksçı iktisatın artı-değer teorisini iyi incelemek lazım, ne diyor marks abi,

1-Kapitalizmin kendisi bir artı değer üstüne kurulu sitem olduğuna göre, KApital yani Sermaye nin Kar, zaten emeğin artı değeri üzerinden gerçekleşir
2-Kapitalizm öyle dinamik bir sistemdir ki hiç bir şekilde kontrol edemezsin ve Krizler Kapiptalizmin Doğasında vardır.

Şimdi tüm bunların ışığında zaten Kapitalizm de her zaman Kapital kazanır. Dev-Uluslararası Sermaye ile senin yerel ve ufak sermayenin rekabet etme şansı hiç bir zaman yoktur, her zman büyük sermaye küçük sermaye yi ezer ve her zaman Kapitalizm Tekelleşmeye doğru Gitmektedir.

Teorik bu bilgileri Pratikle örnekleyelim:
Hepimiz çocukluğumuzdaki bakkal amcaları hatırlarız hani herşeyin bakkallardan alındığı dönemleri
Bugün bakın artık ara sokaklara kadar süper marketler girmiş durumda yani,
küçük sermaye olan bakkal silinmiş durumda.

Küresel şirketlerin durumuna bakın tek birt şirketin Cirosu bir çok Devletin bütçesinden yüksek, Sonuç?
Dünyanın önde gelen 200 ailesi toplam geliri dudak uçuklatacak kadar.

Tüm bunları bir yana bırakalım MÜTHİŞ Liberal AMERİKA, harika demokrat özgürlükler ülkesi Süpermen ve spiderman in anavatanı, Çin e gelince niye Kota kouyuyor? hem AMerikan menşei,li tümn şirketler 2 kuruşa Çin emeğini kılcal damarlarına kadar Tecavüz ediyor hem de madem serbest piyasa madem görünmez el bırak Çin de ucuz mucuz adam üertiyor satıyor ama hayır

Kendi işine gelmediği zaman tüm kuralalrı deişiyor bi anda.

Daha çok şey söyliycem bi soluklanııyım.
Sosyal ağlarda paylaş

ombakkombak. kendini o özelleştirilen yerleri alanların yerine koy. neden risk alasın? neden alıp kara geçiricem diyesin ki?

şunu açık olarak söyleyeyim, özelleştirmeden ilk beklenti, kurtulmaktır. şartlarını koy, ver kurtul. sonra denetle. parası ikinci planda gelir. şu an yapılan özelleştirmeler ama, evet gerçekten tam olarak özelleştirme sayılmaz, ama bir alışma sürecidir diyorum.

ha dersiniz, peşkeş çekilmiyor mu, olması gerekenden ucuza satılmıyor mu. belki. bilmiyorum. ama ben seviniyorum. bunlar en azından reklamdır. diğer yatırımcılar için reklamdır. alırlar, kara geçirirler, modernleştirirler, halka iyi davranırlar, memurdan daha iyi laf dinlerler, çünkü maaş vermezsin. özel kuruluştur. devlet devletten korkmaz ki. özel sektör devletten korkar. öyle olması gerekir.

bir diğer faydası, devleti, memuru, rüşvet gibi şeylerden alıkoymaktır. işin pisliğinin olma ihtimali yerlerdir buralar, ticarethanedirler. sen oraya kimi koysan aklı gidebilir. e ama devlet olmasın ki bu, çürüyen devlet olmasın. devlet denetleme mekanizması olsun, dengeleyici unsur olsun.

çok konuşulur bu konuda da , yazdıkça dağılıyorum, dağıldıkça okunası bişi çıkmasını engelliyorum sanırsam.
Sosyal ağlarda paylaş

2-Kapitalizm öyle dinamik bir sistemdir ki hiç bir şekilde kontrol edemezsin ve Krizler Kapiptalizmin Doğasında vardır.

devlet burada eşitleyici ve yöngösterici yapıyı simgeler. dil de ekonomi gibidir. kontrol edemezsin, yönlendirirsin, yönlendiren mekanizmaları kontrol edersin.

yeni kelimeler yapmakla dili arındırmakla yükümlü tdk falan gibi saçma sapan işlerle uğraşmazsın, bir faydası da olmaz zaten. türkçe windows kullandığım zaman bi nane anlamıyorum.

"Şimdi tüm bunların ışığında zaten Kapitalizm de her zaman Kapital kazanır. Dev-Uluslararası Sermaye ile senin yerel ve ufak sermayenin rekabet etme şansı hiç bir zaman yoktur, her zman büyük sermaye küçük sermaye yi ezer ve her zaman Kapitalizm Tekelleşmeye doğru Gitmektedir."

yine burada devletin eşitleyici faktör olma meselesi gündeme gelir ki, bu da vergidir. esnafın vergisini düşürürsen, teşviğini artırırsan, işini kolaylaştırırsan, ölmesini engellersin.

zoraki adamı korumaya çalışmazsın, bir dünya parayı kimsenin izlemediği balelere operalara tiyatrolara akıtmazsın. özel sektörde yaşayabilirse yaşar. devlet halkının kültürüyle ilgili bu şekilde karar veremez. o dernek ve sivil kuruluşların işidir. insanlar bağırmaz, derneğini kurar, devletten ve üyelerinden para ister, onlar yapar ne yapacaksa.

"Tüm bunları bir yana bırakalım MÜTHİŞ Liberal AMERİKA, harika demokrat özgürlükler ülkesi Süpermen ve spiderman in anavatanı, Çin e gelince niye Kota kouyuyor? hem AMerikan menşei,li tümn şirketler 2 kuruşa Çin emeğini kılcal damarlarına kadar Tecavüz ediyor hem de madem serbest piyasa madem görünmez el bırak Çin de ucuz mucuz adam üertiyor satıyor ama hayır"

bu da amerikanın gücüdür. gücü var mı yok mu? var. nasıl kullandığı etik bir değer taşır, ekonominin başarılı olup olmadığı ile alakalı değildir. bıçakla adam da kesilir ekmek de meselesi yani.

ayrıca, çin ile amerika haşin sevişmekten başka bişi yapmıyolar. ikisi birbirine muhtaç.
Sosyal ağlarda paylaş

horace, teşekkür ediyorum imzamı düzelttiğin için, zira Türkçe*'de nuh diye bir kelime olmadığını, Nuh kelimesinin bir özel isim olduğunu ve İdris'ten sonra gelen 4. peygamberimiz olduğunu en az senin kadar biliyorum zaten.

artı olarak özelleştirmeye karşı olan sınıfı genelleme altına almışım, sen de alıyorsun bu konuda yanılıyoruz aslında. gerçekten savunan insanlar da mevcut. aslında sosyalist sınıf diyerek ben de bunu söylemek istemiştim ama genellemişim manasız olmuş biraz. Liberalizm konusunda söylediklerine katılıyorum ama Türkiye liberallik konusunda çok geride. Ayrıca AKP'nin liberal bir tarafı da olmadığından yaptığı şeyler bana batıyor. Amaç farklı Liberalizm ile Tayyipizm arasında. Bunu görebilmek lazım.

* = kastım eski-yeni Türkçe bu arada aman diyeyim saldırma.

[ Mesaj 16 Temmuz 2007, Pazartesi - 22:19 tarihinde, Mumu tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

bilmediğini sanmıştım kusura bakma. görmediğim bişi diil, düzeltmeden de duramıyorum :(

akpnin politikası, liberalizme en yakın politikadır. hükümet olma veya meclise girme ihtimali olan herhangi başka bir parti yok.

ldplilerin de politika olarak iyidir diye baktıkları tek parti o.

hayır politikaları var en azından..

neyse ya, mesele yine partilere gelmesin rica edicem, insanlar düşünme kabiliyetlerini yitirebiliyor o konularda.
Sosyal ağlarda paylaş

Özelleştirme denetim eksikliği sonucu gelen bir çözüm. Devletin olunca istikrar olmuyor herzaman, denetim zayıf olabiliyor. Özelleştirme tamamen ayakta kalabilme psikolojisi yaratıyor şirkette. İşe yaradığı da görülüyor çoğu yerde. Burasını geçtik. Türkiye'deki satışlar özelleştirme derseniz gülerim ben. Hiç kimse savunmasın şimdi, nelerin hangi fiyata satıldığını, satılmadan önce ne kadar kar yaptığını herkes biliyor. Adam gibi özelleştirme yap, biz de destekleyelim. Tartışmaya bile değmez.

[ Mesaj 16 Temmuz 2007, Pazartesi - 22:26 tarihinde, Messor tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

ya yok geçenlerde bir mesajımda da böyle durup dururken bir çıkışmıştın. bana gıcığın nerden geliyor onu merak eder hale geldim ben de bu yazdığını görünce.

ben de çok düzeltirim türkçe ile ilgili şeyleri konuşurken falan da tik haline geldi çünkü bende. neyse

abi parti konuşmayalım da, akp'ye liberale yakın demek bana pek mantıklı gelmiyor yani. adamlar bariz bir şekilde kendi çıkarlarına göre hareket ediyorlar yani liberalizm gibi amaçları yok kesinlikle artı olarak da yobazlar.
Sosyal ağlarda paylaş

son tahlilde özelleştirme Neo-Liberal bir politikadır

Bunu isteyen Dev Küresel Sermaye dir

Bunu istemesinin sebebi Kar etmektir

Kar etmesi demek koyduğundan fazlasını almak demektir

koyduğundan fazlası dediğin kısım işte bizim ürettiğimiz mal ve hizmetlerden çıkmaktadır, vede kapitalizmin doğası gereği alt sınıflardan emekçi kesimlerden daha çok çıkmaktadır.

mevzu özetle bu çok karmaşık değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Özelleştirme ülkenin kendi içinde olduğu zaman faydalıdır.Ama sen gidipte devletin organlarını satarsan bu iş özelleştirmeden çıkar. Türkiye'de yaşıyoruz ama hiçbir önemli kuruluş türklerin elinde değil artık.

Burası Türkiye mi ? sanmam Alanya almanlara ,Doğu Anadolu Yahudilere, İstanbul gelen geçene , Adana Amerika'ya satılmışken ...
Sosyal ağlarda paylaş

ne yazıkki özelleştirme ülkenin kendi içinde olduğu zamanda faydalı değildir

Kamu ile Özel arasındaki farkı analmak laızm
Kamu kar etmez sosyal fayda yaratır

Özel kar dan başka amacı yoktur ve sosyal fayda YA-RA-TA-MA yacağı gibi aksine sosyal dengelierin içine sıçar örnek mi:

özel üniv - devlet üniv kıyaskayın
özel lise - devler lisesi kyaslayın
özel hastane - devlet hastanesi
kıyaslayın

ha devletin kamu kuruluşlarıda sakat mı işliyo, bunun çözümü onu satmak deil İYİLEŞTİRMEK VE GELİŞTİRMEK

bugün isviçrede kamu yatırımının toplam yatırıma oranı %70 lere varıyo keza neo-liberal amerikanınkendisinde bile %53-54 civarıydı en son yanılmıyosam

bunlar en gelişmiş ülkeler

kamu kuruluşları verimsiz diye kötü siye özelleştirmek,

sürüdeki koyunları beslemek büyütmek ilgilenmek yerine lan bunlardan bişey olmaz diyip Kurda vermekye benziyo

Kendileri kamu harcamalrını arttırıyo ama az gelişmiş ülkelere hadi satın kurtulun bak en iyisi budur diyo

ama işin acı tarafı ortalıkta ki partilerin BİR tanesi ben özelleştirmiycem Kamulaştırcam demiyo diyemiyo, çok ulusal laik süpersonik CHP bile...

[ Mesaj 16 Temmuz 2007, Pazartesi - 22:54 tarihinde, patateskabak tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...