riglous Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 Turkiye'deki universitelerde, bilgisayar bolumunde AI dersi veriliyo mu, ne anlatiyolar, ne kadar derine iniyolar? Saygilar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
cemad Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 bilkentte var çok sıradan. search algoritmaları anlatılıyor biraz tarih biraz teori vs. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kojiroh Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 Kocaeli'de de var yapay zeka dersleri. Zorunlu olarak 4. sınıfta alıyosun. Konu içeriğini aynen c/p ediyorum: said: Arama stratejileri. Buluşsal programlama. Teorem ispatlama. Oyunlar ve bulmacalar. Örüntü tanıma. Bilgi gösterimi. Konuşma tanıma. Görüntü tanıma. Doğal dil işleme. Yapay zeka dilleri. Algoritma örnekleri ve bu örneklerin LISP ve PROLOG dillerinde uygulamaları Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
horacegoesskiing Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 programcılıkla ilgileniyosan ben matematik tavsiye ederim. itü matematik mühendisliği mesela. programcı olmaya niyetlenip bilgisayar bölümüne gitmek, illüstrasyon yapmak için grafik tasarıma gitmeye benziyo türkiyede. dilleri filan gösterirler, fazlaca da bişi olmaz. 6 programcılık firmasında çalıştım, bu programcı güruhunun iyisi matematikçilerden çıkıyor. mantıklı olan da bu. mantığını bildikten sonra, aleti öğrenmek zor değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 E o zaman Algoritma dersinde ne gosteriyolar? NOT: Ben yurtdisinda okuyorum, burda biraz daha degisik. TR'ye gore nerde oldugumu kestirmeye calisiyorum... [ Mesaj 14 Haziran 2007, Perşembe - 22:55 tarihinde, riglous tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 Sabanci'da var mi AI icin ders? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aktiftablet Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 Sakarya Üniverstesinde zorunlu yapay zeka, seçmeli yapay sinir ağları, uzman sistemler ve örüntü tanıma var. Ama pek bişey öğrenmiyosun o ayrı. :) [ Mesaj 14 Haziran 2007, Perşembe - 23:18 tarihinde, aktiftablet tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 sabancidan bu CS 404 Artificial Intelligence 3 Credits This course is a broad technical introduction to fundamental concepts and techniques in artificial intelligence. Topics include expert systems, rule based systems, knowledge representation, search, planning, managing uncertainty, machine learning, and neural networks. Important current application areas of artificial intelligence, such as computer vision, robotics, natural language understanding, and intelligent agents, will be discussed. bu da linki Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 Pekim neural networks'te ne gosteriyolar bi de robotics hakkinda ne konusuyolar??!!?! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 ilke gelsin anlatir hepsini. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 @aktiftablet, sizde ne anlattilar da bi sey oorenmediniz? Bilgiler icin tesekkurler de, ben biraz daha ayrintili istiyorum. Yani bi sey ogretilmediden cok powerpoint'ler var mi elinizde, yoksa cidden ustunkoru anlatildi gecildi mi? Neye gore not aldiniz derste, proje yaptiniz mi, veya kod yazdiniz mi? Varsa bir iki kod ornegi yollayabilir misiniz? Eger tanima sistemleri varsa, SONAR'dan tutun da isik sensorune kadar bircok parca gerekli, bunlarin ne kadari mevcut, ne kadariyla ogrenciler hasir nesir oluyor? [ Mesaj 14 Haziran 2007, Perşembe - 23:58 tarihinde, riglous tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aktiftablet Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2007 Son sınıf dersleri olduğu için hocalar pek zorlamıyor, nasılsa bu alanda çalışacak öğrenci de yok diye bakıyolar. Konuyla ilgili çok temel şeyleri ezberleyip sınavda yazıyoruz, proje falan yok. Ha siteden ders içeriklerine bakcak olursan diğer okulalrınki gibi afili şeyler ayzılıdır mutlaka. [ Mesaj 15 Haziran 2007, Cuma - 00:16 tarihinde, aktiftablet tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ceday Mesaj tarihi: Haziran 15, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 15, 2007 ben AI projesinde tavla yazmıstım, sınıfta illustration sırasında karsı tarafı oynarken 6 kapıya almıstı ehue lisans dersi olarak sabancıdaki AI oldukca yeterli, pek derslere gitmesem de biliyorum :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
cemad Mesaj tarihi: Haziran 15, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 15, 2007 şimdi tek dönemde verilecek AI dersinden çok birşey beklememek lazım sonuç olarak temel şeyleri anlatıyorlar geçiyorlar. öyle roboticsti, computer visiondı bunlar hepsi ayrı ayrı konular ve ayrıca derslerini alacaksın bunlara ilgi duyuyorsan ama genelde lisans üstü dersleri oluyorlar. embedded systems lisans üstü değildi galiba. işte kısacası demek istediğim AI okadar geniş bir konu ki 1 dönemde öğrenebileceğin de kısıtlı haliyle yani bu ders temel gibi birşey olacak alırsan. Program kod türü şeyler yazıyorsun bilkentte çok detayını hatırlamıyorum ama öyle çok kapsamlı şeyler değil. Eskiden oyun yazdırırlarmış ama artık onun yerine oyunla uğraşacağına oyunun sadece AI kısmında kullanacağın algoritmaları programlatıyorlar Ders zorluğu açısından kolaydı bence bilkentteki. ama kişiden kişiye değişir bana da başka dersler çok sıkıcı geldiği için zor geliyordu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Haziran 15, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 15, 2007 Yapay zekayı yapay zeka derslerinde değil bence machine learning, genetic algorithms gibi konularda arayacaksın -_- Bizim okuldaki dersi (boğaziçi) Description: Representation of knowledge. Search and heuristic programming. Logic and logic programming. Application areas of artificial intelligence: Problem solving, games and puzzles, expert systems, planning, learning, vision, and natural language understanding. Exercises in an artificial intelligence language. bunlar da lisansüstü Principles Of Artificial Intelligence Description: General problem solving methods in artificial intelligence. Search methods. Production systems. Games and heuristics. Knowledge representation. Artificial Intelligence Languages. Advanced Topics In Artificial Intelligence I Description: Study of a specific artificial intelligence topic such as knowledge engineering and expert systems, natural language processing, or speech and image recognition. A project on one of the above topics. Advanced Topics In Artificial Intelligence II Description: Robots and remote controlled machines. Kinematics, dynamics and robot arm operation. Sensors and robot vision. Cost, speed and safety issues. Bu da laboratuarı http://eliza.cmpe.boun.edu.tr lisans cognitive dersi Description: This course aims at giving a survey of the main principles and issues of the four major fields contributing to cognitive science, i.e. linguistics, psychology, philosophy and computer engineering. Bu da lisansüstü neural networks dersi Artificial Neural Networks Description: Introduction to cognitive science. Parallel, distributed problems. Constraint satisfaction. Hopfield model. Supervised vs. unsupervised learning. Single vs. multi-layer perceptions. Static vs. dynamic network architecture. Comparison of neural approaches with parametric and nonparametric statistical methods. Neural network applications. Ayrıca Horace'a katılmadan edemedim. Şöyle katıldım ama, ne üzerinde çalışmak istediğinden kesin eminsen ve bu konuda kendi kendini geliştirebileceksen matematik mühendisliği falan daha iyi olabilir. Ya da matematik, tabi ama orda istediğin dışınında bir çok zor konu daha seni bekliyor olacak. Ama sonuçta bilgisayayar mühendisliğinde de öyle. Ama bilgisayar alanında ne yapmak istediğinden emin değilsen bilgisayar bölümü daha iyi olur bence. Ya da ne istediğinden emin değilsen lisans matematik, lisansüstü bilgisayar okuyabilirsin. [ Mesaj 15 Haziran 2007, Cuma - 18:20 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ] [ Mesaj 15 Haziran 2007, Cuma - 18:21 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Haziran 15, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 15, 2007 Sabancı Universitesi egitim kadrosu su linkte: http://fens.sabanciuniv.edu/cs/eng/?Kisiler/akademik.php Yapay zekayla baglantili dersleri Berrin Ozer veriyor, ayni zamanda Advanced Programming dersini de o veriyor. Gecen yil olmasi lazim, Dunya birincisi oldu el yazisi tanima programiyla. Benim anlamadigim, neden sadece yapay zeka sorman. Ornegin ben de Natural Language Processing uzerine ilerlemek istiyorum ileride ve simdi alacagim dersleri de mumkun oldugunca spesifiklestirmeye calisiyorum, ama yine de her daldan ders aliyorsun yani ve bunlarin iyi olmasi da gayet onemli birsey senin icin. TAbi bir de onu gectim, ilk senende CS namina hicbirsey olmamasi ve fakulte dersleri olmasi var, sadece CS le degil ilk senende Social & Political Sciences ile, 1800-2007 arasi Turk tarihi ile, ne bileyim benim gibi alirsan Sanat Tarihi ile falan da ugrasman gerekecek. Ama bence cok guzel seyler bunlar hem gercekten ogrenmen gereken seyler bir kismi, diger kismi da seni odun muhendis olmaktan kurtariyor. SU daha cok bilgisayar bilimi uzerine bir okul bu arada, e zaten programlama yazmissin AI yazmissin, sana da bu hitap ediyordur. Sadece programci olmak icin bir bilimi ogrenmeye tabi ki gerek yok. Olay hedeflerinin yuksekligine bakar. Ama ben gerek egitim kadrosuyla gerek kalitesiyle Sabanci'dan hem cok memnunum, hem de gonul rahatligiyla oneririm. Bilgisayar Muh. tek istedigim yerdi zaten, ve OSS'de de tek tercih yaptim (daha dogrusu 3 tercih, 2 burslu 1 parali) o da SU idi. Ve bunlarin hepsinin yaninda yurtdisi baglantilari cok guclu. Kemal Oflazer (verdigim linkten bakabilirsin) ile gecen yaz bir projede calistim mesela turkce morfolojik ve fonetik analiz yapan bir sunucu uzerinde, bu yaz da onun referansiyla Stuart Shieber'in (http://www.eecs.harvard.edu/~shieber/) yanina staj yapmaya gidiyorum Harvard Universitesi'ne. Isvec, Uppsala Universitesi'nden geleli de 2 gun oldu. AI dersini Isvec'te aldim o yuzden cok yardimci olamayacagim o konuda da, gerek veren kadinin basarisindan, gerek bizim okul mezunlarindan Harvard AI bolumune PhD ye falan kabul alanlar oldugunu bildigimden, iyi oldugunu dusunuyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Leath Mesaj tarihi: Haziran 15, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 15, 2007 neural networks/pattern recognition ve optimization algorithms uzerine yogunlasacaksan erciyes universitesine gel. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Haziran 15, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 15, 2007 zaten amerikada CS okuyo abi adam, hatta senior olmus olmasi lazim simdi, di mi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
matama Mesaj tarihi: Haziran 15, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 15, 2007 fazlasiyla bayik dersler diyebilirim :) hele neural i ben alirken istanbulda bir kisi veriyordu :) sonra hoca yurtdisina gidince bizde ve bogazicinde kapanmisti bolum(yeditepe) sonra yeni birileri geldi. neural iterasyonla sonuca yakinlasma diyelim outputlar vsler Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Haziran 16, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2007 Kusura bakmayin arkadaslar, ben yeterince bilgi vermedim tabi... Ben ABD'de Bilgisayar Bilimi ve Matematik uzerine double major yapiyorum su an. Son seneye gectim zaten. Yani universite tavsiyesinden cok dersin icerigi ve ilerisini dusunmekteyim. AI uzerine yogunlasmayi planliyorum (PhD), ancak ABD'de ne kadar kalacagim kesin degil, 5 sene sonra da donebilirim TR'ye, 10 sene sonra da. AI uzerine yogunlastiktan sonra dondugumde neyle karsilasicagimi bilmek istiyorum. Su an zaten robotlarla genetic algorithms (GA) uzerine calisiyorum (tez) ama 5 sene sonra ulkeye dondugumde, sektorun nasil olacagini bilmek isterim simdiden. En azindan AI alaninda is bulabilecek miyim yoksa illa kendi sirketimi mi kurmam gerek bunu planliyorum ve biraz da bilgi almak amacim. Bugun benim yaptiklarim orda da yapiliyorsa, illa sirket bazinda olmasa da arastirma olarak yapiliyosa bile, ben geldigim zaman en azindan beraber calisabilecegim birileri olur ki universitelerde bu gosteriliyo mu, gosteriliyosa ne derece ilerleniyo, hangi asamalarda...? Benim okulumda o kadar da ileri duzeyde degil mesela. Fazla CS major olmadigi icin robotics uzerine proje gelistiren kisi sayisi az (bu yaz tek kisiyim mesela). TR'de de ayni mi durum? Kimsenin umrunda olmadigi havasi sezinledim ki buna dayanarak soruyorum, hic mi yok boyle seyler? @Ardeth, GA ve machine learning konularinda insanlar proje yapiyorlar mi universitelerde? Yoksa sadece teoride mi kaliyo bunlar? Bir de bunlara ozel dersler mi var yoksa AI dersinde mi gosteriliyo, yoksa lisans ustu seviyesinde olan dersler mi..? [ Mesaj 16 Haziran 2007, Cumartesi - 17:38 tarihinde, riglous tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar