Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bilgisayar Muh/Bilimi - Turk Universiteleri

riglous

Öne çıkan mesajlar

Kocaeli'de de var yapay zeka dersleri. Zorunlu olarak 4. sınıfta alıyosun. Konu içeriğini aynen c/p ediyorum:

said:
Arama stratejileri. Buluşsal programlama. Teorem ispatlama. Oyunlar ve bulmacalar. Örüntü tanıma. Bilgi gösterimi. Konuşma tanıma. Görüntü tanıma. Doğal dil işleme. Yapay zeka dilleri. Algoritma örnekleri ve bu örneklerin LISP ve PROLOG dillerinde uygulamaları
Sosyal ağlarda paylaş

programcılıkla ilgileniyosan ben matematik tavsiye ederim.
itü matematik mühendisliği mesela.

programcı olmaya niyetlenip bilgisayar bölümüne gitmek, illüstrasyon yapmak için grafik tasarıma gitmeye benziyo türkiyede. dilleri filan gösterirler, fazlaca da bişi olmaz. 6 programcılık firmasında çalıştım, bu programcı güruhunun iyisi matematikçilerden çıkıyor. mantıklı olan da bu. mantığını bildikten sonra, aleti öğrenmek zor değil.
Sosyal ağlarda paylaş

sabancidan bu

CS 404 Artificial Intelligence 3 Credits
This course is a broad technical introduction to fundamental concepts and techniques in artificial intelligence. Topics include expert systems, rule based systems, knowledge representation, search, planning, managing uncertainty, machine learning, and neural networks. Important current application areas of artificial intelligence, such as computer vision, robotics, natural language understanding, and intelligent agents, will be discussed.

bu da linki
Sosyal ağlarda paylaş

@aktiftablet, sizde ne anlattilar da bi sey oorenmediniz?

Bilgiler icin tesekkurler de, ben biraz daha ayrintili istiyorum. Yani bi sey ogretilmediden cok powerpoint'ler var mi elinizde, yoksa cidden ustunkoru anlatildi gecildi mi? Neye gore not aldiniz derste, proje yaptiniz mi, veya kod yazdiniz mi? Varsa bir iki kod ornegi yollayabilir misiniz? Eger tanima sistemleri varsa, SONAR'dan tutun da isik sensorune kadar bircok parca gerekli, bunlarin ne kadari mevcut, ne kadariyla ogrenciler hasir nesir oluyor?

[ Mesaj 14 Haziran 2007, Perşembe - 23:58 tarihinde, riglous tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Son sınıf dersleri olduğu için hocalar pek zorlamıyor, nasılsa bu alanda çalışacak öğrenci de yok diye bakıyolar. Konuyla ilgili çok temel şeyleri ezberleyip sınavda yazıyoruz, proje falan yok. Ha siteden ders içeriklerine bakcak olursan diğer okulalrınki gibi afili şeyler ayzılıdır mutlaka.

[ Mesaj 15 Haziran 2007, Cuma - 00:16 tarihinde, aktiftablet tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi tek dönemde verilecek AI dersinden çok birşey beklememek lazım sonuç olarak temel şeyleri anlatıyorlar geçiyorlar. öyle roboticsti, computer visiondı bunlar hepsi ayrı ayrı konular ve ayrıca derslerini alacaksın bunlara ilgi duyuyorsan ama genelde lisans üstü dersleri oluyorlar. embedded systems lisans üstü değildi galiba. işte kısacası demek istediğim AI okadar geniş bir konu ki 1 dönemde öğrenebileceğin de kısıtlı haliyle

yani bu ders temel gibi birşey olacak alırsan. Program kod türü şeyler yazıyorsun bilkentte çok detayını hatırlamıyorum ama öyle çok kapsamlı şeyler değil. Eskiden oyun yazdırırlarmış ama artık onun yerine oyunla uğraşacağına oyunun sadece AI kısmında kullanacağın algoritmaları programlatıyorlar

Ders zorluğu açısından kolaydı bence bilkentteki. ama kişiden kişiye değişir bana da başka dersler çok sıkıcı geldiği için zor geliyordu
Sosyal ağlarda paylaş

Yapay zekayı yapay zeka derslerinde değil bence machine learning, genetic algorithms gibi konularda arayacaksın -_-

Bizim okuldaki dersi (boğaziçi)

Description: Representation of knowledge. Search and heuristic programming. Logic and logic programming. Application areas of artificial intelligence: Problem solving, games and puzzles, expert systems, planning, learning, vision, and natural language understanding. Exercises in an artificial intelligence language.

bunlar da lisansüstü

Principles Of Artificial Intelligence
Description: General problem solving methods in artificial intelligence. Search methods. Production systems. Games and heuristics. Knowledge representation. Artificial Intelligence Languages.

Advanced Topics In Artificial Intelligence I

Description: Study of a specific artificial intelligence topic such as knowledge engineering and expert systems, natural language processing, or speech and image recognition. A project on one of the above topics.

Advanced Topics In Artificial Intelligence II

Description: Robots and remote controlled machines. Kinematics, dynamics and robot arm operation. Sensors and robot vision. Cost, speed and safety issues.

Bu da laboratuarı

http://eliza.cmpe.boun.edu.tr

lisans cognitive dersi

Description: This course aims at giving a survey of the main principles and issues of the four major fields contributing to cognitive science, i.e. linguistics, psychology, philosophy and computer engineering.

Bu da lisansüstü neural networks dersi

Artificial Neural Networks

Description: Introduction to cognitive science. Parallel, distributed problems. Constraint satisfaction. Hopfield model. Supervised vs. unsupervised learning. Single vs. multi-layer perceptions. Static vs. dynamic network architecture. Comparison of neural approaches with parametric and nonparametric statistical methods. Neural network applications.

Ayrıca Horace'a katılmadan edemedim. Şöyle katıldım ama, ne üzerinde çalışmak istediğinden kesin eminsen ve bu konuda kendi kendini geliştirebileceksen matematik mühendisliği falan daha iyi olabilir. Ya da matematik, tabi ama orda istediğin dışınında bir çok zor konu daha seni bekliyor olacak. Ama sonuçta bilgisayayar mühendisliğinde de öyle. Ama bilgisayar alanında ne yapmak istediğinden emin değilsen bilgisayar bölümü daha iyi olur bence. Ya da ne istediğinden emin değilsen lisans matematik, lisansüstü bilgisayar okuyabilirsin.

[ Mesaj 15 Haziran 2007, Cuma - 18:20 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ]

[ Mesaj 15 Haziran 2007, Cuma - 18:21 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Sabancı Universitesi egitim kadrosu su linkte:
http://fens.sabanciuniv.edu/cs/eng/?Kisiler/akademik.php

Yapay zekayla baglantili dersleri Berrin Ozer veriyor, ayni zamanda Advanced Programming dersini de o veriyor. Gecen yil olmasi lazim, Dunya birincisi oldu el yazisi tanima programiyla.

Benim anlamadigim, neden sadece yapay zeka sorman. Ornegin ben de Natural Language Processing uzerine ilerlemek istiyorum ileride ve simdi alacagim dersleri de mumkun oldugunca spesifiklestirmeye calisiyorum, ama yine de her daldan ders aliyorsun yani ve bunlarin iyi olmasi da gayet onemli birsey senin icin. TAbi bir de onu gectim, ilk senende CS namina hicbirsey olmamasi ve fakulte dersleri olmasi var, sadece CS le degil ilk senende Social & Political Sciences ile, 1800-2007 arasi Turk tarihi ile, ne bileyim benim gibi alirsan Sanat Tarihi ile falan da ugrasman gerekecek. Ama bence cok guzel seyler bunlar hem gercekten ogrenmen gereken seyler bir kismi, diger kismi da seni odun muhendis olmaktan kurtariyor.

SU daha cok bilgisayar bilimi uzerine bir okul bu arada, e zaten programlama yazmissin AI yazmissin, sana da bu hitap ediyordur.

Sadece programci olmak icin bir bilimi ogrenmeye tabi ki gerek yok. Olay hedeflerinin yuksekligine bakar. Ama ben gerek egitim kadrosuyla gerek kalitesiyle Sabanci'dan hem cok memnunum, hem de gonul rahatligiyla oneririm. Bilgisayar Muh. tek istedigim yerdi zaten, ve OSS'de de tek tercih yaptim (daha dogrusu 3 tercih, 2 burslu 1 parali) o da SU idi.

Ve bunlarin hepsinin yaninda yurtdisi baglantilari cok guclu. Kemal Oflazer (verdigim linkten bakabilirsin) ile gecen yaz bir projede calistim mesela turkce morfolojik ve fonetik analiz yapan bir sunucu uzerinde, bu yaz da onun referansiyla Stuart Shieber'in (http://www.eecs.harvard.edu/~shieber/) yanina staj yapmaya gidiyorum Harvard Universitesi'ne. Isvec, Uppsala Universitesi'nden geleli de 2 gun oldu.

AI dersini Isvec'te aldim o yuzden cok yardimci olamayacagim o konuda da, gerek veren kadinin basarisindan, gerek bizim okul mezunlarindan Harvard AI bolumune PhD ye falan kabul alanlar oldugunu bildigimden, iyi oldugunu dusunuyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Kusura bakmayin arkadaslar, ben yeterince bilgi vermedim tabi... Ben ABD'de Bilgisayar Bilimi ve Matematik uzerine double major yapiyorum su an. Son seneye gectim zaten. Yani universite tavsiyesinden cok dersin icerigi ve ilerisini dusunmekteyim. AI uzerine yogunlasmayi planliyorum (PhD), ancak ABD'de ne kadar kalacagim kesin degil, 5 sene sonra da donebilirim TR'ye, 10 sene sonra da. AI uzerine yogunlastiktan sonra dondugumde neyle karsilasicagimi bilmek istiyorum. Su an zaten robotlarla genetic algorithms (GA) uzerine calisiyorum (tez) ama 5 sene sonra ulkeye dondugumde, sektorun nasil olacagini bilmek isterim simdiden. En azindan AI alaninda is bulabilecek miyim yoksa illa kendi sirketimi mi kurmam gerek bunu planliyorum ve biraz da bilgi almak amacim. Bugun benim yaptiklarim orda da yapiliyorsa, illa sirket bazinda olmasa da arastirma olarak yapiliyosa bile, ben geldigim zaman en azindan beraber calisabilecegim birileri olur ki universitelerde bu gosteriliyo mu, gosteriliyosa ne derece ilerleniyo, hangi asamalarda...? Benim okulumda o kadar da ileri duzeyde degil mesela. Fazla CS major olmadigi icin robotics uzerine proje gelistiren kisi sayisi az (bu yaz tek kisiyim mesela). TR'de de ayni mi durum? Kimsenin umrunda olmadigi havasi sezinledim ki buna dayanarak soruyorum, hic mi yok boyle seyler?

@Ardeth, GA ve machine learning konularinda insanlar proje yapiyorlar mi universitelerde? Yoksa sadece teoride mi kaliyo bunlar? Bir de bunlara ozel dersler mi var yoksa AI dersinde mi gosteriliyo, yoksa lisans ustu seviyesinde olan dersler mi..?

[ Mesaj 16 Haziran 2007, Cumartesi - 17:38 tarihinde, riglous tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...