Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Turk kahvesi tutorial'i


riglous

Öne çıkan mesajlar

Onceden dedigim gibi anca zaman bulabildim/yaratabildim/yeterince ictim ki is yapamaz hale geldim; o yuzden yaziyorum.

Efendime soyleyeyim; once afiyetle guzel bir yemek yenir. Ya aksam yemegi ya guzel bi kahvalti... En kallavisi olmadikca kahvenin tadi cikmaz. Bi oh demek lazim once. Oyle bi oh olacak ki o, daha fazla ne bi sey yiyebileceksiniz ne icebileceksiniz. Hah iste tam o anda birisi kahve diyecek; siz "amman sabahlar olmasi, tam nasirima bastin serefsiz cek ayagini" diyeceksiniz... O vakit kimin kahve yapacagi, ihalenin kime kalacagi pek zahmetli is gozukecek bi turlu bulunamayacak tabi... Veyahutta mevzubahis, tutorial'i okuduktan sonra "cekilin bre, heyt, ben yaparim size kahve" diye atlayacaksiniz karamurat edasiyla.

Simdi, once adam gibi kahve lazim. Kurukahveci Mehmet Efendimiz ince ince elemis, demis ki, bu is anca boyle olur. Sahsen cok denedim, cok aradim ama (bir suru kahveyi turk kahvesi kivaminda cektirdim) velakin Mehmet Efendi gibisi yok be kardesssiiiiiiiim. Arap kahvesi diye gelmeyin, onlarin cayi iyi oluyo. Cayin kacagi, kahvenin efendisi... Annadin sen annadin...

Sonracima, once duzgun bi cezve lazim. Her evde bulunur demeyin, bi ara toparlak cezve modaydi, kahveden baska her turlu sey yapiliyodu icinde... Ust kismi genis olacak cezvenin. Asagidan yukari dogru cikarken noolursa olsun, bizim konumuz degil; ammavelakin en ust kismi, disa dogru acilacak ve de agiz kismi dar olacak!

Cezve mumkunse 2 kisilik olsun. Daha fazlasi da olur tabi, benim gibi bi oturusta 14 15 kisiye yapiyosaniz 5 kisilik kazan gibi cezve lazim. Fekat, 2 kisilik olani en makbulu. Yoksa ne tadi kalir canim; kazan mi kaynatiyosun? Burda zenaat sergiliyoruz; elimizin ayarina ovguler almaya terliyoruz.

*Kes trasi Basar, icerde millet bekliyo...*

Once fincanin birine su konur, kahve dolduracagin kadar koyacaksin ki, sonradan koydugunda ayni noktaya gelsin kopuguyle beraber. Yok diyosan ki kopuk der degil, o zaman agzina gelmeden biraz birak fincanin. Yok bi de dersen ki ben onu dokerim; o zaman dudak mesafesi kadar birakacan; ayni kopukluymus gibi. Kisi basi bi fincan su koyduktan sonra cezveye; adam basi tepeleme bi cay kasigi kahve koyuyoruz icine. Tepeyi yuksek tutun, sonra dalga gecmesin insanlar cimri diye...
Sonra guzelcene karsitiriyoruz bunu suyla. Tamamen karistiktan sonra, kasigimizi bi daha kahve kavanozuna daldirip (posetteyse kahve, aldiginiz gun bi kavanoza bosaltin, icine bi iki kesme seker atip kapagini hava almayacak sekilde kapatin..) normal olculerde bi cay kasigi kahve alip ust katmana serpistiriyoruz. Suyun ustu kuru kahveyle kaplaninca tamam diyoruz, kivama gelmis.

Oyleydi boyleydi derken asil mesakatli, maharet gerektiren yere geldik. Kahvenin asil fikrasi bu zaten: Sabir tasi catlar mi catlamaz mi? Eger catlayacaksa cezvenin tabanindan buyuk olmayacak sekilde bi ocaga koymak kosuluyla atesi ortanin biraz ustune getiriyoruz. Yok catlamayacaksa, o zaman biraz altina getiriyoruz. Bastan uyarayim, catlayanlar kopuklu kahve icer; dayananlar kopuksuz icer. Fekat, yavas pisen kahvenin tadina doyum olmaz, tekrar tekrar icilir; cabuk pisen kahve doyurur, yorar. Eger siz guzel olsun ama kopuklu olsun diyosaniz, o zaman icine tukureceksiniz baska cikariniz yok (bknz. gorucuye gelindiginde kopuklu kahvenin en buyuk sirri).

Kahve boyle piserken, bir noktada tasmaya baslar. O ustune serpistirdigimiz kuru kahveler islandiktan, kenarlar hafif karardiktan bir sure sonra tasmaya baslar kahve. Bu cezveden tasma degil, ilk tasimdir. Siz buna aldiris etmeyin. O kahve yukselir, yukselir, yukselir, en son cezveden tasma noktasina gelir ki hah iste o noktada el mahareti konusur. Cezveyi atesten alip yavas yavas fincanlara dokmeyi planliyosaniz kopugu unutun. Atesten aldiktan sonra fincanlara boca etmeniz gerekli. Yoksa kopuk geride kalir; fincana sadece orta kisim dokulur. Eger elinize guvenmiyosaniz, bi temiz cay kasigini kahve olurken ocagin yanina koyun, isinsin hafif. Onunla kopugu alin; kahveyi doktukten sonra fincana kopugu koyun.

Peki pismis kahve icenler nasil anlayacaklar kahvenin pistigini. Efendime soyleyeyim, kahve yavas pistigi zaman, digerine gore daha fazla isi tutar. Bu nedenle kaynama noktasinda sadece kenarlar degil ortasi da hareketlenir. Ilk tasimdan sonra ortasi da kaynadigi icin kopugun tasmasini tabaka olmasini engeller. Bu demek oluyo ki, ilk tasimdan sonra bu kahveyi alip dogrudan fincanlara dokebiliriz.

Bayat/taze Kahve
Arasindaki fark basittir, bayat kahve cabuk pisse de kopurmez, yavas pisse de. Yavas pisen yanar, tadi kotu olur; cabuk pisen sulu kahve olur, icilmez. Neymis, taze kahve olacakmis.

Seker Ayarlari
Genelde insanlar sekeri cezvenin icine kahveyle beraber koyup karistirirlar. Hatta sekersiz isteyenler icin kahve pisirilir; onlarin fincanlarina dokuldukten sonra orta sekerli isteyenler icin biraz seker konur 1 dakika bekleyip onlarin fincanina dokulur vs. vs. Dogru yanlis orasi tartisilir ancak kopuklu kahve yapacam diye ugrasiyosaniz, sekeri koyarken kopuk kaybolur zaten. Sadece "sade" icenler kopuklu olur.

Bir baska yol da once herkese kopukleri paylastirmak, daha sonra sekerine gore kahveleri koymaktir. Sorun sudur ki, kopukle kahve ayni seker oraninda olmadigi icin kopuk kesilir, siz servis yapana kadar tum kopuk kenarlarda toplanir.

Bunun cozumu nedir...? Kaynayan bir fincan suyun icine siz seker koydugunuz zaman onun icinde cozulmesi zaten an meselesidir. Bu nedenle seker fincana konur. Kisiye gore fincanin dibine bir tutam seker eklersiniz, sekerli istiyolarsa iki tutam, olmadi 3. vs. vs.. Daha sonra kahveyi eklediginiz vakit zaten bu kadar seker tum kahvenin icine dagilacaktir.

Komur Atesinde Kahve (a.k.a mangalda kahve)
Eger korlar cok harliysa, kahve yanar, komur tadi alirsiniz. Makbul olani, kozler sonerken cezveyi gommektir icine. Boylece agir agir piser. Bir diger usulse, cezvede kahveyi karsitirip edip fincana koymak, fincanda pisirmektir. Bunun tadi cok guzel olmakla beraber icimi zordur; fincani elinize almaya ugrasmayin; once kulpunu mangala koymadan aluminyum folyo ile sarin. Aldiktan sonra bu folyoyu cikarin ki daha cabuk sogusun. Boylece kahve sogumadan icebilesiniz (Fincanlar duzgunse genelde kirilmaz catlamazlar. Dandikse bilemicem...).

Su Mevzusu
Efendim, su kisiye gore degisir. Bazisi telve agzina geldikten sonra, agzini temizlemek icin kullanir ki hatta hatta bazen agzinda suyu calkalama raddesine kadar gelir. Bazisi kahve oncesi agiz tadini notr'lemek icin kullanir ki benim tercihim budur.

Sevgiler, saygilar.

Edit'siz tutorial olmaz. Arcelik Kahvematik baya iyi yapiyor kopuklu kahveyi, malum hizli pisiriyo.. Eger begenmiyorsaniz, ayarlarini degistirin; mutlaka tutturursunuz kendi ayarinizi. Digerlerini test etmedim. Pazarda satilan kahve makinalariysa evi her an tutusturmaya hazir saatli bomba; almasaniz daha iyi.

Gelin Kahvesi
Hatun kisi sayisi azaldi aramizda ama erkeklerin de bilmesinde yarar var; bazi bolgelerde (Ic Anadolu) istemeye gelindiginde damada tuzlu kahve verilir. Hazirlikli olun...


[ Mesaj 13 Haziran 2007, Çarşamba - 05:36 tarihinde, riglous tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
riglous, 13 Haziran 2007, Çarşamba - 05:30 tarihinde demis ki:

Edit'siz tutorial olmaz. Arcelik Kahvematik baya iyi yapiyor kopuklu kahveyi, malum hizli pisiriyo.. Eger begenmiyorsaniz, ayarlarini degistirin; mutlaka tutturursunuz kendi ayarinizi. Digerlerini test etmedim. Pazarda satilan kahve makinalariysa evi her an tutusturmaya hazir saatli bomba; almasaniz daha iyi.


kahve makinesi neymiş be? kahve dediğin ya mangal közünde ya da fırın beklerinde pişirilir. cezvede yani.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...