Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

500 YTL'lik soru!

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
son rakam ilk rakamin 2 kati ya da 1 fazlasi olabilir. yani ilk rakam da 1-2-3-4 olabilir baska bi rakam gelemez.Aslinda bilgisayari kastiran kodcular su kosullari da eklesler,yuzde 60-70 az islem yaptirirlar , belki ulasirlar sonuca..Benim bilg copluk oldugu icin, eclipse i daha acarken kitlenme ihtimali yuzde 70 , o yuzden dokunmuyorum :)
Mesaj tarihi:
abi sayıdan söz ediyorsak bunun içinde negatif sayıda vardır sanırım. negatifleride eklemek lazım.

birde fistanın dediği doğru olabilir. çünkü adam çok çakal idi ki bi o kadarda ciddi 500 ytl konusunda. adam çıkarttı 1000 ytl 500 500 ayırığ çantasının ayrı ceplerine koydu "sizin için ayırdım bulursanız vercem 10 gününüz var" dedi.

diğer personellere sorduk matrak mı geçio diye falan diğerleride o adam dediğini yapar falan dedi. hadi bismillah
Mesaj tarihi:
Bu arada bu sayıları diyim artık bulmak için 9 ayrı yol varmış.

ps: adam yanlış falan hatırlamıyor çünkü baya bi sordum böyle bi sayı olamaz diye falan ama adam var diyor. bul getir 500ytl ikinize dedi direk
Mesaj tarihi:
Negatif sayı olması bi şeyi değiştirmez. 2*(-abcde)=(-edcba) olcaandan, -'ler götürür birbirini.
Şimdi C#'a geçtim. Bikaç sayfa önce koyduum şartları da ekleyip kodu iyileştircem. Fazla yükten falan da kurtulmuş olcaz böylece.
Mesaj tarihi:
matematiksel olarak mümkün değil
çünkü ilk sayının basındaki rakam sonundaki rakamdan kücük olması lazım (tersten yazınca 2 katı bir sayı bulabilmemiz için)
1-2, 2-4, 3-6, 4-8 bunları kullanabiliriz 2 katı için. ancak bunlardan da 2. sayıların toplamı hiçbir zaman ilk sayıyı vermiyor. yani 4+4=8, 2 olmuyor. veya 8+8=16, 4 olmadı. gibi. açıklayamadım pek ama bence mümkün değil böyle bir sayı. soruda başka bir anlam olabilir.
en iyisi boşverin siz bu soruyu ya. neymiş, hesapta cinlik yapıp zeka ölçüyorlarmış. o amcaya söyle, önce kendi iq'sunu ölçsün!
Mesaj tarihi:
bun işlemi çift bazlı sistemlerde düşünürsek bir yere ulaşamayız çünkü bazı (base) çift olan sistemlerin hiçbirisinde bir sayının yarısı onun 2 katına eşit olmaz, ama teklik sayma sistemlerinde yani 1,3,5,7,9,b,d,f,h adlı 9 tane sayma sisteminde bu tip sayılardan birer tane bulunmaktadır, bunun kuralı ise;

abcd olarak bir sayı ele alıyoruz ve tek basamaklı bi sayı sisteminde işlem yapıyoruz

mesela abcdX2=dcba (mod9) diye düşünürsek

ilk önce a ve d ilişkisi şöyle olmalı
2a=d ve a~2d (mod9) [~denklik işareti varsayıyoruz]

yani 9luk sistemde a 3 ve d 6dır

(3X2=6 ve 6X2~3 -mod9- )

b ve c arasındaki ilişki ise

d nin 2 ile çarpımından elde edeceğimiz sonuç 1 kalan vereceğinden dolayı bX2+1=c olmalı ve aynı zamanda
cX2+1~b -mod9- olmalıdır.

bu şartlara uyan 9luk sistemdeki sayı

3256 dır

3256X2= 6523 (mod9) dur

ben sadece mod 9 ve mod 3 için denemeler yaptım, zaten fazla da zaman harcamadım denerseniz dediğim modlarda benzer sayılar bulacaksınız.

edit: baz= taban aklıma gelmedi türkçesi tarzanca oldu biraz :)

[ Mesaj 23 Mayıs 2007, Çarşamba - 18:34 tarihinde, Yenerk85 tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
kaptırmışım abi görmemişim :P sınava çalışıyorum da sıkılıp böyle şeylerle uğraşıyorum napayım. 4,700,000,000 e kadar 10luk sayma sisteminde öyle bir sayı yok diyeyim o zaman ve programı kapatayım.
Mesaj tarihi:
said:
mod9'da 3256x2=6523 değil ki.
6523 mod 9 = 7, 3256x2=6512, 6512 mod 9 = 5

hayır mod 9 değil 9tabanlı sayma sistemi,
burda (abcd) yapıp paratnezin tabanına 9 kondurmak zor oluyo

[ Mesaj 23 Mayıs 2007, Çarşamba - 18:57 tarihinde, Yenerk85 tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
gaza geldim 2 tane daha buldum

2221 (3 tabanında)
2134 (6 tabanında)
3256 (9 tabanında)

edit:typo

[ Mesaj 23 Mayıs 2007, Çarşamba - 21:04 tarihinde, Yenerk85 tarafından güncellenmiştir ]
  • Yeni Oluştur...