Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Flaşsız çekimdeki titreme ile ilgili


Vodan

Öne çıkan mesajlar

Selamlar.

HP Photosmart R927 8.2 MP çözünürlüğünde bir makineye sahibim. Flaşlı çekimlerde gayet memnunum fakat 2megapiksel ve en yüksek kaliteye ayarlayıp çektiğim fotoğraflarda titreme çok belirgin oluyor ve dolayısıyla fotoğraf bulanık çıkıyor. Makine bir ayılıyor bayılıyor ondan sonra çektim diye hayalet gibi fotoğrafı gösteriyor deli oluyorum. Basarbasmaz çekmesi için yapabileceğim bir ayarı var mıdır acaba? My Mode da F di bilmemneydi ayarları var ama ben pek anlamıyorum. Yardımcı olursanız mesut bahtiyar olurum efenim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Analog makina kullanıyorum. Basar basmaz çekmesi ortamda ne kadar güneş olduğu ile ilgilidir. Dijital makinaların da aynı prensipte çalıştığını düşünürsek ve dijital makinaların objektiften gördüğüğü herşeyi süper net çıkarmak için yırtındıklarını var sayarsak (otomatik ayarı kapatmadıkça) bu lens çapının küçük olacağı anlamına geliyor. Dolayısıyla daha az ışık alacak ve perde kapanıp açılması daha yavaş olacaktır daha fazla ışık almak için. Perde yavaş kapanıp açıldığı zaman ise o süre içersinde gördüğü herşeyi geçirecektir fotoya. Dolayısıyla bulanık kayma olacaktır. Bunun için güneşli ortamlarda çekmeyi dene diyeceğim ama bu aklına gelmiştir herhalde onun dışında eğer fotoğrafın netliğini düşüren, focus noktasının etrafını daha flu yapan bir ayar varsa (enstantane miydi neydi adlarını hiç bilmiyorum) o yardımcı olacaktır diye düşündüm.

Yardımı dokundu mu bilmiyorum d:
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Öncelikle teşekkürler.

Evet makine ayılıp bayılırken eğer hiç oynatmamayı başarırsam gece karanlığında bile ışığı en verimli şekilde kullanıp iyi çekim yapabiliyor. Tripod ile çekim yapmak en iyisi aslında bu şartlarda ama tabi ben profesyonel olarak uğraşmıyorum büyük çoğunlukla eş dost ile birlikteyken fotoğraf çektiğimden tripod biraz benim ihtiyacımın dışında kalıyor. E o kadar uzun süre makineyi kaydırmadan tutmakta da çok zor.

Sanırım ISO400 yapınca fena çekmiyor bu ISO anladığım kadarıyla perde hızı mı oluyor?

AE Metering, ISO 400 birde Auto Focus'u ortalayınca iyi çekiyor. Peki bu seferde sürekli bu ayarda kullanmamın diğer koşullarda yapacağım çekimlerde dezavantajları ne olur acaba?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Dicital makinalarda iso 1000lere kadar çıkabiliyor, isı film hızı demek. dijitallerde güzel tarafı fotoğrafın ne kadar grenli (nokta nokta çizikli) falan olduğu değişmiyor 1500 isoda da cam gibi yapabiliyorsun. Amma velakin bu dezavantajda olabilir çünkü yüksek isolu filmlerle çok güzel nostaljik fotoğraflar çekilebiliyor. Ben tripodu taşımayacağını düşünerek söyledim fotoğrafla ciddi uğraşaran insanlar bile taşımaya üşeniyor çünkü onu :D

eğer ki trip görevi görmesini istiyorsan, zamanlı çekime alıp yere oturup makinayı dizine koyar ve öyle çekebilirsin. Aslında elde bile yapabilirsin onu, genelde titreme düğmeye basma anında oluyor. Eğer zamanlı çekim yaparsan, düğmeye bastıktan sonra sabit tutmak çok zor olmaz, bunu tavsiye ederim. Nasıl aile, arkadaş çekimleri falan genelde anında çekmen gereken şeyler değil d: Ha ama perde hızı makinanın 1/5 saniyeden daha az olursa, nefes alman, kalp atışların falan bile etkileyebilir fotoğrafı hehe

bkz yüksek grenin getirdikleri, üzerinde çizikler falan isonun yüksek olmasından dolayı ama bunlar dijital fotoğrafta olmaz. AE filtering ne bilmiyorum ama

[spo] [/spo]

[ Mesaj 21 Mayıs 2007, Pazartesi - 23:20 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ]

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hm teşekkürler.

Tabi makineyi mümkün oldukça sabit tutmaya çalışıyorum. Aslında ben çekerken çok sorun olmuyor makineyi iyi tanıdığım için sabit tutmam gerektiğini biliyorum.

Bilirsiniz bide fotoğraf olayında yoldan geçen adama fotoğraf çektirtmek vardır. Kardeş bi fotoğrafımızı çekermisin falan gibi bu durumda işte felaket şeyler çıkabiliyor ortaya :)

O yüzden acaba makinenin yazılımıyla ilgili bi çözüm ayarı varmı diye merak etmiştim ben ISO fln gibi yani.

Tekrar teşekkürler. ISO yu yükseltip çekeceğim bundan sonra.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Olmuyor? ben kullandığımdan değil ama istersen 1500 iso ile çekip onun grensiz olmasını sağlayabilirsin. Yani isonun yüksek olmasından dolayı otomatikman gelen grenin olmaması durumunda bahsediyorum. Ha %100 emin değilim tabi ben öyle biliyorum sadece.

Ha sonradan "noise" kendin eklemekten bahsediyorsan yaparsın tabi, ama benim bildiğim isonun yüksek olmasından dolayı gelen "noise" olmuyor dijitallerde. Benim bir arkadaşım son model dicitallerden biriyle çekerken söylemişti bunu bana belki eskilerinde yoktur hehe.

Ayrıca mantıksal olarak da değerlendirirsek doğru olabileceğini görürüz. Banyosu yapılan filmlerde isonun yüksek olması ve fotoğrafın grenli olması demek filmdeki ışığı emen parçaların büyük olması demek. Daha büyük parçacıklar ışığı daha iyi emebildiği için yüksek isolu filmlerde bulunan parçacıklar böyledir. Yani fotoğrafın grenli çıkması filmin fiziksel yapısından kaynaklanan bir şey. Dijital makinalarda isonun bu karşılığını nasıl sağlıyorlar bilmiyorum ama büyük parçacık gibi bir durum olduğunu sanmıyorum. Yani gren olacağını düşünmüyorum. Ama dediğim gibi photshopa koyar dijital olarak noise filtresi enini eklersin o ayrı d:

[ Mesaj 22 Mayıs 2007, Salı - 06:18 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bana gore yanlis biliyorsun =)

simdi en basit mantikla soyle anlatiyim iso yu yani filmlilerde ASA yi artirdigin zaman isiga duyarliligin artar daha az isikda sana kullanabilcegin enstantane yi verir ama bu seferde dijitalde olsa filmlide olsa grenler olusur
olusmama diye bi ihtimal yok tabikide ben burda 200 iso dan filan bahsetmiyorum 800 ve yukarisindan bahsediyorum
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben olaydan koptum zaten de, Analogda filmin verdiği tepki ile dijitalde sensörün verdiği tepki de aynı olmayabilir. Parçacık falan olmadığı için bahsedildiği gibi o çizgiler fln çıkmayabilir.

Bide bende ISO400 maksimum. 1500 ISO olsa sanırım sorunuma çok şukela bi çözüm olurdu
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

benim bi arkadaşın dijital makinasında vardı 1500 isoda o makinanın analogdan tek farkı film ve objektif takılamaması diğer tüm özellikleri aynı hehe. Son aldığım duyumlara göre onun objektif takılabilenini de yapmışlar yakında film banyosu yapmayı seven insanlar dışında herkes için dijital "owns jo" olacak sanırım
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

1500isoda cam gibi cıkmaz uydurmayın böle şeyleri ardeth bey yine gren oluyo dijitaldede, neden olmasın aynı mantık var ikisindde sonucta birinde sensor var öbüründe film fark yoktur.

ama iso guzeldir grende iyidir bence zararı yok ha cok temiz olsun super olsun diyosan bilemem.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya ben dedim ki orda kesin emin değilim kendim tecrübe etmedim bir arkadaştan duydum sonra neden öyle olabileceğine dair de açıklama yaptım bir bilgim yok yoksa bunu baştan söyledim kardeş d: böyle diyen adama gözün bağlı güvenmeyecen tabi ki hehe

ama biri bana lütfen yüksek isolu filmlerde grenlerin büyük olmasına neden olan büyük silver halide tanecikleri ile bunun dijitaldeki karşılığını söylesin. Öyle dijitalde sensör sonuçta aynı mantık demekle olmuyor cüce bey, bana büyük tanecikleri nası açıklayacan dijitalde, ben size analoğun gren sebebini açıkladım siz de bana dijitali açıklayın inanayım d:


edit: sizden umudu kestim d: kendim araştırdım dijitalde de noise oluyormuş ama orda da sebebini açıklamıyordu d: yaklaşık 3200 isoya kadar kabul edilir derecede görüntünün bozulmayacağı makinalar varmış ama en azından dijitalde yüksek isonun getirdiği etki daha gibi. Şöyleki gösterdiğim resimde olduğu gibi analog makinalarda 400 iso bile çok fazla grene sebep (resmi ben 400 isoluk filmle çektim) oluyor ama karşılaştırmalı resimlerden gördüğüm kadarıyla o fotoğraftaki kadar grenin olması için dijitalde daha yüksek isoda çekmen gerekiyor, dijitaldeki grenler daha küçük olduğu için gözle görmesi daha zor gibi... sanırım d:


http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_%28photography%29#Digital_camera_ISO_speed_and_exposure_index

[ Mesaj 24 Mayıs 2007, Perşembe - 00:05 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bildigim kadariyla sensorun buyuklugu, bu buyukluge ne kadar alici koyabilecekleri bu alicilarin ne kadar isinacagi ile ilgili bir konu. sensordeki alicilarin ayarini arttirarak alacaklari isik miktarini arttiriyorlar. belli bir limitten sonra alicilar sacmalamaya basliyor. karanliktan isikli bir ortama cikarken gozlerin durumu gibi. ha bir de hic isik alamasalar bile alicilarin kendiliklerinden urettikleri sinyaller var goruntuyu etkileyen, isindikca bunlarin etkisi artiyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Evet. Kesin kanaat getirdim ki Tripod olmazsa olmaz birşeydir.

Çocukluk aşkım k'nex ler ile yaptığım uyduruk tripodumla gece yarısı flaşsız çekim denemeleri yaptım oldukça iyi sonuçlar aldım.



Tabi fotoğrafı ucubeye çevirdiğim için pek birşey anlaşılmıyor ama orjinalini upload edip kota doldurmak istemedim.

Anladığım kadarıyla makine insan gözünün gördüğünden daha fazla ışığı alıyor bir şekilde. Ortam aslında bu kadar aydınlık değil çünkü bildiğiniz karanlık sokak.

[ Mesaj 26 Mayıs 2007, Cumartesi - 04:16 tarihinde, Vodan tarafından güncellenmiştir ]

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

diaframı ne kadar uzun sure acık bırakırsan o kadar uzun sure ışık alır makine, cekim süresinin karanlıkta flashsiz uzun surmesinin sebebide budur zaten.

bu sure sarfında elinin titretince filmin üstüe farklı farklı ışıklar düştüğü için bozuk görüntü oluyo
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aa evet onu belirtmek lazım mesela sen şimdi makinaya tripodu koydun, sonra da adam sana 10 saniye durcam ben derse makinayı bırakıp gitme, gözle bakılan bir yeri varsa (lcd ekran dışında) orayı kapat. Yani en azından analoglarda bu lazım çünkü çektiğin resme zarar veriyor arkadan giren ışık. Dijitallerde bu oluyor mu bilmiyorum tabi bu konuda dijital kullanmış olan arkadaşlara uzatıyoruz mikrofonu d:
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...