Bone Mesaj tarihi: Mayıs 11, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 11, 2007 http://en.wikipedia.org/wiki/Fourth_dimensionhttp://en.wikipedia.org/wiki/Fifth_dimension Şurda bahsetmişler ama ben hiç bir şey anlamadım.Convex regular 4-polytope altında bir takım şekiller var. Aha buraya koyayım. Pentachoron (5-Cell] Tesseract (8-Cell) 15-Cell 24-Cell Bu mudur yani? Cisimin içindeki cismin dışarıya doğru çıkıp dışardaki cismi içine alması mıdır? Belki de daha önemli bir mantığı vardır bunun. Ama fizikte/matematikte bize anlatmadılar bunları. Aslında, şu yukardaki resimleri incelerken aklım epey bir karıştı. Düşünüyorum da, zaman ve evren hakkında bilemediğimiz ve anlayamadığımız birçok şey var. Belki de çok boyutlu düşünme yetimiz olmadığı için olabilir? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Asteroth Mesaj tarihi: Mayıs 11, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 11, 2007 Ben de baktım resimlere, ben de hiçbirşey anlamadım. Belki de çok boyutlu düşünme yetimiz olmamasından ziyade, konu hakkında en temel bilgilerimizin bile olmamasından kaynaklanıyordur anlamamamız? Keza resimlere bakarak çözülemeyecek kadar karmaşık bir konu gibi geliyor bana =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Masticore Mesaj tarihi: Mayıs 11, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 11, 2007 genişliyo daralıyo bunlar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
attackhan Mesaj tarihi: Mayıs 11, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 11, 2007 hypercube'u izleyen varsa hatırlayabilir cube şekillerini. onlara fena benzettim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PederRamirez Mesaj tarihi: Mayıs 11, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 11, 2007 4. veya n boyutlu şekiller,uzaylar hakkında bilgi edinmek en azından fikir sahibi olmak için matematikçilerin değilde daha çok fizikçilerin kitaplarını önerebilirim.Mesela genel relativite kitapları daha anlaşılır olur,ama bu derece uçuk şekiller vs içermez,en azından genel bi fikir verebilir.Matematikçilerin ise kendilerine ait bir dili ve soyut düşünce yapısı olduğundan bu tip yazıları okuyup bişeyler anlamak için topoloji benzeri dersler alıp bi kaç sene çalışmanız lazım :).Kısacası benim tavsiyem genel relativite kitapları bulup okuyun (wolfgang rindlerin relativite kitabı baya güzel anlaşılır,zaman bulabilirsem 4. boyut hakkında basit matematiksel ifadeler içeren bir yazı yazabilirim). Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Eldarduil Mesaj tarihi: Mayıs 11, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 11, 2007 İçinde yaşadığımız evrenden dolayı fiziksel bir 4. veya 5. yada n'inci bir boyuttan bahsetmemiz imümkün değildir. Ama 3cü boyuttan fazla boyutlara sahip evrenler var olabilir. Bide o şekiller 4. 5. boyutu değil de başka bir olayı anlatıyor bence. Gene baktığımızda o nesneler 3boyutludur. 3 boyutludur çünkü evrenimiz 3cü boyuta sahiptir. Ne dördüncü boyuta sahip bir nesneyi içinde yaşadığımız evrende algılayabiliriz ne de 4boyutlu bir nesne oluşturabiliriz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
attackhan Mesaj tarihi: Mayıs 11, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 11, 2007 şekiller göz yanılmasından ibaret bence. 3. boyuttan ötesini mevcut beynimiz algılayamaz. idealar alemi denen alemde tüm mevcut varlığın yansıması 4. boyut olarak algılanmakta(çok felsefik oldu idare edin =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Olivies Mesaj tarihi: Mayıs 11, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 11, 2007 algılar 3. boyuttan sonrasınıda bkz einstein Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
attackhan Mesaj tarihi: Mayıs 11, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 11, 2007 o bir algı deil varsayım. varsayımlar üzerine kurulan teoriler. algı kesinlik içerir. yani fotosentezde O2 açığa çıkar demek kesinleşmiş kanıtlaşmıştır olayı bitirmişlerdir. ama mesela bi izafiyet kesin deildir formülde kopukluklar vardır. 4. boyut da bunun gibi varsayımsal. =) aşırı fenomenim sanırm Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PederRamirez Mesaj tarihi: Mayıs 11, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 11, 2007 tamamen algısal vs demeniz biraz yanlış olmuş ,özel ve genel relativite teorilerinin (yani uzayın 4 boyut olduğu varsayılan teoriler) kısmen doğru olduğunu gösteren deneyler bulgular var,yani bu şeyler tamamen kağıt üzerinde değil.Onlara şurdan bakabilirsiniz.Burad kısmen yazmam bile ayıp olmuş aslında çünkü genelde sorun olan yerler singular noktalar yani karadelikler veya çekim alanın çok kuvvetli olduğu yerler.Birde 3 boyuttan fazlasını görsel olarak hayal edebilmemizin mümkün olmadığı doğru,ama bu 4 veya daha fazla boyutlu şekilleri tamamen algılayamacağımız anlamına gelmez.Mesela 4 boyutlu kürenin yüzey alanını,hacmini hesaplamak gayet eğlenceli ve kolay.Yapmanız gereken 3 boyutluyla aralarındaki benzerlikleri kullanıp 1-2 seri açılımı yapmak :).(bu arada dalga geçmiyorum imkanı olan şu kitabın 8.chapterına baksın gerçekten çok zevkli). Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar