Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Şeriat...

Aragorn

Öne çıkan mesajlar

Böyle bir konuyu açmak istememin nedeni, ülkemizdeki birçok insanın, bazı şeyleri yanlış bilmeleridir. Şunu belirtmem gerekir ki ben şeriat'ı savunmuyorum, doğru da bulmuyorum. Şimdi konuya geçelim...

Eski yıllardaki şartlarla (600 lü yıllar), şimdiki şartlar bir değil, bunu iyi tahlil etmek lazım. Ülkemizin, şeriatla yönetilmesi gibi bir olasılık söz konusu değildir. Tamam şeriatı isteyen bir kesim vardır, fakat bu kesim gerçekleri göremeyen insanlardan oluşan bir kesimdir.

Toplumun yanlış bildiği kısımlara değinmem gerekirse. Kimseden saklamam, saklamaya da gerek olduğunu düşünmüyorum, sonuçta "Laik" bir ülkeyiz değil mi? Ben namaz kılan, oruç tutan, mümkün olduğunca dinî yaşamaya çalışan bir insanım. Birçok insana göre, bu özellikler, benim şeriat istemem için yeter de artar bile. Fakat alakası yok, nitekim etrafımda şimdiye kadar "Şeriat" kelimesini kullanan tek bir insan dahi görmedim (karşıt zihniyet haricinde). Benim görüşümdeki insanların hiçbirininde şeriat'ı desteklediğini sanmıyorum.

Hz. Peygamber'in bir hadisi var. "Çocuklarınızı bulunduğunuz zamana göre değil, gelecek zamana göre terbiye ediniz." diyor. Buradan çıkan anlamı sadece o konu üstünde algılamamak gerekir. Her devir farklıdır, devir şeriat'ın yönetime gelebileceği bir devir değildir. Müslümanlar bunun farkında, diğerleri niye değiller? Şeriat, bir silah olarak kullanılmaktan vazgeçilmeli. Her bıyıklıyı, türbanlıyı, sakallıyı şeriat isteyen biri olarak görmeyin.

Toplumda sıkça kullanılan "Şeriat"ı, bir grubun rant elde etmek için çıkarmış oldukları bir kelime olarak görüyorum. Ülkeyi yönetiyor gözüken meclisin yanında, bir de göz önünde olmayıp yöneten kesim var. Bu kesime, medya patronları, ordudan kişiler, mafya, yabancı uyruklu bir takım insanları dahil edebiliriz.

Bir diğer konu "türban". Türban'ın siyasi simge olduğu görüşü hakim karşıt grupta. Kur'anda yer alan bir ayetin, farklı yorumlanmasından dolayı, bir kesim türban'ın Allah'ın emri olduğuna inanıyor, diğer kesim ise tam tersine. Hadi biz, tersine inanalım ve insanların türbanı boşuna taktıklarını düşünelim. İnsanlar, istediklerine inanabilirler, din ve vicdan özgürlüğü vardır değil mi? Son yılların popüler ilkesi Laiklikte yer alıyor bunlar değil mi? Peki bir insan sırf türbanlı diye, kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hak olan "Eğitim" hakkının elinden alınması etik midir? Laiklikle bağdaşır mı? He bir takım insanların (ki insan demeye dilim varmıyor) türbanı siyasi simge yaptığı doğrudur. Müslümanlara hizmet ettiği düşünülsede aslında, etmemiştir aksine zarar vermiştir. O yaratıkları da nefretle anıyorum...

Güç potansiyeli çok yüksek olan bir milletiz. Yıllardır, sağ-sol, şeriat, komünizm, faşizm gibi düşüncelerle milletimizin beyinleri zehirlendi. Onca geçen zamana rağmen, hala aynı şeylerle uğraşıyoruz. Birkaç yüzyıl önce dünyadaki en güçlü milletken, şimdi nerelere geldik. İyi bir silkinme ve kendine gelmeyle, eski günlere dönemesek bile, aratmayacak seviyeye gelebiliriz.

Şunu da unutmamak lazım. Ülkenin bu duruma gelmesindeki tek pay AKP'nin değildir. Yapılan yorumlara bakıyorum, sanki 4-5 dönemdir ülkeyi AKP yönetiyor. Ülke bu duruma 5-10 yılda gelmedi, uzun vadeli birşey bu. AKP'nin her yaptığını doğru bulmuyorum, çok yanlışları da var, takım tutar gibi parti tutmuyorum. Yeri geldiğinde eleştiriyorum da, herkes te eleştirebilmeli. Ayrıca karşı zihniyetteki insanları aşağılayıp, dalga geçmiyorum, çünkü komik duruma düşmek istemiyorum.

Düşündüklerimi tam olarak yazıya dökememiş olsamda, biraz olsun anlatabildim sanırım. Amacım AKP sempatizanlığı yapmak değil, bunu da belirteyim. Zaten son paragraf hariç yazdıklarımla AKP'nin bir ilgisi yok. Sadece benim zihniyetimdeki insanların ne düşündüğü hakkında bir fikir edinin istedim. Tekrar ediyorum, kimse yazıyı bir taraflara çekmeye çalışmasın. Diğer konulardaki tüm yorumlar çekiliyor çünkü, neyse çok uzadı...
Sosyal ağlarda paylaş

Bahsetmeye çalıştığım da buydu işte. Birincisi, o insanlar benim ve benim zihniyetimdeki insanları kesinlikle temsil edemez. İkincisi, zaten aynı düşünceleri paylaşmıyoruz. Üçüncüsü, onların yaptıklarının cezasını bir dine mensup bütün insanlar çekiyor. Haksızlık yok mu sence?
Sosyal ağlarda paylaş

Düşüdüklerin hiç yansıtamamışsın bence, fikirler çok havada kalmış.

Net kısımlardan türban konusuna gelince. Ben laik bir Türkiyede yaşamak isteyen biri olarak, kimsenin dini beni ilgilendirmez, kimsenin dini ihtiyaçları beni ilgilendirmez, evimde de yapabilir evinde de. Din tartışması açılırsa fikirlerimi söyler, karşı tarafa düşündüklerimi öğretme-anlatma girişimde bulunurum. Fakat, okul denilen yer öğrencinin gidip kablolarla bi yere bağlanıp sonra da tekrar okuldan çıktığı bir yer değildir. İnsanların zihinsel gelişim, eğiliminin en büyük kısmıdır. Bu yüzden oraya Dünyadaki bu kadar güçlü etkileri olan bir şeyin aracı ile girersen; insan ilişkilerinin doğası ile uygun olmayan fikirler, aşırılıklar, uygunsuz topluluklar çıkabileceği için, halkın eğitim kurumlarına böyle riskli bir konuyu barındırabilecek bir unsurla girmemeleri uygundur. Ki orasını geçtim hergün ODTÜnün kapısında görüyorum, baş örtüsünün üstüne peruk takıyor. Be insan evladı, amaç senin saçlarının gözükmemesi değilmiydi. E o kafandaki sahte veya gerçek saç değil mi? Yazık..
Sosyal ağlarda paylaş

Peki, sen mağdur kesimde olsaydın da düşüncelerin aynı mı olurdu?

"İnsanların zihinsel gelişim, eğiliminin en büyük kısmıdır" demişsin okul için. Bu düşünceye mutabık kalarak düşünecek olursak, mini eteklilerin, sütyensiz kızların da okula alınmaması lazım ki bizim okulda çok fazla var. Sonuçta eğitim ihtiyacının karşılanması gereken bir yerde, bunların da olmaması lazım. Gene düşüncene göre bu saydıklarım, türbanla aynı kapsamda.

Bir de, peruk takanlar filan da benim zihniyetimle bağdaşmıyor. Sahtekârlık...

[ Mesaj 03 Mayıs 2007, Perşembe - 19:13 tarihinde, Aragorn tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Ne yazıkki türban konusu okullarda öyle bir komediye dönüştü, türbanda maksat kadın saçı görmeyeceğiz, üstü türban takıyorlar oluyor bitiyor. Türk usulü ibadet.

Şeriat mevzusunda da; toplumca olancı hızımızla islami bir çizgiye çekiliyoruz. İyi günler yerine "hayırlı günler" denmeye başlandı sadece bir örnek olarak. Etkileri karşılaştırmak için sokağa çıkmak yeterli.

Tamam bir Suudi Arabistan olmayacağız ama orayla şu an ki halimiz arasında bir noktaya sürükleniyoruz ve bu gerilemenin genel adı olarak anılmaya başlandı "şeriat" kelimesi. Yani gericilik, aşırı sağcılıkla eş anlama geldi halk dilinde. Bir kelimeyi de ibadet anlayışımız gibi "türkleştirdik". Hepsi bu.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Peki, sen mağdur kesimde olsaydın da düşüncelerin aynı mı olurdu?

"İnsanların zihinsel gelişim, eğiliminin en büyük kısmıdır" demişsin okul için. Bu düşünceye mutabık kalarak düşünecek olursak, mini eteklilerin, sütyensiz hatunların, afedersin orospu gibi okula gelenlerin de okula alınmaması lazım ki bizim okulda çok fazla var. Sonuçta eğitim ihtiyacının karşılanması gereken bir yerde, bunların da olmaması lazım. Gene düşüncene göre bu saydıklarım, türbanla aynı kapsamda.

Bir de, peruk takanlar filan da benim zihniyetimle bağdaşmıyor. Sahtekârlık...

Ağzından çıkanı kulağın duyuyor mu ulan senin aptal herif, orospuymuş. Kıt beyinli. O dinsel bir simgemi ulan sanane ters geliyorsa ilişkini ona göre belirlersin. Benim için de çok açık giyinmek ters, orospu mu oluyor lan o. Sütyenin amacı ne onu biliyormusun sen. Bir de konu açıyorsun bunu tartışmak için. Acil şifalar bile demiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Haha, türbanlı da gelebilmesi lazım, o da kendi tercihi. Tabi ona da bir kılıf bulduğunuz için, herkesin aile baskısıyla türban taktığını sanıyorsunuz.

Ayrıca "sütyensiz gelebilme" örneğini, arkadaşın felsefesine bağlı kalarak verdim. Yani okula gelme ve eğitim-öğretim alma ihtiyacı babından...

Bir kez daha söylüyorum, türban simge değildir. İsteyen ayeti örtünme diye yorumlar, isteyen yorumlamaz. Örtünme olarak yorumlayanlara "Laiklik" işlemiyor mu?
Sosyal ağlarda paylaş

dini kendi içimde yaşıyorum deyip kendinden farklı gördüğü insanlara 'orospu' diyen bir insan,ileride o rahatsız olduğu ve hakaret ettiği insanlara karşı ideoloji değişiminide destekleyebilir.

sütyen kontrolümü yapıyorsun kapılarda,madem kendi içinde yaşıyorsun niye insanların sütyeni varmı yokmu,eteğinin boyu seni bu kadar ilgilendiriyor?
Sosyal ağlarda paylaş

apache çok doru sölemiş türban şeriat ideolojisinin bir temsili olduğu için yasak zaten. okul dışında ona türban takma diyen olmaz olamazda kendi bileceği iştir.ancak sen sütyen takmayan insana "orospu" diyemezsin.
1.sen kimsin ki bu yargıya varabiliyosun.
2.belki bende takmıyorum sen bana bu hakareti nası edebilirsin.
3.gerektiği yerde dersini verirler

büyükanıt ne güzel demiş

"1 gece ansızın gelebilirim, bu kadar yürekten çağırma beni"...
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Haha, türbanlı da gelebilmesi lazım, o da kendi tercihi. Tabi ona da bir kılıf bulduğunuz için, herkesin aile baskısıyla türban taktığını sanıyorsunuz.

tam delirdin,yazılanlarıda okumuyorsun.

şeriat türban takmayı 'emreder' ve şeriatın getirdiği bir kuraldır türban.

başörtüsü takanlara sözümüz yok,çoğumuzun anneanneleri,babaanneleri başörtülüdür ancak türbanlı değil.

şeriat kadın üzerinden siyaset yapılıyor ve istenmeyende bu.

sen 'orospu'lara takıldığın için anlayamıyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...