Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Barbaros Hayrettin Paşa (Nam-ı diğer Kızıl Sakal)


DoruK

Öne çıkan mesajlar

Aradım taradım, bulamadım. Karayip Korsanları bizi kasıp kavururken tarihin en büyük denizcilerinden birini unutmuşuz sanki, Akdeniz'i talan eden efsane korsanımız ve büyük amiralimiz, Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin'i tanıyalım biraz.

______________________________

Barbaros Hayreddin Paşa 1476 yılında Midilli Adası'nda doğmuştur. Asıl adı "Hızır" olup ün saldığı Avrupa'da "Kızıl Sakallı" manasına gelen "Barbarossa" ismiyle anılmış ve din ve devlet yolunda yaptığı büyük işlerden dolayı da Kanuni Sultan Süleyman tarafından, dine hayrı dokunan manasına gelen "Hayreddin" ismi verilmiştir.

Denizciliğe Midilli sularında bir tüccar olarak başlayan Barbaros Hayreddin Paşa daha sonra Tunus Sultanı'nın himayesinde Kuzey Afrika'da atıldığı korsanlık hayatına büyük zaferler ve kahramanlıklarla devam etti. Sadece adı bile düşman gemilerini kaçırmaya yeten Barbaros Hayreddin Paşa 1518 yılında Cezayir Sultanı oldu. Fakir ve esir Cezayir ülkesi onunla kısa zamanda zenginlik, refah ve huzur ülkesi haline geldi.

Hayreddin, şöhret ve saltanat sevdasına kapılmadığını, sultanı olduğu Cezayir'i Yavuz Sultan Selim yönetimindeki Osmanlı'ya bağlayarak gösterdi ve daha sonra Cezayir Beylerbeyi (Valisi) oldu. Denizlerde Ceneviz, Fransız, İspanyol, Venedik ve diğer Avrupalı gemi ve donanmalarına karşı gösterdiği büyük kahramanlık ve başarıların sonucunda da 1534 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Osmanlı Devleti'nin Kaptân-ı Derya'lığına (Büyük Amiral - kara kuvvetlerindeki mareşalin karşılığı) atandı. Komutanlığı süresi içinde "Dünya tarihinin en büyük deniz savaşı" olan Preveze Deniz Savaşı'nda aleyhine birleşen Avrupa donanmalarını büyük bir hezimete uğratarak zaferlerinin doruğuna ulaştı ve adını silinmeyecek bir şekilde dünya tarihine altın harflerle kazıdı... Günümüzde de dünyadaki tüm bahriyeli askerlerin üniformalarında bulunan üç tane beyaz çizginin temsil ettiği tarihteki üç büyük deniz harbinden birinin kahramanı olan türk denizcisidir..
______________________________

Okunabilsin diye fazla uzun tutmadım ve önemsiz kısımları attım, tüm hayat hikayesine buradan ulaşabilirsiniz.

[ Mesaj 03 Haziran 2007, Pazar - 03:51 tarihinde, DoruK tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kızıl Sakal'dan bazı anılar

Cezayir'in ikinci büyük şehri Tlemsen, İspanyollar'ın himayesindeydi ve halk huzursuzluk içerisindeydi. Yaşanan iç çatışmalardan sonra halk yönetimi ele geçirdi ve Oruç Reis'i (Hayreddin'in abisi) başa getirdi. Yıllarca İspanyollar ve paralı Arap askerleriyle savaşan Oruç Reis, en sonunda İspanya Kralı'nın kuşatmasına dayanamayarak İspanya ile bir antlaşma imzaladı. Buna göre Oruç Reis ve komutasındaki ordu şehri terk edecek ve silahlarını teslim edecekti. Ancak küstah İspanyollar anlaşmayı bozup, kaleden çıkmakta olan birliklere haince saldırılar düzenleyip herkesi öldürdüler.

Abisinin ölümü haberini alan Barbaros Hayreddin, İspanyollar'ı yaşatmamaya and içti. Oruç Reis'in ölümünden sonra Cezayir'e 20.000 kişilik dev İspanyol ordusu saldırdı. Hayreddin Paşa bu savaşta 13.000 esir ve kaçan 700 kişi hariç herkesi kılıçtan geçirip idam ettirdi. Günümüzde bilinen Tlemsan Kalesi katliamı olayının aslı budur.

--

bunu kendim çıkardım, kaynak wikipedia, barbaros.biz ve kapağı olmayan bir kitap :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kışı Tunus'ta gecirdik, baharda 10 parca tekneyle açıldık, Sicilya yönüne gidip barut, kurşun, zeytinyağı, buğday, şeker dolu 20 kafir teknesi ele geçirdik, sonra Sardunya açıklarına 10 İspanyol kafiri teknesi gorduk, 5'i battı, kalan 5'ini ele geçirdik, Mora açıklarında bizi arayan İspanyol donanmasıyla karşılaştık, 28 parca gemiden olusan donanma bize saldırı hazırlığındayken biz saldırdık, kafirler şaşırdı, o sırada cok sevdiğim bir reisim yanımda yaralanınca cok sinirlendim, 15-20 kafirin ortasına girdim. Cenk cok çetin geçti, 120 kafiri esir ettik, 538 kafiri kiliçtan geçirdik. Bizim 130 levendden 30 sehit verdik. 28 parça gemiyi yanımıza alip Midilli'ye gittik.

Elde ettigimiz ganimetle sılamıza kavuşunca taze can bulduk. Bütün akraba ve dostlarımız geldiler. Hal, hatır sordular. yedi gün, yedi gece kazanlar kaynatıp, adanın bütün fakirlerini doyurduk. sünnetsiz çocukları sünnet ettirdik. Ersiz kızları evlendirdik. Gönüllerini şad etmek için, büyük düğünler yaptık. Hayır yolunda ne kadar servet harcadıysak, tez zamanda Allah, birkaç mislini ihsan eyledi."

Kaynak: turkkorsanlari.com
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kızıl sakalın ırki olarak özelliklerine bakacak olursak 1100 lü yıllardaki fransa ya gitmiş oluyoruz. o dönemlerde hüküm süren fransız imparatorları (ki soyları merovignian evet hatırladığınız gibi matrix teki herifler -tam doğru yazdım mı bilmiyorum-)na gidiyor. bu adamlar çok güçlü adamlar ve ortak yani ırsi özellikleri kızıl sakallı olmaları daha da eskiye gidecek olursak vikinglerde bu özelliği görürüz. he bide şu fransız imparatorları yanlış hatırlamıyorsam son II. merovignian ile güçlerini yitirmeye başlıyor. ve bu ırkın son temsilcisi iskoçyaya duvar ustası olarak kaçıyor(duvar ustası=mason) ve fransa daki ritüellerini iskoçya da devam ettirerek masonluk denilen loncayı devam ettiriyor. ve bu arada bu fransız imparatorlarını koruyan örgütün de adı çok tanıdık; tapınak şövalyeleri(temple of knights)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yakın zamanda çevirdiğim fransızca bir metinde, Barbaros Hayreddin'in saçının kızıl olmadığı ve ismin kardeşi Oruç'dan geçtiği savından Haédo ve Sandoval adlı iki fransız tarihçiye dayanılarak bahsediliyordu.
Barbaros adı daha çok aileye ait bir isim gibi gözükmektedir öyle ki Hayreddin'in oğlu Hasan Paşa'da Barbaros diye anılacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 ay sonra ...
  • 3 hafta sonra ...
  • 6 yıl sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...