Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ninjalar nasıl spagetti yer?

Apache

Öne çıkan mesajlar

@dasaa;

Kurban bulmaktan kolay ne var? Herkesi sokabilirsin o kalıba.

- Kötü yola düşmüştür, çevresinden oldu dersin
- Cinayet işlemiştir, örf adet dersin
- Banka soymuştur, açlıktan dersin

Örnekler çoğaltılır. Ben herşeyden önce, bu duruma düşmemek için çabalamış mı ona bakarım. Bildiğim kadaryla şimdiye kadar -genel olarak- Arap ülkelerinin hiçbirinde kadın haklarıyla ilgili ses getirecek bir çalışma/ayaklanma olmadı? (Olduysa da ben duymadım şimdiye kadar)

Bu da demektir ki, rahatlar, hoşnutlar hallerinden. Ekmek elden su gölden tabii, lüks hayatı niye bıraksınlar.

Kurbanmış... Pehh...
Sosyal ağlarda paylaş

baba tv var mı evde? gözler görüyor mu? miyop astigmat falan? maazallah göz koordinasyon eksikliği..

bilakis şu an yaptığın
a)cehalet sonucu hariçten gazel okumak
b)hiperaktiviteye bağlı algılamada eksiklik veyahut nörotransmitter maddede olası bir eksiklik söz konusu olabilir.

keza çok dar bir bakış açısı ile yazmışsın dediklerini.. bırak arap ülkelerini yurdumuzda kadınlar hala başlık parasıyla satılıyor ve töre uğruna kendilerine tecavüz eden hayvanlarla evlendiriliyorlar.. olmadı vuruyorlar zaten.

demişsin ki "çabalamışlar mı" öncelikle çabalayabilmek için temel bir bilgi birikimine sahip olmak zorundasın. bunun altını çiziyorum.. temel bilgi olmadan hiçsin. Örnek verelim ve uç veya uzak bir örnek de olmasın.. direk içimizden olsun; içinde bulunduğun durumu diğer insanların içinde bulunduğu durumlarla karşılaştıracak bilgin olmadığı ve empati kuramadığın için kendin yazmana rağmen (Cinayet işlemiştir, örf adet dersin) noktaları birleştirememen senin konu hakkında temel bilginin olmadığına delalet eder. İşte temel bilgi böyle önemli birşeydir. Olayın tam ortasında olsan dahi farketmezsin. Daha basit ve açık anlatmak gerekirse bu şekilde yaşıyanların tüm tanıdıkları böyle yaşıyor ve doğruyu algılama şekilleri bu şekilde geliştiği için durumu kendi cephelerinden değerlendiriyorlar. Aynı empati ve temel bilgiden yoksun olman dolayısı ile sosyolojik ve inanç ile ilgili bir olayı (tesettür, örtünme ve dini tercihler) senin hukuka aykırı ve suç olduğu tüm toplumlar tarafından kabul edilen öznel algı ve nesnel durumun incelenmesi ile cezaya bağlanmış olan diğer olaylar (cinayet, soygun) ile yeğ tutman gibi.

Elbette ki bu temel bilgiye ve empatiye sahip olmadığın için bunları anlayamayacaksın ve dar düşünce dünyada belirli kelimelere takılıp basitçe ve olayı derinlikli bir şekilde düşünmeden yazılmış bir cevap iliştirivericeksin ama ben yazıyım yinede.. bir umut işte..

Ayaklanma falan demişsin de.. :) komik sadece iran'da misal ayetullah humeyni diye bir zat vardı.. işte bu arkadaş (çoğunuz bilmiyor sanırım) 1978sonunda devrim yapıverdi birden.. iran islam devrimi.. işte bi gecede herşey değişir mi? değişir. yine sizler bilmezsiniz misal velayet-i fakıh vardır. bir nevi sokak polisi. humeyni çarşaf giyilecek dedi.. giymedin mi? bunlar döver. ruj mu sürdün dudaklarından ruju jiletle kazırlar. insalık dışı uygulamalar! Allah korusun böyle bir şey yarın öbürsü gün olursa "kurban" biz oluruz ya neyse.. kısacası bu gibi toplumlarda din veya benzeri bir motifle hareket eden grupların önünü bizler özgür olmak istiyoruz şeklinde bir çıkışla alamazsınız. Hatta bakınız sene oldu 2007. iran islam devrimi 20sene önce oldu. adamlar bir adım dahi ileri gidemedi.. toplumsal olarak biraz gevşediler belki ama kafa aynı kafa. istese aynı baskıyı yarın yaratır... arap ülkelerinde (veya türkiye'de) karşı çıkan olmadı mı? işte bu da bilgisizliğin diğer tarafı, ben duymadım öyleyse yoktur.. bir nevi inkar sanırım.. Arap ülkelerinde sesini çıkartanlar dinden atılır, zaten sesini çıkartan kesim yurtdışından kitap yayınlayabiliyordur ancak.. adamı vatandaşlıktan çıkartırlar ve dine bağlı olduğunu iddia eden gruplar söz konusu kişi hakkında ölüm fermanı çıkartırlar ve fırsat bulurlarsa öldürürler. Ancak ben sana yine yakından bir örnek vereyim, Türkiye'den.. başı bağlı bir özgürlük ninjasıydı Gonca Kuriş.. evet türbanlıydı ve evet kadın haklarını savunuyordu ve radikal bir grubun dikkatini çekti ve öldürüldü.. sanırım 2002'de. 4çocuk annesiydi.. senin benim gibi bir insandı.. hatta bazılarımızdan daha da fazlasıydı. içinde bulunduğumuz rahatlığa sahip olmadan (cinsiyet ve sosyo ekonomik durum) ve durumu bilmeden atıp tutmaktan fazlasını yaptı o kadın.. domuz bağı yapıldı sonra.. işte bazıları hatırlamaz onları..

nihayetinde (çok kısaca) tesettüre karşı olsam ve bazılarının sadece politik amaçlarla kullanıldığını düşünsem dahi onların insan olduğunun ve yaşamaya haklarının olduğunun farkına varıcak kadar insancıl; onların içinde yaşadığı durumu farkedecek kadar açık görüşlüyüm. Hoşlanmasanız dahi onlar aşırı baskı uygulanan bir dini sistemin kurbanları, nasıl Asteroth konu hakkında bilgisizliğinde eğitim sisteminin kurbanı ise..
Sosyal ağlarda paylaş

Sevgili dasaa, bayağı uzun yazmışsın, uykum var ama elimden geldiğince cevaplayayım.

Bu kadınların şu anki bulundukları noktalara gelmelerinin nedeni olarak belirttiğin çevre baskısı, ailenin tavrı ve hatta yeri geldiğinde devletin tutumu gibi etkenler, bu kadınların hareketlerini değerlendiren birinin gözünde önemsizdir. Bu kadınları izleyen birisi "Ne yapıyor bu manyaklar yahu?" der. Birinci dereceden örnek de, videoda arkadaki amcamdır, dikkatli izlersen yüzündeki ifadeyi görebilirsin.

Benim "temel bilgi yoksunluğum" olarak gösterdiğin örnekte de, bu kadınlarda senin bakış açınla tamamen baskı nedeniyle oluşan "tesettür" ve "örtünme"yi, bir özgürlük olan "dini tercih"le bir tutmuşsun. Bir karar ver, bu olay baskıyla mı oluyor, yoksa kadınların dini tercihleri mi? İkisi yanyana durmuyor çünkü.

Aynı örnekten devam edelim, şu anda geçmişe nazaran toplumların birbirleriyle en çok iletişim/etkileşim içerisinde olduğumuz bir çağ yaşanıyor. Yine arkadaki amca bunun örneği, belli ki videonun çekildiği yerde bir yabancı (tam tersi de olabilir). Yani? Yanisi şu, bu kadınlar ne kadar baskı altında olurlarsa olsunlar, etrafındaki insanlar ne kadar tek tip olursa olsun, diğer ülkelerin insanlarının nasıl yaşadıklarıyla ilgili ufak da olsa bir bilgiye sahipler. Kaldı ki, Arap Şeyhlerinin milyon dolarlık özel jetleriyle yüzlerce kişilik tebaalarını yanlarına alıp Avrupa turu düzenledikleri haberlerini de yılda birkaç kez duyuyoruz, ama kadınlarının görüntüleri hep aynı. Yani hiçbir toplum "tamamen içine dönük, dışarıdan etkilenmeyecek" bir yaşam sürmüyor artık. "Temel bilgi" dediğin şeyi er-geç eksik-fazla alıyor bu insanlar. Neticesinde demek istediğim şey, "Yabancıların bulunduğu bir restoranda spagetti yiyen bir insan senin ileri sürdüğün kadar da dünyadan habersiz olamaz" buna bağlı olarak da, etrafındaki tek tip insanların yanı sıra diğer ülkelerdeki insanların nasıl yaşadıklarını görmesine rağmen yaşamına aynen devam eden kişi de bir "kurban" olamaz.

Şimdi, benim örneklerimi eleştirmene gelirsek; ortak yanı anlayamamışsın gördüğüm kadarıyla. Yaptığı genel kanıya göre "garip" ve hatta ilerletilirse -bu biraz opsionel- "yanlış" olan bu insanların türlü "bahaneler"le "kurban" olarak gösterilmesiydi parmak basmak istediğim. Başka da birşey dediğim yok.

Sonuç olarak benim de demek istediğim şu ki, günlük 1 doların altında bir paraya köpekler gibi çalışan ve başka bir seçim şansı olmayan/olamayan 6 yaşındaki Asyalı çocuklar kurbandır, -yine aynı kelimelerle söylüyorum- restoranda spagetti yeme şansına sahip olan bu zavallılar değil.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...