Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Osmanli İmp. Neden Batti

Ati

Öne çıkan mesajlar

Osmanlı neden battı?

O kadar çok sebep var ki.. Kimi doğrudan kimi dolaylı. Bir sürü sebep.

- Öncelikle osmanlı askeri sistemi ganimetle ve gazayla çalışan bir sistemdi. Gaza edecek ülkelerin sonu geldiğinde (alplere dayanıldığında viyana surlaır göründüğünde) imparatorluk bu büyük moral desteğini ve bu motivasyon sayesinde topladığı insan gücünü kaybetti.(bknz: Siyasi Tarih/Oral Sander)
- Tüfeğin icadı ardından, sürekli ve kalabalık bir ordu gerekti. Tımarlar bu isteği karşılamadğından yeniçerilerin sayısı git gide arttırıldı. İlk kurulduğunda 15 bin civarında olan bu birim. İleri tarihlerde 70 binlere 80 binlere kadar çıkmıştır.(bknz: Top Tüfek ve Süngü)
- Bozulan askeri sistem, sistemi düzeltmeyi de imkansız hale getirdi. Çünkü deli hasta, kendini iyileştirecek doktoru da kabul etmek istemiyordu. Yozlaşmış, işini yapmayan ve kendi çıkarını gözeten iktidar sahipleri daha fazla kontrol ve para için yeniliklere gözlerini kapadılar.
- Osmanlı Fatih zamanında avrupanın en merkeziyetçi devleti olan Fransa'dan kat be kat merkeziyetçi bir devletti. Fakat zamanla, özellikle sekbanların (tüfekli askerlerin) sayısının artması yüzünden eşkiyalık ve desentralizasyon ortaya çıktı. Bunun asıl sebebi, savaş sırasında sayıları artmış ve silahlandırılmış sekbanların, barış döneminde iş bulamamaları nedeniyle eşkiyalığa başlamasıdır. Desentralizasyonun diğer bir sebebiyse, merkezden çok uzak eyaletlerin yönetiminin zorluğudur. (örnk: yemen, mısır, cezayir vb). Anadoludaki aşiret beylerini ve ağalık yapısını bu zamanda bile biliyoruz. O zaman düşünün bir de. O adamların 1600 lerin sefil yapısında kendi etraflarında ne kadar büyük bir güç oluşturabileceğini hesaplamaya çalışın(bknz: Büyük Güçlerin Yükselişi ve Çöküşü)
- Baharat ticaretinin önemini yitirmesi osmanlı ekonomisini derinden vurmuştu. Yavuz, mısırı aldığında bile araplar baharattan kazandıkları son büyük kazançlara bakıyorlardı. Portekizin malaya'yı ele geçirmesi, birleşik arap ve mısır donanmasını yenip bu bölgeye osmanlıya rağmen hakim olabilmesi baharat ticaretinin kızıl denizde ilerleyişini durdurmuştur. Böylece osmanlı imparatorluğu çok korkunç bir gelir kaybına uğradı.
- Padişahların sancaklara gönderilmemesi (isyan ve taht kavgasını önleme hususunda) sarayda kilit altında, korkarak büyümüş, deneyimsiz padişahların başa gelmesine sebep oldu. Kimi 4. Mehmet gibi deli, kimiyse 4. Murat gibi piskopattı.
- Kanuni döneminde, Hürrem Sultan olaylarına insanımız, güzel romantik, medeni gözüyle bakar. Ancak işte bu olay yüzünden saraya "valide" unsuru düşmüş, harem bir siyaset öğesi halini almıştı. Öldürülen vezirler, yöneticiler, iktidar kavgası şiddetlenmiştir.
- Fransız ihtilali ardından, (ki bu dönemlerde yukardaki sorunlar hala önemini koruyordu) tüm bunların üstüne bir de siyasi kriz eklendi. Milliyetçilik balkan uluslarınının içindeki ateşi körükledi. Jön türklerin osmanlıcılık politikasını baltaladı. Osmanlılar eski hikayelerde duyuyorlardı "viyana kapılarına" dayandıklarını ve kimse kendine yediremiyordu ard arda gelen yenilgileri. Gavur teba da artık güçlü bir imparatorluğun değil hasta adamın kolları altında olduğunu hissediyordu. Ölümü çabuklaştıran bir etki yarattı ihtilal..

Bundan sonrasını zaten hepimiz biliyoruz. X kişileri Y kişileri giriyor sadece araya. 1700 lerden sonra diplomasi ve denge politikasıyla ayakta durmuş bir devletiyse kimse görmüyor. Yaygınca kabul edilen tezin aksine osmanlı'nın asıl başarısı, kanımca, 1453-1699 yılları arasında olmamıştır. Çünkü bu yıllarda osmanlının elinde sağlam bir devlet yapısı ve korkunç bir ordu vardır. Asıl bu tarihten sonra Osmanlının 2 yüz yıl daha ayakta kalabilmesi takdir edilmelidir. Yine tarih kitaplarında pek yazmaz fakat, işte bu dönemlerde dışişleri bakanlığı çok parlak bir dönem geçirmiştir.[hline]Volfied, 04 May 2003 08:18 tarihinde demiş ki:
A mug of ale, and a fine tale!
Gimli yönetti
Sosyal ağlarda paylaş

Genelde dogru gimli ama son 200 yili uzamasi parlak dis iliskilerden degil tam tersi cogunlugu korkak denge politikalari ile olmustur. Hele hele 2. Abdülhamit ve sonrasi Ittihatcilarin devrinde tam bir teslimiyet politikasi izlenmistir. Biraz da sansin yardimi ile ve tabiki bana göre en büyük neden Rusyanin palazlanip sömürgeci devletlerle ayni güce erismesiyle aynen 100 sene sonra Türkiyenin soguk savas sirasindaki denge politikasinda görecegimiz gibi bir vaka mevcuttur o zamanlarda. Orduyu islah ediyim diyerek sirf kolay rütbe alabilmek icin Osmanliya gelen 2. sinif Alman askerlerine birakilmistir ordu. (Ilber Ortayli:" Osmanli Imparatorlugu Üzerinde Alman NÜfuzu" Docentlik Calismasi).Buna karsin Ittihat devri ise *Enver Pasanin asiri Alman hayranligi ile 1. Dünya savasi sirasinda yüzbinlerce asker bosuna bosuna telef olmustur.Hatta dogudaki 1915 Ermeni Zorunlu Göcününde bir Alman komutan emri verildigi zannediliyor. Trablusgarpda ki 3. ordu ALman pasanin insiyatifsiz komutasinda tel tel dökülürken Alman Pashazaedemiz ordan kacip yerine o zamanlar parlayan genc asker Mustafa Kemal komutaya gectigini herkes bilir.
Sonuc olarak son 200 yili büyük diplomatik basari saymak tarih yazimi acisindan asiri bir üslupdur.

*Daha sonra bu ittihatci kalintilarini Cumhuriyetin ilk yillarinda 2.Dünya savasi öncesi ve sürecinde Nazi propagandasi yaparken görüyoruz. Hatta bunlarin icinde su an bile mevcut olan Cumhuriyet gazetesi bulunmaktadir.[hline]Confucius say, "Man who walk through airport door sideways, surely going to Bangkok."
Sosyal ağlarda paylaş

Bence en büyük neden rüşvetle başladı yani kısaca torpil o onu kayırsın sonna o da başkasını doğaldır tabe ayrıca kardeş öldürenden ne beklenir lafına katılmıyorum unutmayın ki bu kardeş öldürme işini fatih sultan mehmet başlattı ki ondan sonrada sultan selim kanuni sultan süleyman gibi en parlak dönemler yaşatan padişahlarda bu yola başvurdu zaten fatihten evvel bir çok kişi bu yola başvurmadığından yıldırım bayezid den sonra dağılma gibi bir dönem yaşandı ayrıca başka devletlerle işbirliği yapıp tahtı almak için saldıran çok kardeş var falan filan...
Sosyal ağlarda paylaş

çok kısa birşey solyıyecegım:

Bir padişah düşün ki zamanın en buyuk ımparatorluguna hukmetsın.. vıyana kapılarına dayansın.. ama matbadan haberı olmasın..

bunun sebebı tartısılır:
*muhafazakar dın anlayısı..
buna katıldıgımı soyleyemem cunku herkes arapca bılıyor ısteyen kuranı okuyabılır ve zaten cocuklar kuranla egıtılıyorlar
hanı reformdakı gıbı degıl
*baskıcı yapı
ılerı goruslu olup ulan sımdı bunlar okur yazar bana ayaklanır dıye dusuneblırıler..

İŞTE OSMANLI DEVLETİ BU YÜZDEN YIKILDI!
İŞTE BU YÜZDEN BİZ BU HALDEYİZ!

(allah aşkına bir araştuırın "köy entütüleri" niye kapandı diye...........)[hline]Duxus
---------
blackchaos, 09 June 2003 23:22 tarihinde demiş ki:
allaha yakın bana uzak ol
Sosyal ağlarda paylaş

said:
KARAMURAT, 04 August 2003 15:21 tarihinde demiş ki:
konuyu dağıtmak istemem fakat unity100 mümkünse imzanı burdaki normlara uygun şekle sokarmısın.[hline]Under Construction

Ha bu arada harbiden bayıyorsun kusura bakma özel mesajtan atarsın konunun içine etmenin anlamı yok..[hline]KinGpiN the striked sazan
Emaleth, 07 July 2003 16:49 tarihinde demiş ki:
kafana terlik yiye yiye beynin sulanmış senin iyice.
antin, kuntin, gugurigu filan...
Sosyal ağlarda paylaş

said:
DraculaVigorous, 14 August 2003 19:52 tarihinde demiş ki:
hella senin anan baban ıraklı olsa,memleketin ırak olsa,gidip saldırır mıydın ırak'a?[hline]Dracula Mager[Humanity]
Cesur Yurek = Ulrich Honorsword,WhiteOne [Army of Freedom]

Herşey Moonglow içindi...
Nasıl imza seviyoruz?-Paticik

yahu beni karıştırma şimdi. adam gibi bi topicte sorulabilecek en çocukca sorulardan birini sormuşun. ben keserim atarım demiyorumki. zamanında,o pozisyondayken yapılacak en doğru şey buydu.[hline]G-power a.k.a gehena
werewolf
uin
Sosyal ağlarda paylaş

Yani diğer ülkelere saldıracak bir devletin başında yabancı ülkelerden alınmış vs. insanların olmaması gerekiyor demişim üstü kapalı örneklemeyle...

demek ki sen ülke yönetebilirsin saldırmayacağına göre :-)[hline]Dracula Mager[Humanity]
Cesur Yurek = Ulrich Honorsword,WhiteOne [Army of Freedom]

Herşey Moonglow içindi...
Nasıl imza seviyoruz?-Paticik
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Fegro, 15 August 2003 00:44 tarihinde demiş ki:
Genelde dogru gimli ama son 200 yili uzamasi parlak dis iliskilerden degil tam tersi cogunlugu korkak denge politikalari ile olmustur. Hele hele 2. Abdülhamit ve sonrasi Ittihatcilarin devrinde tam bir teslimiyet politikasi izlenmistir. Biraz da sansin yardimi ile ve tabiki bana göre en büyük neden Rusyanin palazlanip sömürgeci devletlerle ayni güce erismesiyle aynen 100 sene sonra Türkiyenin soguk savas sirasindaki denge politikasinda görecegimiz gibi bir vaka mevcuttur o zamanlarda. Orduyu islah ediyim diyerek sirf kolay rütbe alabilmek icin Osmanliya gelen 2. sinif Alman askerlerine birakilmistir ordu. (Ilber Ortayli:" Osmanli Imparatorlugu Üzerinde Alman NÜfuzu" Docentlik Calismasi).Buna karsin Ittihat devri ise *Enver Pasanin asiri Alman hayranligi ile 1. Dünya savasi sirasinda yüzbinlerce asker bosuna bosuna telef olmustur.Hatta dogudaki 1915 Ermeni Zorunlu Göcününde bir Alman komutan emri verildigi zannediliyor. Trablusgarpda ki 3. ordu ALman pasanin insiyatifsiz komutasinda tel tel dökülürken Alman Pashazaedemiz ordan kacip yerine o zamanlar parlayan genc asker Mustafa Kemal komutaya gectigini herkes bilir.
Sonuc olarak son 200 yili büyük diplomatik basari saymak tarih yazimi acisindan asiri bir üslupdur.

*Daha sonra bu ittihatci kalintilarini Cumhuriyetin ilk yillarinda 2.Dünya savasi öncesi ve sürecinde Nazi propagandasi yaparken görüyoruz. Hatta bunlarin icinde su an bile mevcut olan Cumhuriyet gazetesi bulunmaktadir.[hline]Confucius say, "Man who walk through airport door sideways, surely going to Bangkok."

Son 200 yıl derken fazla geniş bir tanım kullandım sanırım. Yaptığın eleştiriler tamamiyle doğru. Tek bir nokta dışında. Korkak denge politikaları demişsin.. Neye güvenerek cesur davranabilirdiki o noktaya gelmiş osmanlı?..

Benim başarı olarak değerlendirdiğim, lale devri yada 1. meşrutiyetin ilanı olabilir belki.[hline]Volfied, 04 May 2003 08:18 tarihinde demiş ki:
Gimli yönetti
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Gimli, 20 August 2003 18:23 tarihinde demiş ki:
Benim başarı olarak değerlendirdiğim, lale devri yada 1. meşrutiyetin ilanı olabilir belki.[hline]Volfied, 04 May 2003 08:18 tarihinde demiş ki:
Gimli yönetti

250 yılda yıkılmak bir başarı değil midir ? Yapmayın allah aşkına.
Amerika 250 yıllık bir devlet.

edit: gerçi tüm postları okumuyorum, okuduklarımıda uzun uzun sömürerek okumuyorum, ondan saçmalamışta olabilirim
kusura bakmayın öyle bişiyse yine yaptığım eha[hline]G-power a.k.a gehena
werewolf
uin

[Bu mesaj hella tarafından 21 August 2003 23:32 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Hic atilan mesajlari okumadan bir mesaj atiyorum, soylemisse eger kusura bakmayin.

Osmanlilarin batma nedeni ticaret yollarinin degisimidir, amerikanin kesfi ile butun kuzey/guney amerikada bolca bulunan altin/gumus kaynaklari avrupalilarin eline gecti. Bu sayede avrupa devletleri dunyanin en zengin devletleri konumuna geldiler. Ticaret yollarida tamamen degisince osmanlinin butun geliri bitti , sefer yapmak zorunda kaldi, e seferde biryere kadar goturur, eninde sonunda viyanada patladi.
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
bildiğim kadarıyla yanıtlamaya çalışıcam
Fransız ihtilalinden sonra çıkan milliyetçilik,eşitlik,özgürlük vs gibi akımlar çok uluslu devletlerin çökmesine ve yıkılmasına yol açmıştır.Bu akımlardan osmanlıyı etkiliyen(ve çok uluslu devletleri etkileyen) akımsa milliyetçilik akımı olmuştur çünkü milliyetçilik akımı her ulusun bağımsız olması yönündeydi ve bu yüzden çok uluslu devletler bu akımdan etkilendi.bu devletlerin başında Osmanlı İmparatorluğu gelir.Sanırım en etkin nedeni bu ama bunların yanında taht kavgaları,iç savaşlar,yanlış yönetim vb gibi konular yüzündende yıpranmalar olmuştur ve Osmanlı İmparatorluğu yıkılmıştır.[hline]Unutmayınki asıl olan Hayattır...
Hayatta Beşiktaş!

Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
yumurtadan anlamak için yumurlamakta gerekmez bunuda biliyorum. Ama En azından yumurta nedir iyi yumurta kriterleri nelerdir. tavuklar nasıl beslenirse iyi yumurta verir nasıl beslenirse kötü yumurta verir hangi mevsimlerde ne kadar yumurtlarlar vs... gibi şeyleri bilenler yumurtayı eleştirebilir. Diğerleri ise abi ben beğenmedim bu yumurtayı deyip görüş ve beğenilerini sunarlar. bunların eleştiri değeri yoktur.kusura bakmayın bunların eleştiiri kıymeti taşıyan şeyler olduğunu düşünmüyorum.[hline]
Hush
It's okay
Dry your eye
Dry your eye
Soulmate dry your eye
Dry your eye
Soulmate dry your eye
Cause soulmates never die

DiMarziolu Strat Squier satılıktır.

[Bu mesaj Numb tarafından 22 September 2003 17:05 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...