Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sipariş tarifler başlığı


Sensible

Öne çıkan mesajlar

Mikrodalga fırında nasıl hazır yemekler yapılır?
Mesela pizza en iyi nasıl yapılır? (Zaman ve derece/enerji)
veya
Başka türlü hazır yiyecekler.
Mikrodalga kullanmayı bilmediğim için bunların yardımını istiyorum. (Bi keresinde çok pişirmiştim bişeyi, taş olmuştu. Kavgada kullansam olcaktı)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Simdi burda sorulanlarin cevaplarini buraya mi yazalim konu mu acalim yeni...

Mikrodalga nedir/nasil kullanilir/ne degildir?
Ne degildir? Ilk olarak "mikrodalga firin" dememize ragmen mikrodalga firin falan degildir.
Nedir? Yaptigi is, icine koydugun yiyeceklerin icindeki su molekullerini hareketlendirerek yiyecegi isitmaktir.
Nasil kullanilir? Bu nedenle pizza olsun, ekmek olsun, bu tur seyleri mikrodalgada yaparsaniz, isinir, yanar vs. ama asla kizarmaz.
Mikrodalgayi ne icin kullanmali? Donmus yiyecekleri cozmek icin, kizarmis yiyecekleri isitmak icin.
Nasil kullaniriz, ayarladiginiz guc derecesi o kadar da onemli degil acikcasi. Onemli olan zamandir daima. Yani 50% ile 100% arasindaki tek fark biri digerinden daha uzun surer ancak sonuc aynidir genelde. Genelde diyorum, cunku istisnai durumlar var. Bu noktaya sonra doneriz..
Donmus yiyeceklerin cozulmesi icin belli bir sure yoktur. 1 dakikaya ayarlayip acip kontrol edin surekli. Yetmemisse, devam edin. Mesela pizza'nin altini cozmek icin ben genelde 15 saniye kullaniyorum. Bunun disinda su kaynatmak icin 2 dakika yeterli oluyor. Ha bir de her mikrodalgada sureler ayni degildir. Kimisinin 100% gucu digerinden daha fazla oldugu icin pek bi zaman sabitlemek mumkun degil. Onun icin pizza'nin alti yaninca kizmayin...
Buz cozmenin yanisira bir de kizarmislari isitmak dedik. Genelde isitma islemi 1.5 dakika surer.
Bunlari hesaplamanin kolay yolu, su koyun ve kaynatin. Normalde 2 dakika surmesi lazim. Eh buna gore oranlayarak yemekleri isitabilirsiniz.
Istisnai durum var demistim, bu da mikrodalganin asil bomba tarafi, peynir eritmek.
Belli basli tariflere gelince;
Pizza
Daha once de soyledigim gibi, mikrodalga'da pizza yapilmaz. Yapilir, hamur olur, midenize oturur. Peki nasil kullanilir bu islem sirasinda...
Eger donmus hazir pizza aliyorsaniz, bunu firinda yaparsiniz. Islemi hizlandirmak icin, buzluktan cikan pizzayi 5-6 dakika mikrodalgaya koyun. Daha sonra firina koyup izgara opsiyonunu kullanarak kizartin ustunu.
Eger sadece hamurunu almissaniz... 15 dakika cozulmesi icin yeterli bunlarin. Dikkat edin, pismesin... sadece isinmasi lazim, eger cok kalirsa yanar, alttaki su buharlasip ustten kabartir, hamur heba olur.
Neyse biz devam edelim. Sonra kesme tahtasina bi miktar un serpilir. Hamur kesme tahtasina konur, uzerine biraz un konur. Varsa merdane, yoksa oklava, o da yoksa yuvarlak bi sise alinir, hamuru acmaya baslanir. Once ortadan bastirarak kenarlara, daha sonra kenarlari biraz daha derken hamur yaklasik 1.5 misli olur, eger alisiksaniz 2 katina da cikabilir. Daha sonra domates puresi+kekik+toz sarimsak+tuz karisimi hazirlanir. bi kutu genelde bi pizzaya fazla geliyo.
Daha sonra bi tepsiye yag dokulur. Hamuru tepsiye koyun bi dondurun, daha sonra ters cevirin hamuru. Yine bi dondurun, uzerine domates sosunu dokun. Daha sonra ne istiyosaniz artik salam sosis, sadece peynir vs. istediginizi koyabilirsiniz. Sonra da firina koyun yaklasik 25 dakika icinde 400F'te hazir olur. (C olarak bilmiyorum kusura bakmayin)

Nacho
Ilk olarak cipsler alinir bi kat tabaga konur. Uzerine rendelenmis mozerella peyniri konur. Birazcikta karabiber koyun. Daha sonra bunu 5 sn'ligine mikrodalgaya koyun. Cikarip bi kat daha cips koyun. Sonra yine bi kat peynir. Ancak peynir kati sadece ustunu kaplayacak sekilde olsun. Fazla peynir sadece tadini bozar, onun icin abartmayin. Genelde bir tabak icin bir avuc yetiyor. Tekrar cips koyun bu sefer ve 10 sn'ligine mikrodalgaya koyun. Bi daha yapin aynisini bu sefer 20-25 saniye tutun icerde. Ben genelde kekik de kullaniyorum, her peynir katindan sonra bi miktar kekik veya pul biber iyi oluyo. Eger baharat seviyosaniz, bi kapta karabiber kekik ve pul biberi karistirin, ondan sonra koyun...
Sos icin, yaklasik 3 avokadonun icini cikarin. Daha sonra 1 domates, biraz da dogranmis sivri biberle karistirin, icine 2 kasik zeytin yagi ve bi kasik su koyun. Bir cay kasigi karabiber, bir tutam tuz. Hepsini pure yapinca guzel bi sos oluyo...
afiyet olsun arkadaslar...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya işte asıl önemli olan karışımda onu bi türlü tutturamıyorum, süpergizli karışımın süper bi kokusu oluyo pişirince, mesela bilkent real'ın orda yiyorum, yapan adam aylarca çalıştım bu karışım için veremem diyo sanki gençlik iksiri bulduda çalıcaz.

[ Mesaj 21 March 2007, Wednesday - 05:54 tarihinde, Laorx tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...