Exodus Mesaj tarihi: Mart 23, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 23, 2007 said: Exodus şunu farkettim; olayları garip biçimde açıklıyorsun. Yani şöyle anlatayım... - İşsizlik arttı çünkü 2001 krizi... - Borçlanma olur çünkü üretim artıyor (hani böyle olduğunu varsayalım da ben yerli üretimin arttığını göremedim, o da ayrı konu). - Türkiye tarihinde en fazla özelleştirme yapıldı, özelleştirme iyidir (bkz: yukarıda en fazla borçlanmaya da gidildi deniliyor. Nerde bu özelleştirilmeden gelen paralar? kaldı ki iğrenç biçimde özelleştik. devlet tekeli, özel tekele döndü. neresi iyi?). - Türkiye tarihindeki en büyük kadrolaşma.. buna değinmemişsin ki temelde çok tehlikeli. Ben garip birşey göremiyorum açıklamalarımda. İşsizlik konusunda yürüttüğüm tahmin bu, ki mantıklı geliyor (en azından bana). Üretimin arttığını GDP'nin büyüme oranından (5%) görebilirsin. Özelleştirme iyidir demedim ben hiçbir noktada. Özelleştirmeden gelen paralar borçları ödemek için kullanılıyor. Eğer borçlarımızı ödemezsek ülke iflas eder. Bu yüzden özelleştirmeler yapılmak zorunda. Kadrolaşma konusunda diyebileceğim birşey yok, çünkü açıkcası bir bilgim yok, ama ekonomi dahilinde de pek bir etkisi olduğunu zannetmiyorum. Politikacıların kendi aralarında tartışma malzemesi gibi görünüyor daha çok. said: Genelde bu tarzda açıklamalar getirmişsin. Ama sorun şu; Türkiye'de sıkça yapılan hata devlet politikalarının temeline sadece ekonomiyi oturtmaktır. Oysa ekonomi ülke refahını sağlamak için başlı başına bir çıkar noktası değildir çünkü ekonomi zaten refah arttırıcı dinamiklerin bütünüyle oluşur. Örneğin bir eğitim politikan, kültürel gelişim politikan, dış politikan vs. vs... oturmadıkça ekonomi de ilerlemez. Para yönetmek sadece al/sat tarzı iş değildir devlet bazında çünkü paranın tümünü devlet yönetmez. Çoğu özel sermayede, halktadır. Devlet onların parasını döndürmenin çözümünü üretmeye çalışır. E sonuç olarak da ekonomik istatistikler çıkararak tatmin etmeye çalışır kendimizi... Ben de ilk mesajımdaki sonuca dönerim. Madem ekonomimiz iyi, neden günlük yaşamımıza yansımıyor bu? Neden suç oranları artıyor? İnsanlar orda burda işsiz, Türkiye'nin %20'si neden fakir? O da istatiki, gerçekte çok daha fazla olduğunu düşünüyorum. Neden sokakta bir kaos var, insanlar sapıttı. Görüşler üzerinden birbirlerine saldırmaya başladılar. Bu kaos iyi mi? Şimdi bu kaos zamanının yönetimi iyi mi? Eğer bir problem yok diyorsanız, siz bu toplumda yaşamıyorsunuz ya da bu toplumdaki az olan kesme dahilsiniz demektir. Genele bakmadan bir parçaya odaklanmak ve oradan bir sonuç çıkarmak, tam da kendini haklı çıkarmaya çalışan siyasetçilerin işidir. Siz "halktanım" diyorsanız, daha objektif bakmalısınız. Ve lütfen ama lütfen... "Bundan öncekiler çok mu iyiydi?" diye bir açıklama getirmeyin. Bu mantaliteyle bir yere gidilmez. Geçmişte hatalar yapıldı diye şimdi de yapılmak zorunda değil. Eğer bir problem yok diyorsam, dünyadan haberim yok, kendimi haklı çıkarmaya çalışıyorum. Eğer bir problem var diyorsam, objektif bakıyorum, ve sen haklısın bu durumda. Eee ne diyeyim ben yahu? Kapatmışsın bütün yolları :) Kaos/anarşi demek "biraz" abartı olur sanıyorum. Eğer gerçekten o kadar problemli olsaydı ülke büyük ihtimalle krize girerdik tekrar, zira dış yatırım soğurdu. Tam aksine artıyor dış yatırım şu anda, demek ki insanlar türkiyeyi "kaotik" değil de güvenli bir yer olarak görüyorlar. Dış yatırım şu anda ülkeyi krizin eşiğinden uzak tutan en büyük etken. Ben hükümeti ne savunuyorum ne de yeriyorum. Sadece ekonomik göstergelerin ne yöne işaret ettiğini gücüm yettiğince yorumlamaya çalışıyorum. AKP hükümeti mucizevi ekonomik reformlara imza atan bir hükümet değil, açıkcası hangi parti mecliste çoğunluk olsaydı seçimlerden sonra aynı politikayı izlerdi büyük ihtimal. Söylemeye çalıştığım şu ki, 1990'lar bu ülke sadece borç alıp hiç büyümeden 10 yıl yaşadı, sonucu 2001 krizi oldu. Şu anki borçlanmaların temel neden o 10 yılda yatıyor. Şu an en azından ekonomi büyüyor, o aldığımız borçları bir nebze döndürecek kapasiteye sahip oluyoruz. Bu demek değil ki herşey gülpembe, yanlızca 10 yıl öncesinin bataklığında değiliz, her ne kadar heyecanlı nutuk-vari konuşmalarla bazıları daha beter olduğumuzu söylemeye çalışsa da :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ractamainus Mesaj tarihi: Mart 23, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 23, 2007 Peki =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Mart 23, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 23, 2007 Disarda kaotik ortam yok? Bence ordaki kaos yasam hakkindaydi, ekonomi hakkinda degil. Daha dogrusu ekonominin sosyal yasama yansimasi ve acikcasi disarida kaos almis basini goturuyo. Evden cikip tekrar eve donme suremde her an tedirgin yasayip, her saniye bir sey olacakmis gibi hazir bekliyorsam ortada bir sorun vardir. Kapkacindan tut hirsizligina, adam oldurmesine ulke kendinden gecmis durumda... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar