cemad Mesaj tarihi: Mart 14, 2007 Mesaj tarihi: Mart 14, 2007 nereye açacağımı bilemedim her konudan birşey içerecek çünkü sorularım :) mcse olayına el atıp öğrenmek istiyorum, öğrenmişken de sertifikasını almak istiyorum :) şimdi ankarada gitmeye değecek bir yer var mı kursa? kursa gitmeye değer mi? kursu düşünmemin en büyük ve nadir sebeplerinden biri uygulama olması. kendi kendime teorik olarak okurum ancak bir sorun çıktığında ne olur onu uygulamayla gömek istiyorum. kendim bitane windows server 2003 exchange server filan kursam sonuçta maksimum 1-2 bilgisayarla test edebilcem ve nereye kadar gidecek? birkaç ay sonra iş yerinde sağlam bir server kurmak istiyorum(inşaat ve proje firması küçük ölçekli birşey olacak) ancak vakit geldiğinde hadi serverı kurayım sistemi yöneterek öğrenirim demek istemiyorum. bir sorunla karşılaşırsam ne yapacağımı bileyim(hadi o netten bulunur..) sorunlar çıkmadan önlem alabileyim istiyorum. neyse baya uzun oldu yazı umarım kendimi anlatabilmişimdir. özetlemek gerekirse: 1-kursa gitmeye değer mi? (yani kursta doğru düzgün pratikle gösterim vs yapılıyor mu? ) 2-kursa gitmeye değerse ankarada tavsiye edeceğiniz biryer var mı? veya sakın oraya gitme diyeceğiniz 3-kurs dışında teorik okumak ne kadar yardımcı olur 4-bu teoriyi küçük çapta pratiğe dökmek ne fayda sağlar bana bu arada önemli not: mcse olayını sertifika için istemiyorum. sertifika olsun ya da olmasın çok önemli değil (öğrenmişken olayı olması iyi tabi) ben kendimi mcse ve mcsa(sistem mühendisliği ve yönetimi) konularında geliştirmek istiyorum asıl hedefim bu. [ Mesaj 14 March 2007, Wednesday - 17:30 tarihinde, cemad tarafından güncellenmiştir ]
DeMiRMaSKe Mesaj tarihi: Mart 14, 2007 Mesaj tarihi: Mart 14, 2007 Bilgisayar sektöründe Pratik bilginin teorik bilgiden üstün olduğuna inanan biri olarak. Kursa gitmeye değeceğini düşünüyorum. Yani sonuçta ya kurs ile ya da kendi kendine pratik yaparak öğrenebilirsin sonuçta ama kurs daha çabuk olacaktır ve hata yapma riskin olmadan öğreneceksin. Bence imkanın varsa giderek öğren.
Thalion Mesaj tarihi: Mart 14, 2007 Mesaj tarihi: Mart 14, 2007 Bence fazlasıyla değer.. Zamanında turkmcse forumlarında bunun baya bir tartışmasını yapmıştık. Biraz özetliyim; - MCSE eğitimi sana kitaplarda bulamayacağın tecrübe kaynaklı bilgileri de sağlar, eğitim merkezinin iyi olmasının bir önemi yok önemli olan eğitimleri vericek olan eğitmenin sektördeki tecrübesi. - Eğitimler sırasında elinin altında hazır bir network var ve MCSE klasörlerindeki senaryolar oradaki lab setup'ına göre verilmiştir, evde bu çapta bir setup yapamazsın - MCSE eğitimi süresince birlikte eğitim aldığın diğer öğrenciler ile yakınlaşarak ileride byu sektörde sana kaynak olacak ilk meslektaşların ile diyaloğa girmiş olursun. - Elinin altında her konuda konuşabileceğin, danışabileceğin bir hoca olacak ki eğitim süresince ondan ne kopartabilirsen kardır. Ben MCSE eğitimimi ankarada 2000 yılında Yüce Bilim Akademisinde aldım, şu anda bildiğim kadarıyla onlar Aptech veriyorlar ama MCSE kursları da açıyor olabilirler bi onlarla görüş. Dier taraftan, Aptech demişken, Aptech yazılım ağırlıklı bir eğitim, ve şu anda hangi firma ile konuşsanız yazılımcı arıyor. O nedenle bu tarafta ilerleme konusunu da düşünmeni öneririm. Bir diğer nokta, benim şimdiye kadar tanıdığım evde MCSE hazırlananların %90'ı sonunda sertifikları alamamış veya dump'lar ile almış ama MCSE'yiz diye girdikleri işlerin çoğunda başarısız olmuştur. çok genelleme yapmak istemem ama o parayı MCSE'ye verdiğin zaman üzerine psikolojik olarak ciddi ölçüde eğiliyorsun. MCSE tek başına yeterli değil. Öncelikle sana sadece kapıyı açar, içeride ilerlemek için yanında daha pekçok şeye ihtiyacın var. Ben İşletme okumuş birisi olarak MCSE benim için sektöre giriş anlamı taşıyordu ama ilerlemek için üzerine bir ton sertifika ve eğitim daha almak zorunda kaldım. Umarım yardımcı olmuştur, daha merak ettiğin şeyler olursa sh00t em !
nocom Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 yarın yüce akademesine gidecem, MCSE kursu hakkında bilgi almak için. Kafama koydum hadi bakalım :)
sharky Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Senelerdir soyluyorum, tekrar soyleyeyim yeri gelmisken. Microsoft teknolojilerine kisisel yatirim yapmanin oldukca gereksiz bir caba oldugunu dusunuyorum.
nocom Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 sharky said: Senelerdir soyluyorum, tekrar soyleyeyim yeri gelmisken. Microsoft teknolojilerine kisisel yatirim yapmanin oldukca gereksiz bir caba oldugunu dusunuyorum. kendine göre haklı nedenlerin olur, ama olaya birde şuradan bakmak lazım ; iş başvurularında CCNA ve MCSE başlangıcı olmayanların iş bulması çok zor. Çoğu ihalelerde MCSE sertifikalı mühendis isteniyor şartnamelerde. elektrik elektronik mühendisiyim. 10 gün önce askerliğim bitti, harıl harıl iş arıyorum ve bu dalda MCSE sertifikası istiyorlar. Yapabileceğim başka bir seçenek varsa dinlemeye hazırım. Anka iletişimde CCNA ve Yüce Bilgi Akademesinde MCSE kursları için konuştum, yarın tekrar gidip konuşacağım. Microsoft teknolojilerine kişisel yatırım yapmak benim için iş imkanı sağlıyacaksa ve bu yatırımı ben 3-4 aylığım ile karşılayacaksam ben bu sektöre para yatırırım arkadaşım kusura bakma.
moriQ Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 doğru artık şirketler sertifika arıyor. ben çok gördüm sertifikası olmadığı için geri çevrilen mühendis. ama sertifikası olan lise mezunları işe giriyor.
nocom Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 moriQ said: doğru artık şirketler sertifika arıyor. ben çok gördüm sertifikası olmadığı için geri çevrilen mühendis. ama sertifikası olan lise mezunları işe giriyor. moriQ benimde söylemek istediğim olay buydu işte. malesef durum bundan ibaret.
Ractamainus Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 sharky said: Senelerdir soyluyorum, tekrar soyleyeyim yeri gelmisken. Microsoft teknolojilerine kisisel yatirim yapmanin oldukca gereksiz bir caba oldugunu dusunuyorum. kişisel yatırım ne onu sorgulamak lazım bence =) zira microsoft teknolojisi dediğin şey çok geniş, microsoft'ın el atmadığı IT konusu yok gibi birşey.. ve microsoft teknolojileri de para kazandırıyor nitekim. bazıları daha çok.. bazıları daha az.. ^^ diğer konuya gelirsek.. kursa kesinlikle git derim.. kurs tek başına hiçbirşeydir.. zira enterprise sistemleri yönetmek, en az teori kadar pratik bilgi gerektirir.. çünkü her zaman karşınızda kurgu senaryolar olmaz.. bazen daha tespit edilmemiş bir bug'a dahi rastgelebilirsiniz.. bunun altından da sadece teorik bilgiyle kalkamazsınız.. daha da ötesi, kitaplardaki gibi statik bilgiyle hiç kalkamazsınız.. technet, msdn, usenet grupları, bloglar gibi ortamların da iyi takipçisi olmanız gerekir... ama kurs, ilerlemenizi hızlandırır.. eğer iyi değerlendirilir ve "hocaların tecrübelerinden" iyi yararlanılırsa, başlangıç için çok önemli bence.. hele senin durumunda, pratik edebileceğin bir platform yokken kesin kursa git derim.. ve yukarıda birisi de söylemiş; kursta hazırlanmış senaryolar, başlangıç olarak çok işine yarayacaktır.. bir de şu var.. sen o sistemi iş yerine kurduğunda problem çıkmayacak diye bir şey yok =) özellikle gelişen sistemler, hep problem çıkarır.. nerede olursa olsun.. gartner group'un yaptığı araştırmaya göre, genellikle firmalar IT kaynaklarının %80'ini sistemi stabil tutmaya ayırıyorlar.. sadece %20'si ar-ge'ye ayrılabiliyor.. bence bu dikkat edilmesi gereken bir bilgi ;) yani sen ileride iş yerine bir sistem kurmayı göze almışsan, işinin bir bölümünü (belki hepsini?) o andan itibaren IT departmanı gibi çalışacak biçimde düzenlemeyi de göze almalısın..
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 oturup kendin çalışmak bir ise, kursa giderken azmedip yanında çalışmak (gerçekten çalışmak) ondur. zaten kendin çalışmayı göze aldıysan kursa yazıl, çok daha başarılı olursun. he ama mcse yerine mcsd'yi hedefle, orası ayrı.
nocom Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Yüce Bilgi Akademisi, Anka İletişim ve cemadın yardımıyla Academytech kurslarını buldum. Yarın 3 yerede gidip görüşecem. Yazdıklarınızı okudum, hemen hemen benim görüşlerimi dile getirmişsiniz. Evde çalışmanın yanında kursa gidip lab. ortamınında da geliştirmek lazım. MCSD için bir bilgim yok, araştırdım. Bakalım hayırlısı artık :)
sharky Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Sektorde uzun suredir calisan biri olarak, su ana kadar herhalde -isim olmasa ve uzerime dusmese de- en az 40-50 sertifikali insani teknik mulakata sokmusumdur. Elbette aralarinda isine merakli, kendini gelistirme konusunda tutkulu arkadaslar da vardir ama, nedense bana hep vasatlari denk geldi demek ki. Sertifika alip, akademik imzalarla bahsettiginiz su "enterprise" seviyesindeki problemler cozulmuyor arkadaslar. Elbette bir insanin temelinin olmasi, bu konu hakkinda merakli olup, en detayina kadar bilmese de, genel-ustu kulturunun olmasi gerekir. Ama is bununla bitmiyor iste. Siz kendinizi gelistiremedikten sonra, 3 farkli vendordan sertifika alin, bir sey degismiyor. nocom, CV'ni paste eder misin ozel mesajla ?
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 mcse sertifikası olan adam != mcse internetten sınav indirip sertifika alan adamlarla hakederek mcse olmuşları karıştırmayalım..
sharky Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Benim gozumde hakederek MSCE olmakla, ezbere sinava girip MSCE olmak arasinda cok da buyuk bir fark yok acikcasi, cunku MSCE alip da yapabileceklerin oldukca sinirli. En azindan Cisco sertifikalarina baslamak/almak cok daha mantikli ve yuksek is potansiyeli olan bir durum.
Ractamainus Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 sharky, zaten ben de belirttim; kursa gitmek, sertifika almakla olmuyor hiçbir şey. ama kursa gitmek ya da sertifika almak anlamsız demek değil bu.. bir de etrafta ms sertifikalı ama kalifiye olmayan o kadar adam varsa, bu iyi bir fırsat =) zira ms teknolojileri (burada tekrar belirtiyorum, ms dediğin koca derya) çok yaygın kullanılıyor. kendini iyi geliştirenler, bu fırsatları daha kolay yakalayabilirler =)
sharky Mesaj tarihi: Haziran 4, 2008 Mesaj tarihi: Haziran 4, 2008 Benim isini bilen ve severek yapan adama lafim yok zaten. Bu ise yetenegi olan adami zaten bir isletim sistemi uzerinde uzmanlasmak hic bir zaman kisitlamaz. Benim lafim, MSCE oldum, oh ne guzel gelsin isler, seklinde dusunen arkadaslara, aranizda boyle birileri var demiyorum, yanlis anlasilmasin. MSCE zaten genel kultur sertifikasi gibi bisey. Oyle cok da fazla detay gosterilmiyor, bildigim kadariyla. Ayni zamanda her yeni Windows urunu icin tekrar sinava girip ( tekrar para verip ) tekrar lisanslatmaniz gerekiyor kendinizi, yanlis hatirlamiyorsam. Microsoft iste. Ben de diyorum ki, madem bir sertifika sevdasi var ortalikda, Microsoft ile kendinizi sinirlamayin, gidin CCNA 'ya falan, cidden cok daha yararli bilgiler ogrenirsiniz. Hem ogrendikleriniz global olur, karsiniza Unix gelse de onun networkte nasil konusacagini bilirsiniz, Windows gelse de. Hem belki Network uzerine de yogunlasirsiniz boylelikle. Turkiye'de IT sektorunde, isinin ehli, gercekten bu isi bilerek ve severek yapan, en fazla ~1000 tane adam var. Bu nedenle, tum bu threaddeki yorumlar arasinda Thalion 'un "- MCSE eğitimi süresince birlikte eğitim aldığın diğer öğrenciler ile yakınlaşarak ileride byu sektörde sana kaynak olacak ilk meslektaşların ile diyaloğa girmiş olursun." cumlesi, bence cok mantikli. Cunku sunu unutmayin, onumuzdeki en azindan bir 7-8 senelik surec icerisinde, IT sektorunde, yine isini bilen, yetenekli adamlarin sayisi ~1000 'i asmayacak. Su andakilerin bir bolumu, artik yavas yavas managerliga dogru gececek, dogal olarak. Bu da yeni ise girecek arkadaslar icin, iyi bir firsat, fakat zorlu bir projeler/mulakatlar serisi olabilir. Bu arada ille de Microsoft diyenler icin, son donemde Microsoft'un IPTV urunleri oldukca populer ve yakinda IPTV patlama yapabilir Turkiye'de de.. Hani ogrenmeniz, yarariniza olur.
nocom Mesaj tarihi: Haziran 4, 2008 Mesaj tarihi: Haziran 4, 2008 academytech 1,950 ytl ( 200 saat , 10 taksit ) yüce bilgi akademesi 3,564 ytl ( 300 saat, peşinde 10% indirim, laptop ) anka iletişim ( CCNAplus 1650$+KDV )
Admin DynamicK Mesaj tarihi: Haziran 4, 2008 Admin Mesaj tarihi: Haziran 4, 2008 Sharky yıllardır penguenle yatıp kalktıgı için artık ailesinin bi ferdi oldu :) Microsoft düşmanı penguen sevici! CCNA kursuna gitmiştim ben voucher falan alıp 4 kuru da bitirmiştim ama bir sınava girmek nasip olmadı. Az biraz bi yerlerde staj yapıp ders calısmam lazım ki sınava girecek cesareti toplayayım. Bu arada cisco uzerine gitmek daha mantıklı evet ama ccna,ccnp msce aldın mı gayet de iş görür 3 üde
sharky Mesaj tarihi: Haziran 5, 2008 Mesaj tarihi: Haziran 5, 2008 2 tane cisco sertifikasi almissan, yuru bence cisco yolunda. Hic bulasma Microsoft'a. Tamam penguenlestim biraz kabul ediyorum, ama Windows 'un nimetlerini de inkar edemem. Microsoft da kaliteli firma, her ne kadar salakca kilometre taslarini onaylamasam da kendilerinin. Yazdiklarim Microsoft dusmanligindan degil, cidden iyi Linux/Unix bilen adam cok az etrafta, hatta sadece Turkiye'de de degil, az yani. Saglam network bilgisi olan adam desen, yine bir derece. Ama saglam Microsoftcu arkadaslar bu ikisine oranla daha cok. Ki soyle bir sey var ki, oturup da bir sistemin basinda, haydi ben sunu bir yoneteyim dediginizde, Windows ile yapabilecekleriniz sizi belki tatmin edebilir. Ama kazara bir sure Linux/Unix sistemleri yonetmis birileriyseniz, iskence cekersiniz resmen. Esnek yonetilemeyen bir isletim sistemi Windows serileri. Ha zaten Microsoft da bunu farkettiginden kelli, yeni bir kac bomba bol CLI iceren surum cikaracaklarmismis.. Gorecegiz. Kendimi HR calisani gibi hissettim resmen, sen de gonder CV ni Dyna :)
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Haziran 5, 2008 Mesaj tarihi: Haziran 5, 2008 soyle ki microsoft urunlerinde uzmanlasmayi secmis adam cok daha fazla olabilir fakat o tarz insana talep onun iki kati fazla. turkiye'deki linux/unix pozisyonlarinin windows pozisyonlarina hatta windows pozisyonlarinin 10'da 1'ine yakin oldugunu iddia edecek yoktur herhalde. oyle olunca da go go power rangers..
sharky Mesaj tarihi: Haziran 5, 2008 Mesaj tarihi: Haziran 5, 2008 Mum, 3 defa okudum bisey anlamadim senin posttan :) Iyi bisey mi dediiin, kotu bisey mi dediiin ? Ortada ulasabildigim en son 1:5 orani var o kadar yani.
Ractamainus Mesaj tarihi: Haziran 5, 2008 Mesaj tarihi: Haziran 5, 2008 mcse ile ccna'yi karşılaştırmak ne kadar doğru? ccna network kurmak, yönetmek üzerine.. mcse ise bunu windows server ekipmanları (2000, 2003, 2008) üzerine kuruyor ve büyük oranda işletim sistemi ve server taraflı ms programları (communications server, sharepoint server, active directory vs...) konfigürasyonu üzerine temellendirilmiş. ccna, mcse'yi çok güzel tamamlayabilir yani. öte yandan konu en başta microsoft teknolojileri diye açıldığı için ben hiç cisco vs. ms diye bakmamıştım.. zira konu ms ise şöyle falan diyebilirsiniz; ms vs. cisco, java, apache, linux falan fişmekan.. ne biliyim, IT işi şirkete girdikten sonra da çok değişkenlik gösterebiliyor. çünkü kendi rotanız ile şirketin rotasını tutturamayabilirsiniz. şirketin beklentileri, sizi başka uğraşlara yönlendirebilir vs..
sharky Mesaj tarihi: Haziran 5, 2008 Mesaj tarihi: Haziran 5, 2008 Ne tur bir sirkette calistigina gore degisebilir ama bu. Eger ki buyuk bir sirkette calisiyorsaniz ( ISP, v.s. ), Unixci ya da Networkcu bir adami, hadi sen Windows da yonet, al canim demezler. Derlerse de cok sey beklemezler zaten. O sirada Windows bilen adam yoktur ve o isin yapilmasi gerekiyordur. Eh mantigini kullanip da bir isi halledebilecek etraftaki en uygun adama sorarlar bunu da. CCNA 'nin MSCE 'i tamamlamasi olayini zaten daha onceden de soylemistim. Ama "Acep MSCE alsam mi ?" diyen bir adam, daha cok "Bu ise yeni baslayacagim, nereden baslasak ?" sorusunu soran gibi gozukuyor. Dolayisi ile, ben de diyorum ki ( :) ), MSCE ile yol katedeceginize, Cisco Sertifikalari ile yol kat edin. Ha yok illa sistem yonetimi uzerine uzmanlasacagim diyorsaniz da, bosverin yani Microsoft 'u diyorum :) Yoksa Microsoft'un diger teknolojilerine attigim herhangi bir b.k yok Ractamainuscum :)
Odinn Mesaj tarihi: Haziran 5, 2008 Mesaj tarihi: Haziran 5, 2008 ben biraz fransızım bu konulara, konuşulan sertifikalar hazır yazılımlar üzerinde administration tarzımı yoksa yazılım yazmaya (programcılık ağırlıklı) yönelik sertifikalarmı ?
Öne çıkan mesajlar