Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bolling & Rampal


Gimli

Öne çıkan mesajlar

Çok uzun süredir dinliyorum diyemem ancak harika müzik yapıyorlar. Klasik gibi başlayan jazza dönük devam eden büyüleyici parçaları var. Ben genel anlamda biraz bilgi vereyim.

Jean Pierre Rampal 20. Yüzyılın en büyük flütistlerinden biri dersek herhalde abartmış olmayız. Fransa'nın Marsilya şehrinde doğan Rampal, babasının yardımıyla genç yaşta flüt dersleri almaya başladı. Babası da o sırada konservatuarda profesördü. Eczacılık üzerine okumaya başladıktan hemen sonra profesyönel olarak müzikle uğraşmaya karar verdi. Fransa işgale uğradığı sırada 18 lerindeydi ve eczacılığın 3. sınıfına gidiyordu. Naziler tarafından zorunlu işçi olarak çalıştırılmak üzere almanyaya gönderilmek istendi. Fakat o, "yeraltında" yaşamayı seçti ve Paris'e gitti. Paristeki ulusal konservatuara girdi. 5 ay içinde 1. likle mezun oldu. 20 Mayıs 2000'deyse dünyaya gözlerini yumdu.

Klasik dalda çok büyük ün yapmasına, ünlü bestekarların eserlerini başarıyla çalabilmesine rağmen jazz'a karşı büyük bir aşkı vardı. Ancak insanların büyük bir klasik müzik sanatçısının jazz çalmasını kabul edemeyeceğini düşündüğünden bu alanda yeteneğini sergileyemiyordu. 70 lerin başında piyanist Claude Bolling'den kendisi ve arkadaşları için Jazz besteleri yazmasını istedi. Böylece "suite for flute" ortaya çıktı.

Rampal'ın arkadaşlarını saymak gerekirse bunlar: kemancı Pinchas Zukerman, çellocu Yo-Yo Ma, trampetçi Maurice Andre den oluşuyordu.

Bolling gibi resmi bir piyano eğitimi almamış bir adam için klasik müziğe yönelmek gerçekten keskin bir dönüştü. (parçaların klasik-jazz ağırlıklı olduğu düşünülürse) "Benim gittiğim konservatuar, gece kulüpleri, barlar, kabereler ve müzik evleriydi" diyor Bolling gülerek. Repertuarına klasik müzik eklemek istediğindeyse yaşı çok ilerlemiş olduğu için özel ders almaya başladı. 1944 te amatör bir jazz yarışmasını kazanmış bir cevher için komik bir durumdu. Fakat bir o kadar da yararlı oldu. Bugün Fransa'da Claude Bolling, Fransa'nın Gershwin'i olarak bilinir.

İkili 75 te çıkardıkları "Suite for Flute and Jazz Piano" ile 530 hafta boyunca (10 yıldan fazla) satış listelerinde ilk sıralarda yer aldı. Klasik-jazz arasında tam bir "crossover" olan albüm Pink Floyd'un Darkside of the Moon'unun yakaladığı 10 yıllık başarıyı böylece egale etmiş oldu.


[hline]Volfied, 04 May 2003 08:18 tarihinde demiş ki:
A mug of ale, and a fine tale!
Gimli yönetti


[Bu mesaj Gimli tarafından 25 August 2003 15:26 tarihinde değiştirilmiştir]

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 4 hafta sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...