Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Nâzım Hikmet Ran

GERGE

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
NÂZIM HİKMET RAN

Bilindiği gibi ya da bilinmesi gereken: Türk şiirinin en büyük ve en usta kalemi: Selam sana Nâzım!

Nazim Hikmet

Nazim Hikmet was born in 1902 in Salonika, Ottoman Empire (now Thessaloníki, Greece), where his father served in the Foreign Service. He was exposed to poetry at an early age through his artist mother and poet grandfather, and had his first poems published when he was seventeen. Raised in Istanbul, Hikmet left Allied-occupied Turkey after the First World War and ended up in Moscow, where he attended the university and met writers and artists from all over the world. After the Turkish Independence in 1924 he returned to Turkey, but was soon arrested for working on a leftist magazine. He managed to escape to Russia, where he continued to write plays and poems. In 1928 a general amnesty allowed Hikmet to return to Turkey, and during the next ten years he published nine books of poetry—five collections and four long poems—while working as a proofreader, journalist, scriptwriter, and translator. He left Turkey for the last time in 1951, after serving a lengthy jail sentence for his radical acts, and lived in the Soviet Union and eastern Europe, where he continued to work for the ideals of world Communism. After receiving early recognition for his patriotic poems in syllabic meter, he came under the influence of the Russian Futurists in Moscow, and abandoned traditional forms while attempting to "depoetize" poetry. Many of his works have been translated into English, including Things I Didn't Know I Loved (1975), The Day Before Tomorrow (1972), The Moscow Symphony (1970), and Selected Poems (1967). In 1936 he published Seyh Bedreddin destani ("The Epic of Shaykh Bedreddin") and Memleketimden insan manzaralari ("Portraits of People from My Land"). Hikmet died of a heart attack in Moscow in 1963. The first modern Turkish poet, he is recognized around the world as one of the great international poets of the twentieth century.

-
açlık ordusu yürüyor
-
Ben Senden Önce Ölmek İsterim
-
Benim Oğlan Fotoğraflarda Büyüyor
-
Berkley
-
Beş Satırla
-
Beyazıt Meydanı' ndaki Ölü
-
Bir Acayip Duygu
-
Bu Vatana Nasıl Kıydılar?
-
Bulutlar Adam Öldürmesin
-
Büyük İnsanlık
-
Çankırı Hapisanesinden Mektuplar
-
Çınarı Yıkmak İçin Baltayı Köküne Vururlar
-
Çocuklar Ölebilir Yarın
-
Çocuklarımıza Nasihat
-
Davet
-
Japon Balıkçısı
-
Doğum
-
Karlı Kayın Ormanında
-
Kıyamet Sureleri
-
Türk Köylüsü
-
Kemal Tahir' e Mektup
-
Zafere Dair
-
Yirminci Asra Dair
-
Dörtlük
-
Dünyanın En Tuhaf Mahluku
-
Dünyayı Verelim Çocuklara
-
Gece Gelen Telgraf
-
Gelmiş Dünyanın Dört Bir Ucundan
-
Gerileyen Türkiye yahut Adnan Menderes' e Öğütler
-
Güneşi İçenlerin Türküsü
-
Güneşin Sofrasındayız
-
Güz
-
Haber
-
Hasret
-
Herkes Gibi
-
Bence Sen de Şimdi Herkes Gibisin
-
[url=ht
Sosyal ağlarda paylaş

• 1 yıl sonra ...
Demek ki göçte ustam...
:( :( :(

yıllar var ki ter içinde
taşıdım ben bu yükü
bıraktım acının alkışlarına
3 Haziran '63'ü

bir kırmızı gül dalı
şimdi uzakta
bir kırmızı gül dalı
iğilmiş üzerine
yatıyor oralarda
bir eski gömüklükte
yatıyor usta
bir kırmızı gül dalı
iğilmiş üzerine
okşar yanan alnını
bir kırmzı gül dalı
nazım ustanın
Hasan Hüseyin[hline]Dracula Mager[Humanity]
Cesur Yurek = Ulrich Honorsword,WhiteOne [Army of Freedom]

Herşey Moonglow içindi...
Nasıl imza seviyoruz?-Paticik
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
burda bir noktada katılmıyorum. Nazım Hikmetin usta bir kalem olduğuna şüphe yoktur. ama Türk şiirinin en büyük ve en usta kalemi dersek hele birde bilindiği gibi dersek objektif olmamış oluruz bence. Büyüklük beğeni bunlar bireysel seçimlerdir vede kişiden kişiye değişirler. [hline]Love is an act of blood and i'm bleeding.
DiMarziolu Strat Squier satılıktır.

[Bu mesaj Numb tarafından 18 September 2003 03:30 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...