Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Victoria:Under THe Sun...


Öne çıkan mesajlar

  • 2 yıl sonra ...
Mesaj tarihi:
"beceremiyorum" diye düşünüp bırakmayın, öğrenmesi uzun sürüyor (iki gün öyle boş boş bakındım tooltipleri hatmedene kadar ilk aldığımda) ama paradox'un bazı yönlerden en iyi oyunu.
Mesaj tarihi:
Onu biliyorum, zaten 1800ler en sevdiğim zaman dilimi oynamak için Hoı sonrası ama oyunu önce bir deneyip öyle almam lazım. Güzelse Revolutionsuda alacağım. Bu arada Vic+Rev+ViP nasıl? Osmanlıyla rahat oynayabiliyor musun? Great Power yapıp, eski toprakları almak, 3. Viyana filan yani:D
Mesaj tarihi:
rev'de denemedim osmanlı'yı ama öncesinde oynamıştım. great power oluyor da viyana yapmanın bir olayı yok zira endüstrinin verimi yarıya düşüyor çalışanlar türk değilse. ilave yük.

bir de osmanlı toparlanana kadar dig-in bonusları iyice çoşuyor, saldırı yapmayı denemedim öyle barışçı takıldım. yapılır viyana da neden yapılır, zaten avusturya'yı oynarken bile ülkenin yarısı süper verimsizdi. en azından almanya ve japonya gibi sanayi potansiyeli mükemmel ülkeleri oynadıktan sonra öyle geldi heh
Mesaj tarihi:
En azından Sömürgeleşmek falan mümkün mü, Hammedde bulmak, insan sayısını artırmak vb vb için? Birde sınırları genişletmenin verdiği o Fatihlik havası insana zevk veriyor:)
Mesaj tarihi:
insan sayısı durduk yerde artıyor zaten, afrika'da sudan ve libya üzerinden sömürge kurmak da mümkün ama fakir yerlerdi hep. yapılır ama victoria'nın beğendiğim yani toprak fethetmekten ibaret bir oyun olmamasıydı. tek bir savaş bile yapmadan sadece ülkeyi ekonomik ve kültürel açıdan geliştirmek gayet keyifliydi ve kazanılabiliyordu öyle oyun.

bu yönden paradox'un muhtemelen en derin oyunu olduğunu düşünmeden edemiyorum zaman zaman.
Mesaj tarihi:
Peki o zaman, 1918te Balkanları hala kaybetmeyen, Elindeki topraklara sahip olan, Great Power olmuş, bi Rusyayla bilek güreşi yapabilecek Askeri güç ve teknolojiye sahip, Her tarafında Railwaylar ve Factoryler olan mutlu mesrur ve güçlü bir Osmanlı kurmak mümkün mü, eğer ii oynanıyra tabii:?
Mesaj tarihi:
70'lerde filan yapılır o, çoğu ülke için aynısı geçerli zaten. osmanlı'nın sorunu yerli nüfus düşük kalıyor ve önemli hammaddeler pek yeterli değil.

single player için yapılmayacak şey yok da multi oynansa bayağı tokat yer osmanlı diye tahmin ediyorum doğrusu. italya bile daha rahat güçleniyordu birleşmeden sonra. osmanlı işte ancak avusturya ayarında. merakını gidermiştir umarım. :)

victoria'da en güçlü ülkeler hep kendi ana nüfusu en büyük olanlar ve aynı zamanda kritik önemdeki hammaddeyi üretebilenler. kritik önem derken bu mesela kömür gibi olmazsa olmaz ama her yerde bolca çıkan bir ürün değil. sülfür gibi bulması zor materyaller.
Mesaj tarihi:
Ben isveçle oynamıştım en son. Osmanlı direk savaşta başlıyo zaten. Barışçıl takıliim ülkeyi kalkındıriim diyosan isveç ideal hehe. Ama işte 1-2 kere bitirdikten sonra oyunu sıkılmıştım ben bi daha oynayasım gelmemişti. EU2 deki gibi tekrar oynamak zevk vermiyor(en azından bana vermedi).
Nedenide şey galiba, oyunun olayını kapıyosun zaten 1-2 kere oynayınca, mesela en çok kar getiren fabrika lüks mobilya galiba, hammaddeyi satın alabildiğinde döşüyosun onlardan, gg.
  • 4 hafta sonra ...
Mesaj tarihi:
Oyunu bi daha kurup oynadımda, 2 gündür oynuyorum :) Osmanlıyla 2. oyunumu bitirmek üzereyim. Meğer neler varmış oyunda yau oynadıkça öğreniyorum(tabi paradox forumlarını falanda karıştırdım baya). Mesela bi regionda 10-15binlik bi nüfusu kapitalist yaparsanız, ve vergilerini düşürüp para biriktirmelerini sağlarsanız, özel sektör hesabı fabrika kurmaya başlıyolar. Ayrıca her tarafa tren rayı döşüyorlar. Son oyunumda bi tane bile fabrika/tren yolu yapmadım kendim, sadece fabrika kurulmasını istediğim bölgelerde, dediğim gibi 10-15bin civarındaki popülasyonları kapitalsit yaptım(her region için bir tane yetiyor). Para biriktirmeye başladıklarında ve yeterli teknoloji oldukça devamlı sanayiyi geliştiriyor adamlar. Ama fabrikaları daha çok kafalarına göre yapıyorlar yada bi miktar ülkedeki ihtiyaca göre. Tabi 10 tane likör fabrikası kurduklarıda oluyormuş forumda okuduğum kadarıyla. Bide nüfusları ne kadar fazlaysa o kadar hızlı para kazanıyorlar(mesela 5k kapitalist, 20k kapitalistten daha yavaş para kazanıyor, dolayısıyla daha yavaş gelişiyor endüstriniz, ideali 15-20k falan bence). Ama kapitalistlerin yatırım yapabilmesi için, ülkeyi yöneten partinin bunu destekliyor olması lazım. En uygun sistem laise faire. Ayrıca şöle bişi var, guidelar falan:
VickyWiki
Mesaj tarihi:
evet, revolutions'daki en büyük olay bu yeni ekonomi sistemiydi. lösefer gitme fırsatım olmamıştı, devletçi takılmıştım, "halk bilmez ben bilirim" demiştim gerçi heh
Mesaj tarihi:
Orjinal victoria da kapitalistler fabrika falan kurmuyormuydu?
Bide hoi2 ye export edebiliyoruz oyun bittikten sonra save dosyasını, ama ben denediğimde oyun göçüyo yau. Yine save dosyası oluşturuyo ama çıkan save i hoi2 de açıyorum, loading scenario kısmında takılıyo kalıyo :L
Mesaj tarihi:
S.a.Bende bu oyunu çok seviyorum.Ama şu kültür araştırmalarını bir türlü anlayamadım.bunlarını yapmak gerçekten yararlı mı?Birde şu capitalistleri istediğimiz bir fabrika yapmalarını nasıl sağlıcaz?Adamlar durmadan glass,luxury furniture factory yapıyorlar.oysa ben telephone factory istiyorum.?Sosyal reform yapmak iyi mi kötü mü?Birde birileri şu hükümet biçimlerini açıklarsa iyi olur.
Mesaj tarihi:
Kültür araştırmaları yeni ideolojiler bulmanı falan sağlıyor, bide bazı yeni düşünceler, eserler vs sana prestij kazandırıyor eğer ilk bulanlardan olursan. Ama bi çok ülke bulduktan sonra bulursan sadece 1 prestij alıyosun bunlardan. Onun dışında genellikle halkın politik fikirlerini değiştiren tarzda eventlar geliyor. Faydalı bişey yani :)

Kapitalistlerin fabrika olayı hakkında bende paradox forumlarına sormuştum aynı şeyi, birisi şöyle bişi demiş: Trade den yüksek miktarda buy talimatı verdiğin ürünlerin fabrikalarını yapmaya meyillilermiş. Yani mesela 500 tane telefon satın aldırıyosun trade den, kapitalistlerde diyoki ülkenin telefon ihtiyacı var o zaman telefon fabrikası kurayım. Ama denemedim bunu ben, işe yarıyormu emin diilim.

Sosyal reformlar genel olarak halkın militancy artışını düşürmeye yönelik. İstatistik kısmında 6. sayfayı açarsan orda halkın militancyleri falan her bişeyi yazıyo. Ordan militancy artışının üzerinde mouse imlecini bekletirsen pop-up açılıyo, nelerden artıp nelerden düştüğünü görüyosun. Mesela pension funds 0.04 yazıyodur, sen pension funds reformunu yaparsan ve bütçeden sosyal reformlara harcanan parayı arttırırsan bu rakam 0.01 falan olur yada eksiye düşer son reformu yaparsan sanırım.
Mesaj tarihi:
Hükümet biçimlerini VickyWiki den çeviriyorum özetle:

Laissez-Faire
Bu işte klasik liberal sistem, özel sektörü yatırıma özendiriyosun. Fabrikaları, tren yollarını falan kapitalistler yapıyo, sen yapamıyosun. Vergileri %50 den yukarı çıkaramazsın, sosyal reformlarıda kısıtlıyor. Bide şöle bi avantajı var, ithalatta yarı fiyatına geliyomuş herşey. (kapitalistler daha hızlı para biriktiriyo galiba böyle olunca)
Interventionism
Bunda sosyal reformları falan yapabiliyosun, vergilerde bi kısıtlama yok. Yine kendin fabrika kuramıyosun hatırladığım kadarıyla.
State Capitalism
Bunda sosyal reformları kaldıramıyosun, sadece ekleyebiliyosun. "Vergileride %20 nin altına çekemezsin. Hiç bu sistemli bi partiyle oynamadım ben ama galiba fabrika ve demir yollarını kendin yapıyosun bunda. Kapitalistlerde yapıyo ama bi yandan galiba.
Planned Economy
Komünist ekonomi planı :P Vergileri %50 nin altına çekemezsin.
Fabrikaları otu boku kendin yapıyosun hep.


Pluralism
Tüm dinlere izin veriyor
Moralism
Bu direk şu an ki Türkiye gibi galiba :P Azınlık dinlerine izin veriliyo ama asıl din dominant.
Secularized
Bu laiklik sanırım :) Din özgürlüğü var yine pluralism gibi ama daha çok bilimi falan destekliyo bu.
Atheism
dinler yasak işte, ateizm :)


Full Citizenship
Herkez eşit haklara sahip. Avantajı azınlıkları clerk, craftsman vs olarak istediğin gibi değiştirmene izin veriyor.
Limited Citizenship
sınırlı vatandaşlık işte. azınlıklar oy kullanamıyo ama üst sınıflar istediğini yapmakta özgür oy kullanmak dışında. (galiba yatırım falan yapabiliyolar onu demek istemiş)
Residence
Bu diğer azınlıklara çalışma izni veriyo ama özgürlükleri kısıtlanıyo.(galiba 2 katı vergimi ne alınıyo azınlıklardan öyle bişi)
Slavery
kölelik direk :P vikide şöle yazmış eheah
"Governments of this type put the less favored classes into forced bondage."


Free Trade
ithal mal vergisini(tariff) maksimum %25 e çıkarabiliyosun.
Protectionism
bunda da minimum -%25 e çekebiliyosun.
Pacifism
defans bütçesini %50 den yukarı çekemiyosun, ayrıca halkı askere çeviremiyosun.
anti-military
defans bütçesini 80 den yukarı çekemiyosun
Pro-Military
Bunda defans bütçesini %10 un altına çekemiyosun.
Jingoism
defans bütçesini %30 un altına çekemiyosun ve askerleri demobilize edemiyosun. yani soldier halkı clerk, farmer falan yapamıyosun.
Mesaj tarihi:
Çok teşekkürler.çok aydınlatıcı olmuş.Birkaç ek de ben yapayım.Ekonomi olarak benim tavsiyem Interventionism.Fabrikaları expand falan yapabiliyorsun.State Capitalizm de Kapitalistler hiç birşey yapmaz.Hiç iyi birşey değil.Her türlü demiryolunu falan sen yapıyorsun.hiç tavsiye etmem.Birde bazılarının Türkçe anlamlarını yazayım.

Free-trade: Serbest piyasa
Protectionism:Yerli malının koruma yöntemi
Pacifism:Barışseverlik

Birde oyunun yeni öğrenirken isyanlar canıma tak etmişti şimdi biliyorum.
İsyan olayı militancy diye birşeyden kaynaklanıyor.Bunu düşürürseniz isyanda düşer.

1-Vergi(tax)yi düşürürseniz militancy düşer.
2-Sosyal reformlar yapın.
3-İnsanların everyday needs gibi şeyleri %100 olmalı.
4-Bütçe bölümünde Crime buildings gibi bir bölüm var.Bunu yüksek tutun.
5-Mümkünse her bölgeye bir cavary koyun.
6-Clergymen(din adamları)yaparsanız da düşüyor.
7-Kendi kafanıza göre parti değiştirmeyin isyanlar çoşuyor.
8-Yönetim şekli Demokrasi olursa isyan fazla olmaz.
9-Halkın çoğunluğun görüşü ne ise öyle parti koyun.Mesela %70 Conservative ise Socialist bir parti getirseniz de isyanlar çoşar.
10-Bazen eventlerde yapıyor.Mesela Avrupalı bir devlet iseniz,1842 civarlarında Liberal Revulation diye bir event geliyor.Yine isyanlar artıyor.1849 civarında ise The end of Liberal Revulation eventi ile de isyanlar bitiyor.
11-Bütçe de yine Social reforms u yüksek tutun.
12-Ve en önemlisi Militancy genellikle Consiousness ve Plurality
tarafında üretiliyor.Consiousness ve pluraliy yi nasıl düşüreceğiz onu bilmiyorum.Bir arkadaş açıklarsa iyi olur.

Badboy diye bir olay ona çok dikkat etmek lazım.Eğer birisini annex edersen yada toprak alırsan özellikle independent ve great power ise province başına 1 artıyor.Badboy u F12 basarak ve badboy komutu ile öğreniyoruz.Badboy fazla ise kimse sizinle alliance olmak istemez (ilişkiler +200 ise bile).Ayrıca komşularınız size dalar.Örneğin Osmanlı ile oynarken Mısır ı annex ettiğimde Rusya ve Avusturya anında bana dalmıştı.Badboy ise barış zamanında ve kendi topraklarınızda satelline kurarsanız düşer.

Son olarak biri şu Plurality ve consiousness olayı açıklarsa iyi olur.Wiki de The Big three diye geçiyor.
Mesaj tarihi:
said:
12-Ve en önemlisi Militancy genellikle Consiousness ve Plurality
tarafında üretiliyor.Consiousness ve pluraliy yi nasıl düşüreceğiz onu bilmiyorum.Bir arkadaş açıklarsa iyi olur.

eğer monarşiysen plurality militancy yi arttırır, demokraside düşürür. cons. monarşide etkisi yok militancy ye. consiousness ise plurality yi arttırıyor zamanla.

Bu arada osmanlıyla mısırı annexleyince rusya banada dalmıştı direk. ama vassal yapıp hak iddaa ettiğim topraklar dışında 3 province daha aldım, o zaman bişi olmadı. badboy nerde yazıyo diye aranıp duruyodum bende konsoldanmı bakıyomuşuz.
Mesaj tarihi:
Evet.Konsoldan bakıyoruz.Plurality nin constitutional monarchy de bir etkisi yoksa iyi.Nasıl olsa Abdulmecit's reforms eventinden sonra Osmanlı constitutional monarchy oluyor zaten.Yeni öğrendiğim birşeyi de paylaşayım.Kültür araştırmalarında Ideological Thought diye bir araştırma var.Bunu yaparsanız ve partiniz Conservative ise (Osmanlı öyle) plurality %5 er düşüyor.Liberal saniz tam tersi %5 artıyormuş.Kültür araştırmalarını biraz irdeledim ve şunları buldum.

State-government araştırması
Clericalism vs. Anticlericalism:Böyle bir event geliyor.Seçim sizin.
Clericalism:Toplumdaki dominant unsur %25 oranında moralizm e kayıyor
Anticlericalism:Dominant unsur aynı oranda atheizm e kayıyor.

Bureaucracy vs. Nepotism eventi
Bureaucracy:Bunu seçin.Çok daha iyi.militancy -2 düşüyor her şehrinde.Nepotism de tam tersi.

Meritocracy vs. Aristocracy eventi
Socialist seniz çıkmaz.
Meritocracy :Toplamda Plurality +10 artar.Aristocrats'ın militancy -5 düşer.
Aristocracy:Capitalistlerin militancy -5 düşer.Plurality -5, capitalist bonus -50%(Bu biraz can yakar)

Vickywiki den alıntı ve özetidir.Devamı gelecek hatam varsa lütfen düzeltin.
×
×
  • Yeni Oluştur...