Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ne seçmeliyim ?Ne yapmalıyım ?


LasT_SuRviVoR

Öne çıkan mesajlar

Nerden başlayayım uzun bir yazı yazıp sizi sıkmak istemiyorum .2 senedir çelişki içindeyim ne olacağım konusunda.İstanbulda yaşıyorum.Bu aralarda iyice sıkıntılarım beklentilerim arttı.Sorun ise ne olacağım.

Benim kişisel olarak ilgilendiğim 2 bölüm var.Fizik ve bilgisayar teknolojisi.Ve hangisini seçeceğime karar veremiyorum.Özellikle bu son zamanlarda össde yaklaşıyor ve benim sıkıntılarım artıyor bu istemesemde çalışmalarımı etkiliyor , bir yandan " amaaaan al bi yabancı fizik kitabı oku salla öss yi nasıl olsa odtü fizike az çalışmayla girebilirsin " diyorum kendime.Bir yandanda bilgiayar mühendisliği çok yüksek puan istiyor çok çalışman lazım bırak o fizik kitabını diyorum ve bu çelişkiden kurtulamıyorum..
Küçüklüğümden beri bütün gün bilgisayar başında duran biriyimdir.Bilgisayardada bilgili olduğumu düşünüyorum (en azından C dilini biliyom )Çoğu olaydan anlıyorum.Yazları günde 17-18 saat pc başında olan biriyim (ama sosyalimde) ...
Öbür tarafta Kuantum fiziği,bilim aşkı ve depreşen matematik aşkım.İlkokul ve ortaokuldaki matematiğim lise3de türev ve integral gibi çok kullanışlı ve zevkli konuları görünce yeniden depreşti ( bilmeyenlere bu konular ileri fizikte çok kullanılıyor.)Bi film izlesem labrotuarda çalışan bir fizikçi filan görsem iç çekiyorum ve orada olmak bana cazip geliyor.Einstein Tesla gibi insanlara hayranım adeta bilinmeyden hoşlanıyom anlayacagınız.

Uzatmayayım sizin tavsiyeniz nedir ne yapam sizce ?Ailem ne zengin ne fakir orta halli bir ailem var ve fizik okumayı seçersem MUTLAK yurtdışında eğitimimi sürdürmek ve CERN ( bilmeyenlere isviçredeki çok gelişmiş atom fiziğini inceleyen bir labrotuar )e gitmek tek arzum.
Bilgisayar seçersemde oturup bütün gün pc başında hem eğlenip hemde dalımda uzmanlasacam.


Okumanız ve tavsiyeleriniz için çok teşekkürler...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bence fiziği seç çünkü daha ağır basıyor o sanırım anlattıklarına göre sevdiğin hatta aşık olduğun meslek o yarın bi gün için gider valla bilgisayarla uğraşma imkanın her zaman var ama bilgisayar seçersen fizikle bidaha uğraşabileceğini sanmıyorum..


Ps:18 saat pc ba$ında kalıp sosyal olmayı nasıl ba$arıosun =P hiç mi uyumuosun :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

parayı fln düşünme mutlu olacağına inandığın işi seç.
bak bana hukuk veya tarih okumak isterken fm seçtik şimdi kafamı duvarlara vuruyorum :(
iyi düşün ilerde çok ama çok pişman olabilirsin.

ama sana bi önerim var kaldırırım diyorsan bilgisayarın yanında fiziği yandal olarak yapabilirsin.

[ Mesaj 19 Mart 2006, Pazar - 23:32 tarihinde, senko tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

nihahaha
*doğru yola çekecek birini bulmuştur*
boşver bilgisayarı falan zaten nasıl ikisinide istiyorsun anlayabilmiş değilim :P.İkisinin arasında dağlar kadar fark var,mühendislerle fizikçilerin çalışma yöntemleri çok ayrıdır.Neyse o olaya hiç girmiyim çıkamam şimdi.Hazır sende istekliyken seni bizim tarafa doğru alalım.Sende demişsin zaten oturup fizikmi çalışsam yoksa össmi,salla össyi :P zaten fizik bölümü puanları yüksek değil az bi çabayla girebilirsin.Ama sen daha yeterince havaya girememişsin bunu için sana şu kitabı tavsiye edebilirim.(kitabın türkçe versiyonu olması gerek adıda "şaka yapıyor olmalısınız bay feynman").

Yalnız ufak bir sorun olabilir fizikle gerçekten uğraşmak istiyorsan (teorik kısımda) iyi derecede,yani matematikçiler kadar iyi matematik bilmelisin.Bu yüzden işin matematik kısmını düşün,popüler bilim kitaplarına bakma hepsi işin bilim kurgu kısmında hiç biri madalyonun öteki kısmını hayatın acısını,matematiğini göstermez.Ama hayat gerçekten acı bir ton matematik öğrenmen gerekecek fourier transform,complex calculus,tensor... tamam bunlar güzel şeyler ama bir fizikçiyi belli bi süre sonra bayabiliyor :)
Bide unutmadan sana bir fizik kitabıda öneriyim "Feynman Lectures" hehe şimdi diyeceksin adam Feynmanın köpeği olmuş :) ama gerçektende fiziği sevdirecek,kolay anlaşılması sağlayacak bir adam varsa oda Feynmandır bana göre.Bu seri 3 kitap,tam olarak ders kitabı denemez ama adam işin zevkini vererek ve matematik kullanarak mükemmel bir kitap yazmış.Öyle tırt lise kitabı değiller ben hala ilk cildini doru dürüst bitirip anlayamadım :)(Maalesef bu serinin türkçesi yok,ama istanbulda ankarada bulabilirsin hatta bulamassan ben sana temin edebilirim).

Gene kendimi kaybedip biton yazı yazmışım :).Seni seneye odtuye beklerim artık hehe.Bu arada CERN falan demişsin,okulun CERN le iyi bağlantıları var ortak projeler yürütüyolar falan.... ama CERN'e kafam girsin Forza FERMI LAB niahahahaha (evet uyumam lazım)

[ Mesaj 20 Mart 2006, Pazartesi - 03:03 tarihinde, PederRamirez tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

klasik olacak biraz ama kalbinin sesine kulak ver.en cok hangisini istiyorsun gerçektende..
Evet bilg.müh kazanması zor bir bölüm ha bitirmeye gelince fizikte onun kadar ağır bir bölüm.Anlayacağın ikiside kastırıcı bölümler.

Tv de labrotuvarda çalışan fizikçileri görünce içim geçiyor demişsin.Aynı şekilde bilg.müh i gördüğün zaman yada göremediysen en azından bilgisayarın başında program kodlarken falan hayal et hangisi daha ağır basıyor bi gör bence.

Sana en büyük tavsiyem ani kararlar verme sakın iyice düşün çok düşün hatta bu bölümlerde okuyanlar ile görüş onlarında düşüncelerini al...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben fizikten haz etmem fakat gördüğüm kadarıyla için fizik okumak istiyor.. fizik okumazsan ilerde içinde ukde kalabilir... Kazandıracağı parayı düşünme.. İstersen milyon dolarlar kazan işinde memnun değilsen yeryüzünün en büyük angaryasıdır o sana... Ayrıca fizik mühendisliği çok tercih edilmeyen bir bölüm.. Talep az. Başarılı olma şansın daha yüksek..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tavsiyeler için sagolun.
@ PederRamirez
Fizikle ilgilenipte Feynman abimizi tanımamak olurmu bende lectures 1-2-3 kitapları .pdf olarak vardı pc de okumaya üşeniyordum.Şimdi Giancoli physics for scientists and engineers almayı düşünüyorum...

Ama hala kararımı verebilmis degilim kitabına gidiyorum fizik kitapları kadar Java,Pascal gibi programlama kitaplarınada içim gidiyor ve kendimi kod yazarken hayal edincede çok mutlu oluyom.Açıkçası hangisi ağır basıyor bi anlayabilsem....
Fizik diyorsunuz ama yanlış bi karar vermek istemiyom.Bari Peder , Odtü Fizik bölümünde okuyosan biraz daha bilgi verde tanıyayım neler olup bitiyor ne gerekiyor , yurtdışı imkanı %kaç ...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya fizik seç ya bilgisayar mühendisliği o zaman.
ileride kendini tam olarak nerede görmek istiyorsun, bi üni. de ders verip projelerle anan ağlarken maaşla çalışmak mı, bi şirketin bilgisayar sistemleri ile ilgilenip akademik olarak çalışacağın kadar çalışsan sağlam para kazanacağın bir meslek mi.
bence sosyal ol en iyisi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

gyte'de fizik okuyorum. fiziği sevseydim halimden memnun olurdum :)

işin matematiği gerçekten yorucu. çok problem çözmek gerekiyor, çok şey ezberlemek gerekiyor, evet mantık yürütmek, evet teori okumak falan bi yere kadar ama en teorik derste bile ileri derecede matematik kullanmak, kullanmayı bırak, anlamak, algılamak ve yorumlamak gerekiyor. ama güzel kısmı, sayıların ardındaki anlamı gösteriyolar, hangi denklem niye var, neyi ifade ediyo öğreniyosun. fizikle matematiğin beraber gelişimini görüyosun.

bizim okulda asistan olarak kalırsan çok iyi araştırma imkanları, laboratuarları var. yurtdışı şansı da oldukça kuvvetli. ancaak öyle toz pembe bi yer değil tabii. her hoca ders anlatmak istemiyo mesela, üstünkörü geçiştiriyolar. profesörler lisans derslerine çok az giriyolar (girdiler mi tam giriyolar). sonra biraz izole bi yer. daha merak edersen sor anlatırım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

turkiyede aradigin arastirma fonlarini bulman cok zor, oyle ilginc deneyler pesinde kosman icin kesin akademisyen olman lazim ki ossden saldiktan sonra inanilmaz bir tempoyla kendini akademik hayata atman gerekli.

sosyal bi insansan ya da oyle oldugunu dusunuyosan ne bilgisayar muhendisi olabilirsin ne de fizikci. bunalima girer kafayi yersin =(
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@Last
Boşver Giancoli falan o kitabın üstünde scientist yazdığına bakma bence tamamen mühendislere yönelik bir kitap gerçi çoğu 1.sınıf kitapları birbirine benzer.Berkeley veya Ohanian adlı kitaplar vardır onlar Giancoliye göre daha iidir.(Berkeley kazık olsada baya guzel kitaptır türkçeside var sanırım).Yurtdışı imkanına gelirsem tamamen sana bağlı birşey,3 un üstünde bir ortalama tutturman gerek genelde burs falan için,oda çok zor birşey değil yapılır :) .

Bölüm hakkında genel olarak kaliteli hocaların olduğunu söyleyebilirim genelde çoğu konuyu bilen iyi adamlar.Genelde çoğu alanla ilgili ders açılıyo Nükleer,mathematical,astro ama bu aralar bütün ünilerde yaygın olduğu gibi,para getirdiği için katıhal kısmına çok önem veriliyor.Haliyle katıhal,semiconductor labları Bilkent kadar olmasada baya ileri sanırım(malum Bilkent destekli :)tabi bölümde sevmediğim şeylerde var örneğin bir ton matematik dersi alıyorsunuz ama onu fizikle birleştirmek sancılı oluyor,yani bölüm tarafından verilen mat dersleri biraz daha uygulamalı gitmesi gerek.Bazı cansıkan gereksiz dersler var bana göre tabiki.Birde ödevlerde,uygulamalarda pek bilgisayar kullanmıyoruz matlab,fortran vs dersleri verilse daha iyi olu bence.

Son olarak aklıma gelen,bu bölüme isteyerek gelen,biraz daha istekli çalışacak olanlara advanced kısım diye bir bölüm var(bölüm içinde bölüm bir nevi) burda genelde ersleri 10 kişi falan alıyorsunuz,bazı dersleriniz farklı,daha çok lab var,birde genelde 1-2 dönem üstten ders alıyorsunuz normale göre.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Fiziği 8 senede bitirenlere "tebrikler"
7 senede bitirenlere "vay hll olsun"
6 senede bitirenlere "oha aslansın"
5 senede bitirenlere "yürü be kim tutar seni!"
4 senede bitirenlere ise birşey denmıyormuş. Çünkü o sırada önünde eğilme durumundalarmış. Falanmış.

bilmem anlatabildimmi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi herşeyden önce buraya kadar olan kısmı okuyamadım birinin dediği ya da tartışılan bir kısmı tekrar söylersem özür dilerim şimdiden. sınavlarım var ve şu aralar çok yoğunum bu davranış yapılmasını sevdiğim birşey değildir aslında.

son 3 yılımı odtü fizik diye sayıklayarak harcamış biriyim ve fizikte okuyorum fiziği çok seviyorum. fizikçi olmayı üdşünmüyorum ama okuyabileceğim tek şey fizik olduğu için fiziği seçtim bunu için en iyi yer odtü diye düşündüğüm için odtü'yü seçtim.
istanbulluyum ankaraya geldim ve açıkçası istanbuldan sonra çok sönük geldi. ama ne önemi var dedim ben fizik okuyacam dedim. hazırlığı bir dönemde bitirdim ve hazırlık istediğim eğitimi de alamamamın etkisiyle iyice çekilmez bir yer oldu. insanlar, okul ve şehir beklediğim gibi çıkmadı diyelim. ve şu anda ders çalışıyorum çünkü istanbula dönmeyi planlıyorum.

bu okulla ilgili bilmen gerek ilk şey eski odtüyle alakası olmaması. yani o statta devrim yazıyor olabilir her kar yağdığında onun üzerini kürüyerek çeşitli parti adları yazıyor olaibilirler ama avea sponsorluğunda devasa etkinliğe kapılarını açınca bu stat kimseden ses çıkmayabiliyor.(ki bu insanlar daha sonra gelip sponsrsuz etkinlikler biletli diye ortalığı karıştırıyor slogan atıyor) ha sen dersin ki bana ne bundan fizikle ne alakası varhaklsıın hiç bir alakası yok. ama gelirken buraya şunu bil ki burası bilkentleşme sürecine girmiş eski adından pek eser kalmamış bir yer. insanlara gelince bir defa okulda yurtta kalmayı planlıyorsan eşitliği unut eğer ilk bilmem kaça giremediysen konserve gibi odalarda onlarca insanların kullandığı tuvalet ve banyolara mahkumsun. çalışma salonlarında ya da o kadar kalabalık odalarda ders çalışmak gerçekten zor bunu da bil. ha sen gen diyebilirsin bir şekilde çalışırım ederim olmadı eve çıkarım tamam bunu da geçelim. senin idealist dolu diye geldiğin bu yer 24 saat tv seyreden 24 saat odadan çıkmayıp nette boş boş takılan yurt kantinlerini bölüm kantinlerini kahve ortamına çeviren okulda ne işi olduğu belli olmayan insanlarla dolu. yani buraya gelenlerin çoğunun bilim aşkıyla kavrulduğunu sanma. ayrıca ilk sınıfın derslerinin gördüğüm karatıyla bilimsellikten uzak olduğunu söyleyebilirim.
ben geldiğimde bunlar beni hayal kırıklığına uğrattı.
insanlar, okul yönetimi, dersler...
özellikle insanların bilimsellikten uzaklığı ve pasifliği.
eğer bunlar beni etkilemez desen gel ama beni açıkçası çok ciddi etkiledi. ve kendi kendime istanbul gibi dünya güzeli şehri bırakmama , ailemden sevgilimden ayrı kalmama değiyor mu diye soruyorum şu an ve ben kendi adımaçok da değmediğine inanıyorum. ve şimdi ders çalışıyorum çünkü burası beni öldürüyor. durumumuz aynı olmayabilir. olaylara bakışımız aynı olmayabilir. ama bunu unutma burası dışarıdan görüldüğü gibi rahat bir yer değil ha eğlenceli bir yer tonla delisi var. mesela yanıma paraşütle adam iniş yaptı bir kere,seseli şekilde kendi kendine gaste okuyarak volta atan bir adam var mesela ne bilem bir sürü delisi var yani, sosyal etkinlikleri de var kültür kongre merkezi boş kalmıyor, klüpler habire birşeyler yapıyor ama benim için rahat bir yer olmadı.
peki ğişmanmıyım burayı yazdığıma?
hayır değilim annemin bana dediği gibi: "herkesin kendi deneyimlerini yaşaması, anasının *mını görmesi lazım"
eğer yazmasaydım istanbul'da her sıkıldığımda her bunaldığımda her işler ters gittiğimde kafam da yarattığım uzaktaki ankara ce odtü ütopyasını diriltecektim.
ben şehir beni boğduğu için kendime bir hayal kurdum burayla ilgili fakat hayalim gayet gerçeklikten uzak çıktı.

ne seçeceğin konusunda sana yardımcı olamam zaten bir şey demeye de hakkım yok ama benim bünyemde bu okul bu etkiyi yaptı. sna tavsiyem çok iyi düşünmen ne istediğini.


bir de eklemeyi unuttum öyle fizik bitmeyen bir bölüm filan değil gayet advanced pyhsics alıp 3-3.5 senede bitiren var onun dışında hersene 30-40 arası insan mezun oluyor ve bunlardan 10-15'i çap yapıyor.

[ Mesaj 21 Mart 2006, Salı - 16:25 tarihinde, cenin tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ulan bu kadarmı ortada olunur şimdide bi siteyi geziyodum http://tutorial.math.lamar.edu/AllBrowsers/2414/CenterOfMass.asp integralle cismin kütle merkezi bulunabiliyormus yüzey alanı herşeyi olasılık bile integralle oluyo.OFff yine içim gitti ama şimdi ...

Programlamacılıkta türev integral varmı ?

[ Mesaj 21 Mart 2006, Salı - 23:17 tarihinde, LasT_SuRviVoR tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...