Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Mahalle Maçlarının Eşsiz Kuralları :)


AutolycuS

Öne çıkan mesajlar

Mahalle maçlarinda baska hiç bir resmi müsabakada rastlayamayacaginiz kurallar ve terimler vardir. Iste bazilari:

ATAN ALIR SPOR:
Mahalle maçlari genellikle caddelerde yahut bahçelerde yapildigi için topun kaçma olasiligi olan çok yer vardir. Top bir yere kaçtiginda topu kaçiran takimin karsisindaki takim hemen,"Atan alir" der.Top onlarin sahasinda auta çikmis oldugu halde karsi takim topu almak zorunda kalir.

ELIN AVANTAJI OLMAZ:
Takimlardan biri ataktadir. Defans oyuncusu topu elle keser fakat pozisyon devam eder ve gol olur. Golü yiyen takim el var diye mizildar. Karsi takim, "Avantaj olmaz." der. Hemen akabinde kaleci "Ulan elin avantaji olmaz." diye haykirir. Bir yere varilmaz. Kisir döngüdür.

ADAMIN GOL DIYO:
Gol atilir fakat yiyen takim saymaz. Hep bir agizdan "Direk ulan." diye anirmaktadirlar. Fakat içlerinden biri, "Gol abi." der. Karsi takimdan bunu duyan biri direk atlar ve, "Ulan adamin gol diyo." diye serzeniste bulunur. Gol sayilir, adam dövülür.

ABANMA YOK:
Genelde küçük çocuklar arasinda yaygindir. Kaleciler abanma yok derler. Aralarindan yasça büyük olani Laf karimisiniz." dese de abanma olmaz.

GÖNÜL ALMA:
Büyüklerle küçüklerin ortak oynadigi maçta büyüklerden biri gaza gelip küçük bir çocuga sert girince direk penalti olur. Nerede olursa olsun. Küçük çocuk sevilen bir simadir ve faulü yapan abidir. Penalti kullanilir, genelde gol olmaz çünkü kalede bir ayi vardir ve penaltiyi atan küçük çocuktur.

KALECI DEGISTIN 2 PENALTI:
Herhangi bir penalti pozisyonunda kaleye hemen forvetin etkili silahlarindan biri geçmek ister çünkü o her mevkide iyidir.Buna karsilik karsi takima teselli olarak ekstra bir penalti verilir. 1+1=2.

3 KERE SEKTIRME:
Kaleci degaj kullanirken eger yaninda bir rakip forvet varsa topu 3 kere sektirir ve, "Açilsana ulan üç kere sektirdim iste." der, rakip açilir.

1'E 1 ATIS:
Çift penalti sisteminde eger birinci penalti kaçarsa ikinci sans vardir ama gol olursa ikinci sans kullanilmaz. Bunun mantigini hala çözebilmis degilim.

SAGLIK ÖNLEMLERI :
Bazen top insanin pek münasip olmayan bir tarafina gelir, herkesin reaksiyonu aynidir: "Ise ise!." Uygun araziye çis edildikten sonra maca devam edilir.

Mahalle maçlarinda her zaman saçi ince telli ve uzun olan kisiler vardir. Bunlar geriden topu alip bütün güçleriyle ileri kosarken kafalarini ileri dogru atarlar. amaç gol atmak ya da rakibi çalimlamak degil, saçlarin rüzgarda ahenkle dans etmesini saglamaktir. Bu kisiler büyüyünce Fenerbahçeli Aykut gibi olurlar.

TOP KURTARMA OPERASYONU:
Top zirt pirt araba altina kaçar. Böyle durumlarda, sahadaki en çelimsiz ve en hop-zip kisi, en iri iri kisi tarafindan topu almaya gönderilir. Arabanin altina kaçan toplar tam ortasinda durur bazen, kimse yetisemez oraya. Bu sefer tas atma ve sopayla itekleme fasli baslar. Arabanin egzozuna vurulan birkaç darbeden sonra top yuvarlana yuvarlana çikar bir taraftan; artik kosarak maca geri dönme zamanidir.

AT BAKIIM ABININ KILLI GÖGSÜNE...
Ya ne igrenç bisiydi bu. Sen takimini kurmussun, pasa pasa macini yapiyosun. Muhtemelen yasça ve boyutça senden büyük olan eleman damlar, bu gereksiz cümleyi sarf ederek maca dahil olur, tadimizi tuzumuzu kaçirir.

GOL DiiL OGLUM BEL ÜSTÜ :
Minyatür kale maçlarda elle tutulmasina engel olunmak için getirilmis bir çözümdür ancak bel ustu gibi kisiden kisiye degisen ve ispati zor bir kriter getirdigi için nice kavgalarin çikmasina, nice baslarin yarilmasina sebep olmustur.

ELDEN GOL OLMAZ :
Pasa pasa oynuyoruzdur, adamin tekinin eline çarpar top, biz dikeriz topu, hemen bi mahalle maçi oyun kurallari uzmani pörtler oradan bi yerden ve der ki, "Elden gol olmaz"! Ulan niye olmasin hasta misin sen? El karari verilmisse, bunun sonucu frikiktir. Herkes de kabullenmistir elden gol olmayacagini, hatta baraj bile kurulmazdi bazen. Ben de büyüyünce ögrendim elden direk kaleye çekilip gol atilabilecegini. Ögrendim de ne oldu, o canim frikikler geri mi geldi?

ÜÇ ADIM AÇILMAK:
"üç adim açilmak" denen olayi atlamak senelerini betonda top oynayarak, dizinde o çok derin olmayan ..a sürekli yanan yaralarla dekore eden birçok mahalle topçusunu üzecektir. Top frikik noktasina dikilir ve rakip barajin üstüne dogru adeta 'onlar orda diilmiscesine yürünür'. Kocaman üç adim atilir ve baraj gögüsle itmek suretiyle uzaklastirilir. Adimlarin büyüklügünden sikayet edenler iki kere "o-ha" der.

TEKNIK VURMAK:
Penalti vuruslarinda en biçkin forvet oyuncusu sahne alacagindan kalecinin gözü korkar. Hemen içi rahatlatilir: "korkma olm, teknik vurcam".

KALECI DÜZENI:
Mahalle maçlarinda rastlanan pek çok tatsiz durumdan sadece biridir kalecisizlik. Herkes kendisini ispatlamak ve golleri yagmur edip yagdirmak Istediginden kimse kaleye geçmeyecektir. Adil düzen ilk "kalede son" diye bagirani kayirmaktadir. Hemen arkasindan gelen "son bir", "son iki".. gibi çigliklarin sonunda artik son kaç oldugunun bir önemi kalmayan agir kanli arkadas kaleye geçer. Kaleci
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ehuehu süper yahu
başlığı görünce aklıma direk "atan alır spor" geldi.. en çok onu uygulardık :)
aahh aahh eski evimizin bi otoparkı vardı wembley gibiydi..
hergün top oynardım
apartmanın bahçesi de süperdi kukalı saklambaç 9 aylık ve daha binbir çeşit oyun için uygundu..[hline]Bir hayalin gözlerinde kayboldum...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Admin
adam geçerken duvar varsa sahada peş peşe duvar pası git git vur kaçır klasiktir

en güselide herkes topun peşinden koşar
hiç kimse defansda durayım kalede bekliim demes
utanmaz adamlar kalecide dahil topa yumulur e haliyle 3 metrekare alanda 10 adam sıkışa sıkışa

en sevdiimde o karambole hiç girmemek zaten hepsi düşüyo yere top sekip bana geliyodu:)[hline]Grandmaster Hamburger

(Grandmaster Blacksmith Flint Fireforge)

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dar alanda bi kural vardır çok önemlidir:

DUVARDAN GOL YOK!
mekan darsa duvar pasları oyunun temelini oluşturur..
adam adamada rakibi çalımlamanın en kolay yolu budur.
ama aynı şekilde goller de duvarlara çarparak meydana gelirse bu bal olarak kabul edildiği için bu kural ortaya çıkmıştır böylece gollerde bal değil yetenek konuşur..[hline]Bir hayalin gözlerinde kayboldum...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Admin
top arabanın altına kaçtıysa falan herkes olduu yerde dursun ordan devam edicez(bütün kekler nefes bile almadan durur oldukları yerde, uyanık geçinenlerde ufaktan yaklaşır, top açığa çıkınca bir anda 5-6 kişi atlar hemen)
:P[hline]Grandmaster Hamburger

(Grandmaster Blacksmith Flint Fireforge)

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

eskıden her gun mahelle macı yapardık cok guzel gunlerdı ben nerdeyse herkezın aksıne kalecıgılı cok severdım hala severım kalecıytım ben abvıcım eheue
fakat sımdı bakıyorum bızım delı gıbı top oynadıgımz zamanlarda yaslarımızdakı cocuklar net cafelrde butun gun bılgısayar basında uo cs oynıyıp speed yapıp bı guzel kufur edıyolar cıdden uzucu bı durum[hline]Hepsi Gerçek...!!!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
DynamicK, 24 Kasım 2002 14:20 tarihinde demiş ki:
adam geçerken duvar varsa sahada peş peşe duvar pası git git vur kaçır klasiktir
[hline]Grandmaster Hamburger

(Grandmaster Blacksmith Flint Fireforge)



eh be bi kere yaptım bunu gole gidiyodum
o arada da zemin katta oturan bi eleman evinin demirlerini boyuyodu

ayagım boyaya girmişti
hem gol kaçmıştı, hem adama boya parası ödemiştik, hemde annem dövmüştü ehe
şansımı ztim :))[hline]Salvador "Colombia" Thompon
Nick "KuLee" Miyashiro
Brainnn


[Bu mesaj Popeye tarafından 25 Kasım 2002 03:36 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

evet o 5 de devre 10 da biter olayı harikaydı kilo vermek icin birebirdi hele ki karasal iklime sahip bir yerde gectiyse cocuklugunuz bir deri bir kemik kalırdınız...
hafta sonları ise futbol gunu olurdu 10 da devre 20 de biter uygulanırdı 3 saat 4 saat top tepilirdi superdi...
ama bu zevki tekrar tatmak işsteyenlerin metropollerin dısında arka bahcesi olan apartmanları olan turkiyenin 4-5-6-7. buyuk kentlerine gitmeleri gerekir:)
arkada genellikle bir buyuk garaj olurdu yayla gibi beton saha anlamına gelirdi bu:)
bir de top sahipleri genellikle kofti genclik olurdu..onları da macın parcası yapmak icin defans oynamaları saglanırdı.
bir de herkes kendine rumenige, maradona, platini ve pele isimlerini takardı...
alman hastalıgı yuksekti o donemlerde...
ahaha aklıma geldi de gulumseyiverdim...bazıları topla kostururken rumenige gidiyor rumenige gidiyor sutunu cekiyor ve gooolll diye bagırırdı:)
bunlar oyuna fena kaptırmıs hastalardı:)[hline]Sirefni Xe Temetut Etarebil...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hem kaleci Hem oyuncuyum
yada Kaleci gol atamaz
gibi kurallar ve diyaloglarda vardır :)

Ayrıca top suya gider çıkarılır çimlere veya bir yere sürünür.
Ve en çok top arabanın altına kaçar en az 2-3 kişi arabanın altına yatar.Çıkınca zaten mahallenin tüm psiliğini toplamış olur.

Ama biz son zamanlara doğru aşıp sahada oynamaya başlamıştık.Artık büyümüştük çünkü :)

Ha bide direk üstü tabiride vardır.Direk yoktur ama üstü vardır.[hline]Yavrum!!! Seni artist yapıcam tıkla buraya

Dünün Hataları ,
Yarının Deneyimleridir
-R.Baggio-
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Zed, 25 Kasım 2002 03:48 tarihinde demiş ki:
ya cidden çok özledim mahalle maçlarını.
şimdi hiç bi çocuk oynamıyo sanırım.

[Bu mesaj Zed tarafından 25 Kasım 2002 03:49 tarihinde değiştirilmiştir]


Ya bizim buradaki veletler halı sahada maç ayarlıyorlar.
Ahhh Ahh nerde o eski çamurlu futbol maçları.[hline]Yavrum!!! Seni artist yapıcam tıkla buraya

Dünün Hataları ,
Yarının Deneyimleridir
-R.Baggio-
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Cidden özledim.
Okuldan gelirdim yemeği yerdim hemen aşşaya önlüğü flm çıkarıp.Hele hava yağmurluysa yada yerler çamursa kıran kırana maçlar geçerdi.
Kaleye en yapılı kimse o konurdu.Forvetede abi veya o mahallenin babası koyulurdu.
Orta sahada teknik adamlar olurdu.
Defans ta ise ne kadar işe yaramıyacak topa vurmayı bilmeyen adam varsa atılırdı.
Kaleler taşlardan veya ne bulunursa ondan yapılırdı.
Maç başlanırdı.
Santra olmaz.Taç ise top abartı şekilde dışarlara çıkmışsa olurdu.Saha asla düz bir saha olmazdı.
Bir kale büyük bir kale küçük olurdu.
Kaleci uyanık olursa her iki devrede küçük olan kalede oynarlardı.
Faullerde 3 adım açılınırdı.Birde sayılırdı :)

Ahhh ahh ne güzel günlerdi pehh yaşlanıyoruz...[hline]Yavrum!!! Seni artist yapıcam tıkla buraya

Dünün Hataları ,
Yarının Deneyimleridir
-R.Baggio-
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...