Natanyal Mesaj tarihi: Mart 10, 2006 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2006 Uzayda hayat için hedef: Enceladus Satürn yörüngesindeki Cassini uzay aracı, Enceladus uydusunda yeraltı su kaynağı gayzer buldu. Gayzerlerin varlığı, mikroskobik düzeyde yaşamın işareti sayılıyor. NTV-MSNBC VE AJANSLAR Güncelleme: 11:34 TSİ 10 Mart 2006 CumaLOS ANGELES / WASHINGTON - Enceladus uydusundan gelen fotoğrafları inceleyen bilim insanları, Dünya’dan başka bir göktaşında sıvı halde suyun varlığına dair ilk direkt kanıt olabileceğini belirtiyor. Sıvı halde bulunan su, istikrarlı bir enerji kaynağı ile birleştiğinde yaşama evsahipliği yapabilir. Cassini’nin çektiği yüksek çözünürlüklü fotoğraflar, Enceladus’un güney kutbunda buz partikülleri saçan gayzer benzeri yapılar ve su buharı bulunduğunu gösteriyor. Güneş’ten kilometrelerce uzakta olduğundan uydu yüzeyinde su donabiliyor, ancak yüzeyaltında fayzerlerin jeolojik etkenlerle ısınabileceği tahmin ediliyor. Fotoğraflar arasında suyu sıvı halde gösteren bir görüntü olmamasına karşın, uzmanlar buz ve su buharının yüzeye yakın su kaynaklarından geldiğini ifade ediyor. KISITLI DÜZEYDE BİR YAŞAM MÜMKÜN Bilim insanları, sadece suyun varlığının yaşamı desteklemeye yetmeyeceğini de ekliyor. Örneğin, donmuş halde bulunan su sadece kısıtlı bir yaşama olanak veriyor. Enceladus tahmin edildiği gibi su barındırıyorsa, mikrop veya biraz daha gelişmiş bir düzeyde yaşam, bu koşullar altında gelişmiş olabilir. ORGANİK MADDELER DE VAR Cassini’yi yöneten bilim insanlarından Space Science Institute uzmanı Dr. Carolyn Porco, su buharını ‘tabancanın dumanı’na benzeterek, bunun suyun varlığına bir kanıt olabileceğini savunuyor. Dr. Porco bulguları, “Canlı yaşamın gelişmesi için sıvı halde suya ek olarak, organik maddelerin de bulunması gerekiyor, ki uyduda metan ve karbon dioksit bulunduğunu biliyoruz, bu bizim için iyi haber” şeklinde yorumladı. GEREKLİ ŞARTLAR MEVCUT Bir diğer Cassini uzmanı Dr. Torrence Johnson, su buharının, suyun yüzey altında ısınmış vaziyette bulunabileceğini gösterdiğini ve bunun Dünya dışında Güneş Sistemi’nde suyun varlığına ilk direkt kanıt olduğunu dile getirdi. Bilim insanları ayrıca, hidro-termal enerjinin uyduda yaşamın gelişmesi için gerekli bir enerji kaynağı olabileceğini belirtiyor. Astrobiology Institute bilim insanlarından Dr. David Morrison ise, fotoğraflardaki su buharının mikroskobik yaşamın belirtisi olarak algılamada acele edilmemesi gerektiğini savunuyor. GAYZER ATMOSFERE KADAR FIŞKIRTIYOR Cassini’den gelen fotoğraflardan gayzerlerin yüzlerce kilometre yükseğe fışkırdığını ve açığa çıkan buz kristallerinin yüzeye kar olarak düştüğünü gösteriyor. Bazı buz kristalleri ise, uydunun yerçekimini aşarak atmosfere, oradan da Satürn’ün halkasına dağılıyor. Dünya’dan 1.28 milyar kilometre uzaklıktaki Satürn’ün Enceladus uydusunun çapı 505 kilometre. Uydu, Güneş Sistemi’ndeki en parlak göktaşı. AKTİF JEOLOJİK YAPI Enceladus uydusunun az Güneş ışığı aldığı ve soğuk bir yüzeye sahip olduğu düşünülüyor. Ancak, bilim insanları uydunun son derece aktif bir çekirdek ve jeolojik yapıya sahip olduğunu ve atmosferinin faal olduğunun altını çiziyor. GÜNEY KUTBU ÖZEL BİR ALAN Bilim insanları, Enceladus’un çekirdeğinin uydunun tam merkezi yerine güney kutbuna yakın bir yerlerde olduğunu, bu nedenle de gayzerlerin güney kutbuna yakın olduğunu belirtiyor. Bu varsayımla, suyun uydu sathına yayılan küresel bir yüzey altı okyanus yerine, güney kutbuna yakın bölgesel rezervler şeklinde varolduğu düşünülüyor. YERALTI REZERVLERİ İSTİKRARLI SU KAYNAĞI Uzmanlar, uyduda suyun yüksek basınçlı olduğunu ve yeraltı su sisteminin en az birkaç bin yıldır faal olduğunu savunuyor. Bu nedenle de, yeraltı rezervlerinin istikrarlı bir su kaynağı olabileceği tahmin ediliyor. Bilim insanları, Mars ve Jüpiter’in buzul içeren bazı uydularının bir zamanlar mikroskobik düzeyde yaşamı barındırdığını düşünüyor. Kızıl gezegen Mars’ta ise şimdiye dek sıvı halde suya rastlanmadı. Ancak kayalar üzerinde yapılan gözlemler, bir zamanlar Mars’ta yüzey altında sıvı veya katı halde suyun bulunmuş olabileceğine işaret ediyor. Jüpiter’in Avrupa uydusunda yapılan gözlemler de, yüzey altında buzdan bir okyanusun varlığını kanıtlıyor. Cassini, Enceladus’a bir sonraki sortiyi 2008 yılında yapacak. Not: Araştırmayı konu alan makale Science dergisinde yayımlanmıştır. Kaynak: Associated Press, MSNBC ve NASA verilerinden yararlanılmıştır. bu da Ntvmsnbce 'de bulduğum haber. [ Mesaj 10 Mart 2006, Cuma - 23:26 tarihinde, DarKRideR tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Mart 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2006 sabun da bulurlarsa hamam acariz... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
verbatim Mesaj tarihi: Mart 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2006 Abi ozmn burdaki süral suyu fln götürelim saturn e Orada yapay bi atmosver yaratalım yaşayalım orada? nası tam türk fikri değil mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Natanyal Mesaj tarihi: Mart 10, 2006 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2006 mauehae :D aquila bittim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BulletRide Mesaj tarihi: Mart 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2006 ben demiştim..daha yeni bulmuş nasa..canları sağolsun Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sheref Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 içme suyu mu, kuyu suyu mu?? önemli bişi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
NoTwisT Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 @Zeytin Bizim bildiğimiz "her canlı" suya ihtiyaç duyar. "Hör Canlu suya ehtiyaç düymek zorundagmı" diyip, "her" gezegeni araştırmak yerine en azından şu anki bilgimize göre canlı bulunma ihtimali daha yüksek olan gezegenler ilgimizi çekiyor. Meşe odununla hayatta başarılar... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zeytin Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 Konuşmak için konuşma bence. Canlı bulmak farklı şey sırf su olmadığı için canlı yaşama olasılığının olmadığını idda etmek farklı şey. Teşekkür ederim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
NoTwisT Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 "Canlı bulmak farklı şey sırf su olmadığı için canlı yaşama olasılığının olmadığını idda etmek farklı şey" Bu senin kendi uydurduğun birşey. Böyle bir laf etmedim. O konuşmuş olmak için konuştuğum şeyleri dikkatli okursan ne demek istediğimi anlarsın. Genede daha basit bir şekilde anlatayım. Su yoksa canlı yoktur demiyorum.Su varsa hayat olma ihtimali daha yüksektir. Su yoksada vardır belki ama şu anki kabullerimizle daha düşüktür. Güneş sistemimizdeki su olmayan onca gezegenle mi ilgilenmek daha mantıklı, yoksa şuan bildiğimiz tüm canlıların yaşam kaynağı olan su olan bir gezegenin mi bizi heyecanlandırması daha mantıklı? Diyorsanki ben herzaman haklıyım benim düşüncemi bu boş konusanlar değiştiremez, ozaman boşu boşuna tartışmaya girme. Tartışacaksanda kendi uydurduğun laflarla değil benim sölediklerimle vereceğin cevaplarla tartışki boş bir atışmaya dönmesin olay. [ Mesaj 11 Mart 2006, Cumartesi - 11:03 tarihinde, NoTwisT tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zeytin Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 Bişey söyledim. Yanlış anladın. Olay bu. Hemen psikolojik analizlere başlama. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Saeros Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 said: Hemen psikolojik analizlere başlama. çok emrivakisin zeytin =/ (bkz: psikolojik analiz) =p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zeytin Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 o ne demek :/ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Saeros Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 emir verir gibi filan hani. boşver =p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xylor Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 bence fake :D bunnar aydan başka uyduya gidemezler Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Natanyal Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 gidilir de şu an ki teknoloji ile imkansız Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zeytin Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 Saeros psikolokik analiz yapma :( :P Benim demek istediğim su olması yaşam olabileceği anlamına gelmez değildi. Arasıra açılan uzayda hayat varmı sorusuna insanların hayır cevabını verip üzerine açıklama olarak hava ve suyun olmayışını getirmesiydi. Tabiki adamlar su olan yeri araştıracaklar ben aksini idda etmedimki.Haddime değil zaten astronota bap sen orayı salla gel sana ölmüş uzaylı göstericem demek. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
hikmetozsahin Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 @Zeytin:Su şu an bilinen en iyi çözücü olduğu için yaşamın var olması için en gerekli unsur olarak kabul edilir. Ayrıca Satürn'de yada uydusunda su olsada yaşam olabileceğini sanmıyorum.Satürn'de su bulunmasın önemi, "eğer satürn gibi uc koşullardaki gezengenlerde varsa, daha optimal şartlardaki yıldız gezegen çiftlerinde de vardır." gibi bir önermeyi desteklemesidir. Yanılmıyorsam 1990'dan bu yana bir cok bizim Güneş sistemimize benzeyen yıldız/gezegen çifti bulundu.Bunlarda da hayatın var olabileceğini ileri sürebilmek içinde suyun oluşabileceğini kanıtlamak lazım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zeytin Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 Bende her canlının anatomisinin bizim gibi olmak zorunda olmadığı veya su yerine geçebilecek daha iyi çözücüler olabileceğini söylüyorum.Burdan yola çıkarak tabiki araştırma yapılmaz ama kesin bir yorum yapılmaması gerekir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pediculus Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 önemli olan suyun sertliğidir Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 11, 2006 Zaten bütün elementler dünyamızda değil ki. Ayrıca çok güçlü bir teoriye göre yaşam kuyrukluyıldız parçalarıyla dünyaya geldi. Yani su, karbon vs uygun ortamın oluşması için... Ayrıca şu koca evrende kesinlikle yalnız değiliz. yoksa koca ve gereksiz bir boşluktan fazla bişey olmaz. Ama kesinlikle evren dolu... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar