Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

maket görsel sanat mıdır?


Cafein

Öne çıkan mesajlar

beraber inceleyelim. sonuçta bir heykel yapmak kadar uğraş verilir, evet parçaları genelde hazırdır ama bunları aslına uygun olarak birleştirmek, elinizdeki maket size yeteri kadar detay sağlamadığında kendiniz uydurup tamamlamak, aslına uygun boyamak, içinde çalıştığı ve kullanıldığı koşulları düşünüp buna uygun o aracı eskitmek, pisletmek, kullanılmış havasını vermek...

resimlerde gördüğünüz araç, 1941-42 yılları arasında, 2. dünya savaşı'nın en hareketli savaş meydanlarından biri olan kuzey afrika'ya taa üretildiği kanada'dan götürülmüş ve ingiliz keşif kollarına dağıtılmış bir chevrolet kamyonettir. bu araçlar dayanıklılıkları sayesinde bu "kaşif"lerin hafif zırhlılar dışında en çok kullandığı araç olmuş ve özellikle çöl koşullarında kendilerinden beklenenin çok ötesinde iş yapmışlardır.

maket, 1/35 ölçeğinde. plastik parçalar birleştirilerek ana gövde oluşturuldu, daha sonra enamel boya kullanılarak pistole(sprey boya tabancası) ile gövde rengine boyandı. bunu takiben ufak parçalar fırçayla boyanarak gövdeye takıldı, gereken şekilde eskitildi. aracın bol bol kumlu çöl rüzgarına maruz kalarak üst boyasının çeşitli şekillerde söküleceğini düşündüğümden, "kurufırçalama" yöntemiyle boyanın en kolay söküleceği kenar köşe gibi yerlere gri uygulayarak dökülme efekti vermeye çalıştım. kalan yerler ve lastiklerde ise, "naples yellow" yağlıboyası yine kurufırçalama yöntemi kullanılarak sürüldü, böylece tozlu bir görünüm elde edilmeye çalışıldı.





elbette mükemmel değil, benim nispeten eski kalan modellerimden birisi ve üzerinde çok uğraşılmamış, yarım bırakıp 2 sene sonra devam ettiğim için bitirişte çok kasmadım (bitsin diye bitti, heves kaçması). o yüzden örneğin amca direksiyona tam hakim değil(çünkü japonladığım direksiyonun yerçekimi kanunlarına uyacağını unuttum ve düzeltmeye üşendim) veya sağda solda ufak tefek bazı eksiklikler mevcut.





görüşlerinizi bekliyorum, maket görsel sanat mıdır?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kendın tasarlamasanda bence sanattır.ama kendı tasarımın olursa tabiiki daha güzel.nitekim cafein 2.dünya savaşı yıllarından kalma bir chevrolet kamyonet yapmış.sonuçta bir el işçiliği gerektirdiği kesin.o yüzden sanattır diye oyumu kullanıyorum :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sanat değil zanaattır.

sanat kavramını hiç tartışmıyalım bence

ya aslında kendindende bir şeyler kaıyorsun galiba okuduklarıma göre bu tarz modeller konusunda pek bilgim yok.

ama yinede sanat olmadığını düşünmekteyim.

ha burda durması sakıncalımı kesinlikle diil hatta güzel bile.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sanat değildir zanaat diyebiliriz.eet çok zmn ve uğraş ister kafa yorarsınız cetvelle ölçülür biçilir vs, bna göre hazır parçalarla maket yapmak pek zevksizdir resimde görülen parçayı çıkarmak için tahtayı şekillendirmek bna pek bir zevk verir uğraşırım bu yüzden kıytırık bir gemi modelini (balina avcısı) 4 ayda bitirdiğimi bilirim 3 yıl önce vs... kısacası bir nevi zanaat yaparsınız ama göze hitap eder beğenilir ama her beğenilen şey veya her emek harcanan şey sanat değildir.sabrina'da üretkenlik sanattır demiş o zmn bütün bilim adamları birer sanatçı olarak alınabilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

elvyn o mantığı nerden çıkardın? heykeltraşlıkla maket yapmanın pek bir alakası yok bir tek hazır parça almassan bile oyma olayı da büsbütün farklıdır maket yapmak istiyen insan örnek olarak maketi alır bir resim varıdr o maketi yapmayı uğraşırsın bir heykeltraş mesela venüs heykeline bakarak kopya bir heykel yapmaya kalkışırsa buda sanat olmaz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sanattır neden sanat olduğuna değinmek gerekirse,üzerine uygulanan efektler ve boyama kişinin tamamen kendi özgür ifadesi ve yaratıcılığı ile oluştuğundan bir sanattır.Maketi bir araya getirmek olmasa bile üzerine uyguladığınız özel boyama ve convertionlar ile bir sanat halini aldığı kanısındayım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hayir !!! bu maket komyenet calismasinda ; yapan kisi , kendi hayal gucunden hic bir ornek ortaya koyamamistir .

yaptigi tek sey afrika collerinde kendisini en zor sartlar altinda dahi kanitlamis kanada mali bir teknoloji harikasinin 35/1 oraninda yeniden canlandirilmasidir .

boya hususunda ozellikle deginilen "tozlu bir goruntu elde ettim" ifadesine olan vurgu , teknik konusunda elde edilen bir basarinin inkarinin mumkun olmadigini gostermektedir .

bu yazimda , olaylara sanatsal kaygilarla yapildigi iddia edilen elestirileri birilerine yedirebilecegini zanneden top sakalli bir zibidi edasiyla baslayan anglo sakson usulu oran veren teknik adam iddiasiyla gelisip yapilabileni takdir eden bir savci tarzinda son bulan bir tez gelistirdim .

kisaca demek istedigim kafeyin teknik sahibisin ama sahip olsan bile asla gosteremeyecegin bir dalda yaraticilik sahibi oldugunu iddia ediyorsun
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben zaten zanaatkar olduğumu söyledim, sizin ne düşündüğünüzü merak ettim.

benim düşüncem şu: sanat için bireyin yaratıcılığının işin içine dahil olarak "daha önce olmayan" bir şeyi "yaratıp sunması" gerekir. bir resimde, bir heykelde, bir yazıda bunu görmek mümkündür, eserin sahibi daha önce varolmayan yeni bir şeyi varolandan yaratır ve bunu yarattığı "kavram"la destekler.

zanaatkar da varolmayan bir şeyi yaratır evet ve yine olan malzemeleri kullanır. ne var ki zanaatkarınki bir üretimdir, yani aynı şeyi bir kere daha yapabilir ve ona kattığı "kavram" yoktur. ben bu yaptığım maketin aynısını tekrar yapabilirim, bunlardan düzinelerce de yapabilirim, bir demirci bir kılıçtan tekrar üretebilir. ama bir ressam o anki ruh haliyle bir tabloyu tekrar yapamaz, bir yazar yazdığı tiyatro eserinin aynısını tekrar yazamaz, onlar tektir ve ancak tek olabilirler.

plastik modelciliğe girersek de, hazır parçaları birleştirdiğimiz için sonradan kattığımız her şey bir "yorumdur". bakınız herhangi biri de bir sanatçının şarkısını tekrar söylerse ona "yorumlamak" diyoruz.

huun, karşı ukalalığımı da hiç sakınmam :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...