Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

zaman yolculuğu yeniden


nileppezdel

Öne çıkan mesajlar

evet diğer iki konu eskiydi ve ben kendi görüşlerimi yazmak istedim.

bence zaman yolculuğu mümkün ancak geleceğe doğru gidilirse. geçmişte var olabileceğimizi düşünmüyorum çünkü herşeyi değiştirebiliriz ve orada vereceğimiz bir nefes bile tarihi değiştirebilir. o zamandan çook sonra çıkmış bi hastalık yayılır, insanlık yok olur ve ben de yok olurum gibi mesela...

teori 1: bu teori bilimadamlarınca düşünülen teorilerden biri. birçok bilimadamı zamanı bir çizgi gibi kabul eder. çizginin bir noktasından ilerdeki bir başka noktaya gitmek için aradaki bölümü yaşamamız gerekir. bu teoride o aradaki bölümü atlama mantığı var.

___________ bu bildiğimiz zaman :)

boşluk ___
boşl ___ ___
____ a -----> b ___________ bu da bükülmüş hali


şimdi biz zamanı bir solucan deliği ya da özel bir makine ile büküyoruz ve zamanda a noktasından b noktasına sıçrama yapıyoruz. aradaki kısmı hiç yaşamadan direk birinden diğerine geçiyoruz. çizimler kötü ve tam olarak anlatamamış olabilirim ama mantık olarak anlatabildim sanırım


teori 2: bunu da ben düşündüm bugün. :) şimdi diyorum ki öyle bir kapsülümüz var ki çevresinde dönen çemberlerin içinde. bu çemberler manyetik bir alan yaratıyorlar, bir küre şeklinde ve bu kürenin içinde zaman çok hızlı geçiyor. kapsüldeki kişi normal birkaç saniye yaşarken o çemberlerin dışında yıllar geçiyor. böyle bişey düşündüm işte. egzantrik bi fikir ama temel mantığı şöyle

eğer biz belirli bir alan için zamanın normalden hızlı akmasını sağlayabilirsek, o mekandan çıktığımızda bize göre geçen zamandan çok daha fazla zaman geçtiğini görürüz.

bunun gibi şeyler işte. sizler ne düşünüyorsunuz zaman yolculuğu konusunda??

[ mesaj 01 mart 2006, çarşamba - 18:07 tarihinde, nileppezdel tarafından güncellenmiştir ]

[ Mesaj 01 Mart 2006, Çarşamba - 18:08 tarihinde, nileppezdel tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben de onu anlatmaya çalışmıştım işte :)

ya da daha doğrusu manyetik alan içindeki zamanı yavaşlatırız. çıktığımızda bildiğimiz dünyada zaman daha hızlı geçmiş olacağından geleceğe gitmiş oluruz?? acaba 0_o

[ Mesaj 01 Mart 2006, Çarşamba - 18:13 tarihinde, nileppezdel tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Nileppezdel sen yakın zamanda "The Time Machine" filminimi izledin =) 2ci teori benzerlik gösteriyoda. Gerçi teori olmamış o, düşünce olmuş. =P

Bence zamanda yolculuk ışık hızına ulaşmakla mümkün olabilir. Çünkü zaman ışık hızında ilerler. Zamanda yolculuk için ışık hızınıda geçmemiz lazımki olması gerekenden daha ileri bir tarihe daha kısa sürede ulaşabilelim.

Birde ışınlanma var. Bunun da mantığı şöyledir. Işınlanılacak cisim molekullerine ayrılıp bu molekülleri ışık taneciklerinin üstüne koyarak gideceği yere kadar taşımak ve ulaştığı yerde tekrar molekülleri birleştirmek. Bu tekrar birleştirme işlemi biraz garip tabi nasıl aynı şekilde birleştirecekleri konusunda bir fikirleri yok =)

Birde ışık hızında ilerliyen bir cisim çok yüksek hızda olduğu için moleküleri seyrekleşir. Bir teoride derki sanırım Albert Einstein'ın teorisi; ışık hızında cama atılan bir taş camı kırmadan geçer. Yani okadar seyrekleşiyor molekülleriki camın molekülleri arasından geçebilecek konuma geliyor.

Belki ışınlanma için özel bir molekül ayrıştırması yapmak gerekmeyebilir ama hala nasıl tekrar bir araya geleceği konusunda bir fikrim yok =)

Birde zamanda yolculuk olmasa bile ışınlanmayı kesinlikle başarırlar. Çünkü bundan yıllar önce bir alete konuşucam sesim telin üstünden gidecek ülkenin diğer ucundan duyulacak deseydim belki beni cadı diye öldürürlerdi. =)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

einstein'a göre ışık hızına yaklaşınca zaman yavaşlar, ulaşınca da durur gibi bişeydi sanırım. yani geçince geriye gidiyosun zamanda. ama ona göre zaten ışık hızına çıkamıyosun. tabi hepsi teori. belki ilerde beynimizin daha büyük bi kısmını kullanabiliriz ve zihnimizle zamanı kontrol edebiliriz. sadece kendi bedenimiz için mesela...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

aslında bir karadelikten enerji çekebilseydik o kadar büyük bir güçle tüm evren olmasada belli bi yerdeki her türlü parçaçıgı gelecekteki hareketlerin iyapmak üzer ehızlandırarak veya yaptıkları hareketleri tam tersi şekilde yaparak (tabi bu sırada kendimizi korumak şartıyla zamanda yolculuk olabilir
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

einstein zamanı bir ışık ışınının size ulaşmasıyla bağdaştırmış ve bir ışık saati modeli yapmış. demiş ki iki ayna arasında ışık ışını her gidip geldiğinde bir birim zaman geçiyor. ben eğer bu aynaları büyük bi hızla hareket ettirirsem bir birim zaman daha uzun sürede geçer, ama ben o ortamda bulunduğum için ve bana göre zaman o ışığın ordan oraya gitmesi olduğu için bana aynı süre gibi gözükür.
einstein'ın teorisinin çıkış noktası bu. ha bu arada sistem hareket ettiği için ışık da aynı oranda hız artışına sahip olur demeyin çünkü einstein'ın bu teorisinden önce ışığın sistemin hızından bağımsız olarak hareket ettiği kanıtlanmıştı.
işık hızına ulaşma olayına gelince, teoriye göre ışık hızına ulaşan nesnenin kütlesi 0, hacmi sonsuz olur; bu yüzden ışık hızına ulaşmak imkansızdır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

zamanında iki bilim adamı oturup düşünmüşler (adlarını hatırlamıyorum, notlarımda yazıyor fakat onları bulmak dünyayı kurtarmaktan daha zor şu anda :) ). işığın yayılması için gerekli bir ortam olduğunu varsayıp bu ortama eter(ether) demişler. bunun içinde epeyce bir deney yapmışlar. deneylerin sonucu olarak (deneyle tabiki dünyada yapılıyor) bir kaç sonu çıkarmışlar. bunlardan birisi eter diye birşey yoktur. ikincisi ise eter vardır ve dünya ile aynı hızda hareket etmektedir. üçüncü bir sonuç daha vardı sanırım fakat hatırlamıyorum.

herneyse. iki referans sistemi düşünelim. bunlardan biri bizim bulunduğumuz, bize göre durgun olan sistem (dünya), diğeri ise bize göre hareketli olan ve yüksek hızlara ulaşmış (ışık hızına yakın hızlara) sistem olsun. her ikisine de birer saat koyup dışarıdan izleyecek olursak (saatin konumu her iki sisteminde merkezinde olup konumları değişmeyecek. x2-x1=0 olacak yani) belli bir (d=delta) dt zamanının sonunda (dt dünya daki zaman dt' de hareketli sistemde geçen zaman olsun) dt' = gama dt olduğunu görürüz. burada gama değeri hıza bağlı olarak 0 dan büyük, 1 den küçük bir değerdir. buna göre zaman hızlı sistemlerde yavaşlamıştır (genişlemiştir) diyebiliriz.

daha basitçe anlatacak olursan dünya da 15 dk geçmişken ışık hızına yakın hareket eden bir gezegence 10 dk geçmiştir.

buna göre diyebiliriz ki bir kişi dünyadan ışık hızı ile ayrılsa ve belli bir süre sonra geri dönse geleceğe gelmiş oluyor. bu sırada bir atlama olmuyor. sadece kendi zamanı daha yavaş ve dünya zamanı hareketliye göre daha hızlı geçmiş oluyor.

ufak bir araç ile hızlı şekilde dönme olayı biraz saçma geldi bana. bir şekilde zamanı bükmek istiyorsanız çok küçük hacme ve büyük bir kütleye sahip olmalısınız. ufak bir araç ile hızlı şekilde dönmek olsa olsa hortuma falan yol açar sanırım : ) kaldı ki araç çevresindeki zamanı bükse bile bunun etkileri sadece araç içindeki kişiyi değil çevresinide etkileyecektir. bunun yanı sıra bunu yapabildiğinizi ve zamanı büktüğünüzü varsayalım. uzay içinde belli bir x1,y1,z1 konumunda zamanı büktünüz ve başka bir zamanda ki x1,y1,z1 konumuna atladığınızı varsayalım. hiç kimse bunu yaptığınız anda bir gök cisminin içinde ortaya çıkmayacağınızı garanti edemez :) bu yöntemle zaman yolculuğuna dünyada başlayıp dünya da çıkmak pek mümkün değildir. bilindiği üzere dünya güneş sistemi içinde ve güneş sistemi de galaksi içinde hareket halindedir. siz yarım saat ileri gideyim dediğinizde muhtemelen dünya sizden epey bir uzakta olacaktır.

konu ile ilgili olarak bildiklerimi azcık yazayım diye oturdum ama biraz uzun ve karma karışık yazdım sanırım. affola : )
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

zopik öyle diyosun da nereden biliyosun öyle olduğunu? einstein'ın dediği herşey doğru değil ki. belki de ışık hızında gayet normal ve rahat bi biçimde hareket edebilirim. kara delikle ilgili milyonlarca teori çürütüldü, bu da çürütülebilir. ama ışık hızıyla ilgili bi veri yok elimizde.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bu bahsettiğim olay kuramsal değil deneysel bir sonuçtur. ya birde bırakın şu "ya doğru değilse" olayını. bu bahsedilen şey bilim. bilim kurgu filmi ya da senaryo değil. buraya yazılanlarda uzun zamandır üzerinde uğraşılan şeyler. biri bir gün çıkar yeni birşeyler bulur ya da çürütür eyvallahta o zamana kadar doğru kabul edilen şey bu. varsa şüphelendiğiniz birşeyler oturun araştırın ve şüphelerinizi bilimsel bir dille ortaya dökün. fakat dikkatinizi çekmek istiyorum, herhangi bir yanlışı ya da olasılığı ifade ederken kullanacağınız dil yine bu ya yanlışsa dediğiniz dildir. matematiktir fiziktir.

birde mümkünse şu deneysel sonuç kavramını bir düşünün, anlamını bir kez daha kafanızdan bir geçirin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben de şöyle birşey düşünmüştüm. eğer ışık hızına ulaşabilse bir araç ve daha sonra da bir çemberin içine konulsa (şekille anlatayım dedim umarım daha açıklayıcı olmuştur). ışık hızıyla gitmeye başladığı an bir önceki anı yakalayabilecek ve dolayısıyla geçmişe dönmüş olacaktır.

*bu benim aklımda uzun zamandır var. çocukça olabilir ksra bakmayın :)


[ img ]http://img102.imageshack.us/img102/6240/hedehodo4fq.jpg[ /img ]

[ img ]http://img96.imageshack.us/img96/3808/imagesdsaffsa0yg.jpg[ /img ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yanlış anlamadıysam; bu dediğinin olabilmesi için zamanın bir hız vektörü olması gerekli ve sen zamanın yönünü bilmelisin. oysaki zaman bir vektör değil evrenin 11 boyutundan biri olarak kabul ediliyor (sanırım). buna göre düşünecek olursak herhangi bir yönde ışık hızında seyahat etmek seni olsa olsa geleceğe götürür(aslında sadece zamanın daha yavaş geçeceği için geleceğe gitmiş gibi olursun). uzun yaşamın sırrı gibi bişey oluyor yani :p :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

selam,

bilinen evrenin 4 boyutlu olduğunu sanıyordum. diğer 7 tanesi ne çok merak ettim :)

zamanda yolculuk olamaz. ancak önceden yaşanmışları görme şansımız olabilir diye düşünüyorum. teori beni bir türlü tatmin edici bir cevap veremiyor. fakat okadar çok şey yazıldı ve çizildi ki sonunda neyin doğru, neyin yanlış olduğuna karar veremez oldum :p kaynak gösteren de pek olmadı :(

en sonunda akademik kaynakların peşine düştük :d bakalım tatmin edici, kafamıza dank ettirecek açıklama bulabilecek miyim.

saygılar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

önceden yaşanmışları görme kısmını okuyunca aklıma geldi. hubble teleskopunun menzili 55 milyon ışık yılı civarında sanıyorum ki. nasa menzili 3 katı daha fazla olan yeni bir teleskop yapıyormuş. bununla dünyanın uzak bir gezegendeki yansıması incelenirse bir nevi geçmişi görüntülemiş oluruz. hemde epey bir öncesini : ) bilim adamları bu yöntemle dünyanın oluşumunu incelemeyi planlıyorlar(mış).
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...