Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

kızılderililer-orta asya türkler.

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
arkadaşlar duyduğuma göre orta asyadan göç eden türklerden bazılarıda kuzeye gitmiş ve ordan asyayla amerikanın yaklatığı yerden geçmiş ler o sırada orası donmuş ve kızılderililer ile bir bağlantıları olabilirmiş.sadece bir varsayım ama olabilir de birde benim merak ettiğim bu amerika keşfedildiğinde kızılderililerdede balta kılıç ok var yani onlarda avrupa ve asyalılar gibi mi aynı silah tiplerini bulmuş? belki bu gidenlerden öğrenmişlerdir? yada aklın yolu birdir :)
Mesaj tarihi:
yılalrdır surer gıder bu geyık elımzıde oyle cok somut bır kanıt yok amerıkalıalrda sagolsunalr kızılderılıelrın soylarını kırdıkalrı ıcın belge fılanda kalmamıs o yuzden bu sadece efsane bazında kalıyor
ama bılısmel bır ıspatı yok ıste teorı sadece turk olduklarına daır bır belgede yok olmadıklarına daırde
Mesaj tarihi:
ben de okudum mantıklı gelmişti. benzerlikler oldukça çok. bir de bir kabile şefi türkiye' ye geldiğinde bu soru kendine sorulduğunda kızılderili zekasını bir daha göstermiş ve şöyle demişti: "neden bizim dedelerimiz oraya göçmüş olmasın?" göt gibi kalınmıştı doğal olarak...
Mesaj tarihi:
mo 40-50 yy nuh peygamber donemi. sadece islamiyette degil tum antik dinlerde ve hikayelerde gecer bu. buyuk sel olarak. yunaninin tutun inkaya kadar.
mo 100yy. bering bogazinin dondugu senler... buz cagi yani.

arada 5-6 bin sene var. eh turk adinin ortaya cikishini arashtirirsaniz, o zaman o kizilderililer turk olduklari kadar yahudi (bize kan olarak en yakin millet yahudilerdir) (bkz nuh peygamberin ogullari ve torunlari, 1. dereceden akrabayiz yahudilerle) ama bir o kadarda yunanli ve ermeni persli hatta kurd , sudan misir suriye kibris ve rodoslu.
kisaca bokunu cikartmayalim... ezbere atip tutmayalim...
Mesaj tarihi:
kızılderililer türk olsa ne olacak? amerika'dan katliam nedeniyle toprak talebinde mi bulunacaksınız?

belge olmadan, kanıt olmadan böyle kulaktan dolma bilgilerle kendinizi ancak gülünç duruma düşürebilirsiniz...
Mesaj tarihi:
kızıl derililer ve eski molar neden türk olmasın. lütfen entelliğe vurupta olmaz öyle sey falan demeyin.

size en son fizik kuramının getridiği bir mantıkla yaklaşacağım. çünkü diğer türlü alıştım artık söylediklerin saçma, newtonun üçünc göbekten torunu böle demiyor falan falan.

bizki bu kadarcık zaman dilimin de ve bu kadarcık kanıtla nasıl bunu inkar edebiliriz. olabilir de olmayabişlir de . bu konuyu çabuk geçiyorum . çünkü aranız da şu mantıkta kişiler var türkler at biner kızılderililer de o zaman ????? kızılderililer türkkkkkk

insanın bilmem kaç milyon yıl önce yani onlarca milyon yıl önce afrikadan geldiğine inanıyorsunda buna göre daha yakın zamana ait bir olaya neden inanmıyorsun. artık dünya değişiyor. bakın ne der modern fizik. çinde ki bir kelebeğin kanat çırpışı amerika da kasırgaya neden olabilir. bu kadar hassas dengeler de kesin bir sey söylenemez. ve sylenenler de ise determinzm vardır. bakın bu diyeceğimi bilim tarihi okuyanlar bilirler bilimde hiçbir zaman kesin birseyler yokturç sadece insanların kendi acizliğinde kabul etiikjleri vardır.
Mesaj tarihi:
sanirim arada kaynadi okunmadi falan mesajim bir daha yaziyim `entellige` vurupta

mo 40-50 yy nuh peygamber donemi. sadece islamiyette degil tum antik dinlerde ve hikayelerde gecer bu. buyuk sel olarak. yunaninin tutun perse kadar.

mo 100yy. bering bogazinin dondugu senler... buz cagi yani.

isimler tevrat ve incilde gechtigi uzere,
nuh -> japheth(yafet) -> gomer -> togarmah
togarmah bircok yahudi bilgin/yazar tarafindan turklerin ilk atasi olarak kabul edilir. eh tevrati kaynak aliyorsak yahudilerin ne dedigine de bakmak lazim.

pers kaynaklarindan zend-avesta da ise , buyuk tufandan sag kalan tek kisiden bahseder, yima. torunlarindan bir tanesiin adi tur/tura dir.

her iki kaynakta bize ayni noktayi gosterir aslinda.

daha detayli bilgi icin bkz;
t-o haritasi.
tevrat
zend-avesta
Mesaj tarihi:
dın kıtaplarını ve efsanelerı kaynak alıyorsak tartısmanın anlamı yok

o zaman herkes kardeş ve ırk ayrımı yapmak bır o kadarda sacma hepımız ademın soyundan gelıyoruz sonucta

ancak ben harbı harbı bu toprak ısteme ısını sevdım derhal kızılderılılere sahıp cıkmalıyız soydasmız dıye

su saatten ıtıbaren kızılderılıler turktur hatta oguz boylarından bırıdır heh
kaka amerıka da soydaslarımıza soykırım yapmıstır hatta tarıhın ılk soykırımıdır bu toplama kamplarından bogma bataklıklarına tam techızatlı bır soykırım

orta amerıka bızımdır huleeeeyn

yarında japonalrla ılıskılerı saglam tutup atom bombasının hesabını sorarız connılerden
Mesaj tarihi:
asokadar önemli bi konu olarak görülmüyo heralde yoksa kanında hafiften kızılderelilik olan birini tutup kulağında genetik bi test yapıp soyunu sopunu buluyorlar galiba
Mesaj tarihi:
eskimoların türk olduklarını kanıtlayan hiçbir belge yok. kızılderililerin de yok. bu bir.

ikincisi, modern fiziktir kaos teorisidir kelebek etkisidir bunları alıp "entellik taslamadan" önce iyice öğrenin her bir şeyi, yaptığınız ukalalık içinden hiçbir şey anlaşılamayan boş bir mesaj olarak kalmasın(bu teorileri de kulaktan dolma bildiğiniz ortaya çıkmasın).

üçüncüsü, bering boğazının donduğu gerçek, evet. fakat türklerin oradan geçtiğiyle ilgili kanıt yok. kızılderililerin etnik yapısının türklerle çok büyük bir benzerliği de yok. olsaydı da ne olurdu ayrı bir tartışma konusu.

dördüncüsü, olan bazı kültürel benzerlikler var. bunlar yadsınamaz. örnegin belli dönemlerde kızılderili kilim dokuması ve kullanılan motiflerle türklerin kullandıklarının cok benzer olduğu tesbit edilmiş. eyvallah. ama bunun dışında sosyal hayatları oldukça farklı. her ata binen türk değildir. artı türklerin demiri işlemesiyle, teknik açıdan ileri olmasıyla övünen kardeşler bana kızılderililerin neden eyer kullanmadan çıplak at sırtına bindiğini açıklayabilir mi? (yooo izlediğiniz "western" filmlerindeki eyerli kızılderililer ne yazık ki hollywood icadı)

beşincisi, tarih bilimi kaynaklara dayanır ve bu kaynaklar sınıflanarak önem sırasına göre kabul edilir. bu durumda, öncelikle o kaynağın doğrulanabilir ve sorgulanabilir olması gerekir. yani sırf "yazılı belge" diye kabul edilmez, yoksa siz de yazarsınız bir belge olur size yazılı kaynak. tarih biliminin kaynakları arasına efsaneler, kutsal kitaplar veya homerus gibi hikaye üzerinden tarih anlatan şeyler de girebilir. amma velakin, bunları tarih olarak alacaksanız olabilecek çarpıtmaları ve şüpheli bilgileri de gözönüne almanız, gerekirse bunları kullanmamanız lazım. ben doğrulayamadığınız veya yalanlayamadığınız bir bilgiyi referans olarak kabul etmem söyleyeyim. (en klasik örnek: tanrı vardır veya tanrı yoktur demek. bu bilgiyi doğrulama veya yanlışlama kabiliyetimiz yok, bu durumda "tanrı vardır o yüzden bu böyledir" demek bir referans oluşturamaz).

bütün bunların ışığında, kızılderililerin türk olması, mümkün olan fakat doğrulanamayan ve eldeki kanıtların aksi yönde işaret ettiği bir bilgi. kalkıp başka bir şey iddia edecek arkadaşların daha doyurucu kaynaklar öne sürmesini rica edeceğim.

saygılarımla,
Mesaj tarihi:
bahsettigim tarih dilimi icin kutsal kitaplardan bashka `daha guvenilir` bir kaynak ne yazikki bildigim kadari ile yok.
turklerin kokeni ile ilgili `yanlish hatirlamiyorsam` ilk yazili bilinen turk adinin gechtigi yazi ise ms 800-900 lere dayaniyiyor. 2 devlet arasinda gecen yazili bir gorushme. orada da benim yazdigim gibi nuh tufanindan sag kalanlarin soyundan bir soy agaci seklinde geciyor. eger konu ile ilgili daha detayli bilgi var ise elinizde paylashin ki bende eksiklerimi tamamlama gibi bir sansa ulashabileyim.

(turk ismi ve soyu ile ilgili yaklashik 4-5 senedir `kendimce` arashtirma yapiyorum. bircok kaynakta bu sekilde gechtigini gordum ve `sahsi` olarak ben de bu sekilde kabul ediyorum. dedigim gibi aksini yada ek bilgi saglayan kaynaginiz , bilginiz var ise lutfen paylashin)
Mesaj tarihi:
ya beyler annamıyonuz mu??cafein özellikle de sen?kızlderililer abddeki türk yürüyüşüne katılırlar ve ve kendileri de türk olduklarını k-a-b-u-l e-d-e-r-l-e-r.
Mesaj tarihi:
ikincisi, modern fiziktir kaos teorisidir kelebek etkisidir bunları alıp "entellik taslamadan" önce iyice öğrenin her bir şeyi, yaptığınız ukalalık içinden hiçbir şey anlaşılamayan boş bir mesaj olarak kalmasın(bu teorileri de kulaktan dolma bildiğiniz ortaya çıkmasın).

ben burada tarihin karmaşıklığından dem vurmak istedim ama bazı arkadaşların bunu anlayamayacak kadar sabit fikirlerle donandığını görüyorum. kulaktan dolma hangisi kulaktan dolma? . burada uzun uzun bazılarına kaosu kelebek etkisini ve modern fizik açıklayacak ve bak ben biliyorum diye hava atacak değilim ve bu gibi şeyler bana yakışmaz. ayrıca burası tarih bölümü ve ben size fizik yazmış değilim. sadece son mantıklar doğrultusunda akıl yürütüyorum. biliyorsunuz ki tarih ta dahil olmak üzere çoğu bilimlerinde akıol yürütme vazgeçilemez bir kısmı oluşturur.ayrıca adının önünde ki san veya nam ne olursa olsun sabit düşünenlerin karşısındayım. burada bazı arkadaşların hersey bir siteden bir seyi indirip okuyup bunları papağan gibi buraya yazmak değildir. eğer tarihi böle tanıyorsanız kusura bakmayın siz tarihçi değil siz ezbercisiniz. durum böle olduğunda siz e kızamıyorum. ilkokuldan beridir. tarihi bir ezber dersi gibi gösteren küçük taze beyinlere böle yerleştiren bir sistem olduktan sonra bu gibi şeyleri normal karşılamak için kendimi zorluyorum. ama bunların farkında olmak belki öncesi için geçerli değildi. ama şimdi böle bir atılım yapamıyorsanız kusura bakmayın ama sözlerinizin daha açıklayıcı söylersek ezberlerinizin dinlenmediği veya biçare tarafsız kaldığınız günler pek yakındır. belkide kelime oyunları veya başka teknikler ile ezberlerinizi türlü türlü kalıplarla düşünmeyen kişiler arasında güncel kalıyorsanız unutmayın tarih sizi affetmeyecek. ezber hersey değildir. ve bir yere kadardır. bakın size canlı bir misal:

einstein bir eve misafir olur yemekler yenir falan falan derken sofrada evin hanımı einsteine der ki:
-siz falanca elemanı tanıyormusunuz.
-hayır
-nasıl olur ben sizi büyük bilim adamı sanıyordum?
-bunu nereden okudun
-şu şu .... kitaptan
-oraya bakıpta bulabileceğim şeyi neden ezberleyip te neden kafa yorayım
  • Yeni Oluştur...