Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

dünya'ya neler oluyor?


funny_girl

Öne çıkan mesajlar

Amerikan, İngiliz ve Avustralyalı bilimadamları ortak bir raporla dünyanın 10 yıl sonra çevre felaketleri açısından geri dönülemez noktaya geleceğini duyurdu. Çünkü dünya ısınıyor.

Karbondioksit oranı artıyor, okyanuslar ısınıyor, buzullar eriyor, deniz seviyesi yükseliyor, orman yangınları artıyor, buzul tabakaları parçalanıyor, göller küçülüyor, kurak dönemler uzuyor, ırmaklar kuruyor
Kış sıcaklıkları artıyor, ilkbahar erken geliyor, sonhabar gecikiyor, bitkiler erken çiçek açıyor, göç dönemleri değişiyor, yaşama alanları farklılaşıyor,
kıyı şeritleri erozyona uğruyor, mercan resifleri ağarıyor, kar yığınları azalıyor, bulut ormanları kuruyor, hastalıklar yayılıyor, yüksek enlemlerde sıcaklık artıyor, dünyaya neler oluyor?

Rapora göre 1960'lardaki kirlenme buzulların yüzde 20'sini eritti. 300 bilimadamının yürüttüğü araştırma sonuçlarına göre, Kuzey Kutbu'ndaki ısınma dünyanın geri kalanından iki kat daha hızlı. Bugünkü ise 2070'te dünyayı buzulsuz bırakacak, küresel çölleşme olacak, denizler yükselecek.

Dünya küresel ısınma yüzünden 10 yıl içinde geri dönülmez bir noktaya gelecek. Ormanların yok olması sonucu çölleşme yaşanacak, bu tarıma da yansıyacak, deniz seviyesi yükselecek ve dünya salgın hastalıkların pençesine düşecek. Bu felaket senaryoları "korkutucu" fakat "gerçek."

Eriyen buzullar tehdit ediyor

Dünyada ardı ardına meydana gelen doğal felaketlerin en önemli sebeplerinden biri olarak gösterilen küresel ısınma tehlikesi giderek artıyor. Amerikan hükümeti'ne bağlı olarak çalışan bilim adamlarının açıkladığı rapora göre dünyanın buzullarla kaplı bölgesi Antartika'da denizler üzerindeki buzlanma 1978'den bu yana yüzde 20 oranında azaldı. Uydu görüntülerini inceleyen Amerikan Ulusal Kar ve Buzlanma Bilgi Merkezi, Antartika'daki buz oranının son yüzyılın en düşük seviyesine ulaştığını açıkladı. Uzmanlar olası felaket senaryolarına göre 2080 yılından itibaren yazları Antartika'daki tüm buzulların erimesi ile doğa felaketleri yaşanacak.

Alaska halk plajı!

Küresel ısınma, ABD'nin Kuzey Kutbu'na en yakın noktası Alaska'yı da etkiledi. Kar, buz görüntüleri yerini bikiniyle güneşlenen insanlara bıraktı.

Hava 28 derece
Yüzyıllar önce Alaska'da denize girmek bir hayaldi. Ama küresel ısınma sayesinde artık, buzulların yanında denize girilebiliyor. Çarşamba günü bölgedeki hava sıcaklığının 28 derece olduğu belirtildi. Aynı gün Amerika Ulusal Hava Tahmini Servisi şefi Ted Fathauer şaşkınlığını, "Bu bir gerçek; meteorolojik bir şaka değil" diyerek dile getirdi.

Buzullar eriyor
Bilim adamları sera gazlarının küresel ısınma üzerinde etkili olduğunu, gazların etkisiyle her geçen gün dünyanın daha da ısındığını belirtiyor. Örnek olarak, son 10 yılda Alaska'nın buzul bölgelerinde meydana gelen erime gösteriliyor. Fakat bu durumdan Alaska'yı ziyaret eden turistler hiç yakınmıyor; kimi denize giriyor, kimi güneşleniyor.

Sibirya kıyamet alameti mi?

Dünyanın dört bir yanından gelen küresel ısınma haberlerine bir yenisi eklendi. 11 bin yıllık buzulun erimesi endişe yarattı.

Sibirya'da Fransa ve Almanya'nın yüzölçümü genişliğindeki bataklık buzullarının da küresel ısınmaya yenik düştüğü ve erimeye başladığı bildirildi. Gezegenin bu 11 bin yıllık maziye sahip, en geniş donmuş bölgesi; oluştuğundan beri ilk kez eriyerek suya dönüşüyor. Bilim adamlarına göre bu bölge erirken açığa çıkan milyarlarca ton metan gazı atmosferde birikecek ve karbondioksitten 20 kat daha zararlı bu kütle, yeryüzünde sera gazı etkisi yaratabilecek.

OK YAYDAN ÇIKTI
İngiliz New Scientist dergisine göre, buzulların erimesi geri dönüşü olmayan bir süreç. Ve Sibirya, yeryüzünün her köşesinden çok daha fazla ısınıyor. Geçen 40 yıl içinde Sibirya'da sıcaklık ortalama 3 derece arttı. Oxford Üniversitesi'nden Judith Marquand, "Bu gelişmeden kaygı duyduğunu" belirtti. İklim uzmanları da olayı, "Bu tür doğal sistemler bozulmaya başladığında, ok yaydan çıkmış demektir. Hiçbir fren bunu durduramaz" diye yorumladılar.

'Avrupa çöl olacak'

Newsweek dergisinin haberine göre, 60 yıl içinde Avrupa'da kuraklık sonucu çöller oluşacak.



Bu gidişin dönüşü yok

Dünyanın dört bir yanındaki bilim adamları farklı sahalardaki araştırmalarında hep aynı sonuca vardılar. Her geçen yıl biraz daha "sıcak"layacağız. Artık tartıştıkları şey bu ısınmanın sonunun nereye varacağı.

* İspanya'da dekarlarca alanı küle çeviren yangınlar, eriyen buzullar...

* Hindistan'da can alan seller, Çin'i kasıp kavuran kasırgalar...

* Hepsi de dönülmez yolda birer kilometre taşı...

Küresel ısınmanın etkisiyle dünyada meydana gelebilecek farklı senaryolar sayısız kez gazetelerde yer aldı. Bazı senaryolarda sera etkisiyle Kutup Çağı'na geri dönüleceği, bazı senaryolarda da tam tersine sıcaklık dalgasının gittikçe daha da etkili olabileceği iddia edildi. Başını İngiliz bilim adamlarının çektiği bir grup ise iklim değişikliklerinin özellikle Avrupa'yı etkisi altına alacağını ve Avrupa'da havaların gittikçe ısınmasıyla neredeyse Akdeniz iklimini andıran bir iklimin oluşacağını söylemişti. İşte İngilizler'in bu düşüncesini destekleyen fakatonlar kadar iyimser olmayan bir inceleme, Amerika'nın saygın haber dergilerinden Newsweek'in son sayısında yer aldı. Dergide yer alan habere göre küresel ısınma; etkisini gelecek 60 yıl içinde çok ağır şekilde hissettirecek. Ve bunun sonucunda Avrupa kıtası başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde kuraklıklar meydana gelecek. Özellikle de Avrupa'da yükselen sıcaklıklarla ortaya çıkacak kuraklık çöl ve benzeri oluşumlara yol açacak.

AVRUPA ÇÖL MÜ OLACAK?
Eric Pape tarafından kaleme alınan habere göre yaklaşan bu tehlike üzerine Avrupa Uzay Ajansı "Çöl İzleme Projesi" isimli bir proje başlattı. Proje tarafından toplanan ilk verilere göre şimdiden Avrupa'nın Akdeniz kıyısında300 bin kilometrekarelik bir alan yani İngiltere'nin toplam yüz ölçümünden daha büyük bir alan kuraklıkla hatta çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya. Bu toprağın daha az verimli olması ve Avrupa topraklarında gittikçe daha az ekili ve dikili alan kalması demek. Hava ısınırken, toprak daha az yağış alacak, ürün yetişmeyen verimsiz topraklar Avrupa'yı saracak. Dergi Fransa'da onlarca yaşlının öldüğü 2003 yazını hatırlatırken, bu dönemde 35 dereceyi bulan sıcaklıklarla gelecek yıllarda daha çok karşılaşmaya hazırlanılması gerektiğini vurguluyor. Fransız meteoroloji uzmanları 35 dereceleri bulan sıcak gün sayısının gelecek dönemde 5 ila 10 kat daha fazla olacağını söylüyor.

Avrupa yakında 'Sahra' olacak

Küresel ısınma ve neden olduğu iklim değişiklikleri Avrupa'yı tehdit ediyor. Hava sıcaklıklarının her geçen gün arttığına dikkat çeken bilim adamları Avrupa'nın çölleşme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Portekiz'deki Lizbon Üniversitesi'nde araştırmalarını sürdüren Maria Carol, ortaya çıkan tehlikeye dikkat çekerek "Herkes daha çok su istiyor. Yüzme havuzları, golf sahaları, bahçeler için" diye konuşuyor. Portekiz hükümeti ülkedeki kuraklık tehlikesine dikkat çekiyor. İspanya'da halk nehir ve deniz kıyılarına göç ediyor. Aşırı sıcaklardan Avrupa tarımı da kötü etkileniyor. Verimli ve sulak ekilebilir tarım arazisi her geçen yıl azalıyor. Bu da başta yiyecek fiyatları olmak üzere aynı zamanda işsizlik oranlarının artmasına sebep oluyor.

Aral Gölü hızla çöle dönüyor

Bir zamanlar dünyanın dördüncü büyük gölü olan Aral, Asya'nın ortasında bir bataklık ve çöl haline geldi. Küresel ısınma nedeniyle kuraklaşan bölgede yer alan Aral, iki ayrı küçük göle dönümüş durumda. Kazakistan ve Özbekistan sınırındaki Aral'ın suları 40 yıla yakın bir süre boyunca içeriye çekildi. Bir zamanlar liman ve tersanelerin bulunduğu merkezler ise şimdi gemi mezarlığına döndü. Orta Asya'nın en önemli çevresel problemi haline gelen ve bunun yanında pek çok ekonomik soruna da neden olan Aral Gölü, Pamir Dağları'ndan gelen Siri Derya ve Amu Derya nehirlerinin sularının birikmesi ile oluşmuştu. 1960 yıllana dek dünyanın büyük gölleri arasında yer alan Aral gölündeki su seviyesi 2002 yılında 4 metre kadar düştü. Uzmanlar, sürecin devam etmesi halinde Aral Gölü'nün 2015 yılında tamamen kuruyacağını ileri sürdü.

Küresel ısınmanın yaratacağı felaket senaryolarına bir yenisi daha eklendi. Gulf Stream sıcak su akıntısının duracağını belirten Amerikalı bilimadamı iki sonuca vardı. Biri, akıntının kesilmesiyle Avrupa buzul çağına girecek. Diğeri denizdeki planktonlar. Bu küçük canlılar yok olursa balıklar ve insanlar dahil beslenme zinciri darbe yiyecek.

Dünya büyük bir hızla sona mı yaklaşıyor? Geçen ayın başında İngiliz bilim dergisi Nature'de yayımlanan bir rapor bütün dünyayı hayrete düşürmüş "En kötü kâbuslarımız gerçek oluyor" dedirtmişti. Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bu rapor küresel ısınmanın etkisiyle dünyanın gelecek 50 yıl içinde yaklaşık 11 derece ısınacağını ortaya koymuştu. İşte Nature dergisi bu raporun ardından felaketin yanıbaşımızda yani Avrupa'da gerçekleşeceğini söyleyen ikinci bir raporu daha okuyucularıyla paylaştı. Amerika'nın Oregon Eyalet Üniversitesi'nden Andreas Schmittner, İngiliz bilimadamlarının vardığı bulguları da dikkate alarak inanılmaz bir araştırmaya imza attı. Schmitter, 11 derecelik bu inanılmaz sıcaklık değişiminin de etkisiyle Kuzey Kutbu'ndaki buzulların eriyeceğini ve eriyen buzların Kuzey Avrupa'nın daha ılıman bir iklime sahip olmasını sağlayan Gulf Stream Sıcak Su Akıntısı'nın (Kuzey Atlantik Akıntısı) durmasına sebep olabileceğini söyledi. En korkunç felaket senaryolarında yer alabilecek bu bulgu yani Gulf Stream'in tamamen durması dünyayı geri dönülmez bir yola sokabilir. Dünyanın kuzey yarıküresinin yeni bir buz devrine girmesine sebep olabilir. Gulf Stream, Meksika Körfezi'nden Atlantik Okyanusu'nu geçerek Kuzey Avrupa'ya ulaşıyor. Ve başta İngiltere, İrlanda, Fransa'nın kuzey bölümü, Belçika, Hollanda ve Almanya'nın iklimlerinin ılımanlaşmasını sağlıyor. Gulf Stream olmadan bu ülkelerin tamamı konumları gereği dondurucu havayla ve çok sert kışlarla karşı karşıyaya kalacak.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Belkide fark etmeden değişiyoruzdur? 50-100 yıl önceye bakma. Misal eskiye oranla daha az oksijene ihtiyaç duyuyoruzdur. Pff saçmalıyorum. Yoruldum bugun biraz dinleneyim :?)

[ Mesaj 06 Şubat 2006, Pazartesi - 19:05 tarihinde, CaNNi tarafından güncellenmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hand,neye gore ılkelız neye gore medenıyız ?once bunu bıraz acmak gerekıyor bence.Taş devrıne gore cok medenı oldugumuz gercek,neye gore ılkelız burası bıraz karısık.Star Wars takı gıbı bır medenıyete de o zmn ılkel dıyebılırız cunku medenıyetın daha dogrusu bılımın ve teknolojının sınırı yoktur o yuzden herzaman kendımızden sonrakı çağlara gore ılkel kalacagız ;)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bu kadar teknoloji bu kadar "uygarlık" geliştirmişiz tabi niye ilkel olalım? Ama bu nimetleri yanındakiyle de paylaşmak gerek kaybetme korkusuyla dolup sadece kendine saklamamak gerek, hatta bunları elinde tutabilmek için elinden gelen herşeyi yapmamak gerek. Vücudanda salgılanan 3-5 hormon yüzünden hareket etmemek gerek. Tabii insanlık olarak bunların hiçbirini yapmıyoruz biz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

arkadaşlar bu olay 80 yıl içinde gerçekleşecek yada belirtiler daha iyi görülmeye başlanacak.aynı grip gibi.insanlar,gripten birkaç gün önce hapşırmaya başlar.bikaç gün sorada yatağa yatarlar bi daa kalkamazlar 1 hafta.bu da gribe benziyor.iklimler değişecek.koşulları da ağırlaşacak.belki de 1 ay kar kalkmayacak ama en sonunda bi gün gelcek ve dünya kar tabakasıyla kaplanacak.sonra yeniden bu karlar eriyecek ve yeniden canlılar ortaya çıkacak.maymunlar tekrar evrim geçirecek ve belki bizden daa zeki yada daa ilkel insanlar ortaya çıkacak belki de insan bile olmazlar.sonra tekrar bunlar uygarlaşacak ateş bi daa bulunacak.tekrar anadaolu selçuklu ve bizans kurulcak sora tekrar osmanlı ortaya çıkcak bi daa 1. ve 2. dünya savaşları derken yine küresel ısınma ortaya çıkcak tekrar dünya karla kaplanacak karlar eriyecek maymunlar evrim geçirecek, ateş tekrar bulunacak...

biyerde okumuştum çok eskiden dünya tam 7 kez buzul çağına girmiş.ayrıca muhtemelen bir önceki buzul çağından önce de insan yada insana benzer yaratıklar varmış.sora ekolojik denge yine bozulmuş ve buzul çağı yaşanmış.bunun sonucunda mamut gibi birçok canlı türü yok olmuş.ama şuanda mamutun evrim geçirmişi olan filler var.belki bir sonraki buzul çağından sora da filin evrim geçirmişi (mesela matematik hesapları yapan : ) ) bir canlı ortaya çıkcak.belki petrol buzul çağı boyunca tekrar oluşcak belki de çoooooooooooooooook öncelerde de vardı petrol ama bizim gibi zeki canlılar onu tüketmiştir.tabi bunlar birer varsayım.ama matematik hesabı yapan fil fena olmazdı ben de matematik hesabı yapmaktan kurtulurdum. şaka tabi ki.matematiği de bilimi de çoook seviom.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...