Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

kürt kimliği nerden gelmektedir ve dilin temeleri nelerdir


byzasz

Öne çıkan mesajlar

Kürt kimliği nerden gelmektedir kültürlerinin ,dillerinin temeleri nelerdir.Türkler orta asyadan oğuzların kayı boylarınnda biri olduklarını söylerler.Almanlar ingilizler italyanlar yunanlar falan hani biz ostrogoht vizigoth latiniz falan diyorlarda kkürtlerin temelinde hangi kültürr var ...

[ Mesaj 04 Şubat 2006, Cumartesi - 20:21 tarihinde, byzasz tarafından güncellenmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kürtler Pers(İran) kökenli olup, İran'ın batı bölgelerinde yaşamış bir topluluk. İran kökenli olmaları ve dillerinin de benzerlik teşkil etmesi yönünden Hint-Avrupa dil öbeğindendir. ( Dil katagorilerinde Hint-Avrupa demek hintili ve Avrupalı anlamına gelmemektedir ).

Kürtler hakkında 7.yy ile 11. yy arasında 12 devlet kurdukları fakat İran, Arap, Türk ve Moğollar tarafından yıkılmışlardır. Siyasi birliklerinin olmayışı yüzünden birbirinden kopuk ve dışa kapalı yaşayan Kürtlerin dil yapıları yüzyıllar içerisinde birbirlerini anlamayacak kadar değişmiştir. Kimi Kürt kökenli aşiretler Kürt oluduklarını bu yüzden kabul etmemişlerdir.

İslam dini ve kültürünün bir parçası olan kürtler Sünni mezhebinden Şafi tarikatını benimsemişlerdir. Şafi olmalarının sebebi çorak iklim ile özdeşik bir inanış olmasıdır. Zamala Hanifilik ve diğer inanışlarıda benimsemişler. Şii inanışın alt tarikatı olan Aleviliğin benimsenmesi bana çok ilginç geliyor. Sultan Yavuz Selim zamanında Şah ismaile savaş açan Osmanlı Türkmenler yerine Kürtlerle sefere gider ve savaştan sonra Kürtleri Doğu Anadolu bölgesine yerleştirilir. Son derece katı Sünni olan kürtlerin bazılarının Alevi olmasının sebebi Doğudan gelen Alevi Türkenlerle Kültür alış verişi olmasındandır.

Hasan Sabbah, Ortaçağda kurduğu dünyanın ilk terör örgütü Haşhaşiler özellikle Kürt kökenli Alevilerden seçili olması sosyal olarak ne kadar çok dışlandıklarını gösterir.

Dünyada 20 milyon Kürt olduğu sanılmaktadır. Yapılan Araştırmlarda 5.700.000 kadarı Türkiyede yaşamaktadır. CIA'ye göre Türkiyede herkes Türk vatandaşı olduğundan ve Türkiyenin Ulus devlet olmasından dolayı net rakam belirlenememiş ve tahmini olarak bu sayıyı 13.000.000 olarak göstererek emin olmadıklarını eklemişlerdir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Atıp tutmak öyledir böyledir demek yerine eğri veya doğru kabul edilebilir bir kaynak verseniz diyorum.... ("Efenim babamın oğlu böyle diyor" gibi değil de, şu kitapta şöyle yazmakta, şöyle bir yazarımız böyle buyurmuş, şu organizasyonun yaptığı araştırmanın sonucu böyle olmuş gibi)

Aksi halde herkes aklına eseni istediği gibi söyler, konu da gereksizce uzar gider, arada olan tartışmanın özüne olur, benden söylemesi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Abi bu konu binlerce kere acıldı insanları bir butun olarak kabul edip hepimiz kardeşiz geyiğini uygulamak varken neden bu kadar ayrımcılık anlamıyorum belki kultur yada - + olabilir sonucta onlar da hata yapabilir ama sen onlardan ne kadar ustunsun ki birde bu yonden dusunmek lazım değil mi?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kürt diye bir toplum yoktur . ,Eski caglarda müslümanlıgın ilerlemesini ve kendi icinde bölünmesini saglamak için haclılar tarafadin yaratilmis suni bir ırk. Aradan yüzyillar gecmesine ragmen hala işlevine devam ediyor..
Bkz ; Saddam döneminde IRAK ta yaşanan kürt sorunları.
Türkiye'de yıllardir süre gelen törör. Diger komsularımız da ise durum farkli degil, Iran ve Suriye sert tedbirlerle Kürt sorununu bastirmistir .. Fakat bu ilerisi icin onlarinda sonu olabilir. ABD bunun hazirligina basladi bile .. 1900'lu yıllarda Fransa , İtalya gücleri, Kürtler tarafından desteklenerek Suriye ve Kuzey Irak i işgal etmistir. Hatta Osmanlı İmparatorlugunun Orta Dogu'da ki hakimiyetini kaybetmesinin sebebi gene Kürtlerin başlattigi ayaklanma ve kışkırtmalardır.

Dünyada bana başka bir örnegini gösterbilirmisiniz ?? Hangi bir olusum , ideallerini gerçekleştirmek icin kendi insanlarını bebek ,yaşlı ,kadın demeden katletmiştir ? Bkz ; PKK (ölürdüğü 30 bin insanın 10 bin'i asker , kalan 20 bin insan ise kürt kökenli sivil insanlardir) burda amaç bir özgürlük savaşı degil, Düzeni bozmak, dünya gündemini orta doguya cekmektir..

Kürtler herzaman bir uzaktan kumandalı bomba gibi olmustur tarihte .. Neden Fransa , İtalya gibi devletler her zaman Kürtleri desteklemistir ?? Dünyada binlerce insan açlıktan, iç savaştan ölürken .. Neden onlara sırt cevirip, sanki kendi vatandaşı gibi Kürt sorunları ile ugrasmışlardır ? Aslında yazacak olursak binlerce örnek var ama galiba bunlar yeterli anlamak için bazı seyleri.

[ Mesaj 11 Şubat 2006, Cumartesi - 14:46 tarihinde, janis tarafından güncellenmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dog abi kürtlerin kurdugu hicbir devlet yoktur senin dedigin bir devlet degildir bir eyalettir en fazla kürtler herzaman bir milletin veya devletin emrinde olmustur hatta benim düşüncem onların en rahat oldukları esit davranılan devlet türkiyedir ama bazıları bunun degerini bilmedigi icin diger insanlarda zarar görmüstür
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dogmeat,
sümerlerin ve friglerin türk oldukları,belgelerle ispatlanmıştır.sümerlere orta asya kökenli kavim dedikleri bu yüzdendir.frigler içinse izmirde yapılan kazılarda orta asyadaki yapı ve türkçe yazılara rastlanmıştır.atatürk ise bu yüzden seümerbankı ve etibankı kurdurttu.hitilerinde türk olduklarına inanıyordu çünkü.yani bu memleket,kürtlerden ve 1071'den önce de türk idi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sümelerin ve friglerin türjk olduunun ispatlandıı belgeler hani?nerde?hayatıdma bu kadar komik az şey duymusumdur.
sümerlerin dili orta asya dil ailesindeki cok dille benzeşir ev et ama türklerin sümer olduunumu gösterir sümerlerin türk olduunumu,?


bulldog dostum,ne yani,doğan her kürde "sen başka bir milletin siyasi emellerine alet olacakasın,seçim şansın yok"diye kağıtmı imzalatıyorlar,ıo ne demek,su an dünyada kendi ülkelerine sahip olmayan en büyük milelttir kürtler ve tarih boyuncada kendi ülkererini kurabilmek için calısmıslardır evet.

*shaddadid (951-1174)
*hasanwayhids (959-1015)
*annazid (990-1117)
*marwanid (990-1096)
*ayyubid (1171-1250)

bak bu saydıkalrım kürtler tarafından kurulmuş küçük ülke-devletler fln,ne bir başkasının eyaleti nede başkaları tarafından kurlumuş,bu ülkelerin hepsi bugünki suriyeden ermenistan sınrılarına kadar dayanan bir coğrafi bölge içinde kurulmuş.



(ben kürt değilim,türküm,pkk yanlısı flnda deilim ülkemi seviyorum)


bu memleket 29 ekim 1923'den beri ben türküm diyen herkesin.


anadolu türk yurdudur dersen dur derim,anadolu medeniyetler beşiği,kültürler mozağidir,cok millet bu topraklarda yaşamıştır,bizden once buraya yerleştikleri için türk olmak zorunadda deiller.

onemli olan bu gün bu ülkede yaşayıpta ben türküm diyebilmek,etnik kökenin,dinin,dünya bakışın,ne olursa olsun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sümerlilerin ve hititlerin türk olması, tamamen türk tarih kurumu'nun dayanaksız tarih kitaplarına dayanır. burada amaç bu tarz tarihsel gazlamalarla yeni kurulan devlete biraz daha kıvılcım vermektir ve bu iddiaların hiçbir dayanağı yoktur. daha sonraları bu ifadeler tümden değiştirilmiş ve kaldırılmış, fakat "dünya türk olsun" görüşünü benimseyenler tarafından pek önemli kaynaklar olarak görülmüştür.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

şöle bişi var
1)türk=türkiye cumhuriyeti vatandaşı
2)türk=türk ırkından olmak

2.cisi değil 1. cisidir önemli olan.ve o tatrihten bveride bu iş böyle yürüyor.bunu olduundan daha karmaış hale getirmeye gerek yok.

rumda olsan,kürtte,lazda,türkde,bu ülkede ben türküm diyen herkes türk dür.irk olarak olmasada gönül olarak,kafa olarak.
bunu anlamak lazım.

"ne mutlu türküm diyene"
sizce burda mustafa kemal atatürk "ben türk ırkından gelyiorum diyen adam has adamdır cok şanswlıdır o yürüsün be,geriye kalanlarda kusra bakmasın!" mı demiştir?


tabikide hayır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...