Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Hep Osmanlı Olmasını Anlayamayanlar ->

DraculaVigorous

Öne çıkan mesajlar

Neden hep Osmanlı,Osmanlılar vs. kelimeleriyle dolu bu forum bölümü biliyor musunuz?Çünkü başka bi tarihi doğru dürüst bilmiyor çoğu arkadaşımız.

Bir kaç satır bişey okurken bile üşeniyor insanlarımız.Bi gazete bulur direk en arkası çevrilir.Fotomodelin altında yazan yazı okunur.Sonra spor haberlerine geçilir.Ve gazete bitmiştir.
Resimli gazeteden daha fazla da bişey beklemek aslında saçma.Çünkü yazı olsa resim olmazdı.Yada resim olduğu için yazı yok diyeyim.

Okullarda görülen,zorla öğretilen Türk Tarihi altında Osmanlı Tarihinin öğretilmesi ne kadar doğrudur daha da ayrı bir konu yaratır.Ama bizim insanımız onu bile araştırmaya üşeniyor.
Evlerde ansiklopediler kefenlerine(Dolaplara) gömülür.Bir daha çıkarılmaz.Çünkü günahtır ölüyü yerinden kaldırmak.

Ben demiyorum ki Osmanlı diyen hiçkimse okumuyor.Elbette okuyor.Okuyan insan konuşur.Ama bu kadar okuyan insan formun bi sayfasında 748676465423132 tane konu açmaz Osmanlı ile ilgili.Biraz da diğer tarihlere bakmamız gerekiyor.

Yanlışımı,eksiğimi lütfen söyleyin.Eleştirin de.Tartışma formudur bu.

Sevgi ve saygı içinde,
Hep kendi doğrularımızın üstüne hayatımızı kurma dileğiyle...[hline] Dracula Mager[Humanity]
Cesur Yurek = Ulrich Honorsword
WhiteOne
[Army of Freedom]

Her şey Moonglow içindi..

Denizde kum,bende takma ad :-P

[Bu mesaj DraculaVigorous tarafından 16 July 2003 04:34 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

evet üşendim ve okumadım hepsini bir göz gezdirdim ve gazetede yazan tarihmi sence ? Osmanlıdan bahsetmiyicezde kimden bahsedice osmanlı bizim tarihimiz tarih anlayışımda Osmanlı tarihin orta noktasıdır bir şey oluyorsa Osmanlıya ne yararı yada yazarı olmuş diye bakarım gerisi beni ilğilendirmez.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
TheSilver, 16 July 2003 16:21 tarihinde demiş ki:
evet üşendim ve okumadım hepsini bir göz gezdirdim ve gazetede yazan tarihmi sence ? Osmanlıdan bahsetmiyicezde kimden bahsedice osmanlı bizim tarihimiz tarih anlayışımda Osmanlı tarihin orta noktasıdır bir şey oluyorsa Osmanlıya ne yararı yada yazarı olmuş diye bakarım gerisi beni ilğilendirmez.

Tarih değil ama bilgi kaynağı.Ayrıca olacak onlar.Türkiye'nin Irak'a saldırmaması tarihe yazıldı bile.Yada Körfez Savaşı vs. vs.

Devam et güzel arkadaşım.DOğru yoldasın.Ben sana bi kitap adı vereyim bi de onu oku.Osmanlı ile ilgili."600yıl bizi yöneten devşirmeler ve padişah anaları" idi sanırım kitabın adı.Bi oku istersen.Yada boşver okuma.Göz gezdir sen sadece.

Devam et güzel arkadaşım devam et.Doğru yoldasın.
Neydim,neyim değil ne olacam demeli insan.Bunu da aklında bi yerlerde tut.Bir bildik tavsiyesi.İlerde lazım olur.

Sevgi ve saygı içinde,
Hep kendi doğrularımızın üzerine hayatımızı kurma dileğiyle...[hline] Dracula Mager[Humanity]
WhiteOne
[Army of Freedom]

Sosyal ağlarda paylaş

Ha bi de Türk ordusu,Türk ordusunun baş tacı,en önemli bölümü diye nitelendirilen Yeniçeri ordusunun hepsinin gavur dölü olduğunu ve Savaşta önde kırılan vatanımın güzel Türk insanlarımdan sonra çıkıp ortaya sadece yağma yaptığını da hatırlatırım sana.[hline] Dracula Mager[Humanity]
WhiteOne
[Army of Freedom]

Sosyal ağlarda paylaş

tarih olduklarında onlrıda konuşuruz ama şu anda onlar güncel konular 600 yıl bizi yöneten devşirme ve padişah analarında gelince 600 yıl deyil tamam entrika vb.. şeylerle yönetimde söz sahibi olup hatta yönetti kimisi fak 600 yıl :) deyildi 200 falandır abartıyor millet herkez birşey yazıyor 600 yılmış kimse birşey demese Osmanlıyı devşirmelerle padişah anaları kurdu siyecekler :)
Sosyal ağlarda paylaş

Nerdeyse diyecem.
2.padişah sayılan Orhanbeyin karısından sonra Türk kadın alınmamış Osmanlı'da.Günah felan bile sayılmıştır.Başka bi açıklaması olamaz.Bi harem.İçinde yüzlerce kadın.Hepsi yabancı uyruklu.Ortada yüz küsür çocuk felan.Orduda asıl mevkisi olanların hepsi gavur.
Saçma sapan şeyler ya.

Boşver Osmanlı'yı ustam.Osmanlı adam gibi bi ülke olsaydı bi osurukla yıkılmazdı.Bak Türkiye'me.Binbir oyuna rağmen ayakta.Ayakta kalacağız.Amerika'da münasip bişiler yesin.

Ama araştırmamız okumamız lazım bu bölümde konuşabilmek için.
Forumu da çok saptırmadan,tekrar söyleyim.Okuyalım ki tarihi öğrenip tartışabilelim.Hebele höbele yazılmasın forumlara mesajlar.Di mi ama? :-P[hline] Dracula Mager[Humanity]
WhiteOne
[Army of Freedom]

[Bu mesaj DraculaVigorous tarafından 16 July 2003 17:03 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

kimin nasıl yazdığıyla ilğilenmem hoşum gidince cevap veririm bunu boşverde Osmanlı bir üflemede yıkılımıyor yıkılması en az bir 200 yıl falan sürüyor büyük bir imparatorluk ve ben Osmanlıyla gurur duyuyorum kim nederse desin Osmanlıyı küçümsemek kendi tarihini ve atalarını küçümsemektir hataları vardı tamam zaten olmasa yıkılmazdı ama Osmanalı büyüktü ve Ortadoğudan balkanlara kadar dünyayı fetetti viyana surlarına dayandı.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
TheSilver, 16 July 2003 17:10 tarihinde demiş ki:
kimin nasıl yazdığıyla ilğilenmem hoşum gidince cevap veririm bunu boşverde Osmanlı bir üflemede yıkılımıyor yıkılması en az bir 200 yıl falan sürüyor büyük bir imparatorluk ve ben Osmanlıyla gurur duyuyorum kim nederse desin Osmanlıyı küçümsemek kendi tarihini ve atalarını küçümsemektir hataları vardı tamam zaten olmasa yıkılmazdı ama Osmanalı büyüktü ve Ortadoğudan balkanlara kadar dünyayı fetetti viyana surlarına dayandı.

Gurur duyulacak bişey yapmamışlar ki duyasın.
Git gavur döllerinden oluşan ordu kur.Yedir,içir,besle.Sonra indirsinler seni tahttan.Oturtsunlar yağlı kazığa.
Git gavur karısı al.Saldırama karının toprağına.Yağmalıyama.Sonra kapitülasyon yap.
Git harem kur.Onla bunla yat.Elle sayılamayacak kadar çocuk yap.
Git din inancı farklı olan insanlara saldır.
Git gavur dölü Vezirler yetiştir.Sonra yanına al.

Bi tane adam gibi yaptığı iş var mı o padişahlık bünyesindeki adamların?Böyle senin gurur duyacağın?

Sevgi ve saygı içinde,
Hep kendi doğrularımızın üzerine hayatımızı kurma dileğiyle...[hline] Dracula Mager[Humanity]
WhiteOne
[Army of Freedom]

Sosyal ağlarda paylaş

Su bölümü ne zaman acsam 1-2 dakka kalmadan cikiyorum forumlarin bu bölümünden...Böyle bir konu acilmisken sorarim size:

Yaw siz hala kendinizi osmanli mi saniyosunuz yaw, ne bu sizin osmanli sevdaniz, siz türksünüz osmanli degil osmanli imparatorlugu padisahlarin bacak arasi derdi yüzünden yikildi unuttunuzmu bunlami gurur duyuyosunuz, osmanli güclüydü fetetti ve devamli fetetti sonunda noldu millet cikti aya biz kaldik yaya, avrupa rönesansla calkalanirken biz tribünlerden maci seyrettik alin simdi ne durumdayiz, neyiyle gurur duyuyosnuz yaw sirf osmanli tarihiyle bi halt ögrenemezsiniz, avrupaninda asyaninda tarihleri var kisacasi sizin anliycaginiz dilde dünanin bir tarihi var dünya osmanlinin toprak genisligiyle sinirli biyer degildi eskiden ama sunu görüyorum ki sizin tarih anlayisiniz osmanli dünyasi, osmanlida osmanli...Nedir kardesim osmanli...Benim atam osmanli degildir benim tek bi atam vardir oda ATATÜRK'tür sizin osmanli padisahlariniz degildir

Senin atanda ATATÜRK silver, o olmasaydi simdi kimbilir hangi toplumun sömürgesi olurdun bilemiyorum seni osmanli mi kurtardi bi düsün bakalim yoksa senin asil atan mi kurtardi...Osmanli zamaninda Atatürk'e sabotak yapmaya calisti hatirliyor musunuz???...Hadi cevap verin...Senin atan olarak gördügün toplum benim atama sabotaj yapmaya calisti zamaninda, cik isin icinden bakalim, ben osmanli cocugu degilim kardesim ve biktim su forumda osmanlidan baska bisey konusulmamasindan...Ne mantiktir yaw??? Dünyanin o kadar genis bi tarihi var takmissiniz hepiniz at gözlüklerinizi osmanli diyosunuz...Böyle devam edin bu forumlarda emin olun siz kazanirsiniz, sizide gelip osmanli kurtarir artik...

Su foruma yazcak ve bilgi verebilcegim o kadar tarihi olgu var ama sizin su osmanli sevdaniz yüzünden igrendim surdan...

Sakin ol yazmayin cünkü acin su bölüm olusturuldugundan beri konularin %99 u osmanli...Böyle devam edin, at gözlüklerinizi hic cikarmayin...Sizi böyle yapanlar utansin ne diyim[hline]Dont make me more aggressive than devil...
Sosyal ağlarda paylaş

bence sürekli osmanlı konuşulması forumda gayet doğal, bi tarih kitabı açıp baktınız mı? kitabın bi yarısı 600 senelik osmanlı diğer yarısı 2000-3000 senelik türk/islam tarihi, ve her sınıfta aynı nerdeyse bu kitap oysa bunun yerine 2. dünya savaşı, küba devrimi felan okuyabilirdik, çok zor bir şey değil ders kitabı çıkarmak onlarla ilgili kaynaklardan bakıp bakıp yazcaklar sadece, hayal gücü şeyler yazmıyolarkide[hline]In the grace... of the love
we rise in pain...
and death is not far away
soon we'll sleep
and never wake up again...
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Aegean, 20 July 2003 12:22 tarihinde demiş ki:
bence sürekli osmanlı konuşulması forumda gayet doğal, bi tarih kitabı açıp baktınız mı? kitabın bi yarısı 600 senelik osmanlı diğer yarısı 2000-3000 senelik türk/islam tarihi, ve her sınıfta aynı nerdeyse bu kitap oysa bunun yerine 2. dünya savaşı, küba devrimi felan okuyabilirdik, çok zor bir şey değil ders kitabı çıkarmak onlarla ilgili kaynaklardan bakıp bakıp yazcaklar sadece, hayal gücü şeyler yazmıyolarkide[hline]In the grace... of the love
we rise in pain...
soon we'll sleep

Aegean insan ne kadar hayati boyunca okulda hep osmanli tarihi görmüs olursa olsun kendini gelistirebilmeli benim anlatmaya calistigim bu, yani hickimse okulda osmanli tarihi gördü diye geri kalan tarihi olaylari ögrenememe ve tartismama gibi sacmalik yapamaz, bu olay ögrenmek istememe olayi, osmanli varken gerisini napayim olayi...Yani dünyalari sadece osmanli ile sinirlanan ama aslinda dünya tarihinin ne kadar ilginc ve sürükleyici oldugunu anlamayan veya kabul etmek istemeyen bir kitle.Umarim anlatabilmisimdir...[hline]Dont make me more aggressive than devil...
Sosyal ağlarda paylaş

zaten bende kendini gelistirmemeli demiyorum fakat burdakilerin çoğu lise çağında insanlar okulda hep osmanlı osmanlı göre göre akıllarına gelen ilk şey osmanlı olacaktır, bende işte doğal dedim o kadar, bide yanında meb e laf soktum biraz o kadar :P[hline]In the grace... of the love
we rise in pain...
soon we'll sleep
Sosyal ağlarda paylaş

Osmanlı'nın dünya tarihindeki yeri, zamanında sahip olduğu gücü avrupa tarihini çok önemli bir şekilde değiştirmiştir. Bunu bugün "hareme karı doldurup şaapan, gavurun dölünden ordu kuran" diye nitelendirmek gerçekten çok komiğime gitti. İlginç bir espiri anlayışı. Merak ediyorum, bu insanlar osmanlı tarihini lise kitapları dışında "araştırılması gerektiği gibi" hiç araştırdılar mı?

Ben hemen açıklayayım neden hep Osmanlı olduğunu. Çünkü bugün burada olmamızın sebebi onlar. Tüm avrupa ve dünya tarihinin çehresini belirleyen onlar. Türkiye insanının, kültür boşluğunu ve arayışını dolduran da onlar. Bugün, bir tarihçi osmanlıca bilmeden, osmanlıyı araştırmadan, eksik bir tarihçi sayılır.

Tabii, lise kitapları konusu apayrı bi mesele. Bu bölümün diğer konularında yazdığım gibi, açık bir devlet propagandası var doğal olarak bu kitaplarda. Yukarıdakiler, onlarca, "öğretilmesi gerekenleri" öğretmek istiyorlar. Bu durumda, 12 Eylül, soğuk savaş, Sovyetlerin Yıkılması gibi konular kitapların dışında kalıyorlar. Bunun en büyük sebebi, daha önce yaşanan siyasi tabanlı olaylardır. Aynı ölçüde çatışmaların ve karışıklığın önlenmesi istenmiştir, bilgi paylaşımı feda edilerek... Ne kadar doğru olduğu tartışılır. Ama birşey söylemem gerekirse, sokaktaki insanın duymak istediği şey Türkiye'nin kuruluşundan beri Osmanlı'nın kaderini bir ölçüde paylaşması, yani büyük güçler arasında sıkışması, soğuk savaş sırasında Amerikanın uydusu haline gelmesi değildir. Her insan tarihinde güç alabileceği, elinde olmayan fakat bir parçası olabileceği bir olgu arar. Osmanlının mirası bunun için biçilmiş kaftandır.

Osmanlıyı unutalım mı? Osmanlıya tu-kaka, reziller mi diyelim?!
Tabiiki hayır. Türkiye cumhuriyetinin vatandaşları olarak, bize bu tarihi araştırıp doğru olarak bilgi edinmek düşer. Bizim tarihimiz 1923'te başlamamıştır. Bugün Osmanlı olgusunu karalarken karşısında bir zıtlık olarak Atatürk'ü çıkaranları görüyorum. Türk Tarih Kurumu'nu kuran ve tarihin önemini bizzat ülkeye gösteren bir insanı böyle komik bir konuma sokmak bence fazlasıyla gülünç.

Atatürk'ün gerçekten neler yaptığını, neyi amaçladığını bilmeden takım tutar gibi adını söyleyen bir sürü insan var hala. Atatürk'ün yaratmaya çalıştığı gençliğin "bu" olduğunu düşünmüyorum.[hline]Volfied, 04 May 2003 08:18 tarihinde demiş ki:
A mug of ale, and a fine tale!
Gimli yönetti
Sosyal ağlarda paylaş

bir de osmanli turk degildi ye getiren bazi arkadaslar olmus. osmanli imparatorlugu her ne kadar kozmopolit bir topluma sahip olsa da, kurulumundan bu yana "turkluk" kavrami devletin su ya da bu bicimde politikalarinda ve ozunde yer almistir.

bunu bizim kaynaklarimiz soylemiyor sadece, dunya tarafindan kabul edilmis bir gercektir bu.

ornegin makyevel meshur prens inde osmanli padisahindan "il turco" , yani türk diye soz eder. (prens 1500 lerin basinda, -1513 tu sanirim- yazilmistir.)[hline]W.A.N.D.E.R.E.R.: Wireless Artificial Neohuman Designed for Efficient Repair and Efficient Reasoning

Sosyal ağlarda paylaş

osmanlinin dunya tarihini buyuk olcude sekillendirdigi savi tartisilir. osmanlinin ortadogu ve yakindoguda etkileri buyuk olmustur. fakat bati avrupadaki olaylar icin ayni sey soylenemez. avrupaya en onemlik osmanli etkisi kucuk balkan devletleri ve ozellikle macaristani bertaraf ederek avusturyanin tek basina turklere karsi savasan hacli ulke konumuna dusmesi ve diger avrupa devletlerinden 1700 lere kadar destek gormesi, ve ilerki donemde macaristanin bagimsiz bir ulke statusune girmeden direkt avusturyaya gecerek cok buyuk bir ulke ortaya cikmasina neden olmasidir. kanuninin 1520 lerde fransa krali 1. fransuvanin yedigi haltlara yardimci olmasi ise sinirli bir fransiz osmanli isbirligi ortaya cikarmis, bu ise fransuva 1 in tutsakliktan kurtulmasi ve marsilya sokaklarinda leventlerin dolasmasindan cok da ileriye giden bir etki yapmamistir tarihe. fransuva i in kurtulusu onemli bir olaydir tutsakliktan, fakat ona bir sey olsaydi baska bir kral konacakti.

osmanlinin turklugune gelince, bu da cok tartismaya acik bir konudur. osmanli kaynaklarinda dahi her zaman icin devlet osmanli devleti olarak gecmis, politikalar bu sekilde kozmopolit bir devlet anlayisina gore sekillendirilmistir. milliyetcilik 19. yuzyilin ilk yarisindan itibaren ortaya cikmis bir seydi ve osmanlida kabul gormesi oldukca zaman almis, uzun sure milliyetci kesimler radikal olarak gorulmustur. osmanlinin turk olarak yabanci kaynaklarda nitelenmesi ise avrupanin kendi bakis acisini yansitir.[hline]referanslar :
www.mizzah.com
www.tokaci.com(oscommerce customization)
turkiye.bookturkey.com
aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com
Sosyal ağlarda paylaş

Bu sav'ın tartışılabileceğine inanmıyorum.

Senin de söylediğin gibi, Avrupa'nın merkezindeki Avusturya'nın tarihini tamamen değiştirdi Osmanlı. Bundan Batı Avrupa'nın etkilenmeyeceğini nasıl söyleyebiliriz? İngiltere'nin sömürge yollarının ortasında duran Osmanlı'dan, mısır'ı işgal eden Napolyon'dan, balkanlar üzerine anlaşmazlık yüzünden bozulan üçlü imparatorluk birliğinden (bozulmasa belki 1. dünya savaşının çıkış tarihi değişecekti) kim bahsedecek?

Avrupada, Osmanlı tarihi çoğu okulda avrupa tarihi içerisinde bir ders olarak okutulur. Tabiiki Osmanlı'nın varlığı, bir Portekiz'i Avusturya kadar etkilememiştir ama, İsveç ten tut Rusyaya, Avusturyaya, Almanyaya, Fransaya ve İngiltereye kadar pek çok ulusun bu imparatorluğun varlığı sebebiyle siyasetinin seyri değişmiştir.[hline]Volfied, 04 May 2003 08:18 tarihinde demiş ki:
Gimli yönetti
Sosyal ağlarda paylaş

avrupalilarin denizden hindistana ulasma heyecani osmanli 1514-1516 da yapilan memluk savaslariyla misiri ve suriyeyi almadan cok once 1300 lu yillarin sonunda denizci prens olarak anilan portekiz prensi john un, kastilyanin magriplerden alinacak topraklarla portekizin arasina girmesi uzerine tum portekiz halkinin asiri sekilde bagli oldugu dini fetih olayina artik iber yarimadasinda devam edemeyeceklerinin farkina varmalarindan dolayi ulkeyi denizcilige yoneltmesi sonucunda baslamis bir olaydi. 1410 lardan itibaren bati afrikada ileri mesafelere ulasabiliyorlardi, ve ortadogudaki durum ne olursa olsun, osmanli isgal edip arayi kapamasa dahi hindistana kendileri giderek yine kesifler cagini atesleyeceklerdi. osmanli izin verse dahi cin hindistandan gelen mallar o kadar cok el degistiriyordu ki fiyatlari inanilmaz derecede artiyordu. ticaret de zaten ceneviz, venedik sehirlerinin elindeydi. o donemlerde denizde bu iki gucle kimse karsi karsiya gelmeyi istemiyordu. ayrica osmanli yokken orada memlukler vardi, yine muslumanlarin elindeydi yollar.

avusturya meselesine gelince, o bolgede avusturya olmasa baska bir buyuk devlet olusacakti, belki macaristan, belki bavyera, belki de polonya. fakat neticede o bolge bos kalmayacakti. 1. dunya savasinda ise ayni sekilde mihver devletlerinin yaninda avusturya yerine baska bir ulke olacakti, bu buyuk ihtimalle de italya olurdu, cunku eger avusturya olmasaydi italya avusturyadan toprak tirtiklamak amaciyla muttefik devletler yanina gecmeyeceginden fransadan tirtiklamak amaciyla mihver yaninda olurdu. fakat yine de sonuc cok farkli olmazdi, cunku italya bir fark yaratamayacak kadar zayif bir ulkeydi. gercekde de cok buyuk etkisi olmamistir.

bir yandan da sunu goz onunde tutmak lazim ki osmanli varligi olmasaydi oradaki boslugu mutlaka baska bir devlet dolduracakti. bu da buyuk ihtimalle polonya-litvanya olurdu. boyle bir durumda tarih cok degisir miydi bu cok uzun tartismalar gerektirecek bir soru.[hline]referanslar :
www.mizzah.com
turkiye.bookturkey.com
Sosyal ağlarda paylaş

neyi tartismaya calistigini anlayamadim unity?

eger savin osmanli devletinin avrupa tarihini sekillenmesinde pek etkisi olmadigi mi?

boyle bir seyi savunmayacak kadar akillisindir diye dusunuyorum.[hline]W.A.N.D.E.R.E.R.: Wireless Artificial Neohuman Designed for Efficient Repair and Efficient Reasoning

Sosyal ağlarda paylaş

osmanli olsa da olmasa da zaten varolan belli dinamikler yuzunden tarihin ana hatlarini belirleyen buyuk olaylar yine olacakti. ornegin kesifler cagi, ornegin ronesans, kolonizasyon.

ronesansin baslamasinda istanbulun fethiyle italyaya kacan bizans sakini hristiyanlarin yanlarinda getirdikleri eski yunanca eser tercumelerinin buyuk etkisi oldugu soylenir. halbuki ronesansin baslamasinda en onemli etken, kilisenin her ise karismasindan sikilan ve kilisenin mallarina goz diken soylularin ve surekli baski altinda yasamaktan bunalan halkin halkin matbaanin bulunmasi ve incil basimlarinin yayginlasmasiyla kiliseye saldirmak icin gerekli zemini bulabilmesidir. ozellikle soylularin kiliseyi destekledigi ispanya, portekiz gibi muhafazakar ulkelerde ronesansin etkileri cok az olurken, 8. henri gibi gozu acik krallarin kilisenin mallarini alabilmek icin kilisenin yetkilerini kisitlayip gucunu azalttigi ingiltere gibi ulkelerde cok daha fazla olmustur.

isgaller ve fetihler nedeniyle degisen balkanlarin sosyopolitik yapisina bakarsak, daha once de soyledigim gibi osmanli olmasa baska bir ulke yapacakti. en kuvvetli aday da polonya-litvanya olurdu.

nedir one surdugum, sudur. turk kaynaklarindan yazilan tarih kitaplarinda oyle anlatilir ki sanki osmanli olmasaydi ronesans olmayacakti, kesifler cagi baslamayacakti hede hodo denir. osmanli sanki bu dunya degistiren olaylarin basrol oyuncusu baslaticisi nedeni yapilmaya calisilir. halbuki bu asil olaylarin her birinde daha onceki postlarda da soyledigim gibi cok oncelerden gelen dinamikler is basindaydi, ve 50 yil once 50 yil sonra olsa da mutlaka gercekleseceklerdi. osmanlinin olmamasi neyi degistirirdi ? balkanlarda sahnelenen oyunu ve bazi avrupa devletlerinin haritadaki durumlarini. fakat dunyamizi bu gunku haline getiren asil dinamikler yine isleyecekti.[hline]referanslar :
www.mizzah.com
turkiye.bookturkey.com
Sosyal ağlarda paylaş

Sırf osmanlı olmasa, böyle böyle olurdu diyebilmen bile, Avrupa tarihinin osmanlıdan ne kadar etkilendiğini gösteriyor... Tartışmak saçma.

Kutsal Roma İmparatorluğu içindeki devletçikleri birbirine yaklaştıran, bikaç yıl olsun onları gerçek bir imparatorluk yapan tehlike neydi?

Kızıl denizde, Portekiz'in baharat ticaretini ele geçirmesini kısmen engelleyen kimdi?

Rusya'nın gelişmesini yavaşlatan, hatta ileri zamanlarda gelişmesini kolaylaştıran ülke hangisiydi?

Akdeniz ticaretini elinde tutan venediğin donanmasını yakan, böylece avrupadaki diğer tüccar ulusların önünü açan ülke?

Berlin - İstanbul - Bağdat demir yolu nasıl kuruldu?

Napolyon, İngiltere'nin sömürgeleriyle ilişkisini nasıl kesecekti?

Rusya sıcak denizlere nasıl inecekti?

Bu soruların hepsinin içinde öyle yada böyle Osmanlı kelimesi geçiyor. Senin iddaaların, Osmanlı olmasa da bu olayların belki 30 belki 40 yıl sonra gerçekleşeceği. Tarihle ilgilenen bir insan olarak 30-40 yıllık bir gecikmenin tüm tarihin seyrini nasıl korkunç bir şekilde değiştirebileceğini biliyorum. Hepimiz biliyoruz bunu. Rönesans, 50 yıl gecikseydi bir Leonardo da Vinci çıkabilir miydi?

Bir insan nasıl olur da, orta doğuya hakim olan bir ülkeyi, baharat ticaretine kısa süreli de olsa hakim olan bir ülkeyi, ordusu dünyadaki en güçlü olan bir ülkeyi, avrupanın sınırlarından içeri girmiş bir ülkeyi "avrupa tarihinde anca gecikmeye sebep olurdu" diye niteleyebilir aklım almıyor.[hline]Volfied, 04 May 2003 08:18 tarihinde demiş ki:
Gimli yönetti
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...