Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Genel yazım kuralları


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Evet her yeni gelene sayılmasa da bazı yeni gelenlerimize hatta bazı eski patilere bile gerekli olacak bir yazı hazırlamayı düşündüm.

Evet ilk olarak -de ekinden başlayalım.En çok hata burda var sanırsam.

Arkadaşlar bildiğiniz gibi bazı "de"ler ayrı, bazılar da bitişik yazılır.Bitişik yazdıklarımız hal eki olanlardır.Yani ekin geldiği kelimeye bir yerde bulunduğu anlamı verir.
Örnek: Elde ne var ne yok herşey gitti.

-ki eki iyelik (sahip olma) veya şu an tanımı aklıma gelğmeyen bir anlam verir ayrı mı, bitişik mi yazıldığını anlamak için ekin getirildiği sözcüğün sahiblik anlamı verip vermadiğini kontrol edin.Eğer veriyorsa bitişik, vermiyorsa ayrı yazılır.
Örnek: Benimki gene ağaca tırmanmış.
Öyle güçlüydü ki, hiçbir rakibi oun karşısında iki dakikadan fazla duramadı.

Ayrı yazılanlar ise kelimeye "dahi" anlamı katanlardır.Yani cümleye "too" anlamı katar kısaca ingilizce bilenlere anlatmak gerekirse.Hangi "de"nin ayrı yazıldığını öğrenebilmek için "de"yi "dahi" ile değiştirp mantıksal olarak sınamak yeterli olur.Ve unutmadan, ya da ayrı yazılır.
Örnek: Ondan bende de var.

Evet şimdi kesme işaretine değinelim.Kesme işareti ( ' ) özel isimleri çekim eklerinden ayırmak için kullanılır.Çekim ekleri dediğimiz ekler getirildiği kelimeye yeni bir anlam katmaz.Onun durumun belirtir.Ama yapım ekleri kelimeye yeni bir anlam katar.Bu isimin köküyse anlamca bağlantılıdır ama farklı şeylerdir (kalem, yazı yazma aracı, kalemlik, kalem konulan gereç).Evet işte bu yapım ekleri kelimeye gelince kesme işaretiyle ayırlmaz(İzmirli).Peki yapım ekinden sonra çekim eki gelirse, o zaman ayırabilirsiniz de ayırmayabilirsinizde.Bu size kalmış her üniversite farklı kabul ediyor bunu, kesin bir şey yok.(Osmanlının veya Osmanlı'nın).Ama ben ayırma taraftarıyım onu söyleyim ;).Yalnız yabancılar özenip tırnak işareti yerine kullanmayın kesme işaretini, yani birisin lafından alıntı yaparken tırnak işaretini kullanın ( " ).
Ayrıca bu işaret halk konuşmasındaki atılan harf grubunun yerine kullanılır (ne haber => n'aber)

Evet tırnak işaretin ( " )i zaten açıklamıştım.birisinin lafından alıntı yaparken kullanılır.Ama son zamanlarda vurgu için de kullanılıyor.
Örnek: Hep "genelleme" yapıyorsun.
"Türk milleti zekidir." diye boşuna dememiş Mustafa Kemal.

Virgülün ( , ) kullanımına geldi sıra.Virgül, özneden (eylemi gerçekleştiren varlıktan) sonra, bazı ortak görevdeki sözcükleri veya cümlecikleri birbirinden ayırmak için kullanılır.Göze hoş gözükmesi için "kelime, kelime" yazım düzenini öneririm.Ayrıca virgül ondalık sayıları ayırmada da kullanılır(1,25), ama
Örnek: Queen, We are the Champions, We Will Rock You gibi bilinen şarkıların sahibidir.

Noktayı ( . ) zaten hepimiz biliyoruz.Bir yargı tamamlığında cümleyi bitirmek için kullanılır.Noktadan sonra her zaman cümleye büyük harfle başlanır.
Örnek: Geldim.Gördüm.Yendim.

Üç nokta ( ... ) yargı tamamlanmadığında, veya yargının devam ettiğini bildirmek için kullanılır.Yani Erdil Yaşaroğlu gibi herşeyin sonuna iç nokta koymayın.Üç noktadan sonra da büyük harle başlanır.
Örnek :Ve kuşlar uçtular, uçtular, uçtular...
Not: Üç nokta hakkında çok fazla bilgim yok o yüzden yanlış bir şey yazmışsam düzeltin.

İki nokta üst üste ( : ) işaretinin genel kullanım amacı belirtme, içerik gösterme vb.dir.iki noktadan sonra kesinlikle büyük harfle başlanır.İki noktanın diğer bir kullanım amacı da gülen yüz (smiley) yapmaktır.Hatta forumlarda daha çok bu amaçla kullanılır.
Örnek: Okuduğum meyveler alınacak: Havuç, armut, ayva.

Noktalı virgül ( ; ) ise açıklama amaçlı kullanlır.Genelde fakattan, amadan sonra kullanılır.Noktalı virgülden sonra küçük harfle başlanır.
Örnek: Aklıma şu an gelmiyor gelirse değiştirim.

Taksim ( / ), diğer adıyla "slash", bölünmüş bir şeyin bölümlerini ayırmada veya "veya" anlamında kullanılır.
Örnek: forum.paticik.com/search.php
Kızımı/oğlumu kampa göndermeyi kabul ediyorum.

Çizgi ( - ) işareti düyolaglarda kullanılır.Aslına uzun olanı kullanılır ama ASCII numarasını ezbere bilmediğim için onu çıkartamıyorum.
Örnek: -N'aber?
-İyi, senden?

Evet noktalama işaretlerinin önemli ve en çok kullandığımız kısmı bu kadar.Şimdi "şey" sözcüğünüe geçelim.Bu sözcük tarif edemediğimiz veya ad veramediğimiz varlıkların adlandırılmasında kullanılır.Ve her zaman ayrı yazılır.Ms Word'de "birşey" yazdığınızda altının çizilmesinin nedeni işte budur.
Örnek: Gel bir şieyler içelim.

Büyük harf küçük harf mevsuzu kafa karıştırmıştır genelde.Sadece cümleye başlarken ve özel isimlerde bütük harf kullanılır.Ayrıca başlıklarda da her harf veya baş harf büyük yazılır ama her harf büyük olunca göze hoş gözükmediği için sevmiyoruz/m.Bu bilinen bir şey zaten, genelde karışıklık gezegen isimleri veya ay (tarih olan) isimlerde karışıklık oluyor.Dünya gibi sözcüklere sadece terim olarak kullanıldığı bilim dalında büyük harfle başlıyoruz.
Örnek: Bu koca dünyada kimse beni anlamıyor.
Dünyamız'da binlerce çeşit canlı var.
Aylara ise sadece tar
Mesaj tarihi:
eline sağlık, iyi olmuş.[signature][hline]I know someday you'll have a beautiful life, I know you'll be a star
In somebody else's sky, but why, why, why can't it be, why can't it be mine

raistlinn i kalbimde yaşatıyorum
CusTodeM 3 Eylül 2005'te Rock'n Coke'da demiş ki:
Karı istiyorum yaa
  • 2 ay sonra ...
  • 2 hafta sonra ...
Mesaj tarihi:
Evet insanlar böyle şeyleri okumayı sevmiyor nedense, uzun veya sıkıcı mı geliyor bilmiyorum ama herkes okumalı ve uygulamalı bu kuralları.[signature][hline]Quantum Unit Engineered for Exploration and Nullification
OkuzumTruck'tım ben aslında.

Oha falan olunmaz, oha falan doğulur.

Muhabbete Katıl

Şimdi mesaj gönderip sonrasında kayıt olabilirsiniz. Eğer hesabınız varsa giriş yapın ve hesabınızla mesaj gönderin.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Paylaştığınız link otomatik olarak mesaja iliştirildi.   Bunun yerine link olarak göster

×   Önceden girilen içerik getirildi.   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
  • Yeni Oluştur...