yigitsezer Mesaj tarihi: Kasım 4, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 4, 2005 newton fizik kurallarından bahsediyorum...[signature][hline] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Eshevar Mesaj tarihi: Kasım 4, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 4, 2005 newton fizik kuralları zaten geçersiz değil miydi? o_O[signature][hline]writers block Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
trash_ Mesaj tarihi: Kasım 4, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 4, 2005 newton un kuralları geçerliliğini tabiki kaybetmiştir. ama ortalama doğru sonuç bulunduğu için hala kullanılmaktadır. ışık hızında madde enerjiye dönüşür. kütlesizleşir. bu nedenle newton formülleri geçersiz kalır. artık sende tam yansıma, kırılma, sinel bağıntısı falan kullanıver :D[signature][hline]Trash_ www.daniska.org (çok yakında daniska.messenger 'le bomba gibi geliyorum) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bleeding Mesaj tarihi: Kasım 4, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 4, 2005 newton kanunları geçerli ışık hızında .. yalnız bildiğin fizik kanunları değil onlar biraz modifiye edilmesi gerekiyo arkadaşın dediği gibi kütle - enerji dönüşümü var orda o yüzden biraz modifiye ediliyo ama yine newton kanunları onlar edit : bildiğin formüllere bölü kök içinde ışık hızı 1-bilmemne/c^2 içeren bi şey ekleniyo genelde [signature][hline]Lost in a dream Nothing is what it seems Searching my head For the words that you said Tears filled my eyes As we said our last goodbyes The sad scene replays Of you walking away [Bu mesaj Bleeding tarafından 04 Kasım 2005 15:20 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sipera Mesaj tarihi: Kasım 4, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 4, 2005 iyide newtonun kanun ları ışık hızında geçerli değildir sadece extradan teorileri wardır bilen de bilmiyen de konuşuyo buarada geçerli olmasada onları warsayarak hareket etmeliyiz çünkü zaten bilim böle işliyo Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Padi Mesaj tarihi: Kasım 6, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 6, 2005 bildiğin fizik kurallarının ne olduunu bilmiyorum ama bazı fizik kurallarının değiştiğini biliyorum =) kütle tamamen enerjiye dönüşüyo bildiğim kadarıyla. (hatta bi hikayeye göre bunun formülünü bulduktan sonra bi bilim adamı kafayı çok yorduğundan dolayı delirmiş. tabi nekadar doğru okadarını bilemicem. formulde m.ckare idi galiba[signature][hline]May The "K" Be With You Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SON_SAVASCI Mesaj tarihi: Kasım 6, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 6, 2005 newton kanunları yanlış değil sadece bizim dünyamız ve gibi yerlerde geçerli. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Wordellion Mesaj tarihi: Kasım 6, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 6, 2005 newton kuralları yanlış yani kesin sonuç değil yakın sonuç veriyor orta kütleli seylerde bu pek sorun değil ama ne biliim bi e için abuk sabuk değerler verebilio Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Kasım 6, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 6, 2005 belli kütleye sahip cisimler için geçerlidir newton kanunları falan. ışık veya kara delikler falan daha anlaşılamıyor sanırım tam olarak bu açıdan.[signature][hline]abeo nihilum demonstrere quod abolesco dum te defendoa.k. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zgrw Mesaj tarihi: Kasım 6, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 6, 2005 said: Eshevar, 04 Kasım 2005 10:25 tarihinde demiş ki: newton fizik kuralları zaten geçersiz değil miydi? o_O ne yaptın şimdi yahu[signature][hline]Her sabah yolunu gözlerim , Buğdayların arasındaki yeşil okyanusları görebilmek , Kır çiçeklerinin kokusunu duyabilmek , Beni sevdiğini hayal edebilmek için... Gokart [Bu imza zgrw tarafından 02 October 2005 01:13 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PederRamirez Mesaj tarihi: Kasım 7, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 7, 2005 said: Sly-One, 07 Kasım 2005 00:30 tarihinde demiş ki: belli kütleye sahip cisimler için geçerlidir newton kanunları falan. ışık veya kara delikler falan daha anlaşılamıyor sanırım tam olarak bu açıdan. "belli kütle" yerine belli hız desek çok daha doğru olacak :).Bildiğimiz F=ma ,ışık hızından küçük (burda 0.3c-0.4c bile küçük sayılır) hızla hareket eden cisimler için gayet gusel işleyen bi yasa ama cisim ışık hızına yaklaştıkça işler karışıyor :) Ozamanda F=ma ya birkaç term ekleniyor kurallar kökten değişmiyor yani enerji,momentum korunumu falam herzaman mevcut.[signature][hline]Do not socialize people in case of epidemics.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bleeding Mesaj tarihi: Kasım 7, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 7, 2005 Ya newton kanunları geçerlidir ışık hızında işte ama tam newton kanunu değil onlar ufak bi ifade ekleniyor denklemlere.. ışık hızını da içeren biliyorum yani fizik okuyorum ve derslerde gördük bunları bariz bi şekilde[signature][hline]Enemy Of God Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sunthewitch Mesaj tarihi: Kasım 7, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 7, 2005 said: yigitsezer, 04 Kasım 2005 09:35 tarihinde demiş ki: newton fizik kurallarından bahsediyorum... yok hayır normal hız yerine ışık hızını yazıyosun komple aynı kalıyo ben sağlamasını yaptım ;) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zetes Mesaj tarihi: Kasım 7, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 7, 2005 ışık hızında kütle sonsuza yaklaşır. Newton yasaları da maddenin kütlesini esas aldığından bilinen fizik kuralları ve formülleri çalışmaz. Bu yüzden bazı bilimadamları hiçbir zaman ışık hızına çıkılamayacağını savunur. Bir anlamda günümüz fizik kurallarını korurlar. Çünkü ellerinde ışık hızında çalıştırılacak bi formül yoktur.[signature][hline]Please wait... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Kasım 7, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 7, 2005 said: PederRamirez, 07 Kasım 2005 09:54 tarihinde demiş ki: said: Sly-One, 07 Kasım 2005 00:30 tarihinde demiş ki: belli kütleye sahip cisimler için geçerlidir newton kanunları falan. ışık veya kara delikler falan daha anlaşılamıyor sanırım tam olarak bu açıdan. "belli kütle" yerine belli hız desek çok daha doğru olacak :).Bildiğimiz F=ma ,ışık hızından küçük (burda 0.3c-0.4c bile küçük sayılır) hızla hareket eden cisimler için gayet gusel işleyen bi yasa ama cisim ışık hızına yaklaştıkça işler karışıyor :) Ozamanda F=ma ya birkaç term ekleniyor kurallar kökten değişmiyor yani enerji,momentum korunumu falam herzaman mevcut. hız artınca kütle de artıyor bi yerden sonra ben de onu kastederek söyledim : )[signature][hline]abeo nihilum demonstrere quod abolesco dum te defendoa.k. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kojiroh Mesaj tarihi: Kasım 8, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 8, 2005 Bi parçacığın hızı arttıkça kütlesi de artar. Parçacığın hızını 0,1c ve c aralığındaki bi değere denk geldiği anki kütlesi; V=parçacığın hızı; m0=parçacığın durgun kütlesi olsun: m = m0 / [kök]1 - (V²/c²)[/kök] O nedenle, parçacık ışık hızına geldiinde; m = m0 / [kök]1 - (c²/c²)[/kök] m = m0 / [kök]0[/kök] m =m0 / 0 Yanii kütle, basit matematiğe göre "tanımsız" oldu. m'in tanımsız olması demek, m diye bi şey olmaması demektir. Bunun için de m'in yok olması gerekir; ama yok olamayacağından başka bi şeye dönüşmüş demektir. Kütlenin olmaması demek de bi sürü formülün güme gitmesi; dolayısı ile bazı kuralların geçersiz hale gelmesi demek.[signature][hline]bareme, 30 Ekim 2005 11:33 tarihinde demiş ki: Bu kesin Kominist a.q heryerde karşıma çıkıyor Turkiye ve müsliman karşıtı sloganlarla Ulan sana kayacam.. az kaldıı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kojiroh Mesaj tarihi: Kasım 9, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 9, 2005 Değişken kütle teorisine göre kütle de bi enerji biçimidir. Fiziğin genel yasalarından olan "enerji yok edilemez, yoktan var edilemez" ilkesinden de hareketle, kütle yok edilemez diyebiliriz. Bu nedenle madde fotona dönüşürken kütlesi enerjiye dönüşür. Ama fotonun da bi kütlesi olduundan, ışık hızındaykenki kütlesi fotonun kütlesine eşit olur. Yani bi miktar kütle dönüşmeden kalır. Eğer madde ışık hızına ulaşıp bütün kütlesini enerjiye çevirirse saf enerji haline gelir ki bu da tahminimce kara delik oluyo.[signature][hline]bareme, 30 Ekim 2005 11:33 tarihinde demiş ki: Bu kesin Kominist a.q heryerde karşıma çıkıyor Turkiye ve müsliman karşıtı sloganlarla Ulan sana kayacam.. az kaldıı son paragraf tamamen benim sallamam. [Bu mesaj Kojiroh tarafından 09 Kasım 2005 15:36 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PederRamirez Mesaj tarihi: Kasım 10, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 10, 2005 photon kütlesiz bi parçacık kütlesi olduğunu nereden çıkardınız. photonun daha iyi tanımı: Photon. A massless elementary particle which carries energy, momentum and angular momentum (it has spin 1) created in reactions which involve electromagnetism. A photon is the particle associated with electromagnetic radiation according to wave-particle duality. The type of electromagnetic radiation is determined by the energy of the photon. For example: the highest energy photons are X- or -gamma rays and the lowest energy photons are radio waves. A photon is a wave packet that can be about a metre long if in the visible region, the greater the frequency of the waves the greater the energy. All photons, of no matter what origin, travel at the speed of light in vacuum. kaynak http://www.herts.ac.uk/astro_ub/aP_ub.html[signature][hline]Do not socialize people in case of epidemics.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kojiroh Mesaj tarihi: Kasım 11, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2005 said: PederRamirez, 10 Kasım 2005 16:55 tarihinde demiş ki: photon kütlesiz bi parçacık kütlesi olduğunu nereden çıkardınız. Fotonun kütlesi, sadece durgunken yoktur. Foton da durdurulamaz. Üstelik fotonun momentumu vardır. Momentum(P)=m.V olduuna göre kütlesi vardır. Kısacası, foton durgun olmayan ve hareketliyken kütlesi olan bi parçacık olduuna göre; kütlesi vardır.[signature][hline]"I pwned your head with my awp." "I just pwned your ass noob!" Murtaza, 10 Kasım 2005 22:57 tarihinde demiş ki: saklanbaç oynarken 2 abiyle kömürlüğe girdiğin hikayeyi anlatıcaksan anlatma HasMez.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
trash_ Mesaj tarihi: Kasım 11, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2005 said: Kojiroh, 08 Kasım 2005 13:29 tarihinde demiş ki: Bi parçacığın hızı arttıkça kütlesi de artar. Parçacığın hızını 0,1c ve c aralığındaki bi değere denk geldiği anki kütlesi; V=parçacığın hızı; m0=parçacığın durgun kütlesi olsun: m = m0 / [kök]1 - (V²/c²)[/kök] O nedenle, parçacık ışık hızına geldiinde; m = m0 / [kök]1 - (c²/c²)[/kök] m = m0 / [kök]0[/kök] m =m0 / 0 Yanii kütle, basit matematiğe göre "tanımsız" oldu. m'in tanımsız olması demek, m diye bi şey olmaması demektir. Bunun için de m'in yok olması gerekir; ama yok olamayacağından başka bi şeye dönüşmüş demektir. Kütlenin olmaması demek de bi sürü formülün güme gitmesi; dolayısı ile bazı kuralların geçersiz hale gelmesi demek. lim ( sayı/x) : +sonsuzdur x->0 tabiki her zaman matematikte +sonsuz olcak diye bişey yok. Kojiroh'nun yazdıklarına göre bu böyle. yani hız arttıkça kütle sonsuzdur. hacmi yoktur. bu nedenle limit altında yoğunluğuda sonsuzdur. öle salladım bişeyler. bu sene üniversiteye gircem de :D[signature][hline]Trash_ www.daniska.org (çok yakında daniska.messenger 'le bomba gibi geliyorum) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kojiroh Mesaj tarihi: Kasım 11, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2005 Ben de girecem bu sene artık inşallah. Geçen sene boşuna dershaneye filan gittim :-) Ama hala limit bulmayı bilmiyom, hocamız göstermemişti doğru düzgün (ya da gösterdiyse bile benim okuldan kaçtıım günlere denk gelmiştir).[signature][hline]"I pwned your head with my awp." "I just pwned your ass noob!" Murtaza, 10 Kasım 2005 22:57 tarihinde demiş ki: saklanbaç oynarken 2 abiyle kömürlüğe girdiğin hikayeyi anlatıcaksan anlatma HasMez.. [Bu mesaj Kojiroh tarafından 11 Kasım 2005 22:26 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PederRamirez Mesaj tarihi: Kasım 12, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 12, 2005 said: Kojiroh, 11 Kasım 2005 19:01 tarihinde demiş ki: said: PederRamirez, 10 Kasım 2005 16:55 tarihinde demiş ki: photon kütlesiz bi parçacık kütlesi olduğunu nereden çıkardınız. Fotonun kütlesi, sadece durgunken yoktur. Foton da durdurulamaz. Üstelik fotonun momentumu vardır. Momentum(P)=m.V olduuna göre kütlesi vardır. Kısacası, foton durgun olmayan ve hareketliyken kütlesi olan bi parçacık olduuna göre; kütlesi vardır. hmm photonun momentumu senin yukarda dediğin newton fiziğindeki ifadeyle açıklanamaz.Zaten konu başlığında olduğu gibi photonda ışık hızında gittiğine göre momentum ifadesi classic olmayacaktır onun yerine şu momentum için şu ifadeleri birleştirip kullanacaksın burda p momentum ifadede kütleyi (m) sıfıra götürürsen sonuç bu çıkıyor kaynak http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/relativ/relmom.html#c2[signature][hline]Do not socialize people in case of epidemics..[Bu mesaj PederRamirez tarafından 12 Kasım 2005 22:09 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kojiroh Mesaj tarihi: Kasım 13, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 13, 2005 Ehe gördüü en ileri fizik konusu rölativistik kütle olan bi adamın sallayabilcee en son nokta buydu zaten. Foton için konuşurken P=m.V olmiycaa aklıma gelmişti ama cahillikten, doğrusunu bulamadım; bunu yazdım. Daha doğrusu çıkana kadar en dooru olanını yazdım. Sonuçta fotonun (durgun diilkene) kütlesi var yani di mi?[signature][hline]"I pwned your head with my awp." "I just pwned your ass noob!" Murtaza, 10 Kasım 2005 22:57 tarihinde demiş ki: saklanbaç oynarken 2 abiyle kömürlüğe girdiğin hikayeyi anlatıcaksan anlatma HasMez.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PederRamirez Mesaj tarihi: Kasım 13, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 13, 2005 Hehe sen sordukça,konuyu açıklamasıda zorlaşıyo :) Aslında problem insanların iki tane kütle tanımlamasından kaynaklanıyo.Birincisi seninde söylediğin "relativistik kütle".Bu eski bi tanım ders kitaplarında (üni1) geçebilir,bu tanımda kütle hıza bağımlı olarak veriliyor.Bilinen meşhur formülden: m = E / c^2 (burda hız arttıkça E de artacağından hıza bağımlı) Fakat günümüzde fizikçilerin kullandığı tanımda ise,kütle hızdan bağımsız değer. m = E0 / c2 (Eo cismin hareketsizken sahip olduğu enerji) Biraz daha açarsak "relativistik kütle" dediğin şey aslında cismin bir bakıma enerjisi olduğundan ona kütle demeye gerek yok.İkinci kullandığımız kütle tanımı daha doğru oluyor,yani cismin durağanken sahip olduğu kütle.Patatesin yerde dururken sahip olduğu kütle onu elimize alıp koştururken bulduğumuz değil. Son olarak gene photona dönersek durmayan bi parçacığın durağan kütlesinden bahsetmek saçma olacağından,photona kütlesiz demek gayet doğru. Burdaki m0 photonun durağan haldeki kütlesi olduğundan bunu 0 a götürüyoruz.Aslında photonun durağan kütlesinin 0 olduğu deneysel olarak ispatlanmadı :) Ama eğer 0 dan farklı bir değer alırsa okuduğum kadarıyla coulomb electrostatic kanunu dolayısıyla maxwell denklemleri değişiyor budafizik için kötü haber :) kaynak http://math.ucr.edu/home/baez/physics/ParticleAndNuclear/photon_mass.html Kaynaktaki açıklamalar gayet güzel örneğin;genelde karıştırılan hızın kütleyle değişip değişmediği veya çok hızlı gidersem karadelik olurmuyum gibi başlıklar var :)[signature][hline]Do not socialize people in case of epidemics.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
paramecium Mesaj tarihi: Kasım 18, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 18, 2005 selam, makina mühendisi olana kadar -ki bu süre 10 yıllık uni hayatı demektir- 10 veya 11 defa fizik dersi aldım. fizik 3'e ayrılır: parçacık yani quantum fiziği temel fizik ışık fiziği (bunun başka bir terimi vardı) temel fizik kuralları atomsal parçacıklara ve ışık hızına yakın hızlara uygulanamaz. bu sebeple de kendilerine has teorileri ve denklemleri olan fizik bölümleri oluşmuştur. hepsinin temeli newton kurallarıdır. bir arkadaşın dediği gibi ufak modifikasyonlar geçirmişlerdir. newton yok demek veya temel fizik kurallarını parçacıklara ve/veya ışık hızındaki cisimlere uygulamak abes kaçar. bu tarz bir açıklamayı 2 gün içinde 3 ayrı topicde yapmam çok garip oldu. saygılar.[signature][hline]www.audiworld.com Vorsprung durch Technik Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar