Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Osmanlı Tarihi

eldiablo

Öne çıkan mesajlar

arkadaşlar osmanlı tarihinde detayda kalmış fakat ilgi çekici veya önemli bulduğunuz ayrıntı varsa lütfen paylaşın.ben bir tanesini yazayım fatihsultan mehmetin babası sarayına o dönemin ünlü şeyhini misafir eder ve konu arasında istanbulu fethetmek bana nasip olacak mı der.şeyh hayır sultanım der ve gözü o sırada tahtadan atına atlayıp bahçede gezen fatihe takılır.işte sultanım der istanbulu bu çocuk fethedecek.sultan sevinir ve o benim oğlum der.şeyh tekkesine döndüğünde mllalarından birini saraya gönderir ve fatihin eğitimi ile uğraşmasını sağlar bu mollada istanbulun fethini fatihte ideal haline getirir.[signature][hline]the world is mine
Sosyal ağlarda paylaş

Bu Osmanlı "Tarihi"nden bir kesit değil, sadece olayları ilginç hale getirmek için varolan bir "efsane" kanımca. Ayrıca ilk defa da senden duyuyorum.

Osmanlıyla ilgileniyorsan, gerçekten tarihte varolan çok daha ilginç ve "gerçek" olaylar vardır. Al sana bir tanesi:

Kaç taneniz, dünyanın en büyük yelkenlisinin Osmanlılar tarafından yapıldığını ve Kırım savaşı'nda kullanıldığını bilir? Yanlış hatırlamıyorsam Hamidiye olacak geminin ismi (ama Japonya'ya sefere giden geminin ismiyle karışmış olabilir). Dünyanın en büyük yelkenlisi, 5 kat dizilmiş topa sahip ve sadece bir yanında 650den fazla top var. Bu muazzam güç, bir türlü düşürülemeyen Sivastopol limanına karşı kullanılmış, gemi limanı tam ortalayarak girmiş ve sağa sola yaptığı yaklaşık 5 dakikalık bombardıman sonucu limanın tozunu atmış. Tek problemi, bu kadar büyük bir geminin manevra kabiliyeti bir kütükten biraz fazla olduğu için limandan çıkartamamışlar ve orada kalmış, sonra da sökülmüş.
Gemiyle ilgili kaynak, Remzi kitapevlerinde bulunan "Warships of the past era" gibi bir kitap + yine yelkenli savaş gemileri hakkında çizimli kalınca bir kitap(bunun ismini hatırlayamadım).

Veya buyrun ikinci bir ilginç örnek: Thin Red Line = İnce Kırmızı Hat. Bu deyim, son kalan direniş hattını anlatmak için kullanılır, yine Kırım Savaşı'na ait. Ruslar İngiliz topçularının bulunduğu yere saldırınca, en son mevziiyi söküp atamamışlar, İngilizler de bu mevziye "thin red line" demiş. Sonradan ortaya çıktı ki, thin red line'daki savunmacıların hemen hepsi Osmanlı askeriymiş, İngilizlerin toplarını onlar değil Türkler korumuş. Konuyla ilgili referans Kırım Savaşı'yla ilgili Discovery Channel belgeseli ve National Geographic'teki bir makale. Türk olduğunu da yapılan kazı ve aramalarda anladılar, çünkü buldukları eşyalar Osmanlı askerlerinin kullandığı mataralar, kıyafet parçaları ve silahlardı.

Bu ikisi genelde bilinmez, gördüğüm kadarıyla da Türkiye'de bunlardan haberi olan fazla adam yok... Alın size ilginç ve gerçek Osmanlı tarihi. Daha çok var böyle şeyler. Amerikan İç Savaşı'nda savaşmaya giden Osmanlı askerleri gibi.[signature][hline]Working for the weekend...
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Sosyal ağlarda paylaş

belki çoğnuz bilirsiniz ama benim için ayrıntıda kalan bi bilgiydi bu....fatih sultan mehmet italya seferine çıkacağı sırada esrarengiz bir biçimde ölmüş...bu seferi italyanlar o kadar kabullenmiş ki,italyan halkı bir işgalci değil de bir kurtarıcı gözüyle bakıyorlarmış fatih'e...hattaa o zamanki armalarında iki tane taç resmi varmış,bunlara bi de kavuk resmi ekletmişler..[signature][hline]Savaşlardan kimse masum çıkmaz., bazıları ise hiç masum çıkmaz. Sonsuz bozkırların, kıtlığın ve yaşayan hemen her şeyin düşman olduğu bir dünyada ise savaş kaçınılmazdır.
Sosyal ağlarda paylaş

Dünya tarihinde donanmasına "denizaltı" katan ilk devlet Osmanlı İmparatorluğudur. İki alman kardes tarafından inşa edilen prototip denizaltılar, 2 dakika boyunca deniz altında kalabiliyor, bir torpil taşıyor ve bir makineli tüfeğe sahipti.

Osmanlılar bu denizaltıları tam kullanamasalarda boğazda, deneme olarak birkaç feribot batırmışlardır. zannedersem bu denizaltılar da, abdülhamit'in donanması gibi çürüyüp gitmiştir.[signature][hline]Volfied, 04 May 2003 08:18 tarihinde demiş ki:
A mug of ale, and a fine tale!
Gimli yönetti

[Bu mesaj Gimli tarafından 31 Ekim 2005 20:52 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Cafein, 31 Ekim 2005 09:13 tarihinde demiş ki:
Bu ikisi genelde bilinmez, gördüğüm kadarıyla da Türkiye'de bunlardan haberi olan fazla adam yok... Alın size ilginç ve gerçek Osmanlı tarihi. Daha çok var böyle şeyler. Amerikan İç Savaşı'nda savaşmaya giden Osmanlı askerleri gibi.

evet bunu duymuştum.tarih hocamız anlatmıştı.savaştan sonrada osmanlı askerleri buraya yerleşmişler.hatta anlatığına göre bu askerlerinin torunları bi dernek bile kurmuşlar kendi aralarında türk kanı taşıdıkları için[signature][hline]
"Yaratılışımdaki yegane mükemmeliyet, Türk oluşumdandır. Benim için tek övünç kaynağı budur."
[b] Mustafa Kemal Atatürk

[Bu mesaj MacLeod tarafından 31 Ekim 2005 23:18 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Amerika Osmanlı ilişkileri bizim bildiğimizden daha sıkıymış. Osmanlı bir ara Amerika'yı Akdeniz ticareti konusunda vergiye bağlamış ve Amerika 5 kere donanmayla bu vergiyi kaldırtmak/ korsan saldırılarını durdurmak için gelip 5inde de Osmanlı'ının kiraladığı/desteklediği Cezayir korsanlarına yenilmişler. Osmanlı da az değilmiş, Amerikalıların gemilerinden koruma parası alıp sonra bunları korsanlara yağmalatıp bir de ganimetten pay aldıkları konusunda ciddi iddialar mevcut.

Neyse efendim, gel zaman git zaman Amerikan iç savaşı çıkınca bu alacak verecek meseleri+ ilişki sıkılaştırmak amacıyla Osmanlı destek için grup grup asker yollamış. İşin komiği Türk askerleri hem güney hem kuzey adına savaşmış ve bir iki yerde karşı karşıya gelmiş olmaları kuvvetle muhtemel.[signature][hline]Working for the weekend...
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Sosyal ağlarda paylaş

ne kadar gerçek bilmiyorum.......
1.si yıldırım bayezid niğbolu savaşında kale kumandanı doğan beyim yanına gitmek içni onca tehlikeyi göze alıp tek başına atıyla o kadar askerin arasından geçip sabret doğan yetişiyorum demiş.....
2.si sultan ıv.murat ın osmanlının en yapılı en kuvvetli padişahı olduğu ve 200 kilolukk devasa gürzleri dahi kaldırabildiği söylenmektedir ayrıca gene dördüncü muratın gergedan derisinden yapılmış bir zırhı çok uzak bi mesafeden mızrağıyla deldiği ve içini altınla doldurup sahibine iade ettii de bilinmektedir.[signature][hline]GALATASARAY

• Yeni Oluştur...