Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

depremler ardarda ofoofff

PrudenT

Öne çıkan mesajlar

ya çok kötüleşti izmir yine 2 gündür çok fena :( :(. 15 dakika içinde 4 tane deprem hissettim biri 5-6 sn sürdü 4 şiddetinde falan olmalı gündüz 4.5 oldu oooff çok kötü bişi bu deprem.[signature][hline]Fistan, 24 Eylül 2005 16:09 tarihinde demiş ki:
peki o zmn tüm hayvanları yavşaklaştıralım hiç vahşi hayvan kalmasın
Sosyal ağlarda paylaş

Bunun için öğrenilmesi gereken bir kaç birşey!
[spo1=Depremde Ölmeme vs. Tutorial'ı]DEPREMDEN ÖNCE NE YAPMALI?
Deprem sırasında hayatta kalmak çok basit bazı kuralların bilinmesi ve uygulanması ile mümkündür. Bu kurallar aşağıda özetlenerek başlıklar halinde verilmiştir.
1 Öncelikle yaşadığınız yerleşim biriminin deprem tehlikesi hakkında doğru bilgileri ilgililerden öğrenin.
2 Aile bireyleri arasında olağanüstü bir durumda nasıl davranacağınızı konuşun bir EV DEPREM PLANI yapın ve;
her odada üzerinize bir şeyin düşmüyeceğisağlam bir masa altı veya bir duvar yanıgibi güvenli bir yer seçin.
3 Yere yatma başını koruma ve bi şeye tutunmayı öğrenin.Sağlam bir masa yada sıra altına girin,eğer yoksa pencerelerden ve üzerinize düşebilecek bir kitablık yada yüksek bir mobilyadan uzak bir iç duvarın yanında oturun. çocuklarınızada yere yatma başını koruma ve bir şeye tutunmayı öğretin.
4 Evinizin elektrik gaz su şebekelerini kapata bilmek için ana şalter ve vanaların yerlerini ve nasıl kapatılacağını öğrenin.
5 Kitablık yüksek mobilya gibi kolay devrilib yaralanmanıza neden olabilecek tablo,gardrop gibi eşyaları sabitleştirin ve üzerinize devrilmeyecek gibi yerleştirin.
6 Su ısıtıcılarını duvarlardaki ankrajlara bağlayın (Kazan ,sağlam bir zincir benzeri yanıcı olmayan malzemeyle duvara bağlanır ayakları döşemeye sabitlenir. gazlı ısıtıcılarda yakıt girişi esnek olmalıdır.)
7 Mutfak dolapları gibi kırılabilecek eşyalarınızı koyduğunuz dolaplarınıza sağlam kilitler takın.
8 Düzenlenen ilkyardım kurlarından ilkyardımı öğrenin
9 Olağanüstü durumlarda hemen kullana bileceğiniz el feneri radyo ve yedek pilleri ilkyardım çantası ve gerekli ilaçlarınızı iş eldivenini önceden bir çantaya koyup, kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurun.
10 Ailenin bağlantı kurabileceği şehir dışında bir yerler belirleyin.
DEPREM SIRASINDA NE YAPMALI?
a Bina içinde iseniz:
1 Deprem sırasında sakin olup paniğe kapılmayın, cesaretinizi toplayın ve koşuşmayın. Deprem hafif bir sarsıntı gürültü ile başlar ve birkaç saniye sonra daha yıkıcı sarsıntılar meydana gelir. bu birkaç saniye deprem sırasında ne yapacağınızı belirleyen EV DEPREM PLANI nın uygulanması hayatınızı kurtarır.
2 Büyük bir depremde ayakta durmanız, koşmanız mümkün değildir.çömelin yada döşemeye yatın.Sağlam bir masa,sıra mobilya veya kapı masasının altına girin ve başınızı koruyun.Masaya tutunun ve onunla birlikte hareket etmeye hazır olun. pozisyonunuzu sallantı duruncaya kadar değiştirmeyin.pencerelerden,sobalardan ağır mobilya veya kolay devrilebilecek eşyalardan uzak durun.
3Tiyatro,okul,sinema,büro gibi kalabalık yerlerde iseniz,kesinlikle merdivenlere asansörlere koşmayın .unutmayınki bu yerler hasar görmese dahi,aynı anda yüzlerce kişinin panik içerisinde koşarak çıkış yerlerinden binayı terk etmeleri mümkün değildir.kendinizi koltuk sıra gibi yerlerde korumaya alın,sakin olun ve başkalarınıda aynı şekilde davranmaya davet edin.
B) Bina dışında iseniz:
1 Binalardan dökülecek yıkıntılar ve camlardan,elektrik direk ve tellerinden uzakta,güvenli biryerde depremin durmasını bekleyin.
C) Araç kullanıyorsanız:
1Bulunduğunuz yer eğer güvenli ise araç içinde kalın.Normal trafikten olabilince uzaklaşın. köprüler,üstgeçitler ve tünellerden uzak durun. eger mümkünse ağaçlar,direkler ve enerji nakil hatlarından uzakta kalın.
DEPREMDEN SONRA NE YAPMALI?
1)Büyük bir depremden sonra arçı depremler mutlaka devam edecektir.bu depremlere karşı hazırlıklı olun. özellikle ilk üç gün içerisinde yetkililer izin vermedikçe saglam evlerinize dahi girmeyin.Bazı arççı sarsıntılar zayıflamış yapılarda hasar yapacak kadar büyük olabilir.
2)deprem durduğunda elektrik,gaz,su vanalarını ve yanan oçakları hemen kapatınkendinize güvenli bir çıkış yolu bularak hemen binayı terk edin.
3) Olası gaz sızıntıları nedeniyle,deprem sırasında olduğu gibi,deprem sonrasıda kesinlikle kibrit,çakmak ve mum yakmayın parlamalara ve yangına yol açabilirsiniz.Bir elfeneri aydınlatma işinizi görecektir.
4)Aile bireylerini bir arada tutum acık bir yerde bekleyin. Varsa yaralılara ilkyardım yapın. Ciddi şekilde yaralanmış kişilere telaş ve panikle hareket ettirmeyin, güvenli bir yerde yetkililerin gelmesini bekleyin.
5)evinizi ve binanızı terk ederken kıymetli eşyalarınızı ,kalın giyecek,battaniye gibi eşyalarınızı yanınıza alın,kalın ayakkabılarınızı giyin,biraz yiyecek ve içme suyu temin edin.
6)yerlere devrilmiş elektrik direklerinden ve bunlara temas eden cisimlere dokunmayın ve uzak durun.
7)aracınıza binip sehirden uzaklaşmaya çalışmayın.Yollar kapalı olabilir ve kurtarma itfaiye ve yardım ekiplerinin gelmesini engelleye bilirsiniz.
8)Çok acil durumlar dışında yakınlarınıza haber vermek yada almak amacıyla telefonunuzu kullanmayınız.Zira aşırı yoğunluk nedeniyle telefon şebekesi
Sosyal ağlarda paylaş

hayır ben ne bahtsız adamım ona şaşıyorum. izmirde küçükken ben 6.2 olmuştu, istanbula taşınmıştık 7.4 oldu, 2 sene sonra izmire geldik yine deprem[signature][hline]Fistan, 24 Eylül 2005 16:09 tarihinde demiş ki:
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Penthesilea, 30 Ekim 2005 02:52 tarihinde demiş ki:
ben bisi hissetmiom alal

ya ben bu konularda aşırı hassasım. mesela okulda tenefüste oturureken deprem oldu dedim inanmadılar (4 mü neymiş) öteki gün gelip harbiden olmuş len diolar, hislerim çok güçlü. ama bu iyi değil ben nası uyurum?
said:
Geronimo, 30 Ekim 2005 02:53 tarihinde demiş ki:
harbi gecmis olsun allahtan şiddeti o kadar yüksek olmuyo!

korkum da o ya :/
[signature][hline]Fistan, 24 Eylül 2005 16:09 tarihinde demiş ki:

[Bu mesaj PrudenT tarafından 30 Ekim 2005 02:56 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
PrudenT, 30 Ekim 2005 02:53 tarihinde demiş ki:
hayır ben ne bahtsız adamım ona şaşıyorum. izmirde küçükken ben 6.2 olmuştu, istanbula taşınmıştık 7.4 oldu, 2 sene sonra izmire geldik yine deprem

depremin hedefi sensin abi kesin... bari şöyle büyük şehirlerden uzak bi yere taşın :P

ps: aman diim allah korusun...[signature][hline]Aklımı kaybettim hükümsüzdür.
DeviantArt Gallery
Hür ve özgür şarap ve lezzet portalı
Sosyal ağlarda paylaş

2005.10.29 22:49:28 - 4.1 - SEFERİHİSAR AÇIKLARI-İZMİR (EGE DENİZİ)[Saat Geri alınmamış]
2005.10.30 01:34:39 38.1083 26.7460 - 3.8 - SEFERİHİSAR AÇIKLARI-İZMİR (EGE DENİZİ) [saat geri alınmışhali]

bende hisssediyom hepsini en ufagını bile.[signature][hline]:rock: Kings Of Metal :rock:
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...