Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kromozom bozukluğu

Famy

Öne çıkan mesajlar

kromozom bozukluğu sonucu ortaya cıkan kalıtsal hastalıklar hakkında bılgı werırsenız cok sewınırımm
kromozom bozukluğundan sayı anormallıği yada yapısal bozukluğu kastedıyormm
şimdıden saolun.[signature][hline]yalnızız sonuçta...
Sosyal ağlarda paylaş

korunma amaçlı olarak embriyo seçme var. pek etik olarak bakılmıyor. 2. şey ise bayan hamileyken kromozom bozukluğu anlaşılabiliyor ve çocuğu aldırıp/aldırmamak seçeneği geliyor sanırım. ha bide kromozom ayrışmaması olasılığını düşürmek için beslenme rol oynuyor diye duydum ne kadar doğrudur bu bilemem[signature][hline] harvester
Be gone, you foul enchantress of decay!
My thoughts and words will come to right
In my chamber where chaos conveys
Kneel down to my desire

lylidn...
Sosyal ağlarda paylaş

ya cok etık dııl hakktn korunma yontemlerı
bıde bu hastalıkların adı bozukluk ndnı etkılerını faln bulabılecegım bı sıte war mı?
googledan ne arıcamıda bılemedım
cwp werenler saolun[signature][hline]yalnızız sonuçta...
Sosyal ağlarda paylaş

Down sendromu bunun en büyük örneği. Belki böyle aratırsan bulursun. Ya da "kromozom bozuklukları" diye.[signature][hline] harvester
Be gone, you foul enchantress of decay!
My thoughts and words will come to right
In my chamber where chaos conveys
Kneel down to my desire

lylidn...
Sosyal ağlarda paylaş

Kromozom bozukluklarının sayısı o kadar fazlaki.. Bu yüzden sordum. En sık görüleni trizomi 21 (normalde her kromozomdan 2 adet olurken budan 3 tane) = Down Send. Yada trizomi 18'de sık görülüyor. Frajil X var aklıma gelen..

Korunmak değilde ihtimali azaltmak mümkün. Örneğin trizomi 21 için en başta sorumlu tutulan nedenlerden biri geç anne yaşı (35'in üzeri). Bu liste uzayıp gidiyor.

Messor'un dediği gibi kromozom bozukluklarında kürtaj yapabiliyorsun. Çeşitli inceleme yöntemleri var. Down sendromu tarama testlerine dahil olan bir sendrom ve takip edilen her gebede mutlaka araştırılıyor (AFP seviyesi düşüklüğü aranan).[signature][hline][email protected] icq narcosis shab prion
Sosyal ağlarda paylaş

Bi de kromozomlardaki nukleotidlerin 2ser 3er 4er 6sar 8er veya 12ser gruplar halinde anormal sekilde cogalmasiyla ilgili sorunlar da var... Örnek vereyim, mesela bi 3lü nükleotid dizisi var DNA'da CAG seklinde, ve normalde orda olmasi gereken dizi (CAG)*40 yani CAGCAGCAGCAG...CAG. Ama DNAyi kopyalayan enzimdeki(RNA polymeraseII) bi hata yüzünden (ya da baska sebepler de olabilir, kontrol mekanizmasi yoktur mesela) bi süre sonra dizideki CAG'nin kopya sayisi 100leri 1000leri bulabiliyor. Eger bu kopyalanan DNA dizisi bir genin içindeyse, anormal bir protein oluşmasına ya da, hiç bir protein ürünün oluşmamasına neden olabilir, her ikisinin sonucunda da hastalik vardir malesef.

Bu sepeble olusan hastaliklara örnek vermek gerekirse, Fragile X-syndrome (CGG kopyalanan 3lü - tam türkçesini bilmiyorum kırılgan x kromozomu sendromu olabilir, kromozomun ucundaki bir parça sanki kromozomdan kopacakmış gibi göründüğü için bu adı vermişler, gerçekten de 200 kopyaya kadar çıkan CGGler yüzünden kromozomun normal katlanma biçimi bozulmuştur.. resim için:), Huntington hastaligi (ki CAG kopyalarindan olusan hastalik budur, burda mesela tekrarlardan toksik bi protein oluşur ve hücrede birikmesiyle zamanla hastalik ortaya çıkar), MD hastaligi (CTG tekrarlarindan.. kas hastaligi myotonic dystrophy ama türkçesini bilmiyorum)..

Bunlar diger kromozom bozukluklarindan farkli olarak (mesela kromozomun ekstra kopyalarından, (Down sendromu gibi)ki bu hastaliklara sahip olanlar genelde infertildir, ve çocuk sahibi olamazlar) anne babadan cocuga gecerler, genelde tehlikeli olurlar.. Umarim çok karıştırmamışımdır, aslında kendimi kaybetmişim ve daha uzun yazmışım ama kısalttım sonra :)[signature][hline]"Confess ten times and it becomes a habit, confess a hundred times and it becomes an obsession, confess forever and it becomes your destiny"
Ms. Bega

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...