Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Öğrencilik ve Oruç

Masteis

Öne çıkan mesajlar

abi bir ay boyunca yemek yemeden oruç tutmuyoruz
sahurda yemek yiyoruz
sadece şeker de karbonhidrat yok
ekmek, patates ilk başta aklıma gelenleri
yeteri kadar yemek vucudun enerji ihtiyacını karşılar

elbeltte normal zmandaki gibi tokluk hissedemeyiz oruç tutarken, tıpkı sabah uyanınca kahvaltı yapma isteği gibi.[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Sosyal ağlarda paylaş

http://dosya.hurriyetim.com.tr/ramazan2002/08oruc.asp
said:
1940 Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan ünlü bilim adamı, Dr. Alexis Carrel "L'Hamme, Cet İnconnu" adlı eserinde: "Oruç sırasında organizmalarda depo edilmiş besin maddelerinin harcandığını, sonradan bunların yerine yenilerinin geldiğini, böylece bütün vücutta bir yenilenme olduğunu ve orucun sağlık bakımından çok yararlı olduğunu." söyler.
[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Sosyal ağlarda paylaş

said:
forgiver, 05 Ekim 2005 16:23 tarihinde demiş ki:
gazetede okumuştum
enzimlerin faaliyetlerinden dolayı uyku anında vucud daha fazla enerji harcıyor

hmm doğru olabilir zira rüya ile ilgili bir yazı okumuştum.
Bir bilimadamının araştırmalarına göre uyku sırasında vücud dinlenmiyormuş aslında. O yüzden aslında uykuyada ihtiyacımız yokmuş dinlenmek için. çünkü dinlenmiyor :)

Bu yüzden bünyenin uyku istemesinin sebebi rüya görmektir diye yorumlamış amcam.[signature][hline]King Kong gelse de dans etse.. | nedanko...
Nostalji Mp3 : Ace Of Base - All That She Wants | arşiv***********
Yukardaki linkler bir süre çalışmayacaktır.
Sosyal ağlarda paylaş

Olayı anlatmanın yolu

Vücudun neye ihtiyaç duyar en çok ? enerji
Enerjiyi nasıl elde edilir ? Glikoz.Hadi glikoz demiyelim şeker diyelim.
Vücudun glikoz'a ihtiyaç duyduğun anda veremezsen ne olur ? Enerji düzeyi düşer halsiz kalırsın.Zayıflarsın.Neden zayıflarsın ?Enerji harcayıp gıda alamadığında yağlarını eriterek enerjiye dönüştürür.Buda sıkıntılı bir şekilde zayıflamaya yol açar.Bir çok kişide kırışıklık yaptığınıda gördüm.ÖEee acıktım iftar ye tıkında mantıksız ve sağlıksız.Miden bir anda hepsini kaldıramaz.Zaten bir anda yiyorsun,sindirimi zorlaşır.Hede hödö yağlı yağlı yemeklar ağır gelir.
Sosyal ağlarda paylaş

@messor:doktorlardan bi şeler göstermen lazıım,kafana göre böle yorgunuız şekerimiz az cartız bunlara dayanak sonuç olarakoruç sağlıksız diosan saçmalıosun..şu kadar doktorun söledğini az göürosun..
verilen link yeterli olmuştur umarım..dedğim gibi bizi aşar bu konular doktorlara bakarız..
onlarda oruç yararlı dior sanırım sonuç olarak..
eet yine kuran çelişmedi bilimle..bende saçmalamıorum ozman..[signature][hline]zebani.(düşünen ceset)
Sosyal ağlarda paylaş

bende uyku sırasında bazal metabolizmada değiliz diye biliyorum? daha doğrusu uykunun ilk aşamasında beden oldukça enerji harcıyor diye biliyorum? hmm *!kaynak aramaya başlar*[signature][hline]Yıldızlarla süslenmiş kalın siyah göğü üzerimize aldık. İki küçük parıltıya baktık ısınmak için. Etrafımıza kalın surlar bulduk. Sonra duygu denilen o garip şeyde kaybolduk...
Sosyal ağlarda paylaş

said:
LordOfBlood, 05 Ekim 2005 16:39 tarihinde demiş ki:
Oyüzden lütfen milletin orucuna nifak sokacağınıza sesinizi kesip oturun.

ağır ol sen ilk. dini boyutunu tartışmıyoruz burda, bilimsel olarak tartışmayacaksan muhattap olma. gelip "allahın emri" savunması yapma. istersen ömrün boyu aç kal ilgilendirmez dini mevzularınız. sadece sağlık boyutunu tartışıyoruz.

forgiver. tok olduğunda kanda belirli bi seviyede glikoz dolaşır, ve eğer bu glikoz tükenirse açlık hissi gelir ve bu süredeki glikoz ihtiyacını karaciğerdeli parçalanmamış depo halindeki glikojenler sağlar. ve bu bünyeyi bir nevi zorlamak demek.

ayriyetten burda kimseye oruç tutmayın diyen yok, tutan tutar tutmayan tutmaz. birşey tartışılıyor.[signature][hline] harvester
Be gone, you foul enchantress of decay!
My thoughts and words will come to right
In my chamber where chaos conveys
Kneel down to my desire

lylidn...
Sosyal ağlarda paylaş

Bğtğn gün aç kalıp hoppa diye yemek yendimi bir anda vucutta ciddi miktarda kan midede toplanıyor. Tansiyon şeker vs bilimum değerler sapıtıyor. O yüzden iftar vakti yavaş yavaş ve az yemek lazım. Yani önce mide alışsın sonra normal hızda iyiyn.[signature][hline]Kalplerdeki Kaymak
Abso

Sosyal ağlarda paylaş

said:
malik, 05 Ekim 2005 16:43 tarihinde demiş ki:
eet yine kuran çelişmedi bilimle..
nesin sen? din savunucusu mu?
burada orucun sağlığa fayda/zararlarından bahsediyoruz. gelmişsin dinini koruyosun.
evet oruç tutarsan gündüz acıkırsın, beynin az çalışır. bu mu duymak istediğin? o oruç faydalı diyen doktorlara da inanmıyorum. dindar oldukları için öyle söylüyorlar.
hadi şimdi tutacaksanız adam gibi orucunuzu tutun bilmediğiniz konularda tartışmaya girmeyin. herkesin inancı kendine
Sosyal ağlarda paylaş

Ögreciysen tutmayacaksin kardesim .. Zaten yeterince derdin var tutmuyosun diye gücenen Allahım varsa o benim Allahım degildir zaten. zorulu degilsiniz ibadet amacli yapın yapicaksanız herkez yapiyo diyede yapmayim ögrenciyseniz gidin ders calisin Yukarisninda ailenizinde sizden istedigi bu sınavı kaznamanz yada basarili olmanız

[Bu mesaj Ancalagan tarafından 05 Ekim 2005 16:49 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Messor, 05 Ekim 2005 16:44 tarihinde demiş ki:
forgiver. tok olduğunda kanda belirli bi seviyede glikoz dolaşır, ve eğer bu glikoz tükenirse açlık hissi gelir ve bu süredeki glikoz ihtiyacını karaciğerdeli parçalanmamış depo halindeki glikojenler sağlar. ve bu bünyeyi bir nevi zorlamak demek.

bilim adamları ne demiş bakalım:

1940 Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan ünlü bilim adamı, Dr. Alexis Carrel "L'Hamme, Cet İnconnu" adlı eserinde: "Oruç sırasında organizmalarda depo edilmiş besin maddelerinin harcandığını, sonradan bunların yerine yenilerinin geldiğini, böylece bütün vücutta bir yenilenme olduğunu ve orucun sağlık bakımından çok yararlı olduğunu." söyler.[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Sosyal ağlarda paylaş

forgiver gözünü seveyim gazete linkleriyle gelme. türkiyenin medyası bana bişi ifade etmez şu an. araştırma linki filan ver teşekkür edicem.[signature][hline] harvester
Be gone, you foul enchantress of decay!
My thoughts and words will come to right
In my chamber where chaos conveys
Kneel down to my desire

lylidn...
Sosyal ağlarda paylaş

@taz:abi tamam ozman aksi bi doktor göster şöle şöle oruç zararlıdır diyen bende sizin bilginize güvenmiorm mutlaka zararlarını gösterdğiniz yerde yararlarınıda yok saydığınıza(yani bilmedğiniz için) inanıorum..
bi tane aksi diyen bi doktor gösterin yaw zor mu bu kadar..adam asmış göstermiş?
tartışalom onuda?gösterirseniz tartışalo9m onuda adamakıllı..

edit:din savunuculuğundan daha ziyade dinimin ve bilimin aynı paralelde gitmesi hoşuma gidior..[signature][hline]zebani.(düşünen ceset)

[Bu mesaj malik tarafından 05 Ekim 2005 16:51 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

http://www.sabah.com.tr/2004/10/22/gny/sag101-20041020-200.html
said:
Oruç tutanın vücudu kendini yenilemek için zaman kazanıyor

Uzmanlar oruç tutan kişinin vücuduna daha iyi baktığını söyleyerek, bu durumun olumlu etkilerine dikkat çekiyorlar. Ramazan'da vücudumuz sigara, alkol ve kafeinden arınıyor. Kalp akciğerlerdeki yük azalıyor, vücut kendini yenilemek için zaman kazanıyor. Oruç tutan kişinin bağışıklık sistemi güçleniyor

nsanlar kurallarına uygun olarak oruç tuttuklarında, bu ibadetlerinin sağlıkları üzerindeki sayısız yararından da faydalanabiliyorlar. Oruç; her şeyden önce kişinin zararlı alışkanlıklardan uzunca bir süre uzak kalmasını sağlıyor. İntermed Tıp Merkezi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Can, oruç tutmanın sağlığımıza etkileriyle ilgili sorularımızı yanıtlayarak, dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarılarda bulundu

google da bunlar çıkıyor, gazeteler bi taraflarından yazmıyor herhalde,[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Ancalagan, 05 Ekim 2005 16:48 tarihinde demiş ki:
Ögreciysen tutmayacaksin kardesim .. Zaten yeterince derdin var tutmuyosun diye gücenen Allahım varsa o benim Allahım degildir zaten.

İşe başlarsın bu sefer işler çok yoğun tutamam. Emekli olunca bu sefer Yaşlandım tutamam. Sen kabul etsende etmesende zaten Allah var seninki değilse sen bilirasin. Git kendine başka bir Tanrı/din seç o zaman[signature][hline]Acıların Patisiyim...
Siz Bana Bakmayın, KendiKendime Post Kasıyorum....

Sosyal ağlarda paylaş

said:
Messor, 05 Ekim 2005 16:49 tarihinde demiş ki:
forgiver gözünü seveyim gazete linkleriyle gelme. türkiyenin medyası bana bişi ifade etmez şu an. araştırma linki filan ver teşekkür edicem.

gazetelerin, medyanın yazdığı yazılar vs. değil
yazyor işte kimin söylediği[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Sosyal ağlarda paylaş

• Admin
inanan tutar inanmayan tutmaz olayına çekmeyin şu konuyu
lordofblood mesajını siliyorum yine atıyorsun
aynı şeyleri her sayfada 1 er kere yazmaktan bıkmadın mı ?

arkadaşlar sağlık açısından ve öğrenciye etkisi açısından tartışıcaksanız eyvallah ha sürekli dinimizdede böledir şöledir diyip inanan tutar gibi yorumlar ekleyecekseniz işimiz var..
dini tartışmalar çıkartmak ve topici o yöne kaydırmak yasak.[signature][hline]G3NK
zitem illede zitem
Sosyal ağlarda paylaş

sağlık boyutuna bakarsak
-bütün sene boyunca günün nerdeyse her saati çalışan sindirim organlarımızı dinlendiriyoruz, bunun içinde iyi olduğunu düşünüyorum.

performans boyutuna bakarsak;
-biraz da psikoljiktir ama vücudumuzda yemek yediğimiz zaman kan mideye ve bağırsaklara hücum eder ki sindirim olsun, tabii beyine çok kan giedemez yani oruçta "allah belamı versin açlıktan geberiyom lan" diye bi düşünceye saplanmazsanız, zaten beyninizde olan kanı doğru yerlerde kullanırsınız.

tam konunun içinde değil ama bence sağlık boyutundan çok ahlaki boyutları daha çok önemlidir benim için.
sağlıksız bile olsa o ahlaki değerleri kazanmak için oruç tutarım ki büyük ölçüde bunun için tutuyorum[signature][hline]Ölüm ölüm dediğin nedir ki gülüm;
Ben senin için yaşamayı göze almışım.
-natalieye
Sosyal ağlarda paylaş

Son mesajimi atiyorum, ugrasamayacagim acikcasi, konuyu da buraya cekmeyi basardiniz kutluyorum.

"Güneş'in dünyayı ışınlarıyla aydınlatmak üzere olduğu tanyerinin ağarmasıyla başlanıyor, battığı zamana değin sürdürülüyor. Tabii, gecenin ve gündüzün aylarca sürdüğü yerler, kutuplar hesaba katılmamış. O çağlarda, Arabistan'daki coğrafya bilgisiyle bu hesap nasıl yapılabilirdi ki?"

"Islam yenilikçileri", şimdi bir takım hesaplar yapıyorlar. "Altı ay gece, altı ay gündüz olan yerler'de ne yapılacak? Çözüm şöyle: Oruç tutlabilecek en yakın yöredeki günlerin saat olarak uzunlukları esas alınıp, ona göre oruç tutulabilecek. Ama ne Kur'an'da ne de Hadis'lerde buna cevaz var. Ayetteki açıklama çok açık: Orucun başlangıcı, Kur'an'ın emrine göre tanyeri ağarmadan önce, sonu ise güneşin batması.

Ilahiyatçı çevrelerden, "kutuplarda nasıl oruç tutulacağına ilişkin nass, yani ayet ve hadis niye yok?" diye sorulduğunda, masıtla vesaili, yani "amaçlar'la "araçlar"ı birbirine karıştırmamak gerek diye bir karşılık alınıyor. "Bu konuda ayet ve hadisin bulunmamasının da bir önemi olmadığı" açıklanıyor. Bunu diyenler, şu soruya cevap veremiyorlar: "Eğer ibadetin "vakti", "vesail"den sayılıyorsa ve bunun da bir önemi yoksa, "namaz"lar da "vakit"lerin dışında, örneğin vakit gelmeden kılınabilir mi?

Bu soruya evet diyebilecek hiç bir fıkıhçı bulunamaz. Ve aramizda Islam evrenseldir, Kur'an icinde her seyi barindirir diyenlere de sadece bu örnek, biraz akillarini kullanmalari, kendilerini dine göre degil de, dini kendilerine göre organize etmeleri gerektigini göstermistir bleki de.

Peygamber Muhammed dahi topu topu 8 sene oruc tutmus, Islamin baslangicindan ölümüne kadar 8 oruc ayi bulunmus cünkü(Miladi 26 Şubat 624 - Miladi 12 Aralık 631), ve bu aylarin hepsi gündüzleri gayet kisa olan kis aylari olmus. Bugün okudugum bir iddaa ya göre, ki bence de dogru, eger bu aylar yaz aylarina denk gelseydi oruc günümüzde oldugundan cok daha farkli kurallara dayali olurdu, bunlardan ilki de su icme yasagi üzerine olurdu.

Neye inanirsaniz inanin, kimsenin haddine degil sorgulamak. Ama, inanci bilimle harmanlamaya kalkmayin lütfen, hele hele bilimle celisen seyleri bilimsel olarak desteklemeye lütfen calismayin. Cünkü beni cildirtan tek sey bu

edit: c/p yaptigim yerlerde bazi simgeler bozulmus, onlari düzelttim. [signature][hline]WoW EU - Magheridon
Penthesilea, Night Elf Priestess
Emilo, Gnome Warrior

[Bu mesaj Penthesilea tarafından 05 Ekim 2005 17:01 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

hocam doktor istioruz doktor tamam islamı savunmuoruz biz savunuculukta yapmıoruz..
taraflı ve sana göre yazılar gönderiousun,.çekmeyin diyosuunuz başka bi tartışma yaratıosuunz..olayı bilimsel yönde tartışıoruz ve de doktor çıkarmadğınız sürece bilimsel olarka kala alınmaycaksınız doğal olarka..buda son msjım bennim..

[Bu mesaj malik tarafından 05 Ekim 2005 17:05 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Penthesilea, 05 Ekim 2005 16:56 tarihinde demiş ki:
Peygamber Muhammed dahi topu topu 8 sene oruc tutmus, Islamin baslangicindan ölümüne kadar 8 oruc ayi bulunmus cünkü(Miladi 26 Şubat 624 - Miladi 12 Aralık 631), ve bu aylarin hepsi gündüzleri gayet kisa olan kis aylari olmus. Bugün okudugum bir iddaa ya göre, ki bence de dogru, eger bu aylar yaz aylarina denk gelseydi oruc günümüzde oldugundan cok daha farkli kurallara dayali olurdu, bunlardan ilki de su icme yasagi üzerine olurdu.

1500 senedir yaz mevsimine de gelmiştir kış mevsimine de
uydurma şeyleri buraya yazma
2. olarak dini açıdan tartışmıyoruz olayı.[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...