Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Erwin Rommel....


Misafir Guest

Öne çıkan mesajlar

Savaş alanlarına gelmiş en büyük generallerden biri.... afrikada savaştığı general montgomerynin bile odasına portresini astığı,hitlerin fanatik düşüncelerine karşı olduğunu her fırsatta dile getiren ve savaş alanında düşmanın kabusu olan,afrika çöllerindeki ingiliz mevzilerinde ''Rommel ve Alman'' isimlerinin kullanılmasını yasaklatan bir komutan... Yorumlarınız...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

çok fazla efsanesi var şimd iyazamaycam hepsini

çok kalleşçe öl(dürül)müştür

mayınalrı netrafına bilumum tenek metal falan gömsürüp mayınları bulunamaz hale getiritiyomuş rahmetli[signature][hline]Pyr0, 28 Mayıs 2004 23:38 tarihinde demiş ki:
icindeki noktayı bul...o nokta herseyın cozumunu saglayacak olan seyin oldugu nokta...o nokta iç huzurun....

blackchaos, 28 Mayıs 2004 23:39 tarihinde demiş ki:
kodurtma noktaya
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aldığı esirlere sergilediği tutum sayesinde de hem kendi askerleri hemde düşman askerleri arasında çok büyük saygıya kavuşmuştur.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Çok büyük bir liderdi. Kuzey Afrika'da birliklerinin tamamının gelmesini beklemeden İngilizlere taaruz etmiş ve onları Mısır sınırına kadar sürmüştür. Yıldırım Savaşı Doktrini'ne baskın ve şaşırtma alanında çok büyük katkılar sağlamıştı. Mesela tank birliklerinin sayısını olduğundan daha fazla göstermek için motorsikletli birliklerine panzer maketleri monte etmiş, kamyonlara da uçak pervanesi monte ettirerek düşmanlarına bu pervanelerin çıkardıkları tozların panzerlerden geldiğini düşündürmüştür. Üstelik emrine verilen 88 mm'lik uçaksavar toplarını tanksavar topuna çevirerek bir mucize yaratmıştır. Her zaman askerleri ile birlikte vakit geçirmiş ve hemen hemen her savaşta en ön hatlarda mücadele etmiş, sayısız kere yaralanmış ve ölümden dönmüştür. Tüm bunlara üstün karizması ve liderliği de eklenince ÇÖL TİLKİSİ tarihin unutulmazları arasında yerini almıştır. Toprağı bol olsun...[signature][hline]Şüphenin olduğu yerde özgürlük vardır.
Yalnızca cahiller kazanmak için savaşırlar, bilge olanlar savaşmadan kazanırlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hitler tarafından haksız olarak 20 Temmuz Suikastçıları ile işbirliği yapmakla suçlanmıştı ve kendisine iki seçenek sunulmuştu: Ya intihar edecek ve savaşta kahramanca çarpışırken öldüğü açıklanacaktı ya da vatana ihanetten askeri mahkemede yargılanacak, ordudan şerefsizce atılacak, ailesi ve kurmayları toplama kampına gönderilecek ve kendisi de Hitler'in muhaliflerine verdiği ceza olan piyano telleri ile asılacaktı. Onurlu bir insan gibi davranan büyük mareşal de zehir içerek intihar etmiştir.[signature][hline]Şüphenin olduğu yerde özgürlük vardır.
Yalnızca cahiller kazanmak için savaşırlar, bilge olanlar savaşmadan kazanırlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Evet 88 ler özellikle çöl savaşında rommelin eli ayağı olmuş.. panzer maketleri ve uçak motorları da çok akıllıca.. gerçi son ingiliz taaruzunda almanyadaymış gelince adamlarına kızmış niye karşı taaruz yapmadınız diye ama o yaptıında çok geçmiş.. ilk ve son hatası bu bence
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Rommel'in belkide tek hatası ona her zaman savaş kazandıran ataklığından kaynaklanmıştır. I. El Alamein Savaşı'na her zamanki gibi takviye kuvvetleri beklemeden girmiştir. Oysa bu sırada İngilizler, Almanlar tarafından sürekli geriye atıldıklarından kendi ikmal kaynaklarına iyice yaklaşmış bulunmaktaydılar. Üstelik artık geri çekilebilecek bir yerleri de kalmamıştı, çünkü artık savaşın alanı Mısır ve Süveyş Kanalı idi. İşte Rommel böyle stratejik bir hedefe elindeki kaynakları sonuna dek zorlayarak saldırmıştır ve burada aldığı yenilgi tüm savaşın kaderini etkilemiştir.[signature][hline]Şüphenin olduğu yerde özgürlük vardır.
Yalnızca cahiller kazanmak için savaşırlar, bilge olanlar savaşmadan kazanırlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bence öyle değil çünkü o saldırıyı yapmasaydı ingilizleri gafil avlıyamıcaktı ve bi taaruzu önlemek için yeterli malzemesi yoktu .. Çöl savaşı boyunca alman ve italyan kuvvetlerine yollanan malzemelerin yarısından fazlası inglizler tarafından batırılmış(enigmanın çözülmesi).. yani saldırmasaydı çok daha önce biterdi savaş
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

El Alamein'de kaybedilmesinin sebebi savaşı ingilizlerin stabil hale getirip Almanların manevra üstünlüğünü dengelemeleriydi. Yoksa zaten almanlar Afrikada hiç bir Allahın günü sayıca veya teknik olarak üstün olmamışlardı.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben de onu diyorum..tek şansı ani taaruzlarla düşmanı gafil avlamaktı.. bak:: ''Almanların techizatının %70 i ingilizlerden ele geçirilmişti bir alman taburunu uzaktan ingiliz taburundan ayırmak çok zordu'' demiş bilen biri :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 hafta sonra ...
zaten hitlerin nazi saçmalığını saymazsak Türk Ordusundan sonra en takdir ettiğim ordu 3. reich 'ın ordusudur... yani hitlerin... sonuçta sayıca az olmalarına rağmen 4 yıl gibi bir sure butun dünyanın anasını ağlatmışlardır bu da çok büyük bir başarıdır... rommel'e gelirsek cidden Musafa Kemal'in askeri zekasına yetişebilecek nitelikte sayılı komutanlardandır kendisi zaten Rommel'in yanında avrupa cephesinde bir de Mustafa Kemal gibi bir komutan olsaydı almanlar hayatta beceriksiz müttefiklere yenilmezlerdi beceriksiz diyorum çünkü hitlerin 1942 de yaptığı taktiksek salaklıklar olmasa rusyaya zamansız saldırılmasa almanlar 2. dünya savaşı kazanırlardı ve bugun ne ingiltere ne fransa ne hollanda hiçbiri olmazdı...bir de amerikanın her boka atlama politikası olmasaydı... yani bir düşünüyorum da bugunku her yerde eli olan amerika mı (Her ne kadar yaşam tarzlarını benimsemiş ve sevmiş olsam da) yoksa 1940lardaki almanya mı daha kötüydü bunu da ara sıra düşünmekteyim...tabi asla faşizmi desteklemek imkansız yani her şekilde bir çeşit diktatörlüktü bu hitlerin yaptığı...yani ince işler derin mevzular bunlar...
ama sadede gelirsek konuyla da ilgili olarak son kez rommel'in çok yetenekli ve elindekini bilen gücünün sınırlarını bilen ama onu çok iyi zorlayan ve olumlu sonuçlar alabilen bir komutan olduğu bir gerçektir ve bu hiçbir zaman değişmeyecektir...

[Bu mesaj fortinbras tarafından 08 Temmuz 2004 11:37 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mustafa Kemal'in askeri yeteneği ile Erwin Rommel'in yeteneği pek karşılaştırabilinecek şeyler değil. Zira Mustafa Kemal'i biz daha çok siyasi yanı ile bildiğimizden askeri yönün değerlendirirken varacağımız sonuçlarda yoğun bir etki altında kalırız ve sağlıklı olmaz. Ayrıca ikisinin yönettiği askeri birimler yapı itibariyle çok farklı. Hepsini geçtim ikisinin karşı karşıya olduğu ordular ve generaller çok farklı. Kaçımız Mustafa Kemal'in karşısında çarpışan generallerin adını biliyoruz ki.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

daha surdan kiyaslayabilirsiniz mustafa kemalin askeri kisiligini,

yildirim savasi, tumenler, mekanize birlikler daha alman teorisyenlerin aklina 30 larda dusmeden once 1920-22 de hatti mudafaa yoktur sathi mudafaa vardir demis bir adam. kurtulus savasi buna gore idare olmustur. ikmali bile supheli suvari birlikleri topcu bile tasimadan sadece atli halleriyle dusmanlarin arkasina dolasmis tek baslarina savas yapmistir. bu olay aynen erwin rommelin fransa savasinda tanklarla yapacaginin aynisidir.[signature][hline].~:&:* Let the sunshine in *:&:~.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tabi etkilenmiş olabilir Mustafa Kemal'den sonuçta çok büyük başarı Kurtuluş Savaşı ve Çanakkaledeki müdafalar falan...
ama ben zaten Erwin Rommel Mustafa Kemal'den iyidir demedim sadece komutan olarak yakın biri...[signature][hline]Metal Gear Solid 3 : Snake Eater
Rigel from Infinity
Patroclus from Eclipse
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yıldırım savaşının özelliği panzerler ile yapılmış olmasıdır. Yoksa ordunun gerisine süvariler ile sarkmak vs. zaten MÖ'lere kadar dayanır. Daha yakın tarihe gelirsekte bunun en güzel örnekleri Amerikan İç Savaşı sırasında yaşanmıştır ki bu bunu ilk uygulayan kişinin Atatürk olmadığını gösterir. O sebepten ilk Atatürk uuygulamıştır, Rommel'de ondan esinlenmiştir demek doğru bir tespit olmaz. İkisi farklı tip ordularda farklı tiopte savaşlar veren çok büyük iki generaldir. İkisini karşılaştırmanın tek yolu ikisini aynı cephede görmektir. Rommel'i Montgomery ile karşılaştırmayı kabul ederim ama Atatürk olmaz.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hayir yildirim savasi panzerdir diye bir olay yoktur. bu modern medyanin iliskilendirmesidir. panzer sadece hizli bir aractir, eger bu savas tarzi iskender doneminde uygulansa idi makedon atlilari olacakti onun yerinde.

yildirim savasinin ozu ikmal sorunlarini zklemeden eldeki en hizli ilerleyebilen guclerle dusman ulkede ilerlenebilen yeterince onemli en uzak noktaya kadar ilerlemektir. ana amac stratejik onemi olan noktalari tutmak ve dusmanin ikmalini kesmek, cevirmek olsa da 2. dunya savasinda bunlar demoralize ederek teslime sevketmek amaciyla el ele gitmistir. bakiniz norvecin teslimi, bakiniz savasi kazanmadigi halde birligine bayrak kaldirtip toren yuruyusuyle osloya sokan almanlar.

bu baglamda kurtulus savasi yildirim savasi denilen seyin aynisidir. suvari birlikleri, piyade degil, en yakin topcu desteginden dahi yuzlerce kilometre uzakta dusmanin hatlari gerisinde harekata girismis, aynen almanlarin fransa savasinda yaptiklarini yapmistir.

bir olcude su soylenebilir, turk atli alaylari zaten kendi ulkelerinde oldugu icin ikmal sorunu daha az yasanmistir.[signature][hline].~:&:* Let the sunshine in *:&:~.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Rommel'in nasıl öldürüldüğü/öldüğü halen %100 bir kesinlik şeklinde açıklanamadı.

Kimileri içinde Claus Von Stauffenberg'inde bulunduğu örgütte (Hitleri gebertelim dünyayı kurtaralım) yer aldığı için Hitler'in "Ya intahar ya ebeni mıhlayacaz." demesi sonucu intahar ettiğini söylüyor.
Kimileri arabasıyla giderken yine Almanlar tarafından bir Stuka ile tarandığını, ölmediğini, hastaneye kaldırıp mudahele edilmeden ölümü beklediğini söylüyor.

Iron Cross Second Class madalyası alan sayılı insanlardandır.
Mareşalliğe yükseltildiğinde yanılmıyorsam Afrika'da yine görev yapmaktaydı.
"Mareşallik asan yolda" tarzı bir telgraf çekmiştir hitler.Cevabı "Asa yerine birlik yollasan daha makbule geçerdi." tarzı birşey olmuştur

Bu adam Afrika'dayken kullanılan araç gereçlerinin yarısı Ingiliz'lerden çalıntı/yağmaydı.
Lakin geri çekilme sebepleri, tanklar için yollanılan Benzin tankerinin akdeniz'de havaya uçurulması olarak gösterilir, ne kadar doğrudur bilinmez.

Ayrıca Normandiya Çıkartması hakkında büyük kehanetleri vardı bu adamın.
Düşman sudan çıktığı anda yeniliriz demişti.
Zaten karısı hastalandığı için Normandiya Çıkartmasında aktif olamadı bu adam, gitti karısıyla ilgilendi, kılıbıklıktan mıdır bilinmez, ama Normandiya Çıkartmasının başarılı olma sebebi karısının hastalanmasıdır bence.

Büyük adamdı.
Scipio Africanus'tan sonra çölde en başarılı adamdır kanımca.[signature][hline]- Pardon, siz aşık mısınız?
- Hayır, biz Lathander'e tapıyoruz.
- Anlamadım?
- Yanlış oldu galiba.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ha bu benim zirtlattiklarim dogrultusunda fransiz devrimlerindeki erken savaslarda uygulanan 'kaleleri alma gec git yanindan' taktigini yildirim savasi olarak niteleyebilir miyiz ?

hayir diyorum.

cunku bu, o zaman icin devrimsel olan taktik uygulanirken fransizlar gucleri icerisinde bir ayrima gitmemis, ordular ordu olarak topluca yurumustur. oyle suvari alaylarini ayiralim, bunlar kostursun gitsin kendi baslarina seetsin gibi bir kavram yoktur.[signature][hline].~:&:* Let the sunshine in *:&:~.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...