Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Okula başörtüyle gelmek

Chasten

Öne çıkan mesajlar

said:
riglous, 14 Eylül 2005 22:39 tarihinde demiş ki:
menderes zamaninda; merkez sag ilk yonetici oydu; din ozgurlugu adina.

vay be ,bende kendimi bazi seyleri biliyor sanirdim.
bu olayi ilk defa duyuyorum.
turkiye'de bir kadin ezan turkce okunsun dedigi zaman domuz bagi seklinde oldurulmus bir sekilde bulunmustu.bende tabu falan sanirdim bu konulari,meger biz gittikce geriye dogru gidiyormusuz iyice.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
riglous, 14 Eylül 2005 22:07 tarihinde demiş ki:
lafim sadece sana degil. konuyu basindan sonuna okuyun bari ondan sonra cevap yazin. cevap verilmis seyleri tekrar tekrar tartisiyosunuz. ayrica kuran'da bunun boyle olmadigini da gosterdik.

bana kuranda bole olmadigini tekrar gosterirmisin?
cunku ben konuun buyuk bir kismini okudum ama verilen bi linkten (http://www.kuran.gen.tr/?x=s_main&y=s_middle&kid=1&sid=24) oyle oldugunu anladim.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
metboy, 14 Eylül 2005 01:05 tarihinde demiş ki:
riglous ve penth herşeyde anlaştık ama neden şu ayet konusunda anlaşamıyoruz anlamıyorum eheh.

http://www.kuran.gen.tr/?x=s_main&y=s_middle&kid=1&sid=24 yazıyor işte, diyanet tercüme etmiş Türkçeye. 31. ayet. neyse uzadı bayağı artık hadi iyi geceler.

said:
riglous, 14 Eylül 2005 01:11 tarihinde demiş ki:
eger sen burda yazani birebir algiliyosan, verecek bi cevabim yok. ama o ayette soylenen "gözlerini haramdan sakinsinlar, irzlarini korusunlar."dir. gozlerini haramdan saklamak mecazi anlam iceriyo bunu da birebir anlama lutfen. irzini korumaksa ne bas ortusuyle ne turbanla olur... toplum avrupa birligi standartlarini dusunuyosa, yasam tarzi olarak bunu hedefliyosa, erkekler de oyle her seye okuz gibi bakmaz, saygi duyar. kizlarinda kapatmalarina gerek kalmaz. su gun dusuk bel pantolon giyene bakan adama "okuz" deniyosa bu toplumun bi yerlere gelmeye calistigini gosteriyo. demekki dusuk bel giymek bile sakincali degil. ha buna karsilik transparanla sokakta dolasmak yanlis. kuran'da da soylenen bu. yani sen baskasini tahrik etme diyo...

hadi linke gitmeyin,
said:
Mü’min kadýnlara da söyle, gözlerini haramdan sakýnsýnlar, ýrzlarýný korusunlar.(Yüz ve el gibi) görünen kýsýmlar müstesna, zînet (yer)lerini göstermesinler. Baþörtülerini ta yakalarýnýn üzerine kadar salsýnlar. Zinetlerini, kocalarýndan, yahut babalarýndan, yahut, kocalarýnýn babalarýndan yahut oðullarýndan, yahut üvey oðullarýndan, yahut erkek kardeþlerinden, yahut erkek kardeþlerinin oðullarýndan, yahut kýz kardeþlerinin oðullarýndan, yahut müslüman kadýnlardan, yahut sahip olduklarý kölelerden, yahut erkekliði kalmamýþ hizmetçilerden, yahut da henüz kadýnlarýn mahrem yerlerine vakýf olmayan erkek çocuklardan baþkalarýna göstermesinler. Gizledikleri zinetler bilinsin diye ayaklarýný yere vurmasýnlar. Ey mü’minler, hep birlikte tövbe ediniz ki kurtuluþa eresiniz!
parantez iclerindekiler yazan adamin yorumudur. bunun disinda ilk cumle soylemek isteneni yeterince acikliyo zaten. irziniza gecilmesi icin erkekleri tahrik etmeyin... tabi sen bunu her tarafini ort olarak da algilayabilirsin istiyosan. ama benim anladigim onceki mesajimda da dedigim gibi bi erkegin sizin bacaklariniza baktigini gorurseniz, iyice acip gostermek yerine o erkekten sakinin demek istiyo... onu daha cok tahrik etmeyin demek istiyo...[signature][hline]Tulahr
Sosyal ağlarda paylaş

said:
GEd, 14 Eylül 2005 22:47 tarihinde demiş ki:
vay be ,bende kendimi bazi seyleri biliyor sanirdim.
bu olayi ilk defa duyuyorum.
turkiye'de bir kadin ezan turkce okunsun dedigi zaman domuz bagi seklinde oldurulmus bir sekilde bulunmustu.bende tabu falan sanirdim bu konulari,meger biz gittikce geriye dogru gidiyormusuz iyice.
geriye gidip gitmedigimiz tartisilir... yani insanlar kuran dili arapca oldugu icin ezanlarin da arapca okunmasini istediler ve buna din ozgurlugu dediler. obur taraftan diger insanlar yine din ozgurlugu diyerek ne soylendigini anlamak istiyoruz bunun icin turkce okunsun demediler... haliyle arapca okunmasina goz yumuldugu icin bu olaylar artmaya basladi... hani onceki mesajlarda birisi diyo ya, bu bi baslangictir; buna izin verilirse devami da gelir. sonra ona cevap olarak baskasi olur mu oyle sey, sadece bas ortusu diyo... bu guzel orneklerden birisi, taviz verilince devami isteniyo tabii ki. cunku taviz bi konuda verildigi zaman emsal gosterilip bircok noktayi etkiliyo. (uzgumun yine bas ortusu dedim ama soz konusu olan bas ortusu degil farkindaysaniz... herkes turbandan bahsediyo. cunku universiteye bas ortusuyle girmek isteyen tek bir insan bile gelmemistir su ana kadar..)

kisacasi bi bakima ileri gidiyoruz, cunku gecmisten ogreniyoruz... bazilarimiz ogreniyo...[signature][hline]Tulahr

[Bu mesaj riglous tarafından 15 Eylül 2005 02:49 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Devlet eger dini düzenleme isine girerse, sadece kaos olur baska hicbir sey olmaz.

Eger devlet bunu din özgürlügü diye kabul ederse, her türlü dinin istediklerini karsilamak zorunda kalir. Ve bu din gercek, bu din yalan tarzi bir yargilama yapilamayacagindan, olay öyle bir raddeye gelir ki, insanlar her istediklerini dini gereksinim diye devlete kabul ettirir. Nasil mi?

Ornegin benim dinim ciplak gezmeyi gerektiriyor. Ayni türban gibi disardaki insanlara zarar vermeyecek bir hadise, öyle degil mi? Ama böyle bir olay yapildigi anda, devlet o kisiyi teshircilikten iceri atar. Bu durumda da dini özgürlüklerin yerine getirilmesi icin israr eder miydiniz ey türbanci arkadaslarim?

Laik bir devletin tek sorumlulugu din özgürlügü ve esitligini saglamak, insanlara dinlerini serbestce, fakat kendi sinirlari dahilinde yasamasini garantilemektir. Eger bir devlet kurumunda bir dini simgeleyen esya bulunursa, bu o devletin tarafsizligina bir lekedir.

Umarim anlatabilmisimdir. Aslinda anlamak cok zor degil, tek düsünmeniz gereken tek dinin Islamiyet olmadigi ve digerlerinden teorik olarak hicbir farki bulunmadigi[signature][hline]WoW EU - Burning Legion
Elandra, Night Elf Priestess
Emilo, Gnome Warrior
Sosyal ağlarda paylaş

@riglous
"Baþörtülerini ta yakalarýnýn üzerine kadar salsýnlar" bu kisimda ne demek istiyo sence?

@penth bende sigara alkol gibi butun zararli maddelerin yasaklanmasini istiyorum hatta kola falanda dahil, biri bigun cikar bunlar yasak degil diye uyusturucuyuda serbest birakmak isterse?(gerci ben onunda yasak olmasni sacma buluyorum belirli sinirlar altinda serbest olmali.yasaklayarak hc bir sey engellenemez.)(nekadar salakca bi ornek oldu degil mi?ama senin verdigin ornekten daha fazla degil)
Sosyal ağlarda paylaş

kuran'in tamaminin genel kuramlar uzerine yazildigini dusunursek (ki kuran kurallar kitabi degildir, anayasadir. ozel sorunlarin cozumlerini icermez, mantigi anlatir.), bu ya giris cumlesini o zamana gore aciklamak icin vardir, ya da sonradan eklenmistir. sonradan eklendigini kabul etmeyeceginiz icin giris cumlesini, yani esas temayi desteklemek icin kullanilmistir. onceki mesajda anlattigim gibi, adam bacaklarina bakiyosa, daha da gostermek yerine, ortmesini ogutluyo.[signature][hline]Tulahr
Sosyal ağlarda paylaş

Türkiyede türban denen olay yoktu denemeyebilir istanbul ve bazı cevrelerde kadınlr sokaga cıakrken carsaf giyerlerdi ama evlerinde ve minuum yerlerde kafalrı acak normla elbiselerle giderlerdi köy türbanınnı zaten cogumuz bilir rda ama sac kirlenmesin tarlada calsırken yemek yaparken de sac yemege düsmesin vs vs ..

Ayrıca türbanla mini etegin alakası yok sen mini etegin hic sembol oldugunu gördünmü nası bi üniversiteye türbanla girilemeyecegi gibi hic bir kız bikini giyip gelemez sonuc olarak mini etek sade bacakları acıyo baya biryazıda gördüm mini etek varsa türbanda olmalı sacma yazı bunlar zaten bir cogumuz şahit olmustur bu türbanlılar edepsizlik diyelim tam kelime aklıma gelmedi edepsizlik olaylarına daha yatkınlar yasak oldugundanmıdır? cok uzaga bakmama gerek yok camdan parka bakınca türbanlımı yosa baska biseymi belli deil cocugun eli girmis icerii baska bisi demiyom :) mini giyse daha iyidi kafa kapalı kıc acık misali geziyo bir cogu

Ayrıca T.C. Laik bir ülkedir Ve ülkenin dini yoktur T.C. Yasayan insanlar alevi,sunni,sii,hristiyan...vs vs (mezheplere de girdik biraz ) cogunlugu elbete müslüman ama halkın. Ülkenin dini yoktur ....[signature][hline]:))) !!!
........................

[Bu mesaj Narstil tarafından 15 Eylül 2005 08:35 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Penthesilea, 15 Eylül 2005 03:06 tarihinde demiş ki:
Devlet eger dini düzenleme isine girerse, sadece kaos olur baska hicbir sey olmaz.

Eger devlet bunu din özgürlügü diye kabul ederse, her türlü dinin istediklerini karsilamak zorunda kalir. Ve bu din gercek, bu din yalan tarzi bir yargilama yapilamayacagindan, olay öyle bir raddeye gelir ki, insanlar her istediklerini dini gereksinim diye devlete kabul ettirir. Nasil mi?

Ornegin benim dinim ciplak gezmeyi gerektiriyor. Ayni türban gibi disardaki insanlara zarar vermeyecek bir hadise, öyle degil mi? Ama böyle bir olay yapildigi anda, devlet o kisiyi teshircilikten iceri atar. Bu durumda da dini özgürlüklerin yerine getirilmesi icin israr eder miydiniz ey türbanci arkadaslarim?

Laik bir devletin tek sorumlulugu din özgürlügü ve esitligini saglamak, insanlara dinlerini serbestce, fakat kendi sinirlari dahilinde yasamasini garantilemektir. Eger bir devlet kurumunda bir dini simgeleyen esya bulunursa, bu o devletin tarafsizligina bir lekedir.

Umarim anlatabilmisimdir. Aslinda anlamak cok zor degil, tek düsünmeniz gereken tek dinin Islamiyet olmadigi ve digerlerinden teorik olarak hicbir farki bulunmadigi

öle olucak da bu kadar uzak bakma, kapalı girilecek sonra cuma günleri dini gün diye tatil istenicek, sonra namaz saatlerinde 1 saat izin, sonra kuran okuma dersi sonra.. öle gider burası hepsi bitsin senin dinede gelicez :D[signature][hline]Boo, are you happy now?
Sosyal ağlarda paylaş

"Basortulerini ta yakalarinin uzerine kadar salsinlar" bu cumleden "bacaklarina bakan varsa kapat yoksa ayip olur!!" gibi bi anlam cikarmayi basariyosun ya nedeyim helal olsun.

kurandan ayetleri ayri ayri 10larca kisinin ezberlemesine ve daha kitap haline getirilmeden onceki kopyalarla nokta bakimindan bile farklilik gostermemesine ragmen, degistirildi diyosan bunada daha fazla bisey diyemicem.

lol neyse ben daha fazla cevap vermeyim yukardaki cumleyi o sekilde algilaya biliyosan zaten ne yazsam bos.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
sir, 13 Eylül 2005 23:08 tarihinde demiş ki:
soru süper "sizce caiz midir"

al işte zaten siz onun bunun yorumuna göre iş yapın ondan sonra yok beni kandırdılar,söyle yaptılar böyle yaptılar..ya ortada koskocaman Kuran varken okumaya üşenip niye onun bunun yorumuyla caizliğine kararveriliyo.bu olayın 'sizce' si mi var..ondan sonra etraf ondan bundan duyduklarıyla hareket eden jendinide süper dindar salak boş kafalılarla doluyo..dinine bağlıysa bi insan gider okur kuranı..sayısız meali var..zor bişey değildir heralde..[signature][hline]İmpressive...The Most İmpressive...

[Bu mesaj Darkblade tarafından 15 Eylül 2005 10:33 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Kaa, 15 Eylül 2005 08:10 tarihinde demiş ki:
@penth bende sigara alkol gibi butun zararli maddelerin yasaklanmasini istiyorum hatta kola falanda dahil, biri bigun cikar bunlar yasak degil diye uyusturucuyuda serbest birakmak isterse?(gerci ben onunda yasak olmasni sacma buluyorum belirli sinirlar altinda serbest olmali.yasaklayarak hc bir sey engellenemez.)(nekadar salakca bi ornek oldu degil mi?ama senin verdigin ornekten daha fazla degil)
Bu örnekle benim örnegimin iliskisini anlayamadim, aciklarsan sevinirim.[signature][hline]WoW EU - Burning Legion
Elandra, Night Elf Priestess
Emilo, Gnome Warrior
Sosyal ağlarda paylaş

1-Baş örtüsü ayrıdır türban ayrıdır.İkiside aynı şeymiş gibi tartışılmış.Başörtüsü dini bir simgedir.Türban siyasi bir simgedir.İlk takan kadınla ilgili birşeyler bulursam yazarım.
2-Bazı arkadaşlar takılsa ne olur demiş.Dini ve siyasi simgeler devlet daireleri,okullar vs. gibi kamu alanlarında yasak.Gelirse şeriat mı gelir,dini sadece ''türban'' takmak olarak düşünen ve islamı siyasi bir güç olarak kullanan zihniyet bu hızla giderse, gelir!
3-Açık giyinme konusuna gelince.Gereğinden fazla açık saçık giyinen tiplerde fazla.Sonuçta herşeyin bir sınırı var.Bir erkek olarak ben bile çok rahatsız oluyorum.
4-Açık giyiniyor diye kimse ''o...pu'' değildir.Kapalı giyiniyor diyede kimse ''geri kafalı'' değildir.Bu işler adamına göredir bir topluluğu hedef almak doğru olmaz
5-Madde madde yazdım.Raha okunur diye düşündüm.[signature][hline]Give me the drink of the fluid
That disintegrates
And lend me the sweet balm and blessing
Of forgetfulness, empty and strong
Lethe
Oh, lethe

Sosyal ağlarda paylaş

said:
Kaa, 15 Eylül 2005 08:40 tarihinde demiş ki:
"Basortulerini ta yakalarinin uzerine kadar salsinlar" bu cumleden "bacaklarina bakan varsa kapat yoksa ayip olur!!" gibi bi anlam cikarmayi basariyosun ya nedeyim helal olsun.

kurandan ayetleri ayri ayri 10larca kisinin ezberlemesine ve daha kitap haline getirilmeden onceki kopyalarla nokta bakimindan bile farklilik gostermemesine ragmen, degistirildi diyosan bunada daha fazla bisey diyemicem.

lol neyse ben daha fazla cevap vermeyim yukardaki cumleyi o sekilde algilaya biliyosan zaten ne yazsam bos.
yazilan seyi birebir algilamak istiyosan evet, o zaman herkes basini kapatmali. ama sence seneler boyunca surerliligini korumasi beklenen bi kitap bu kadar basit olabilir mi? yani bana gunluk hayatta neyi yapip neyi yapmicami soyleyecek kadar basit bi dine ben zaten inanmam. kuran'inda bununla alakasi bile yok. soylediklerimi tam olarak anlatamadigimdan kaynaklaniyo snairim. kuran kurallar butunu degildir. kuran anayasadir. anayasada sen bireylerin ne yapacagini anlatmazsin. neyi nasil yasayacaklarini soylemezsin. toplum yasamini temel taslari yazarsin ki uzun sureli olsun. anayasanin icinde "yerlere tukurmek yasaktir" ibaresi bulunamaz; onun yerine diger bireylerin ozgurluk ve haklarina saygi duyacak sekilde yasamak gerektigi belirtilir, ozgurluklerin baskalarinin ozgurlugune karismayacak duzeyde varligi aciklanir. kuran'da da bu anlatiliyo iste. yoksa zaten 7. yy'da tikanip kalmis bi kitaptan farki olmazdi. yazilan seyleri incelemeden birebir okuyup kabul etmek cok kolay. keske din bu kadar kolay olsaydi... benim de cok isime gelirdi.

ha degistirildi olayi, degistirmek kelimeleri eklemek degildir sadece. sayfanin kosesi yirtilsa zaten tum anlam gitmis olur. bu kadar sene sayfa eklenmis de olabilir, sayfa cikarilmis da olabilir... ben degistirildigini soylemiyorum, ihtimaller geldi aklima. madem degistirilmedi o zaman toplum uzerinde bi yargi belirtmesi gerekiyodu. bu nedenle ikinci yoruma varabildim..[signature][hline]Tulahr

[Bu mesaj riglous tarafından 15 Eylül 2005 17:16 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...