bLackcha0s Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 Siyasi Kaos 1970'li yıllar sona ererken Türkiye ağır bir siyasal ve ekonomik bunalımla karşı karşıyaydı. 1977 seçimlerinden sonra istikrarlı bir hükümet kurulamadığı gibi, iki büyük parti CHP ve AP arasındaki diyalog neredeyse tamamıyla ortadan kalkmıştı. 1979 Kasım'ında Demirel başkanlığında, dışarıdan MHP ve MSP destekli AP azınlık hükümetinin kurulması da siyasal istikrarsızlığı sona erdirmeye yetmedi. Bu arada günde 25-30 kişinin yaşamına mal olan siyasal ve toplumsal şiddet olayları da bütün hızıyla sürüyordu. İstikrarsızlığın yanı sıra giderek artan şiddet olaylarından tedirgin olan ordunun üst kademesi, 27 Aralık 1979'da Milli Güvenlik Kurul Başkanı sıfatıyla Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e bir uyarı mektubu gönderdi. Korutürk'ün 2 Ocak 1980'de kamuoyuna duyurduğu uyarı mektubunda, ülkenin içinde bulunduğu durumun değerlendirilmesi yapıldıktan sonra şöyle deniliyordu: "Türk Silahlı Kuvvetleri ülkemizin bugünkü hayati sorunları karşısında siyasi partilerimizden bir an önce, milli menfaatlerimizi ön plana alarak, anayasamızın ilkeleri doğrultusunda ve Atatürkçü bir görüşle biraraya gelerek anarşi, terör ve bölücülük gibi devleti çökertmeye yönelik her türlü hareketlere karşı bütün önlemleri müştereken almalarını ve diğer anayasal kuruluşların da bu yönde yardımcı olmalarını ısrarla istemektedir." Uyarı ortada kaldı Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün kamuoyuna duyurduğu, terör ve bölücülük olaylarının artışıyla ilgili uyarı mektubu gerek iktidar gerekse muhaletef partileri tarafından görmezden gelindi. Her iki taraf da bu mektubun muhatapları olmadıklarını açıkladılar. Bu durum öteden beri bir müdahale hazırlığı içinde olan ordunun üst kademesinin bu yöndeki hazırlıklarını hızlandırdı. Ordunun mektubu adresini bulamadan ortada kalırken, 6 Nisan 1980'de Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün görev süresinin dolması mevcut bunalımlara bir yenisinin eklenmesine yol açtı. Siyasi partiler bir isim üzerinde uzlaşmaya varamayınca yeni cumhurbaşkanını seçmek bir türlü mümkün olmadı. Bu görevi Cumhuriyet Senatosu Başkanı İhsan Sabri Çağlayangil aylarca vekaleten yürüttü. 1980 sonbaharına gelindiğinde kriz bütün hızıyla sürüyordu ve birçok ilde sıkıyönetim ilan edilmiş olmasına rağmen şiddet olayları her geçen gün tırmanıyordu. Bu arada bazı kesimler ordunun duruma bir an önce müdahale etmesi için sabırsızlık gösteriyorlardı. Ve Ordu yönetimde 12 Eylül 1980 günü sabah saatlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri, emir-komuta zinciri içinde yönetime doğrudan el koydu. Darbeyle birlikte Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun'dan oluşan 5 kişilik bir Milli Güvenlik Konseyi kuruldu. MGK Başkanı Kenan Evren darbenin gerekçelerini aynı gün öğle saatlerinde yaptığı radyo ve televizyon (TRT) konuşmasında kamuoyuna açıkladı.Açıklama metni şöyleydi: [i]yüce türk milleti; büyük atatürk’ün bize emanet ettiği ülkesi ve milletiyle bu bütün olan, türkiye cumhuriyeti devleti, son yıllarda, izlediğiniz gibi dış ve iç düşmanların tahriki ile, varlığına, rejimine ve bağımsızlığına yönelik fikri ve fiziki haince saldırılar içindedir. devlet, başlıca organlarıyla işlemez duruma getirilmiş, anayasal kuruluşlar tezat veya suskunluğa bürünmüş, siyasi partiler kısır çekişmeler ve uzlaşmaz tutumlarıyla devleti kurtaracak birlik ve beraberliği sağlayamamışlar ve lüzumlu tedbirleri almamışlardır. böylece yıkıcı ve bölücü mihraklar faaliyetlerini alabildiğine arttırmışlar ve vatandaşların can ve mal güvenliği tehlikeye düşürülmüştür. atatürkçülük yerine irticai ve diğer sapık ideolojik fikirler üretilerek, sistemli bir şekilde ve haince, ilkokullardan üniversitelere kadar eğitim kuruluşları, idare sistemi, yargı organları, iç güvenlik teşkilatı, işçi kuruluşları, siyasi partiler ve nihayet yurdumuzun en masum köşelerindeki yurttaşlarımız dahi saldırı ve baskı altında tutularak bölünme ve iç harbin eşiğine getirilmişlerdir. kısaca devlet güçsüz bırakılmış ve acze düşürülmüştür. aziz türk milleti: işte bu ortam içinde türk silahlı kuvvetleri, iç hizmet kanununun verdiği türkiye cumhuriyeti'ni kollama ve koruma görevini yüce türk milleti adına emir ve komuta zinciri içinde ve emirle yerine getirme kararını almış ve ülke yönetimine bütünüyle el koymuştur. girişilen harekatın amacı, ülke bütünlüğünü korumak, milli birlik ve beraberliği sağlamak, muhtemel bir iç savaşı ve kardeş kavgasını önlemek, devlet otoritesini ve varlığını yeniden tesis etmek ve demokratik düzenin işlemesine mani olan sebepleri ortadan kaldırmaktır. parlamento ve hükümet feshedilmiştir. parlamento üyelerinin dokunulmazlığı kaldırılmıştır. bütün yurtta sıkıyönetim ilan edilmiştir. yurt dışına çıkışlar yasaklanmıştır. vatandaşların can ve mal güvenliğini süratle sağlamak bakımından saat Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Werewolf Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 Sina nedir bu, ödev mi, yoksa başka bir yerden c/p mi? Kaynak belirtiver bir zahmet.[signature][hline]CEO of the Holy Inquisition Corp "Biz insan yakıyoruz." Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
bLackcha0s Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 hep unutuyorum kaynakları. Aslında copy paste. ama arkadaş sakarya tarih te okuyor onun ödevi fakat bu yarım bi ödev (çok detaylı anlatılmamış) bende kalmış yazıyım dedim.Zaten 12 eylül e karşı ve ihtilalere karşı ilgim büyüktür...[signature][hline]Kreese, 27 Haziran 2005 00:50 tarihinde demiş ki: blachkaos ilk geldiğimden beri acaba fake mi diye düşünmeye başladım hakkında DC++ Paticik Unofficial Hub:paticik.no-ip.org:411 bLogger oLdum ben! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
LiquiD Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 anlamadım ben, cumhuriyet gazetesi mi, arkadaşının ödevi mi?[signature][hline]ben BombaciMulayim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
bLackcha0s Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 Arkadaşın tezi bu ama bu tabiki çok küçük bir kısmı bunuda cumhuriyet gazetesinden bulmuştu. Ana kaynak orası yani. pf :/[signature][hline]Kreese, 27 Haziran 2005 00:50 tarihinde demiş ki: blachkaos ilk geldiğimden beri acaba fake mi diye düşünmeye başladım hakkında DC++ Paticik Unofficial Hub:paticik.no-ip.org:411 bLogger oLdum ben! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 60 ıhtılalı ulkeyı 40 yıl ılerı goturmus 80 ıhtılalı 60 yıl gerıye almıştır[signature][hline]God's In His Heaven, All's Right With The World. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mandoo Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2005 bir dipnot: -12 Eylül ihtilailinde askerle çatışan tek il Ordu'dur...yüzlerce devrimci genç askerler tarafından hunharca öldürülmüştür...(bir Ordulu olarak yazasım geldi) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
bLackcha0s Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2005 Sanırım bu Ordu nun ayıbı... Kötü olmuş. Bu arada İhtilal zamanında Çorumda bir günde tam 230 kişi öldü.Çıkan kavgalar sonucunda...[signature][hline]Kreese, 27 Haziran 2005 00:50 tarihinde demiş ki: blachkaos ilk geldiğimden beri acaba fake mi diye düşünmeye başladım hakkında DC++ Paticik Unofficial Hub:paticik.no-ip.org:411 bLogger oLdum ben! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Slat Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2005 Bizim bi tanıdığımız o yıllarda askerdi.. Bi ara milleti vurmasınlar diye şarjörleri alınmış..[signature][hline]Touch of death is never gentle... Straight up gangsta wrong pati to fuck with -PWA Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Delidumrul Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2005 said: Viktor, 22 Temmuz 2005 02:26 tarihinde demiş ki: 60 ıhtılalı ulkeyı 40 yıl ılerı goturmus 80 ıhtılalı 60 yıl gerıye almıştır Hangi darbe bir milleti ileri goturur anlamiyorum ki. Hangi mantiktir bu. Askeri rejimle idare edilelim o zaman hep ileri +10 +10 ilerleyelim sene sene.[signature][hline]:NSRq:üXrüt:irht:kök Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Reignman40 Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2005 paylstiin icn saol black[signature][hline]go PİSTONS!!!!!!!!!! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
TimarliSipahi Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2005 sağol güzel bir yazı[signature][hline]Çok pis tımarlarım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2005 said: Delidumrul, 22 Temmuz 2005 14:54 tarihinde demiş ki: said: Viktor, 22 Temmuz 2005 02:26 tarihinde demiş ki: 60 ıhtılalı ulkeyı 40 yıl ılerı goturmus 80 ıhtılalı 60 yıl gerıye almıştır Hangi darbe bir milleti ileri goturur anlamiyorum ki. Hangi mantiktir bu. Askeri rejimle idare edilelim o zaman hep ileri +10 +10 ilerleyelim sene sene. sacmaladıgının farkındamısın? 1960 ta askerı cunda tarafından hazırlanan anayasa Turkıyenın gordugu ve gorebılıcegı en demokratık anayasadır asker 1980 dekı gıbı yonetıme coreklenmedı cunkı gereklı balans ayarını yapıp ulkeyı rayına gerı koydu modernıze edıp 1960 ıhtılalı tamamen ıelrıcı brı kadro tarafından yapılmıştır kaldıkı 1980 de gelen anayasa nın ne kadar sansurcu ne kadar ozgurluk dusmanı oldugunu bılmıyen yoktur 1980 darbesı ulkenın demokratıklesmesıne vurulan en buyuk darbedır oysa 1960 demokratıklesmek ıcın yapılmıştır arasında fark var ık ıdarbenın ortamının[signature][hline]God's In His Heaven, All's Right With The World. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Delidumrul Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2005 evet o yuzden 27 martta o kadar insani ozgurleshtirdiler zaten. staline kalsaydi o da ozgurleshtircekti Turkiyeyi ama neyse. Bir darbe daha yapinda bi 40 yil ilerleyim. En son zaten ucundan dondu 2 tank gecince..bi 10 sene ileri atildi devlet millet. $ dushtu borsa tavan falan yapti.[signature][hline]:NSRq:üXrüt:irht:kök Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2005 siz 1980 ni tartisin kardesim . 2300 u tartisacak birisi yok mu ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Delidumrul Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2005 2300 de devrim yapicaklar ishte hunn. bi 50 senede ordan one gecheriz.[signature][hline]:NSRq:üXrüt:irht:kök Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2005 gercekten ne diyecegimi bilemiyorum su an . zaten ne desem tartisma cikar ahahaha Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Thestral Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2005 Laf atıp, hiç birşey açıklamadan, "neyse" yazmak kolay olmalı.[signature][hline]?!?! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2005 neyseden sonra burda fikir degil ideoloji ya da taraflarin tartismasi olacagini bildigim icin ; neyse . 80 darbesi cok detay bir konu . detayi konusacak olan varsa konusalim . sagci solcuyu , solcu sagciyi , devlet ikisini kesti , hayir devlet ulkculerden yanaydi onlari kullandi , deniz gezmis super adamdi ama devlete silah cekti 2. kurtulus savasini baslatti ataturk gibi adamdi vs gibi tartismalar artik bayiyor beni . Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bilge_Tonyukuk Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2005 Abicim ben bu ihtilali biriki kişiye sordum kimin ne işine yaradı diye . Solcu olan sağcı yanlısıydı dedi Sağcı olan Solcu yanlısı dedi bu işin yanlılıkla ne ilgisi var anlıyamadım.?[signature][hline][imzanız forumkurallarına aykırı - forumlarda din dil ırk etnik koken ayrımı yapılmasına müsade edilmemektedir. bir daha tekrarı halinde cezalandırırsınız] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2005 o ihtilal turkiyeden baska herkese yaradi . Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soulbringer Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2005 12 Eylul mantalıtesını gelıp Kanallardakı Dızılerden orgun egıtım muhabbetı benzer dersler cıkarıp sonra satılmıs gazatelerın yazarlarının derledıgı haksız ve hukuksuz copy paste lerle paylasmanın ne gıbı bır yararı olucak Turk Genclıgıne sasıyorum acıkcası! Arıtmetıgı basıt bır olaydır..Amerıka zıncırden kurtulan aslan ı barındırmamak ıcın Sabetaıst I.Ö ye Ortanın sağı Ortanın solu anlayısını asıladı..Tanrıya sukur kı Sağ ve Sol arıtmetıgı Amerıkanın tam oturtmaya calısırken, oturmadan bastırıldı demem odurkı bıraz arastırın lutfen... Saygılarımla DPLMT.[signature][hline]Sırlar aldatır. AA Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Valeron Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2005 Allah aşkına o ihtilal'de hapislere alınan yüzlerce binlerce sol görüşlü aydın nasıl dayak yemiş hapisanelerde öldürülmüş..Sağ kesim nasıl hala solcuların işine yaradı dıyebilir ki ? Yapmayın etmeyin Sağcıların en büyük kozudur cuntacılık.Biz askeriz diye dolaşan ülkücüleri tanıyorum.Bu yüzden askeri ihtilallerin hiçbiri sağ kesime sol'dan fazla zarar vermemiştir.Boşu boşuna yüzlerce,binlerce insan öldü,genç öldü ..[signature][hline]Ölüm nereden ve nasıl gelirse gelsin,savaş sloganlarımıız kulaktan kulağa yayılacaksa ve silahhlarımız elden ele geçecek ve başkaları mitralyöz sesleriyle savaş ve zafer naralarıyla cenazelerimize ağıt yakacaklarsa, Ölüm Hoş Geldi,Safa Geldi ! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Natural Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2005 ki öldürülen sol görüşlü kişi sayısı 2000 küsürlerde sağ görüşlü kişi saysı 1200 civarında,resmi kaynak bunlar. ayrıca 80 öncesi sağ-sol çatışmalarının ilk başlangıcı sağ görüşten gelmiştir.[signature][hline][b]''Be a realist demand the impossibe'' Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bilge_Tonyukuk Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2005 said: Natural, 23 Temmuz 2005 11:21 tarihinde demiş ki: ki öldürülen sol görüşlü kişi sayısı 2000 küsürlerde sağ görüşlü kişi saysı 1200 civarında,resmi kaynak bunlar. ayrıca 80 öncesi sağ-sol çatışmalarının ilk başlangıcı sağ görüşten gelmiştir. Adam kominizmi getirek derse tabiki sağcılarda olayı başlatır. Şimdi PKK dağa çıksın bişey yapmadığı zaman ordumuzdamı bişey yapmasın Yılanın başı küçükken ezilir.[signature][hline][imzanız forumkurallarına aykırı - forumlarda din dil ırk etnik koken ayrımı yapılmasına müsade edilmemektedir. bir daha tekrarı halinde cezalandırırsınız] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar