Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Stephen Hawking ve Evrenbilim


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Henüz daha yeni yeni kendisinin biyografisini okudum. Biraz da teorilerine girdim.

Bu adam ve genel anlamda Evrenbilimcilik üzerine bilgisi olanlar var mı aramızda?[signature][hline]Volfied, 04 May 2003 08:18 tarihinde demiş ki:
A mug of ale, and a fine tale!
Gimli yönetti
Mesaj tarihi:
Big Bang teorisini bulan adam :) dunyanın gelmıs gecmıs en buyuk dahılerınden...

Zamanın Kısa Tarihi diye bır kıtabı var gayet guzel bır kıtap evren bılımle ılgılı.Ben sahsen daha okumadım ama okumayı dusunuyorum..[signature][hline]Eğer sen kendi kaderini cizebilecek kadar güçlü değilsen başkaları senin kaderini cizecektir ve sen buna karşı gelemeyeksin......
Mesaj tarihi:
said:
Phrexian, 29 Ağustos 2005 09:40 tarihinde demiş ki:
Big Bang teorisini bulan adam :) dunyanın gelmıs gecmıs en buyuk dahılerınden...

Zamanın Kısa Tarihi diye bır kıtabı var gayet guzel bır kıtap evren bılımle ılgılı.Ben sahsen daha okumadım ama okumayı dusunuyorum..



benimde az biraz okuduğum kitap buydu zaman darlığından(!) bırakmak zorunda kalmıştım.:D
  • 2 yıl sonra ...
Mesaj tarihi:
Evrenbilim yapabilmek için diferansiyel geometri, symplectic geometri, manifoldlar gibi matematikçilerin anlamak için hayatlarını verdiği konuları baya iyi anlamak lazım. Genelde fizikte bir problemle karşılaşıldığı zaman lorentz yasası, newton yasası gibi deneysel olarak bilinen yasaların üzerine inşa ve analoji yoluyla bir sistematik oluşturmak gerekir. Ama misal evrenbilimini ele alırsak, özellikle stephen hawking gibi karadelikler üzerine çalışan bir evrenbilimcinin newton yasalarından uzaklaşması gerektiğini düşünrsek, bu çeşit sistematiklerin altında yatan derin ve yüksek matematiği anlayıp, bilinen newton yasalarında meydana gelecek değişikliklerin bu yapıları teorik olarak nasıl etkileyeceğini çözebilmesi gerekir. Yeni bir fenomenle karşılaşıldığı zaman eğer deneysel olarak bu yapı hakkında fazla bilgi edinilemiyorsa o zaman bu yapının arkasından yatan (çoğunlukla çok zor) matematiği çözüp bilinen yasalardaki değişikliklerin yaratacağı etkileri bulmak mümkün.
Mesaj tarihi:
bu evrenin sırrını barındığı inanılan "string theory"i çoğunlukla matematik bölümündeki insanlar araştırır. Rahatlıkla söyleyebilirim ki fizikçilerin büyük çoğunluğu bu teorinin derinlerine inmek için gerekecek miktarda symplectic geometri bilmiyordur. ama bu symplectic geometri sadece string teoride işe yaramıyor, bence bir çok mekanik yasanın arkasındaki inanılmaz güzel matematiksel yapıları da ortaya koymak için gerekli. dolayısıyla şimdi şirince matematik yaz okulunda grup teori ile giriş yaptım, grup teori bitince representation theory dersi alacağım burda o da bitince kendim lie grup, ve manifolds çalışacağım. ayrıca seneye matematik bölümünden analiz dersleri almaya karar verdim. sırf bunu öğrenmek için bir süre komple matematiğe bile kayabilirim heh
Mesaj tarihi:
Güncel konularda,
"Stephen Hawking ve Evrenbilim - Ardeth" yazınca ve üstüne ben onu Stephen Hawking ile evlenebilirim okuyunca, haaah dedim Sina iyice çizgi.

Değilmiş ama. hehe.
Mesaj tarihi:
Zaten orada da bilimadamlarının söylediği bu teoriyi nasıl test edeceklerini bilememeleriymiş. Hatta "Science or Philosophy" bölümünde tartışıyorlar bunu. Ama yine de çok ilgi çekici bir teori.
Mesaj tarihi:
hawking in son uğraştığı konu neden evrenin şiştiğiydi.Buna açıklama yapmak için kasıyordu bu ayın bilim tekniğindede yayımlayakları çalışmayı anlatmış.Evrenin big bang esnasında kuantum durumunda incelediklerini yani şu an ki evrenin bütün olasılıkların bir kombinasyonu olduğunu söylemiş.En büyük etken Hubble hacmi olmuş yani olasılıklar arasında şişmeyi sağlamayan durumlar direk elenmiş ve şişen evren modelini sağlayan olasılıklar arasında yine elemelerin olduğunu ve bu evrene en uygun olan olasılığın sonuç olarak oluştuğunu kaydetmiş.Bence çok güzel bir açıklama gayet mantıklı
×
×
  • Yeni Oluştur...