Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bilgisayar oyunlarında 'cihat' dönemi...

reyou

Öne çıkan mesajlar

said:
insight, 19 Ağustos 2005 15:58 tarihinde demiş ki:
El-tima Onlinelrahim.

Ahahaaha... Koptum...

*An ex bismillahirrahmanirrahim*[signature][hline]Diablesse 18 Ekim 2004 tarihinde MSN'de demiş ki:
mama yiyiom ben
BabacumMostors, 12 Ocak 2004 04:26 tarihinde demiş ki:
bu arada hazır kahveyi bulan adama teşekkürlerimi sunuyorum...
Sosyal ağlarda paylaş

arap oyun mu yapabilir diyorsunuzda, teknolojileri geri kalmış değil onların merak etmeyin siz.[signature][hline]Voic3
arcane, 14 Ocak 2005 10:17 tarihinde demiş ki:
kola kokulu parfüm olmamalı, içecek hali bile yeterince tehlikeli.üstüne bir de bayanlar parfüm olarak kullanmaya başlarsa kendimi kontrol edebileceğime garanti veremem

Fistan, 19 Ocak 2005 23:53 tarihinde demiş ki:
en iyi süt bi ineğin memesine eğilip cork cork içine cekmektir.ama yıkiycaksın önce memeleri.
Sosyal ağlarda paylaş

türkler ''korsan'' sebebiyle ve piyasa olmaması sebebiyle oyun yapmıyorlar. yaptıkları 3-4 oyun var bence hepside vasatın üstünde hatta mount and blade 4 yıldız bile alır.

benım arapların teknolojisi geri değil ile kastım ''araplar nasıl oyun yapacak'' diyenlere cevap niteliğindeydi.

konuda anlatılan ''kar'' amaçlı değil ''siyasi amaçlı'' oyun yapılacağı olduğu içinde, bu oyun tutmaz az para harcayalım mantığı içermeyecektir ve çokda güzel olacaktır.[signature][hline]Voic3
arcane, 14 Ocak 2005 10:17 tarihinde demiş ki:
kola kokulu parfüm olmamalı, içecek hali bile yeterince tehlikeli.üstüne bir de bayanlar parfüm olarak kullanmaya başlarsa kendimi kontrol edebileceğime garanti veremem

Fistan, 19 Ocak 2005 23:53 tarihinde demiş ki:
en iyi süt bi ineğin memesine eğilip cork cork içine cekmektir.ama yıkiycaksın önce memeleri.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
reyou, 19 Ağustos 2005 15:44 tarihinde demiş ki:
alla alla bu arapların yapça oyun nası olur acaba, 2 boyutlu böle 320x680 çözünürlükte falan olur heralde :)

Eaufhuaeh mario cinsi felan :-)[signature][hline]I want to hurt you just to hear you screaming my name
Solda!t Ownz
Solda!t --> Masteis - [ EoS ]
Death is just depth of chaos
Branch would forgive the wind but it broken once
Sosyal ağlarda paylaş

Ciddi ve hatta biraz "ağır" bir yazı aşağıdaki. ben alınırım araplara laf edilmesinden diyorsanız -> Aşağıdaki yazının kısası: Araplar; kendileri, tek başlarına oyun yapacak alt kültüre sahip değillerdir.Beceremezler! Ama başkaları onlar adına oyun yapabilir tabi... olarak verilebilir. Konu hakkında kişisel görüşüm budur. Tartışmaya falan girmiycem hiç yani

Aslında "Araplar onu yapamaz bunu yapamaz" gibi bir düşüncem yok. Sonuçta diğerleri ile aynı organlara, uzuvlara sahipler. Ancak fark yaratan bazı şeyler var tabi.Konuştuğumuz konu üzerinden gidecek olursak bu temel farklılıklar şöyle sıralanabilir sanırım. Hayata bakış açısı, zevk (ki genelde sadece gösteriş budalası olduklarını, fazla zevk sahibi olmadıklarını biliyoruz), duruş (ayakta duruş değil, hal, tavır, hareket, esneklik vs.) Bunlarda Araplar dipteler! Bkz.Arap çizgi filmleri ve Arap çizigisinde üretilen yurdum çizgi filmleri...Arap törenleri (devlet, sünnet, düğün ve hatta cenaze merasimleri)
Adamlar zevksiz! Zevksizlik abideleri! ("Şimdi ama abü Dubai var Kuwait var falan..." diyenler çıkabilir... var biliyoruz var, yok demedik ki.. Ben zevksiz dedim, gösteriş meraklısı dedim. )

Ayrıca bu aşırı hormonlu yattığı, yerden hurma lüpleten, Ferrariye, Rolls Royce'a bile modifiye isteyen petrol zengini, ensesi kalın "baba"ların oyun sektörü ile pek alakası olduğunu veyahut olacağını sanmıyorum... Kolay para kazanmak amacı dışında...

Oyun dünyası şimdi her ne kadar deli bir "pazar"a dönüşmüş olsa bile temelinde büyük emek yatar! Öyle her program bilen, her çizim yapan bir araya gelip bir başyapıt ortaya çıkartamaz. Oyunu sevmek, oyuncuyu anlamak gerekir. Bunun dışında öngörü, esnek bir düşünce yapısı ve sınırlanmamış yaratıcık gerekir... Bunlardan özellikle sınırlanmamış yaratıcılıkta Araplar pek iyi değiller açıkçası.Keza esnek düşünce yapısıda Araplara uygun gözükmüyor. İstisnalar olacaktır. Avrupada eğitim görmüş,çağdaş Araplar olabilir elbet. Bir alt paragrafa geçin siz ben geliyorum

(Bunca şey yazdım şimdi geliyorum kırılma noktasına)
Oyun bir çok sanatın birleşimidir. Çok sayıda sanat dalı oyunu etkiler. Oyun için en başta çocuklara-gençlere hitap eden sanatlar gerekir. ABD menşeili oyunlardan Japon oyunlarının farklı olmasının temel sebebi budur. Japon oyunları, Japon mangalarının, Japon çocuk-gençlik kültürünün devamıdır. Oyun için imkansızmış gibi görünen rüyalar gereklidir. Codemaster bu rüyaların sonucudur. Atari bu rüyaların sonucudur. Oyun için profesyonel çalışma azmi, amatör ruh gereklidir (Şirketin baskısına karşı çıkıp, bütün risklere rağmen kendi şirketini açıp herşeye sıfırdan başlayan her oyun yapım ustası örnektir) vs..

Bu nitelikler Araplarda olsaydı şu ana kadar çoktan oyun çıkartmış olurlardı. Üstte bahsettiğim Avrupada eğitim görmüş vs. Arapların yapacakları oyunlar Avrupa oyunlarının bir kolu olabilir ancak. Yani Arapların yapacakları oyunlar ya parayla satın alınmış kadroların yapacağı oyunlar demektir ya da provakasyon amaçlı küçük bir kesime hitap edicek ecübik oyunlar demektir.
Sonuç olarak Araplar oyun dünyasına girse bile ne Japonlar gibi karakteristik bir çizgiye sahip olabilirler, ne Amerikalılar, Avrupalılar gibi kaliteli, yenilikçi işlere imza atabilirler. Belki büyük bir şirket kurar ve oyun geliştirenlerin başının etini yerler "Oyunumuzu Christmas'a yetiştirin. Para kazanacaz biz!" diye... Fazlası olmaz. Ne yazıktır ki, bu kültüre sahip değiller.

Dipnot:Türk oyun piyasası için bişiler yazalım. Temel sorun para ve kurulan grupların kolay dağılması olarak gösterilebilir basitçe... Ancak bizde Amiga, C64, Atari dönemlerinden beri umut var, ışık var. Eminim ki çok sağlam işler çıkacak bir gün[signature][hline]MONO(b)LOG
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...