Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ataturk Marxist Degildi


Laurelin

Öne çıkan mesajlar

Günümüzde Atatürk'ün Marxist bir düşünceye sahip olduğunu savunanlar hala vardır. Ama Atatürk ne Marxist, ne Komünist, ne de Faşist idi. Atatürk'ün bu ideolojilere sıcak bakmamasını ve bu görüşlerin Türk Halkı için hiç de uygun olmadığını biliyordu. Bunu anlamak için sadece Atatürk'ün İlkelerini iyi anlamak gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle Atatürk'ü marxist veya faşist olmakla suçlayan kişiler, Atatürk'ü ya kendi görüşlerini benimseyen bir lider olarak görmektedirler, ya da tamamen Atatürk'ün Türk Halkı'na yaptıklarını görmezden gelerek kendi geri kalmış düşüncelerini halkımıza kabul ettirmek için, aciz davranışlarda bulunarak Atatürk'ü karalamaya çalışmaktadırlar. Her ne kadar uğraşsalar da bunu başaramamışlardır.
Atatürk Halkçılık İlkesi'nde, "ayrıcalıksız, sınıfsız" bir toplum öngörüyordu. Fakat bu, toplumsal sınıfları kaldırmayı amaçlayan Marxist anlayışı yansıtmıyordu. Kurtuluş Savaşı Türkiyesi'nde marxist anlamda bir "egemen sınıfı" ve işçi sınıfı bulunmadığı varsayımından hareket etmekteydi. Öyleyse varolmayan bir sınıf çatışması ve ayrıcalıklı toplum kesimleri yaratılmamalıydı. Ekonomik gelişmeyi sağlamak için toplumdaki tüm olanaklar değerlendirilmeye çalışılırken, bu beklentiye ters düşen bir durumun doğması, Kemalizm'in bir temel özelliğinin gözden kaçmasına neden olmamalıdır. "Atatürkçülük, herhangi bir sınıfın egemeliğini reddeden, ılımlı toplumculuğu öngören, hertürlü sömürüye karşı bir dünya görüşüdür. Atatürkçü halkçılık, yönetimde, siyasada, kalkınmada, gelirlerin dağılımında, devlet ve ulus olanaklarının kullanılmasında halk yararının gözetilmesini amaçlar."
"Türkiye'de bolşeviklik olmayacaktır. Çünkü Türk hükümetinin ilk amacı halka özgürlük ve mutluluk vermektir." ( Mustafa Kemal Atatürk )
Ancak Marxizm'de her ne kadar sınıf yok denilse de, çok açıkça görülüyor ki, işçi sınıfının egemen olduğu bir ideoloji benimsenmektedir.

"Mustafa Kemal sosyalist değil, fakat görülüyor ki iyi bir teşkilatçı, yüksek anlayışlı, ilerici ve iyi düşünceli, akıllı bir lider. Mustafa Kemal, soygunculara karşı bir Kurtuluş Savaşı veriyor. Emperyalistlerin gururunu kıracağına ve Sultanı da yaranı ile birlikte alt edeceğine inanıyorum." ( Lenin )


"Atatürk sosyalist değildi, doğru... Kemalizm ve Marksizm çok ayrı kavramlardır; bu da doğru... Bunların yanında bir başka doğru daha vardır: O da Atatürkçülüğün "McCartizm" demek olmadığıdır." ( Uğur Mumcu ) [signature][hline]God's In His Heaven, All's Right With The World.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

maalesef bazı sosyalistler ( ben dışında) böyle düşünüyo...ama atatürkün devlet modeli devlettçi-serbest piyasa ekonomisidir...yaaani....sosyalist devletçilikle kapitalizmin harmanlaması...ama devletçiliği daha çok desteklediği doğrudur...kendi dönemindeki kamu teşebbüsünün cüz-i liğine bakınız...tabi akıllı adamdı, kapitalistlerin karşı çıkıp ezeceğini bildiğinden bu ekonomik idolojiyi geliştirdi
ama unutmayın, o belki büyük bir önderdi ...ama iyi bir ekonomist olduğunu kimse iddaa edemez...[signature][hline]dinler halkların afyonudur...
yanılgılarımız olduysa bile burjuva rejimlerinin yanılgılarıyla karşılaştırılınca çok insancaydı...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

nasyonel sosyalizm kemalizmin neresinde duruyo (merak ) yada militer nasyonel, kapali 3.dunya ekononomik ,şizo toplum modeli ,bu sistemi tanimlamazsa ne tanimlar(merak ) turkiyede kemalist kaldimi (niteleme) kaldiysa kim yada kimler kurum, kurulus ,şahis, parti ismi falan verebilirsin ,fikir alisverisinde bulunuyoruz (niyet)....marksizm ,sosyalizm,uniter kominizm,nietzsche,diyalektik materyalizm bu kuramlarla kemalizm arasindaki iliskileri kurmamizda yardimci olurmusun ..kemalizm yada nasyonel sosyalizm 21-22-23 . yuzyil sistemimidir neden ? bunlar hep rica ,kirmazsin umarim[signature][hline]filmliste revcon0674 riva tun
emulegokmod k.litecodec
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
streamin, 22 Temmuz 2005 23:41 tarihinde demiş ki:
nasyonel sosyalizm kemalizmin neresinde duruyo (merak ) yada militer nasyonel, kapali 3.dunya ekononomik ,şizo toplum modeli ,bu sistemi tanimlamazsa ne tanimlar(merak ) turkiyede kemalist kaldimi (niteleme) kaldiysa kim yada kimler kurum, kurulus ,şahis, parti ismi falan verebilirsin ,fikir alisverisinde bulunuyoruz (niyet)....marksizm ,sosyalizm,uniter kominizm,nietzsche,diyalektik materyalizm bu kuramlarla kemalizm arasindaki iliskileri kurmamizda yardimci olurmusun ..kemalizm yada nasyonel sosyalizm 21-22-23 . yuzyil sistemimidir neden ? bunlar hep rica ,kirmazsin umarim


-nasyonal sosyalizm kemlizmin k.çının kenarında duruyo...atatürk sadece laikliğe ulaşmak için milliyetçiliği bastırdı...nasyonalizmi kullanmadı
-tanımlar biraz haklısın...
-okullardaki derslerde onun tapılacak biri olduğu anlatılıyo...kalır heralde 1 avuç
-kemalizm maalesef bunlara çoooook uzakk, ama bir o kadarda yakın. uygulamada uzak, ama ideolojinin perde arkasında ağır bağlantılı...yani yumurta tavuğa benzemez...yumurtadan çıkanda içinden çıktığı kabuğa benzemez...ama o da bir tavuktur...ama ne kadar tavuk olsada içinde horoz unsuru taşır...
-siyasi görüşlerin çağları vardır...ve çağ liberalizm çağıdır ( ne acı ki...)
-kırmam[signature][hline]dinler halkların afyonudur...
yanılgılarımız olduysa bile burjuva rejimlerinin yanılgılarıyla karşılaştırılınca çok insancaydı...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bunlar gerçekten benim düşüncelerim...saadece biraz yalınlaştırıp sulandırdım...yani dalga geçmiyorum..[signature][hline]dinler halkların afyonudur...
yanılgılarımız olduysa bile burjuva rejimlerinin yanılgılarıyla karşılaştırılınca çok insancaydı...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Victor'un yazdıkları doğrudur. Mustafa Kemal her kitabı okuduğu gibi Karl Marks'ı da okudu. O kitapatan fikir aldı fakat Marksist değildir.

Bir devlet kuruluyor. Bayrağı aynı ama adı Türklerin yurdu olan Türkiye ismini koyuyor ve dışardan gelen hiç kimseyi ayırmadan "NE MUTLU TÜRKÜM" diyerek faşizmden uzak kaldığını kanıtlıyor.

Her devrimde olduğu gibi yeniliklere uymayanlar cezalandırılmıştır. Hatırlatmakta yarar var "KANSIZ DEVRİM SÖMÜRÜLMEKTEN YA DA SULANDIRILMIŞ DEMOKRASİDEN FARKSIZDIR".

Mustafa Kemal ne yolun sağından yürüde nede solundan. O her iki yoluda kullanarak temelleri sağlam bir devlet kurdu. Ama temelin üstündeki binayı sağa ya da sola kaydırmaya çalışanlar binayı neredeyse yıkıyordu.

Mustafa Kemal bütün dünyada ve bilhassa eski sömürge devletlerinin hepsinde tanınan bir insan. Komünist rejimle yönetilen devletlerde bilinmesi gereken bir tarihi kişi ve bilmeyende yok. Çünkü o dünya Emperyalizmine en büyük tekmeyi atmış biri ve sömürgelerde ondan ilham almıştır. O anti-emperyalisttir ama komünist değildir.

Yavaş yavaş kültürel çatışmaların başladığı, sanatın yavaş yavaş kaybolduğu, entellektüel düşüncenin yerini fanatizmin aldığı, aç insanları ucuz yöntemlerle doyurmak yereine pahalı silahlar alındığı bir dünyada Mustafa Kemal gibi düşünen insanlar lazım. Çünkü onun düşüncesiyle kurulan bu devletin temellerinde aslında dünyanın kurtuluşu da var. Bize düşen görev kendimize ait olanı hor görmek değildir. Bakıyorumda bizlerden bir şey olmayacağını savunanlar Avrupa'nın oynunu iyi yemiş.

Bir çok devlet kuran ve bir çok kere yıkılan ama geleneklerinden ve dillerinden taviz vermeyen Türkler, tarihin tekerrür etmesi gibi tekrar yükselecek dünya işte o zaman aradığı huzuru bizde bulacak.

"Olmayacak duaya amin denmez." bu bir atasözü ya da deyim değil. Çünkü atalarımız tarih boyunca Olmasını istediği şeye amin demiştir.

Uzun lafın kısası biz gençlere düşen görev Atatatürk'ün gençliğe hitabesinde yazıyor. Lütfen okuyun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

gençlige hitabe de söylenmeyenlerde Bursa nutkunda açıkça belirtilmiştir.

okumayanlara;

BURSA NUTKU

Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir. Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.

Polis gelecek, asıl suçluları bırakıp, suçlu diye onu yakalayacaktır. Genç, Polis henüz devrim ve cumhuriyetin polisi değildir diye düşünecek, ama hiç bir zaman yalvarmayacaktır. Mahkeme onu yargılayacaktır. Yine düşünecek, demek adalet örgütünü de düzeltmek, yönetim biçimine göre düzenlemek gerek.

Onu hapse atacaklar. Yasal yollarla karşı çıkışlarda bulunmakla birlikte bana, başbakana ve meclise telgraflar yağdırıp, haksız ve suçsuz olduğu için salıverilmesine çalışılmasını, kayrılmasını istemeyecek. Diyecek ki, ben inanç ve kanaatimin gereğini yaptım. Araya girişimde ve eylemimde haklıyım. Eğer buraya haksız olarak gelmişsem, bu haksızlığı ortaya koyan neden ve etkenleri düzeltmek de benim görevimdir.

İşte benim anladığım Türk Genci ve Türk Gençliği!


Mustafa Kemal ATATÜRK
Bursa, 5 Şubat 1933

[Bu mesaj Punckey tarafından 27 Temmuz 2005 17:11 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Benim tek bildiğim birşey var Ulu Önder Atatürk Türk Devletini o dönemlerden kurtarıp bir devir yaratmış ve özgürlüğümüzü kurtarmışsa ne düşündüğü umurumda değil işini biliyor ve her düşündüğüne katılıyorum.[signature][hline]Karanlık mı git karanlıkta dolaş ne olduğunu hisset ve anla,gizlilik mi ağzını kimseye açma,sessizlik mi sabırlı ol ve o anın gelmesini bekle.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Malkavian, 28 Temmuz 2005 03:48 tarihinde demiş ki:
Benim tek bildiğim birşey var Ulu Önder Atatürk Türk Devletini o dönemlerden kurtarıp bir devir yaratmış ve özgürlüğümüzü kurtarmışsa ne düşündüğü umurumda değil işini biliyor ve her düşündüğüne katılıyorum.


+1

adam rahmetli oldu...hala çoğu kişi kemiklerini sızlatıyo..yeter artık[signature][hline]It's a lie. A kiss with opened eyes.
And she's not breathing back.
Anything but bother me.
It takes my pain away
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Evet M. Kemal Marxist degildi, bunu savunan insanlar sacma sapan birsey savunuyorlar yani. Hatta Atatürk'ün liberalligi ile Inönü'nün devletciligi biliyorsunuz ileride bikac cakismaya bile sebep olmustur.

Hem Atatürk'ün, hem de Lenin'in caglarinin üzerinde, ve 2 bin yil önce dogsalar peygamber olacak insanlar oldugunu düsünürüm hep. Yollari farkliydi ama, her dogru yol ayni olacak degil.

Ayrica bunu da ekliyim, bence Lenin>Marx. Marx'in hayallerini gercek dünyaya yansitmak ve ona uygun hale getirmek, onlari düsünmekten cok daha fazlasi bence.[signature][hline]Elandra, Night Elf Priestess
Emilo, Gnome Warrior
Penthesilea, Night Elf Huntress
Head, 27 Temmuz 2005 20:15 tarihinde demiş ki:
"orospu kırmızı"
"ben senin beni şikayet etme ihtimalini sevdim."
"nietzche ve çocuk kestiğinde" gibi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Marx hariç Marxist (tamı tamına) var mı ki Atatürk Marxist olsun. Marxist'im diyen adamların bile tanımları bire bir uymaz. Mustafa Kemal'in de Marx'dan esinlendiği bir çok şey vardır ancak Atatürk teorisyen değil eylem adamı olduğundan esinlendiği şeyleri bire bir uygulamamış, işine geldiği şekilde değiştirip en sonunda kendi doğrularını yaratmış ve onları uygulamıştır. Zaten o sebepten Kemalizm denir.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

marxın bir cümlesini yazıyımda tam olsun;
''beni kimse anlamadı,birtek karım anladı oda yanlış anladı''

marxizm'in tamı tamına uygulanması mümkün değil,komünizm de o yüzden ütopya zaten.
dünya üzerinde marxizmi yorumlamış değişik liderler ülkelerinde çeşitli sosyalizm modelleri uygulamışlardır.
kaçımız marxist ki bu dünya düzeninde atatürk marixst olabilsin:P[signature][hline][b]''Be a realist demand the impossibe''
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...