Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

! Önemli ! UPS ( Kesintisiz Güç Kaynağı ) ve PSU ( Kasa Güç Kaynağı ) Hakkında

Catscratch

Öne çıkan mesajlar

Şimdi arkadaşlar hazır dükkanda ekstra zaman yakalamışken bu önemli konu hakkında birşeyler yazayım da şöyle nadide bir psu ups konumuz olsun.

Malum kış aylarındayız. 2 hafta kadar önceki gök gürlemeleri sonucu düşen yıldırımlardan veya elektrik ve telefon hatlarından gelebilecek zararlı etkilerden kurtulmak için iyi bir UPS ve iyi bir PSU şart.

1200 VA'lık, telefon hattını da koruyan ve çok kısa süreli elektrik kesintilerinde (<1 sn) bile koruma sağlayan(regulator'dü sanırım bunu sağlayan, bilenler düzeltsin) bir UPS yeterli.
PSU'da ise marka yani kalite önemli. Çoğu PSU yaparım dediği korumaları yapamıyor. Kaliteli bir PSU anakartınızı ve ona bağlı kartlarınızı büyük oranda korur.

UPS kullanımı hakkında ufak ve önemli bir noktaya değineyim; elektrik kesildikten sonra ve bilgisayarınızı kapattıktan sonra UPS'yi de kapatmayı unutmayın. Aksi halde eğer UPS'nin aküleri biterse ve elektrik hala yoksa akü ömrü kısalıyor.[signature][hline]This Cat Scratches Free.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
ups veya psu markası önerebilirmisin?
teknosa'da vardı sanıyorum 70 milyon'a yakındı.[signature][hline]===> orc_lord <===
Buddy'nin resimlerine gider..di...
Buddy'nin resimlerine gider...
|playingarena|Pati Pet
*Kuş,tavşanlar ve balıklar için..*
orc_lord in melancholy (day 76)
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Catscratch, 30 Kasım 2004 19:42 tarihinde demiş ki:
...
1200 VA'lık, telefon hattını da koruyan ve çok kısa süreli elektrik kesintilerinde (<1 sn) bile koruma sağlayan(regulator'dü sanırım bunu sağlayan, bilenler düzeltsin) bir UPS yeterli.
...

Şu 1200 VA olayını nasıl hesapladın? 1 makina için mi 1200 VA'lık UPS öneriyorsun? Haklısın yeterli ama çok fazla yeterli olmuş. :)

Bir bilgisayar startup'da peak olarak ortalama 160 VA yapıyor, steady ikense 120 civarı. İşi güvene alalım 200 VA makina başına düşünürsek senin UPS 6 makinayı sırtlayabilir. Ha bu 6 10'da olur 4 de olur. Sonuçta kullandığın monitör TFT olabilir CRT olabilir. Speakerların 5W'da çekebilir 70W'da (PMPO değil RMS değeri). Powerfactor'u 0.69 varsaysak 100VA civarı sadece 70W'lık speaker çekecek demektir. Elbette sürekli değil ama UPS hesabında worst-case çalışmak lazım.

Sonuç olarak çok aykırı aygıtlar kullanmıyorsanız bir bilgisayarı 200VA olarak hesaplayıp UPS seçiminizi ona göre yapabilirsiniz.

Son birşey daha eğer lazer yazıcı kullanıyorsanız asla, ama asla direk olarak UPS hattınıza bağlamayın. Uygun aparatı ile UPS ile çalışabilecek duruma getirin ya da bırakın şebekede kalsın. Yanmış akü hiç de hoş koku cıkarmıyor. :)

edit: Topraklamanızıda dikkatli yapın.
[signature][hline]In God I Trust
For Rest I Just Test

[Bu mesaj GE-TA tarafından 01 Aralık 2004 00:45 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Topraklama çok önemli zaten. 1200 VA fazla demişsin hoş demişsinde 800 VA vardı yetmiyordu. Programlardan çıkıp bilgisayarı kapatana kadar 2 dk dayanmıyordu.

Everpower 1200 VA aldım utanmadan bayağı sağlam ancak 1sn altındaki gidip gelmelerde işe yaramıo bilg reset yiyo.

UPS deneyimim fazla olmadı ama PSU'da FSP önerebilirim. 350 ve daha yüksek bişi alınabilir. Verilen paraya değer. Ayrıca PSU ne kadar ağırsa o kadar iyidir lafı %80 doğru :D
[signature][hline]This Cat Scratches Free.

[Bu mesaj Catscratch tarafından 03 Aralık 2004 20:12 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Bu yildirimlar yuzunden benim 2-3 sene once gozlerimin onunde PSU ucmustu. Eve daha yeni gelmi$tim o zaman tam bilgisayari acmaya gittim o arada baktim kasanin icinden i$iklar geliyor. Eyvah! dedim gitti bilgisayar. Hadi yandi etti gidip birde ps almak lazim, zor gelen kismi o bana :)

Gene ben $ansliymisim o zaman makineme bi$ey olmadi diger parcalara yani, eger onlarda yansaydi bayagi kacacakti bana. Olan olaydan ders almadim, hala bir UPS'im yok ;)[signature][hline]Katrani kaynatmakla olmazki $eker, cinsini s..tigim cinsine ceker.

Msn | Icq | E-mail | Math
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Catscratch, 03 Aralık 2004 20:09 tarihinde demiş ki:
Everpower 1200 VA aldım utanmadan bayağı sağlam ancak 1sn altındaki gidip gelmelerde işe yaramıo bilg reset yiyo.
cat sen geçen aylarda ups alırken ben yorumda bulunmuştum düşündüğün (we daha sornadan aldığın) bu ups hakkında. yanlış hatırlamıyosam bazı özellikleri değiştirilebilir bi ups di bu. regülatör hassaslığıyla oynamış olduğun için reset problemiyle karşılaşıyo olmayasın? bu kadar pahalı aletin doğru dürüst çalışan bi regülatörü olmaması çok mantıksız çünkü

said:
BOccOB, 06 Aralık 2004 21:54 tarihinde demiş ki:
UPS iniz olduktan sonra koruma da psu nun pek bir görevi kalmıyor. ama genede homojen ve sağlıklı bir sistem için kaliteli bir psu da şart...

UPS de markaya luzum yok, benim 2 yıl önce 2.500 yeşillik ödediğim kasayı ve 800 kapitallik monitörü son derece boktan bir ups koruyor...
iki yoruma da katılıyorum. birincisi, regülatörlü bi ups, woltaj dalgalanmalarında power supply ınıza yük bindirmemekle görewlidir zaten. bu yüzden ups li bi makinede psu nun önemi azalıyo.

ikincisi, ups in esas amacının elektrik kesilince size çalışmaya dewam etme olanağı sağlaması olmadığını hatırlatmakta fayda war. amacı elektrik kesildiği anda bilgisayarda uğraştığınız işin ziyan olmasını engellemektir. elektrik kesildiğinde dewreye girerek uğraştığınız işin backup ını alıp bilgisayarınızı kapatma imkanı sağlicaktır. dolayısıyla elektrik kesintilerinde bilgisayarınızı olabilidiğince ayakta tutmaya deil, gerektiği kadar ayakta tutmaya çalışıcağınızı düşünerek alın ups i.[signature][hline]a.k.a "bay bomba"
SWG: Ottkoo Jeliyeer of Eclipse Galaxy
Sosyal ağlarda paylaş

http://www.jscustompcs.com/power_supply/
ayrıca böyle bir şey bulduydum, bilgisayara kaç wattlık power supply gerektiğini hesaplıyor. sitenin güvenilirliği konusunda hiç bir bilgim yok en fazla orta değer bi fikir verebilir (doğruluğunu onaylayabilecek birisi varsa ve bakıverirse süfer süfer süfer olur.)[signature][hline]h u m a n i t y - i s - t h e - o n l y - s u p e r p o w e r !

[Bu mesaj Rahan tarafından 08 Aralık 2004 03:59 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Çok güzel ve yararlı bir site. Tavan değerlerde hesaplama yapmışlar.

SCSI disk kullanmayı düşünüyorsanız hdd'ler için verilen 25w'ı 30 civarı düşünmekte fayda var. Birde o sitede söylendiği gibi sonucu minimum varsaymak herzaman iyidir. Tavan değerlerde hesaplanmış olsa bile.[signature][hline]In God I Trust
For Rest I Just Test
Sosyal ağlarda paylaş

Aopen iyi diye biliorum ama hiç kullanmadım.

Bendeki ups nin ayarları ile oynamadım. Zaten bilgisayara usb/com olarak bağlamadım. Ayar felan yapamam yani. Yannız dün voltaj düşüklüğü oldu çok kısa onda korudu. Devreye girince çık! eder ya. Bu çık!çık! etti aynı anda. Bişi olmadı bilgisayara.
Sosyal ağlarda paylaş

elektriğin çok kısa sürede kesilip geri gelmesi (sanırım o yüzden yukarıda o 1 sn den kısa sürede olayı var) durumu ne kadar sakıncalıdır ? arada bir oluyor.. bu aralar yeni hardware almam söz konusu, elektrikten bir sorun çıkar diye ödüm kopuyor.alabileceğim ucuzönlemler nelerdir ?[signature][hline]I felt a great dısturbance...as ıf a hundred evıl bastards on an oıl derrıck suddenly crıed out ın terror and were suddenly sılenced.Strange.
Sosyal ağlarda paylaş

PSU o tarz oynamalarda voltajı regüle ederek bilgisayarı korumaya çalışır zaten. Elektiriğin gidip gelmesinde, gelme anında çok yüksek voltajlara ulaşması tehlikeleri beraberinde getiriyor. Regülasyon başarılı değil ise bu değişim direk bilgisayara etki ediyor. 5v 12v gibi kımıl zararlısı voltajlar ile çalışan donanım uç noktalardaki gerilim ile karşılaşınca bahçede barbekü partisi başlıyor. Bu yüzden kaliteli bir PSU önemli. Birde UPS ile dengeli voltaj gönderirsen risk en aza iniyor.[signature][hline]In God I Trust
For Rest I Just Test
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Rahan, 08 Aralık 2004 03:59 tarihinde demiş ki:
http://www.jscustompcs.com/power_supply/
ayrıca böyle bir şey bulduydum, bilgisayara kaç wattlık power supply gerektiğini hesaplıyor. sitenin güvenilirliği konusunda hiç bir bilgim yok en fazla orta değer bi fikir verebilir (doğruluğunu onaylayabilecek birisi varsa ve bakıverirse süfer süfer süfer olur.)
site hakkaten çok yararlı ya favorites ımıza ekliyelim

said:
Rahan, 08 Aralık 2004 16:59 tarihinde demiş ki:
said:
arcane, 08 Aralık 2004 12:29 tarihinde demiş ki:
alabileceğim ucuzönlemler nelerdir ?

şurdakilerden biri olabilir belkim
http://www.dijitaltrend.com/asp/listgroup.asp?Group_ID=0065
yüksek voltajdan koruyomuş.
hm bence bunu alıcağına 25$ daha koyup ups alsan çok daha mantıklı olur. ha tabi sadece regülasyon özelliğini istiyosan we ucuz istiyosan rahan ın önerisi en uygunu[signature][hline]a.k.a "bay bomba"
SWG: Ottkoo Jeliyeer of Eclipse Galaxy
Sosyal ağlarda paylaş

Sanırım aradığımız teknolojinin adı Line-Active. Yani on-line UPS'ler. On-line olunca elektrik normal olsa da sürekli bir koruma sağlıyor. Voltajın ani değişimlerine daha duyarlı. Offline olunca o zaman devreye girme süresi uzuo ve sadece elektrik kesilince güç verio o kadar.[signature][hline]This Cat Scratches Free.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben yenı aldım bıtane UPS

Strong marka

Test etme ımkanı buldum elektrıkler kesıldı 1-2kez

UPS'ya Philips 107t5 marka monıtorumu ve AOPEN kasamı bagladım. Elektrık kesılmelerınde sorunsuz reset yedirtmeden devam ettırdı koruma sagladı.
Voltaj duzenlemesı falanda yapıyormus.

Tavsiye ederim yani.[signature][hline]Opinions are like assholes. Everybody has got one.

Sosyal ağlarda paylaş

Herhangi bir yazıcıyı değil lazer yazıcıyı direk olarak bağlamamalısın. Bunlar ısınma evrelerinde çok yüksek güç çekerler ve UPS bataryalarını felç ederler. Bazı üreticiler uygun aparat ile UPS ortamına uygun bir şekilde çalışmasını sağlıyorlar.[signature][hline]In God I Trust
For Rest I Just Test
Sosyal ağlarda paylaş

voltaj düşmesi yüzünden "UPS'e zaten bağlı olan bilgisarayımda" 2 hdd birden gidince ben de bu sefer "adam" gibi bir UPS alayım dedim, şunu aldım;

http://www.hepsiburada.com/productdetails.aspx?categoryid=134&productid=bd19146

eh artık sorun olmaz diye düşünüyorum, yanarım, giden 40 gb mp3 e yanarım[signature][hline].:. He who fights with monsters should look to himself does not become a monster...When you gaze long into the abyss, the abyss also gazes into you .:.
- Friedrich Nietzsche
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...