Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kitle Psikolojisi

MartinLGore

Öne çıkan mesajlar

Nefret ederim bundan. Bir yere, bir zümreye, bir gruba ait olma isteğinin doğurduğu sonuçlar..

Her insan doğumundan itibaren bütün hayatı boyunca hep bir zümreye ait olmak ister. Doğal karşılıyorum, doğal karşılamadğım o zümreye girince düşüncelerinin de o yönde değişmesi..

Mesela elit bi kesime ait görüyor kendini, o kesim müslüm gürses'ten nefret ediyor diye, o da zorla müslüm gürses'ten nefret etmeye başlıyor.

Veya bir şeyi seviyorlarsa kraldan daha çok kralcı olup sımsıkıya ona bağlanıyorlar..

Bu siyasi ideolijiler için de geçerli. Mesela konu mankenimiz kendini sağcı görüyorsa, sağcılar neden nefret ederse o da nefret eder. Neyi yaparsa o da yapar.. Sorgulamadan.

Bu solcular için de geçerli ama solcularun içinde en azından sorgulayan insan sayısı daha fazla.
(konumuz bu değil tartışma yaratmayın burada)

Ha ama ha sağcı ha solcu, ikisi de bir yere ait olma isteği ile düşüncelerini şekillendirir. Bana göre böyle.. Bir üniversitede belli bir siyasi görüşü desteklemenin beraber eylemlere katılmanında hep altında bu vardır. Bir yere ait olma isteği..

Benim takıldığım nokta bir yere ait olma isteği değil, belli bir düşünceyi savunursun ama kendi düşüncelerin de olur.

Kitle neyi seviyor neyi sevmiyor, kim hatalı kim doğru diye ağzına bakmadan kendi düşüncelerini iletebilmelidir.

Mesela en yakından forumda da yoğunlukla yaşanan bir olay bu.

Mesela site de hafiften karizması olan biri birine fıstık atsın ardından 50 kişi fıstık atar..

Veya biri birinden nefret etti diye diğeride nefret eder. Ben bunu tamamen şekillenmemiş-oluşmamış kişiliğe bağlıyorum.

Mesela yine siyasetten yola çıkarsak, "ben şöyleyim" veya "şu şu fikirler benim fikirlerime daha yakın" dediğim zaman, üstüne söyleyeceğim her cümleyi ona göre değerlendiriyorlar.

"İyi abi ama sen şöyle şöylesin, ama onlar öyle düşünmüyor sen nasıl şöylesin?" dediği zaman tepemin tası atıyor.

Sanki hepimiz aynı düşünmek zorundayız.

Sinir olurum kitle psikolojisine, sorgulamayanlara, aptallara. (oh arada aptallara da laf soktum)[signature][hline]King Kong gelsede dans etse..
Nostalji Mp3 : Tanita Tikaram - Twist In My Sobriety | arşiv********

[Bu mesaj MartinLGore tarafından 06 Temmuz 2005 11:27 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
MartinLGore, 06 Temmuz 2005 11:26 tarihinde demiş ki:

Mesela en yakından forumda da yoğunlukla yaşanan bir olay bu.

Mesela site de hafiften karizması olan biri birine fıstık atsın ardından 50 kişi fıstık atar..

Veya biri birinden nefret etti diye diğeride nefret eder. Ben bunu tamamen şekillenmemiş-oluşmamış kişiliğe bağlıyorum.

burasına özellikle katılıyorum[signature][hline]viva la creativa!viva la resistance! a.k.a Lykastos
geleceğin türkoloğu
Sosyal ağlarda paylaş

Bir gruba bır topluluga aıt olmak ınsanın yaradılısında,dogasında vardır herseyden once.Ama bırı bır gruba gırdıgı zaman o grubun her dusuncesını her hareketını sorgulamadan kabullenıp davranıslarını bu yonde sekıllendırıyorsa ınsan olma ozellıklerındne en buyugunu kaybetmıs demektır bence:
DÜŞÜNMEK......[signature][hline]I can not accept not trying

[Bu mesaj Phrexian tarafından 06 Temmuz 2005 11:39 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Tabi bir de marjinaller var, adam sürü psikolojisine dahil olmayacam diye muhalefet eder her şeye. Bir şeyi yapmayı 3 insan sevdiyse direk, ıyy popüler kültür der vs vs. Fikirler benzeşebilir, önemli olan insanın düşünmesi, analiz etmesi, sonra kendi sentezini yapması

Not 1: Lafım burada bulunan kimseye değildi yanlış anlaşılmayayım
Not 2: Gerçek popüler kültür e bence de hayır[signature][hline]Why are you so weak ? Because your hate is weak! / Uchiha Itachi.
Sosyal ağlarda paylaş

Ama onun da altında o yatar wispy. Yine kitle psikolojisi.
Bana göre onu diyen kendini daha üst kesimde, o zümreye ait gördüğü için öyle diyodur.
Zaten herşeye muhalefet olmasının da altında o var.
Bence..[signature][hline]
King Kong gelsede dans etse..
Nostalji Mp3 : Status Quo - In The Army Now | arşiv*********
Sosyal ağlarda paylaş

said:
MartinLGore, 06 Temmuz 2005 11:49 tarihinde demiş ki:
Bana göre onu diyen kendini daha üst kesimde, o zümreye ait gördüğü için öyle diyodur.
Bence..

Kesınlıkle katılıyorum.Kendılerıne marjınal dıyen tıplerınde kendılerıne gore bazı krıterlerı var.Ve genelde buna gore hareket ederler.[signature][hline]I can not accept not trying
Sosyal ağlarda paylaş

iste maclara hödöö onlar fenerli gidelim dovelim kavga ciksin dusuncesininde nedeni bu olmali kendini onun için kavga edicek hatta bazen canini bile vericek kadar bagli goruyo aslinda o ugruna kavga ettigi sey neki sadece topun pesindn kosan 11 adam ama o sanki bagliligini kanitlamak istermiscesine ugruna cebindeki parasinin yarisini verip kavga ediyo ki ugruna kavga ettigi insanlar(futbolcular yoneticiler vs.)onu hiç onemsemesede o sadece biyere ait olmak için bunlari yapiyo[signature][hline]ve tanrılar bulutların arasındaki tahtlarından indiler sahneye bu gece, bize hatırlatmak için müziğin aslında ne olduğunu...
Sosyal ağlarda paylaş

normal bir şahıs,marjinal ya da entellektüel olmasına bağlı değil bu insanın.Bu kişinin özünü iyi tanıyamaması ve .. olmak yerine .. gibi davranmasından kaynaklanan bir şey.Yani marjinal olmaypta marjinal gibi davranmaya çalışmak mesela[signature][hline]viva la creativa!viva la resistance! a.k.a Lykastos
geleceğin türkoloğu
Sosyal ağlarda paylaş

said:
MartinLGore, 06 Temmuz 2005 11:49 tarihinde demiş ki:
Bence..

evet mesela iyyy o grup cok populer hayatta dinlemem coluk cocuk grubu olmus o yada iyy conversenmi giyiyosun artik mallarin bile ayaginda var uff populer kulturun esiri olmussunuz siz diyen birisinin uydugu kurallar ben burdayim diye bagiriyolar

onlarin yaptigini yapma ama bilmiyoki farkli olucam diye kasarken onun gibi farkli oldugunu sanipta olamayan cok insan var saginda solunda[signature][hline]

said:
bankaci, 06 Temmuz 2005 11:57 tarihinde demiş ki:
said:
trgdy, 06 Temmuz 2005 11:53 tarihinde demiş ki:
iste maclara hödöö onlar fenerli gidelim dovelim kavga ciksin dusuncesininde nedeni bu olmali kendini onun için kavga edicek hatta bazen canini bile vericek kadar bagli goruyo ama o sanki bagliligini kanitlamak istermiscesine ugruna cebindeki parasinin yarisini verip kavga ediyo o sadece biyere ait olmak için bunlari yapiyo

pek diil.. bunun amaçlarından biri de stresini boşaltmak. o zmn maça gidip karşı takıma küfürlü tezahürat edenler de aynı şey. e hal böleyken dünya üzerinde yüz milyonlarca koyun oluyo dimi.. genellemeler istisnasız yanlıştır.

gittigim bi macta kufur edip bagirmadm diye daayk yiyodum ben sinirimi bosaltmak istemiyorum ama onlar beni bosaltmaya zorluyolar

ve tanrılar bulutların arasındaki tahtlarından indiler sahneye bu gece, bize hatırlatmak için müziğin aslında ne olduğunu...

[Bu mesaj trgdy tarafından 06 Temmuz 2005 12:00 tarihinde değiştirilmiştir]

[Bu mesaj trgdy tarafından 06 Temmuz 2005 12:02 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

ister sürü psikolojisinden bahsedin , aptallıktan , ister marjinallikten .. bunların hepsi aynı kapıya çıkar . oda seçim dir . insanlar doğdukların andan itibaren seçim yaparlar . ve yaptıkları bir çok seçimin kendileri bile farkında değillerdir . doktor olmayı seçerler , dürüst olmayı seçerler , kötü olmayı tercih ederler , yolda yürürken yaşlı bi teyzeyi karşıdan karşıya geçirmeyi seçerler , hatta aptallık bile bi seçimdir . düşünmemek , olayları takmamk bi seçimdir .

dolayısıyla ben koyun olmayı seçtim , etrafımdakiler ne yaparsa ben onalra boyun eğdim , onların sevdiğini sevecem onlar gibi giyinecem diyenlerede çok fazla bi sözümüz olamaz . yada olmamalı .[signature][hline]Çözüme yardım etmezsen problemin parçası olursun ....
Sosyal ağlarda paylaş

Ya sürü psikolojisi öyle bir şeydi ki adamlar çok değişik şeyler yapıyorlar vallaGeçen dönem Eng 101 konumdu bu olay, gavurlar Conformity diye adlandırmışlar bu kavramı.

Stanford Üniversitesinde bir deney yapmış admalar çoğunuz biliyorsunuzdur zaten, para verip öğrenci tutuyorlar bunlar yazı turayla iki gruba ayrılıyorlar: Mahkumlar ve gardiyanlar diye, ve herifler hapishane ortamı yapıyorlar falan.
Kısaca geçmek gerekirse, adamlar denekleri her tür insan tipinden almaya çalışmışlar, doğal olarak serserisi de var grupt a mülayim tipli adamlar da. Serseri gardiyanlar, mahkumlara eziyet falan ediyorlar, aşağılıyorlar (ellerine güç geçti ya). İşin ilginci mülayimler de buna uyuyorlar. Nedeni de çok açık, hapishanede tek dostları birbirleri ve hiç kimse gruptan kopmak istemiyor. İnsanın sosyal bir varlık olduğunu geçtim, öyle bir ortamda uymazsan sürüye (conform), yalnız kalırsın, yalnız kalırsan ölürsün. Böylece en efendi adam bile küfür etmeye, mahkumları dövmeye, üstlerine işemeye kadar gidiyoır[signature][hline]Why are you so weak ? Because your hate is weak! / Uchiha Itachi.
Sosyal ağlarda paylaş

Yine bir örnek vereyim.
Mesela bana göre İbrahim Tatlıses bu sesle ingiltere'de falan doğsaydı, adam Dünya'da ismi sayılı adamlardan rockçılardan (her ne olduysa) olurdu.

Bu komik olabilir doğru olmayabilir. Kendi düşüncem. Adamın yaptığı müzik hoşuma gitmesede ciddi şekilde deli gibi ses var adamda..

Ben bi gün bunu bir adam söyledim. Adam dönüp bana ne dese beğenirsiniz?

"Abi ben seni rockçu biliyodum, haha sende arabesk bir yanda var."
Çak suratının ortasına bi tane dişleri ağzına dökülsün.. la havle..

Ulan konumuz rockçılık mı bilmem ne mi? Ben adamın sesi hoş diyorum.
Hoş ben adamı sevedebilirim dinleyedebilirim. Sevmiyorum ama sesini takdir ediyorum. Rock dinliyorum diye takdir edemiycekmiyim. Böylesine öküzlemesine bodoslama dalınmaz ki konuya..[signature][hline]
King Kong gelsede dans etse..
Nostalji Mp3 : Status Quo - In The Army Now | arşiv*********
Sosyal ağlarda paylaş

said:
trgdy, 06 Temmuz 2005 11:53 tarihinde demiş ki:
iste maclara hödöö onlar fenerli gidelim dovelim kavga ciksin dusuncesininde nedeni bu olmali kendini onun için kavga edicek hatta bazen canini bile vericek kadar bagli goruyo aslinda o ugruna kavga ettigi sey neki sadece topun pesindn kosan 11 adam ama o sanki bagliligini kanitlamak istermiscesine ugruna cebindeki parasinin yarisini verip kavga ediyo ki ugruna kavga ettigi insanlar(futbolcular yoneticiler vs.)onu hiç onemsemesede o sadece biyere ait olmak için bunlari yapiyo

Ordaki durum bıraz daha farklı bence.Istemesede kavgaya gırıyo gırmek zorunda daha dorusu.Sonuc olarak yaınındakıler kavgayı baslatıgı anda kacamazya. :)s[signature][hline]I can not accept not trying
Sosyal ağlarda paylaş

Kaçamaz çünkü o zaman grubun kriterlerinden olan bağlılığı bozmuş olur ve gruptan dışlanır yalnız kalır.Olay gene wihspy nin dediğine döner
İnsanlar birey olarak yaşama cesaretini kendilerinde bulamadıkları sürece normların ve kitle psiklojisinin esiri olacaklardır[signature][hline]viva la creativa!viva la resistance! a.k.a Lykastos
geleceğin türkoloğu
Sosyal ağlarda paylaş

@phrexian: bende kavgayi baslatanlardan bahsediyorum

selcuk erdemin bi karikaturu geldi aklima 1 suru dolusu koyun hepsi birden suru psikolojisinden nefret ediyorum diye dusunuyodu bizim durumumuzda cok farkli deil su anda forumda[signature][hline]ve tanrılar bulutların arasındaki tahtlarından indiler sahneye bu gece, bize hatırlatmak için müziğin aslında ne olduğunu...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...