Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tatarlar

RamsesII

Öne çıkan mesajlar

Benim bildiğim karadenizin kuzeyinde büyük bir devlet kurdular iskitlerle (Saka Türkleriyle )karıştılar bu yüzden Türklerle akraba sayıldılar....Zaman zamanAnadolu içlerine akınlar yaptılar Memlüklerle Kilikyada savaş yaptılar daha sonra Memlüklerle birleşip Kilikya devletine son verdiler....

Sonra osmalı döneminde de karadeniz çevresinde yaşamaya devam ettiler diye biliyorum...Bi de börekleri çok güzeldir:D[hline]Günümüzün dünyasında
Hepsi aynı hepsi ala
İsa Musa Muhammed Buda
Neyin varsa bilmiş senin!
Sosyal ağlarda paylaş

Bende Tatarım hemide Romanya tatarı, zamanında bir araştırma yapmıştım bildiklerimi açıklayayım sana.
Tatarlar, Oğuzlar gibi bir Türk boydur Oğuzlar gibi anadoluya gelmek yerine kuzeye akınlar yapmışlardır. Ve çoğunlukla karadenizin kuzeyi ve kuzey doğusunda bulunurlar. Kırgızistan, Özbekistan, Kırım Tatar Türküdür.
Ama benim düşüncem senin asıl öğrenmek istediğin Romanya Tatarlarıdır. Romanya Tatarları 2 şekilde gelmişlerdir Romanyaya. Zaten burda ağırlıklı 2 Tatar kolu vardır. Bunlardan 1. Kırım Tatarlarıdır: Kırım Tatarlarının çoğu; Kırımdan katliamlardan kaçanlardır; Tarih boyunca kırım Tatarları katliamlara uğramıştır bu olaylar dönem dönem baş göstermiştir. Altınorduyla başlayıp, çarlık rusyasıyla devam eden ve komünist rusya sona eren bir dönem.
2. Nogay Tatarları: Bu gruba gelmeden önce nogai kelimesinin anlamına bakmak lazım. Nogay, köpek demekmiş. Diğer Tatar ve Türk kavimler onlara bu ismi takmıştır nedenleri ise oldukça barbar olmaları, herkezle savaş halinde olamları, ve acımasız olmalarıdır. Nogay Tatarları diğer boylar Tarafından Büyük Selçuklu topraklarına kadar sürülmüşlerdir. Selçuklular bir yolunu bulup onlarla anlaşmış ve onları sınır boyları, öncü kuvetler olarak kullanmaya başlamışlardır. Bu süreç böyle devam etmiş ve son olarak Osmanlı bu boyu Eflak-Bulgaristan bölgesine yerleştirmiştir.
Benim baba tarafım Kırım, anne tarafım Nogai dır.
Günümüzde Romanyada tahmini 20.000 kadar Tatar kalmıştır. Bildiklerim bu kadar, yanlışım varsa veya eksiğim düzletin beni lütfen böylece soyumu daha iyi tanırım.
Sosyal ağlarda paylaş

Ehehe Romanyada kırım-nogay çekişmesi ayrı bir zevktir. Benim dedelerim hala ordalar. Şöyle söyliyim baba tarafıma gitiğimde nogaylar hakkında bin laf işitirim, anne tarafıma gitiğimde kırımlar hakkında. Yani doğal karşılıyorum. Ama şöyle söyliyim kırım-nogay çekişmesinin nedeni tarihsel değildir daha çok üstünlük mücadelesidir. Genellikle bu iki grup birbirine ne kız verirler ne de alırlar ama bizimkiler yapmış bi hata. :)
Sosyal ağlarda paylaş

benimde baba tarafım kırım tatarı
hatta bildiğim kadarıyla 1850li yıllarda çarlık rusyası kırımdaki çoğu kırım türkünü ve tatarı katletmiş ve sonunda büyük bir kısmı türkiyeye göç etmek zounda kalmış
bir kısmı da balkanlara falan gitmiş diye biliyorum...
tatarlar türkiyede daha fazla sanırım ilk başta iç egede ve güney marmara'ya falan yerleşmişler...
bunlar ne kadar doğru ne kadar yanış bilecemeyeceğim
çoğunu babannem ve babannemin kardeşlerinden dinlemiştim[hline]Estel_Anorien, 04 October 2003 00:58 tarihinde demişki:
Kılda tüyde keramet olsa götte çıkmazdı.

Sosyal ağlarda paylaş

• 1 yıl sonra ...
Hunların Orta Asya'dan ayrıldıkları zaman göçe zorladığı boylardan birisi olan ve Rus kavimleri ile karşılaştıktan sonra Karadeniz'in kuzeyine yerleşen bir Türk boyudur.

Tatarlar sanki ayrı bir ırkmış gibi Türklerden sürekli ayrı kabul edilir. Hatta bir Tatar kendini Türk değil Tatar olarak nitelendirir. Kendi aralarında da bölünmeler ile birçok kola ayrılmışlardır(Kazan Tatarları, Kırım Tatarları, Tatlar, Nogaylar, Kıpçaklar...).

Orta Asya Türk tarihinde postacılığı Tatarlar yapmıştır. At ve atlı araba üstünde ayakta gitmeleri ve binicilikte usta olmalarıyla ün salmışlardır. Orta Asya'dan batıya göç eden Türkler arasında benliğini, kültürünü, dilini ve Türklüğünü korumayı başarmış neredeyse tek Türk boyudur(Tatar mutlaka Tatarla evlenir:D).

Çarlık Rusyası'ndan ve Stalin döneniminde Sovyetlerden az çekmemişlerdir. Sürekli göçe zorlanmaları neticesinde Avrupa ve Asya'nın birçok bölgesine dağılmışlardır. Türkiye'de sayıları azımsanmayacak kadar fazladır(tahmini olarak bilinen 3 ila 5 milyon arası). Ana yurtları olan Kırım'da şu anda Tatardan çok Rus(Ukraynalı) yaşamaktadır.

4 milyona yakın nüfusa sahip Tataristan Özerk Cumhuriyet yapısına sahip olup hala Rusya'ya bağlıdır. Rusya federasyonu sınırları içerisinde 7 milyonun üzerinde nüfusu olduğu tahmin edilmektedir.

Tarihte Osmanlı'yı sürekli arkadan vuran halk olarak nitelendirilmiştir(Timur'a yardım ettiği iddia edilen Kara Tatarlar, 2. Viyana Kuşatması'nda Osmanlı ordusunu arkadan vurduğu iddia edile Kırım Hanlığı).

1. Dünya Savaşı sonrası Türkler arasında milliyetçilik duygularının en çok geliştiği toplumdur. Bolşeviklerin etkisinde kalmaları ve yeni kurulan Türkiye Cumhuriyetine karşı tehtid oluşturmaları neticesinde(Enver Paşa'nın yaydığı spekülasyonların da etkisiyle) başları Bolşevik Rusya tarafından ezilmiştir.

Yıllarca vatan hasreti çeken Tatar halkı bir darbeyide Cumhuriyet kurulduktan sonra İnönü tarafından yemiştir. Stalin tarafından yerinden yurdundan edilen Kırım Tatarları Balkanlardan Türkiye sınırlarına kadar büyük kayıplar vererek gelmişler, fakat o zaman ki göçmen politikası yüzünden Türkiye'ye alınmamışlardır. Bu konu hakkında fazla bir bilgim yok, daha doğrusu şu an için elimde kaynak göstereceğim kitaplar yok(evimden uzaklardayım:(). Büyüklerimizin anlattıkları ve delikanlılık dönemlerimde okuduğum Tatar bir yazarın kitabı(günlüğü) sayesinde bu bilgilere sahibim.

Ayrıca Orta Asya'da hızla büyümekte olan Rusya ile Osmanlı arasında tampon vazifesi de görmüşlerdir. Hatta hatta Rusya'nın batıya doğru gelişimini engelledikleri, fakat Osmanlı'nın Kırım Hanlığını sınırları içine kattıktan sonra Ruslar'ın önünün açıldığı da babam(eski tarihçidir) tarafından iddia edilir.

Tatarlar ne yazık ki birbirini çekemeyen ve birlik oluşturmayı(günümüzde bile) beceremeyen bir halktır. "Tatar Tatar birbirine bok atar(tam olarak sözcüklerin hepsinden emin değilim)" gibisinden bir lafıda boşu boşuna söylememişlerdir. Çekik gözlü, yassı ve gömük burunlu, geniş alınlı, renkli gözlü ve sarı saçlıdırlar. Türkiye'deki Tatarların çoğu "Nogay" oldukları için esmerdirler(Moğollar ile karıştıklarını iddia eder büyüklerimiz).

Bana gelince anne tarafımdan gelen %25'lik Çerkezliği saymazsak, yarı Nogay, yarı Kırım Tatarı'yım. Babamın ailesi hala Romanya'da yaşamakta. Yaklaşık 2 hafta sonra da orada olucam ve mümkün olduğunca köklerimi enine boyuna araştırmak istiyorum. Kırım'daki Bahçeşehir'i (sanırım Stalingrad şu an ki ismi) her Tatarın gidip görmesi, köklerine ve kültürüne sahip çıkması babam tarafından her zaman dile getirilir. Ben de onun aracılığı ile burdaki Tatarlara duyuruyorum:).[signature][hline]Aa kanashimi ni somaranai shirosa de
orenji no hanabira yureteta natsu no kage ni
Yawarakana hitai wo nakushite mo
Akaku someta suna haruka koete yuku
Sayonara no rizumu.

[Bu mesaj Keyzar tarafından 11 Temmuz 2005 11:17 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Ne iş anlamadım. Herksede olduğu gibi benimde anne tarafım Tatar. Konuyla alakalı olmayacak ama araştırma yapanlara yardımcı olabilir.

TATARISTAN ÖZERK CUMHURIYETİ

Rusya Federasyonu'na bağlı Özerk Cumhuriyettir. 30 Ağustos 1991 tarihinde Özerkliğine kavuşmuştur.

Yüzölçümü :68.000km2
Nüfusu : 3.642.000
Başkenti : Kazan

TATARLAR KIRIM - KAZAN ve İDÎL TATARLARI

İdil-Kama bulgarları ile 13. yy. da Orta Asya'dan bu bölgeye gelen Kıpçak Kuman Türklerinin torunlan olarak verilmektedirler. Tatar adı kaynaklarda iki Türk boyu için kullanılmaktadır. Bunlar Kazanlılar ve Kırımlılardır.
Tatarlar bugün Rusya Federasyonunda, Ukrayna'da ve Kafkaslarda, yedi milyonun üzerinde yaşamaktadırlar. Tatarların tarihinde ilk olarak on beşinci y.y. dan sonra Kırım ve Kazan Tatar Hanlıkları kurulmuştur.

KIRIM TATARLARI

Karadeniz'in kuzeyindeki yarımadadan adını alan bu Türk boyu, Orta Asya'dan 1500 yıl önce Kırım'a göç eden Hun, Kıpçak, Peçenek, Hazar ve Oğuz boylarından oluşmaktadır.
Güçlü, şanlı ve büyük bir devlet olarak Kırım Yarımadası'na ve Karadeniz'in kuzeyindeki Kıpçak topraklarına egemen olan Kırım Türkleri - Tatarları, Moskova'ya da girerek Moskova prensliğinivergiye bağlamışlardır. Kırım, karadan Kırım Hanı 1. Mengeli Geray, denizden de Gedik Ahmet Paşa tarafından kuşatılarak Osmanlı topraklarına katılmıştır.
18. yy. kadar Kırım Hanlığı adı altında egemenliklerini sürdürmüşlerse de 18. y.y da Çarlık Rusyası'nın egemenliği altına girmişler, bu arada da Osmanlı împaratorluğu'na büyük göçler etmişlerdir. îkinci Dünya Savaşı öncesi ise Kırım SSCB Özerk bölgesi olarak isimlendirilmiş ancak, îkinci Dünya Savaşında Alman ordularıyla işbirliği yaptıklan gerekçesiyle Stalin tarafından Orta Asya'ya ve Sibirya'ya sürülmüşlerdir. Bu Sürgün yaşamları SSCB'nin 1991'de çökmesine kadar devamı etmiştir. Bu tarihten sonra ise Anayurtları olan Kırım'a-Bahçesaray'a dönmek için büyiik girişim ve çaba göstermişler, yer yer de yurtlarına dönmüşlerdir.
Hemen şunu belirtelim ki Rusya'da yaşayan Türklerin içinde Azerbaycan'ın yanında ulusçuluk duygulannın geliştiği halk Tatarlardır. îsmail Gaspıral'ı 1883 te Bahçesaray'da çıkarmaya başladığı "Tercüman" gazetesi ile Türklük bilincini yaymış "dilde, fıkirde, iş de" birlik idealini savunmuştur. Yusuf Akçura, Gazi Giray bu düşüncelerin yanında yer almışlardır.
Halen Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Parlamentosunda, Kırım Tatarlarından seçilmiş 14 milletvekili vardır. 1991'den sonra Kırım Hükümetinden bir başkan yardımcılığı, 2 bakanlık almıştır.
Kırım'ın tarihi, coğrafi, sosyal ve siyasal önemi büyüktür. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti her bakımdan Kırım'a yardım elini uzatmakta ve Türkiye'nin kuzey komşusu Ukrayna ve Rusya Federasyonuyla ilişkilerinde Kınm Tatar-Türklerinin köprü görevini görebileceği inancını taşımaktadır.

İDİL-VOLGA TATARLARI (KAZAN)
Bugünkü Kazan Tatarları İdil-Kama Bulgarları ile 13. yy da Orta Asya'dan Kazan bölgesine gelen Kıpçak Kuman Türkleridir.
1920 de Kazan bölgesinde Tatar Özerk SSCB kurmuşlardır. Tatarların bir bölümü bugün Özerk Başkır Rusya Federasyonun'da yaşamakta olup bunları Rusya'nın Güney steplerinden gelen göçebe Türkler oluşturmuştur. Ayrıca Tatarların % 20 si Orta Asya'da, Özbekistan'da, Kazakistan'da olup 500 bin Tatar da Sibirya da yerleşmiştir. Aynca, Türkiye'ye de Tatar göçü olmuştur.
Tatarlarda kentleşme oranı yüksek ve uygar (medeni) bir yapıları vardır. Kazan da bir Devlet Üniversitesi bulunmakta olup eski ve edebi dile, tarihsel geleneğe, güçlü bir burjuvaziye ve çok sayıda aydına sahiptirler. Kiiltür dili olarak Kazan Tatarcasını kullanırlar.
Kazan Tatarları üstün bir konukseverliğe sahiptirler. Bütün evrensel ve iyi değerleri taşımaktadırlar. Uygarlık ölçüleri yüksektir. Cana ve insana yakındırlar. Sıcak yaradılışlı olup güven vericidirler. Tarihten gelen Tatar Halkının ve Hanlarının onur duygularını taşımaktadırlar.

Bugün Rusya Federasyonunu içinde Özerk Tataristan Cumhuriyeti kurulmuştur. Başkenti Kazan'dır. Tataristaıı'ın nüfusu 3.640.000 dır. Yüzölçümü ise 68.000 km2 dir.
Kazan, görkemli yapılarıyla, geniş caddeleriyle, kültür ve sanat yapıtlarıyla (doğal güzellikleriyle), müzeleriyle, yeşil alanlarıyla önemlidir.

Ekonomik Durum
Tatar ekonomisi tarım ve hayvancılığa bağlı olmakla birlikte, deri, kumaş, metal işleme ve petrol üretimi, doğal gaz, uçak fabrikası, bilgisayar ve optik aletler fabrikaları bulunmaktadır. Endüstri de gelişmiştir. Ortalama yılda 100 milyon ton petrol üretmektedir.
Gıda, içki, tütün, dokuma, orman ürünleri, kağıt, lastik, plastik, sanayii, kimya, gübre, cam, elektrik, gemi inşaat, demirçelik, çimento, elektronik, uçak, imalat, sanayii kollarıda gelişmiştir.

Ulaştırma
Demiryolıı, denizyolu. havayolu, karayolıı ve boru hatlanyla ulaştırma yapılmaktadır.

Eğitim

Eğitim Rusça ve Tatarca yapılmaktadır. Okur yazar oranı % 100 dür. 1925-26 yılından sonra latin harflerine geçmişlerdir. Tataristanda eğitimin milli yönü ağır basmaktadır. Ülkede 13 üniversitede, 70.000 öğrenci
Sosyal ağlarda paylaş

Bizim aile de de Tatarlik var. Kirim Hanliginda yasiyorlarmis ve manifaturacilik yapiyorlarmis. Ruslar Kirimi isgal edip etnik temizlige baslayinca Osmanli'nin Dobruca vilayetine yerlesmisler (bugunku Romanya sinirlari icine verilmis). Orasi da Ruslar tarafindan isgal edilmis sanirim 50 yil kadar sonra oradan da Tirnova ve daha sonra Varna'ya yerlesmisler (Bugunku Bulgaristan sinirlari icinde). Oralari da Ruslar isgal edip uyduruk Bulgar kralligini kurunca en son olarak Izmire gelmisler. Tabi bu hikaye yaklasik 200 sene surmus olmali. Izmir'de Yunan isgali baslayinca 'artik yeter' diyip terk etmemisler, neyse ki orayi da kaybetmemisiz.

Bu arada yukarda arkadas sayilari 5 milyon demis nufuslari amma bu sadece Rusya'da Tatar olarak kalmis Tatarlarin sayisidir. Milyonlarcasi Ruslar tarafindan elverissiz kosullar yaratilarak ya da kilic zoruyla asimile edilip hristiyan-Rus haline getirilmislerdir. Cogu Tatar bu durumdan kacarak Turkiye'ye yerlesmistir, bir kismi da gizli-sakli devam etmisler kulturlerini yasamaya Rus isgali altinda. ayrica bu gun yaklasik bir milyon Tatar ABD'de yasamaktadir ve sivil orgutleri vardir. Butun bunlarin yaninda Polonya, Litvanya, Ukrayna da yerlesmis Tatarlar vardir. Bunlarinda buyuk cogunlugu asimile olmustur maalesef kucuk ama bir kismi hala kendi kulturlerini devam ettirmektedir.

Bu arada tarihteki ilk Turk demokrasisi 1919'da kurulan Tatar cumhuriyeti'dir. Daha o tarihte demokratik secimle bir hukumet ve meclis kurulmustur. Daha sonra Sovyetler tarafindan isgal edilmis, ve demokratik olarak secimle basa gelmis olan ilk cumhurbaskani ve meclisin cogu idam edilmislerdir.
Sosyal ağlarda paylaş

bildiğim kadarıyla en savaşçı Türk boyu...Atatürk'ün Tatar atasözlerini sevdiğinide biliyorum..(yada böyle birşeydi ama Atatürk'ün Tatarlara ilgisi büyükmüş...)[signature][hline]Chirac:Hepimiz Bizansın çocuklarıyız!
Bakan Tüzmen:Avrupalı ne çocuğu olduğunu bilir!
Sosyal ağlarda paylaş

geldimmmm:D
Bende soyumu merak ediodum babama sordum onun soyu komple kırım tatarıymış yani nogaylara gıcık olmam gerekio zati hiç de sevmemiştim duydugumda
Nese yazan herkese bende teşekkür ediorm benim için çok yararlı oldu[signature][hline] Her an her tuvalete dalabilirim
Korkun benden

Bodrack The Tuvalet Psycho is back
Sosyal ağlarda paylaş

Kırım Hanlığını'nda iktidarda olan Giray hanedanı, Osmanlı tahtında Osmanlı Hanedanı'ndan sonra hak sahibidir. Savaşçılığıyla ünlü tatar soyu barışta hudut boylarını koruyup akınlar düzenlerken, savaşta osmanlı ordusu için hayati öneme sahip bir kuvvetle sefere katılır,öncülük ve artçılık yapardı.Ana ordudan birkaç gü önde ilerleyen bu kuvvetler düşman ordusunu yıpratan akınlar yapar,savaş başlamadan düşman topraklarını ateşe boğar,yağma yapıp paniğe yol açardı.
Ateşli silahlardan uzak dursalar da hızları ve yetenekleri onları aranılan askerler yapıyordu.Ata eğersiz binen bu gözüpek savaşçılar, nehirleri, köprülerin kurulmasını beklemden, esir dahi taşıyabilerek geçerek düşmanı ordan burdan vuruyor, savunmada gedikler açıyordu.(hatta tatarlar seyislerine nehri atlarının kuyruğuna tutunarak geçmeyi de öğretirlerdi)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...