Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sivas Katliamı (Madımak Oteli) (2 Temmuz 1993)

eagle_dnz

Öne çıkan mesajlar

said:
eagle_dnz, 04 Temmuz 2005 10:47 tarihinde demiş ki:
Tüm bildiklerinizi paylasırsanız sevinirim... tüm gerçekler ortaya cıksın...

ney cıksın ortaya daha cıkacak ne kaldıki?? şeriat yanlılarının bence cumhuriyet rejimine karşı en büyük saldırılarından birisiydi. (Atatürkten sonra tabi sey sait filan hariç)

[Bu mesaj gokhaan tarafından 04 Temmuz 2005 11:20 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

kaynak

Lutfen Usenmeyin Okuyun

Yükseliş çağında, feodal kurumların en başta gelenlerinden biri olan kiliseye karşı verdiği savaşımda laikliğin ve dine karşı akılcılık felsefesinin bayraktarlığını yapan burjuvazi, siyasal iktidarı ele geçirdikten kısa bir süre sonra, sınıfsal iktidarına yönelmeye başlayan tehditlere karşı din olgusuna yeniden sarılarak, tıpkı kendisinden önceki mülk sahibi egemen sınıflar gibi dini, kitleleri düzene bağlamanın bir aracı olarak kullanmaya yönelmişti. Burjuvazi işçi sınıfının ürettiği zenginliklerin üzerine kurulu egemenliğinin temellerini sarsacak ya da tümüyle ortadan kaldırabilecek devrimci durumların baş gösterdiği dönemlerde diğer yöntemlerin yanı sıra dinsel gericiliği bizzat kendi eliyle palazlandırır. Kapitalizmin ortadan kaldırılması ortak hedefiyle birleşerek ayaklanan emekçi kitleleri mezhep ayrımları, dinsel farklılıklar gibi yapay ayrımlar temelinde bölmeyi amaçlar. Bunun örnekleri ülkemizde defalarca yaşanmış ve yaşanmaya devam etmektedir.

80 darbesinin hazırlık aşamalarından olan Maraş ve Çorum katliamları, bizzat burjuva devlet iktidarınca desteklenen dinsel ve faşist gericilik tarafından gerçekleştirilmişlerdi. Toplumsal muhalefet dalgasının yükseldiği 1980 öncesi yıllarda, yükselişin önüne set çekmek isteyen Türkiye burjuvazisi, harekete geçen emekçi yığınlar içinde Alevi-Sünni ayrımını körükleyerek, toplumu bu yapay ayrım temelinde bölerek, varlık temellerine yönelmekte olan tehlikeyi savuşturmayı hedeflemiştir.

Kapitalist Türkiye Cumhuriyetinin, Osmanlı döneminin politikalarını hatırlatan bu geleneğinin en yakın örneği Sivasta gerçekleşmiştir. 2 Temmuz 1993 tarihinde gerçekleştirilen ve 35 kişinin diri diri yakılarak katledildiği Sivas katliamı sonrasında ortaya çıkan gerçekler, devletin dinsel gericiliğin arkasına gizlenerek oynadığı rolü bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Birbirine paralel gelişen şenlik ve katliam hazırlıkları

Sivasın Yıldızeli ilçesine bağlı Banaz Köyünde yaşamış ve Osmanlının despotik geleneğinden kaynaklanan haksız uygulamalarına karşı çıkması nedeniyle Hızır Paşa tarafından idam edilerek katledilmiş olan Pir Sultan Abdalı anmak üzere, 1989dan itibaren Banaz Köyünde çeşitli kültür etkinlikleri düzenlenmeye başlandı. 1993te ise, bu etkinliklerin o dönem SHPnin elinde bulunan Kültür Bakanlığının desteğiyle Sivasta bir kültür merkezinde yapılmasına karar verildi. Etkinliklerin yapılacağı tarihten aylar önce hazırlıklara başlanmıştı. Çok sayıda sanatçı, aydın ve yazar etkinliklere davet edildi. Bu hazırlıklar sürerken, etkinlikleri kana bulayacak bir başka hazırlığa da başlanmıştı. Müslümanlar imzasıyla dağıtılan bildirilerde etkinliklere katılacak olanların Müslümanların kutsal değerlerine hakaret ettikleri savıyla halk Müslümanlığın gereğini yerine getirmeye çağrılıyordu.

Etkinlik günü yaklaştıkça provokasyon hazırlıkları da yoğunlaştı. Başında Refah Partili Temel Karamollaoğlunun bulunduğu Sivas Belediyesi, aynı tarihlerde düzenleyeceği Hicret Koşusu için çevre illerden gelen çok sayıda sporcuyu, okulların ve gerici vakıfların yurtlarına doldurmuştu. Yerel gazetelerde tahriklerle dolu yazılar yayınlanıyordu. Etkinliklere katılacak misafirlerin ve aydınların konakladığı Madımak Otelinin önüne, caddede yol çalışmaları yapılacağı gerekçesiyle birkaç kamyon dolusu taş yığılmıştı.

Olayların gelişimi etkinliklerin kana bulanacağını açıkça gösterirken, devlet desteğiyle yapılacak olan etkinlikler için güvenlik önlemlerinin arttırılması bir yana, kentte hazır bulunması gereken kolluk güçlerinin büyük bir bölümü başka ilçelere gönderilmişti.

Bildiriler, fısıltılar, yol kenarına yığılı hazır taşlar, sporcu adı altında kente getirilen militanlar, bölgeden uzaklaştırılan güvenlik güçleri ile birlikte katliamın ön hazırlıkları tamamlandıktan sonra katliamcılar sahneye çıktılar. Çoğu gerici saldırı örneğinde olduğu gibi insanların topluca provoke edilebileceği bir gün olarak Cuma günü seçilmişti. Yakın tarihimiz (bu toprakların uzak tarihi de) bunun örnekleriyle doludur. Egemenler kimi zaman katliamdaki rollerini başka kesimleri ön plana çıkararak gizlemiş, kimi zamansa buna dahi ihtiyaç duymayıp işlerini açıktan yapmışlardır. Sivas Katliamının geçtiği aşamalar, benzer şekilde Maraş ve Çorumda da tezgahlanmıştır. Olayın öncesinde gerçek dışı söylentiler ortalığı kaplar. Maraşta sinemaya giden topluluğun üzerine bomba atılarak insanlar provoke edilmişlerdi. Sonrasında bölgede yaşayan muhalif, devrimci insanlara yönelik büyük bir katliam gerçekleştirilmişti. Olaylar Alevi-Sünni kavgası olarak gösterilmeye çalışılarak devletin katliamdaki rolü gizlenmişti. Bombayı atan kişiyse, sonradan MHPden milletvekili seçilecek, İnsan Hakları Komisyonu üyeliği de yapacak olan Ökkeş Kengerdi!

Katliam gerçekleştiriliyor

2 Temmuzda katliam için artık her şey hazırdı. Cuma namazının ardından Paşa ve
Sosyal ağlarda paylaş

said:
gokhaan, 04 Temmuz 2005 13:56 tarihinde demiş ki:
said:
metboy, 04 Temmuz 2005 13:34 tarihinde demiş ki:
http://forum.paticik.com/view.php?id=46300&page=1 sivas olayları ile ilgili.

ya oyle biseyi vermissinki sende ben 1,5 senedir üyeyim o zaman daha uyeliğim bile yoktu. 2 sene onceki linki buraya koymanın gereği yoktu bence.

Bunu diyen birinin 1900 lı tarihler hakkında tarih bölümüne yazı yazması ilginç değil mi ? nede olsa sen o zamanlar yoktun niye konuşasınki ?[signature][hline]Charles Rhadamantis

Nobody is perfect so I'm nobody.

Sosyal ağlarda paylaş

said:
Malibu, 04 Temmuz 2005 14:13 tarihinde demiş ki:
said:
gokhaan, 04 Temmuz 2005 13:56 tarihinde demiş ki:
said:
metboy, 04 Temmuz 2005 13:34 tarihinde demiş ki:
http://forum.paticik.com/view.php?id=46300&page=1 sivas olayları ile ilgili.

ya oyle biseyi vermissinki sende ben 1,5 senedir üyeyim o zaman daha uyeliğim bile yoktu. 2 sene onceki linki buraya koymanın gereği yoktu bence.

Bunu diyen birinin 1900 lı tarihler hakkında tarih bölümüne yazı yazması ilginç değil mi ? nede olsa sen o zamanlar yoktun niye konuşasınki ?

said:
karakedi, 30 Haziran 2005 13:50 tarihinde demiş ki:
olayı özetlersem:
aramaya inansam, google'a tapardım demiş ünlü arcane adlı pati düşünürü.

illa uzunca laf sokmam gerekiyorsa:

nedir ki bu arama olayı,
gereksiz polemik yapıyorsunuz.

hele ki 2 sene onceki konu baslıkları uplanıyor bu uğurda, ayrıca onada kıl oluyorum. bir konu hakkında acılan konu baslıgı 5bin mesaja ulasıyor ama hala tek konu baslıgı olarak kalmaya devam ediyor. hadi arada bul bakalım o konu baslıgındaki 5bin mesaj arasından istedigini. mümkün mü? mümkün diil. sacma. aramayı asıl öldüren olay bir konuya ait herşeyin 1 tek konu baslıgında yogunlasmasıdır.

[Bu mesaj gokhaan tarafından 04 Temmuz 2005 15:04 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Olayı Atatürk'e ve cumhuriyete karşı göstermek istediler ancak devlet destekli bir olay idi sivas katliamı.faşist ve şeriatçı güçlerin madımakta sözde devrimcileri yakmasıyla vuku buldu.Sivas katliamında asıl istenen katliamdan önce 'alevicilik' harekatını abartı bir şekilde yürüten alevilere göz dağı vermek idi.O güne kadar devrimci propagandaya açık bir kitle oluşturan Aleviler, bu faaliyetlerde devrimcilerden uzaklaştırılmaya ve sindirilmeye çalışılmıştır.[signature][hline]shinsetsu desu..
Sosyal ağlarda paylaş

baslık propaganda kokuyor ne olursa oslun tarıh bolumunde propaganda yapılmasına ideolojı savunulmasına hele kı soruyu kendı sorup cevabını kendı veren bır adam cok suphelı duruyor
provakasyona gelmeyın dıyıcemde dunyada kalmamıs bır duzenın savunucusunun propagandasına akanacak adam yoktur burda heralde[signature][hline]God's In His Heaven, All's Right With The World.
Sosyal ağlarda paylaş

Bu olayi kiniyoruz, yadirgiyoruz, kabul edilebilir bir yonu yoktur ve suclularin gerekli sekilde cezalandirilmasi gerekir. Tabi bunu herkes biliyor, soyluyor. Peki bu olaydan cikarmamiz gereken ders, tecrube, birikim nedir?

Benim cikardigim ders sudur: Toplumun parcalara, taraflara ayrilmasinin ne kadar buyuk bir bedeli oldugunu ogretmistir bize. Bu ulke 'kurtulacaksa' bu hep beraber olacak, alevici, kurtcu, gerici, ilerici, sagci, solcu, Fenerli, Besiktasli, Yozgatli, Izmirli vs. gibi yapay ayrimlarla degil, ya hep beraber ayaga kalkariz ve bi daha bizi durduramazlar ya da hep beraber batariz. Bunu anlayalim artik eagle_dnz kardesim, Turkiye bir butundur, bunun baska bir yolu yok. Sen istesende bunu cozemezsin, bozamazsin zaten. Ha yabancilar bolmek istiyor cunku, 50 sene bitmeyecek bir ic savas cikacagini biliyorlar. Keselerini dolduracaklarini biliyor bu silah sanayiileri. Bu kadar yasanilan olay bosa gitmesin. Evet Sivas olaylarinin tecrubesi bu toplum icin cok buyuktur. Ne yazik ki bu yayinladiginiz makaleyi yazanlar hala bunu anlayamamislar. Ne kadar buyuk bir bedel odendigi ortada. Unutmayin tecrube en pahali seydir hayatta.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
eagle_dnz, 04 Temmuz 2005 14:21 tarihinde demiş ki:
konuyu saptırmayalım burda cok ciddi bi konu var acılmıs olan lutfen konuyu saptırmayalım...

deniz tam yetersiz tartışma programı sunucusu olmuşsun ya

milet tartışırken kenarda debeleneni kameramana çekme diyen ahahaha[signature][hline]Aket Atum
"so hoder, why don't they let you shoot at your brother?
here, take this arrow, i'll help you aim..."
Sosyal ağlarda paylaş

said:
eagle_dnz, 04 Temmuz 2005 11:35 tarihinde demiş ki:
kaynak

Lutfen Usenmeyin Okuyun
.....
Sivas Katliamı, Kürt ulusal kurtuluş mücadelesinin yükselişe geçtiği,
.....

Usenmeden okudum yaklasik 1 senedir tarih forumlarina post atmama konusundaki dusuncelerim kan beynime sicrayinca bir anda deyishiverdi.
Ne kurtulushu ne mucadelesi. Ne diyorsun ? Ben bunu alinti yaptim diyerek biryere varamassin cunki soruyu sormushsun ustune bunu yazmishsin.Ben senin yerinde olsam once soru soracagima adam gibi cikar ben bole bole dushunuyorum kardeshim derdim. Kimse kusura bakmasin her tarz dushucneye saygim var ama gidipte kurt ulusal mucadelesi dendigi zaman aklima 30k tane insan geliyor 3-5 tane bu sekilde dusunen beyinsiz yuzunden olen. Neyse aslinda yazacak cok sey var buraya ama...[signature][hline]:NSRq:üXrüt:irht:kök
Sosyal ağlarda paylaş

orası alıntıda ben sadece olayların gidişatından yazdım olayların anlatıldı kısmı vurgulamak istedim hepsini koydum aradaki cümleleri kesmedim özel olarak[signature][hline]yalnızlık, hayatta yalnız kalmana yol acan hatalarından sana ders verir ve ilerde bu hataları yapmadan daha kısa süre yalnız kalmanı sağlar
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Delidumrul, 05 Temmuz 2005 15:50 tarihinde demiş ki:
said:
eagle_dnz, 04 Temmuz 2005 11:35 tarihinde demiş ki:
kaynak

Lutfen Usenmeyin Okuyun
.....
Sivas Katliamı, Kürt ulusal kurtuluş mücadelesinin yükselişe geçtiği,
.....

Usenmeden okudum yaklasik 1 senedir tarih forumlarina post atmama konusundaki dusuncelerim kan beynime sicrayinca bir anda deyishiverdi.
Ne kurtulushu ne mucadelesi. Ne diyorsun ? Ben bunu alinti yaptim diyerek biryere varamassin cunki soruyu sormushsun ustune bunu yazmishsin.Ben senin yerinde olsam once soru soracagima adam gibi cikar ben bole bole dushunuyorum kardeshim derdim. Kimse kusura bakmasin her tarz dushucneye saygim var ama gidipte kurt ulusal mucadelesi dendigi zaman aklima 30k tane insan geliyor 3-5 tane bu sekilde dusunen beyinsiz yuzunden olen. Neyse aslinda yazacak cok sey var buraya ama...

+1. hangi kürt ulusal kurtuluş mücadelesi? neden kurtuluyorlar? ne zaman devletleri olmuş ki şimdi tekrar kurtarmaya çalışıyorlar? bi de ulusal bak şu işe. Türkiye yapınca olaylar faşistlik oluyor bilmem ne oluyor, kürtler yapınca adı ulusal kurtuluş mu oluoyr? asıl bizim yaptığımız ulusal kurtuluş...[signature][hline]Tuna nehri akmam diyor
Etrafımı yıkmam diyor
Şanı büyük Osman Paşa
Plevne'den çıkmam diyor...
-----------------------------------------
Kelle koltuğunda 3 gün savaştı,
Allah Allah deyip geçer Genç Osman
Sosyal ağlarda paylaş

ya beni bilen bilio ama sadece savunmadığım bişeyi savunuo gibi görünmek istemedim asla boluculeri savunmuyoum ordaki bahsedilen kurtlerin kurtulus mucadelesi teroristlerin yaptıklarıysa asla savunmuyorum olayları buldum nasıl yapıldığını buldum ve c/p yaptım orda vurgulamak istediğim olaylar sadece orda gecen 1 cumle dikkatimi cekmemişse beni sorumlu tutamazsın bundan ve savunuomus gibi gösteremezsin[signature][hline]yalnızlık, hayatta yalnız kalmana yol acan hatalarından sana ders verir ve ilerde bu hataları yapmadan daha kısa süre yalnız kalmanı sağlar
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...