Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Shaman'dan tank olur mu? Olmaz

Mum_Chamber

Öne çıkan mesajlar

bu konu canıma tak etti, açıklık getireyim dedim.

neredeyse her shamanın "i can tank" gibi bir takıntısı vardır. tanklık ya da ikincil tanklık yapabileceklerini iddia eder, daha kötüsü buna inanırlar. yok öyle birşey.. peki neden?

öncelikle tanklık, çoğu shaman'ın kendi solo pve izlenimlerinden anımsadığı kadarıyla "çok damage aldığı halde ölmemek" değildir. bu da tanklık için gereklidir ama bununla tank olunmaz.

bir grupta, tanktan aggro'yu kendi üstünde tutması ve ölmemesi beklenir. çünkü bir grubun devamlılığını sağlayan classlar: mage, hunter gibi damage dealer classlar, stunları ile party üstündeki dpsi azaltan roguelar ve tabiiki de priestlerdir. bu classların hayatta kalması şarttır. grupta tankın rolü kendini fedakarca en ön saflara atmak ve çevredeki yaratıkları kendi üstünde tutmaktır.

bir warrior bu tanklık işini nasıl yapar? bu adamların taunt ve challenging shout diye iki ability'leri vardır. shamanların shocklarının aksine bunlar "generates high amount of threat" değildir. taunt, target'ın, challenging shout ise yakındaki tüm düşmanların 6 saniye boyunca warriora saldırmasını sağlar. ikisinin de cooldown'ı 10 saniyedir.

şimdi "ben shaman'ım, ama tanklık yapıyoruuuum" diyecek arkadaşlarımız çıkacaktır tabii. tarihte çıkmıştır da.. ve tarih tekerrürden ibarettir.

peki nasıl oluyor bu iş?
bu arkadaşlar muhtemelen grup vs 1 ya da grup vs 2 gibi durumlarda (ki ikincisinden şüpheliyim) tanklık yapmışlardır. bu ironik bir durumdur çünkü bu durumda mage'ler bile tanklık yapabilirler. ben kendi adıma denedim, yapılabiliyor.

ama bu da tanklık değildir. dediğim gibi, priest sizi heal'larken hayatta kalmaktır. fakat bu priestin tüm manasını bitirmekle kalmaz, grubu gereksiz bir telaşa sokar. bu yüzden mage'ler DPS arttırmak için instant büyülerini harcarlar, hunterlar aimed shot gibi yüksek damageli skillere yönelirler, böylece aggro listte yükselir ve sonunda aggroyu üstlerine alırlar. tam shaman'ın "shock atıyım da bana dönsün" dediği anda gruptaki herkesi kurtarmaya çalışan prieste döner ve geri gelmek bilmezler. ve wipe..

ki bu sadece 1 ya da 2 düşmana karşı olan durumdur. peki gruba karşı ne olur?

grup pvpsi özellikle de high-end dediğimiz, yüksek levellarda gidilen instancelarda mass pvp'ye döner. yani 5v1 ya da 5v2 yerine 5v3, 5v4, 5v5 hatta 10vX, 40vX gibi şekillere girer.

varsayalım ki 5v3 bir durumdasınız ve savaş başladı. tüm hedefler shaman'a dalar ve ilk healing büyüsü gelir. dadaaam. 3 mobdan damage almayan ikisi, aggro listleri boş olduğu için priesting healing'ine sinir olur ve prieste dönerler. o da ne.. shaman da peşlerinden.. aman birine earth shock atayım, cooldown geçsin, diğerine atayım, hebele hübele..

tamam priesti moblardan kurtardınız, peki bir şeyi unutmadınız mı? ilk saldırmaya başladığınız hedefinizi birileri hala öldürmeye çalışıyor. (ki dua edin çalışıyor olsunlar. yoksa wipe garantidir). e tabi siz o hedefe yeterince damage vermediniz ve o hedefin aggro listesinde özellikle mage ve hunter bayağı bir yükseldiler. ve o hedef mage'in peşinden koşmaya başladı. koşun kurtarın mage'i.

hatta durun senaryoda iyileştirme yapayım, var sayalım grupta bir de warrior var ama siz ısrar ettiğiniz için tank sizsiniz. başladınız warrior'a bağırmaya. "tauntttttt". ama birşey eksik... rage... rage olmadan warrior hiçbirşey yapamaz. e zaten yapamıyor da.. şimdi mage'in önünde iki seçenek var. hiçbirşey yapmamak ve başka birinin aggro listte daha yukarıya çıkmasını beklemek ya da hedefi biran önce öldürerek kendini kurtarmak. eğer sadece kumaş giysiler giyiyorsanız ve priest başka biri ile meşgulse, emin olun birinciyi denemek bile istemezsiniz.

bundan sonra iki ihtimal var. birincisi mage kendisine saldıran yaratığı öldürmüş olabilir, ikincisi mage ölmüştür. eğer ikincisi geçerliyse muhtemelen wipe sizi bekliyor demektir. eğer birincisi geçerliyse, mage'in manası bitmiştir ve tamamen kullanışsız hale gelmiştir. ikinci durumla aynı sayabiliriz. sadece mage 40dps wandı ile (LoL) damage vermeye devam ediyordur. fakat sonuç değişmeyecektir.

peki tank bir warrior olsaydı nasıl olurdu?
önce warrior gider bu 3 mobu çeker. kimse bir süre müdahale etmez. warrior güzelcene rage toplar. hakkı azaldıysa challenging shout yapar ki, priest heal ederken zaman kazansın. sonra diğer hedeflerden birine revenge, diğerine sunder armor atar. bu ikisi, shamanın "shockum var" dediği "hi amount of threat" yaratan skilleri gibidir. hatta warriorun bash ve disarmı da gayet hoş threat yaratır. özellikle revenge mobları üstünüzde tutma konusunda mükemmeldir.

burada da senaryoyu kötüye çevirelim. varsayıyorum ki bir mob daha eklendi. rakipler 4 oldu. bu mob, mage'in sheepiydi ve prieste saldırdı. ve mage'ininiz salak, duruma müdahale etmiyor. aman allahım... az önceki durumun aksine warriorun tek yapması gereken priestin yakınına koşmak ve challenging shout'a tıklamaktır. bu cooldown'ı 10 saniye olan bir skill olduğu için yeni kullanılmış bile olsa priesti kuratac
Sosyal ağlarda paylaş

Güzel yazı ama 10 sayfa yassan bı seye yaramaz.Herkez ıstedıgı gıbı oynuor ama illa belli bi süre sonra party bulamıor.Warriordan agro almamak ıcın shock kullanmıorum rockbıter acmıorum."Warriordan agro aldım niaahhaah!" dien insanlarmı var veya böle bi yarış yaratan heuh yazık
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Mum_Chamber, 03 Temmuz 2005 02:41 tarihinde demiş ki:
az önceki durumun aksine warriorun tek yapması gereken priestin yakınına koşmak ve challenging shout'a tıklamaktır. bu cooldown'ı 10 saniye olan bir skill olduğu için yeni kullanılmış bile olsa priesti kuratacaktır.

Değişmiş ya challenging shout=)[signature][hline] Let me in, i'll bury the pain.
Sosyal ağlarda paylaş

Warriorların bir güzellikleride, taunt'dır. Bu olay 10 snde bir yada 8snde bir yapılır, hiç rage yemez ve sizi agro listesinin başına koyar, yani, eğer taunt kullanmadan önce rage toplamayı akıl edip, taunt attıktan sonra anında sunder armor .çakarsanız o mobla ölene kadar beraber olabilirsiniz. Ayrıca, shamanlara olan ilgini dile getirmişsin, ben de hazır başlamışken..

Paladinler! Paladinler main tank olamaz, her ne kadar agro çekici özellikleri olsada, yeterli değildir vede paladinin tanklık yapmaya çalışması gruptan 1 healer eksiltir. Zaten şu ana kadar paladinin healı olduğunu bilen hiç paladin görmedim.[signature][hline] Let me in, i'll bury the pain.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Mum_Chamber, 03 Temmuz 2005 02:41 tarihinde demiş ki:

akıl ve mantık dolu mesajlar bekliyorum. ya da:
beklediğim mesajlar akıl ve mantık dolu olanlar.

ben mesajın akıl ve mantık dolu olanını severim.

neyse..

cok "akıllı ve mantıklı" bir adamsın...
cok begendim yazınızı
bir autograph alabilirmiyim[signature][hline] Mystry aka mördak
gibidir.
For SEVEN
Sosyal ağlarda paylaş

BRD yi sırf fantazi olsun diye 5 arkadaş(shaman hunter priest mage rogue) tank ben bitirmiştik. Priestın yarı manaya düştüğünü hatırlamıyorum ve koskoca instanceda sadece 1 kere priest öldü. Tabi BRD kolay. Rockbiter+Earth shock ve kendini heallediğin zaman baya bir threat yaratmış oluyorsun zaten. Ama Shamanın main tank olması her halukarda sakıncalıdır. Ha shamanın yapacağı nedir? 5 kişilik partilerde 3 mob vardır. Biri sheeplenir 2 kalır. Warrior koşar soldakini alırken shaman sağdakini tutar. Herkes sağdakine saldırır öldürür biter soldakine geçilir. Mesela BRD ve DM north u örnek alalım. BRD nin son bossunda ironforgeun çirkin prensesi ve dark iron cücelerinin dandik imparatoru duruyor. Shaman burda prensesi offtanklar prenses ölür(öldürmeye gerek yok kiteda yapılıyor) imparatora saldırılır. DM northta ise Kralın yanında ölmemesi gerek observer var. Shaman onu offtankler ve healını interrupt eder. Kral ölür. Yaşasın yeni kral. Veya priesta bir aksilik mob saldırdı, onu alıcak kişi shamandır.

Warriora 15 saniye verin aggro bir daha absürd durumlar olmadan çıkmaz. Ama shamana isterseniz 3 dakika verin olmaz gene elinden çıkar. 5 kişilik scholo strat dm brd lbrs partilerinde offtanksinizdir. 10-15 kişilikte izleyici :P.[signature][hline][a.k.a: Sage, Bloodyblade, Gilquaril,Firebat,[Fire]Sage, [SCKF]Firebat, [SoFD]Firebat, Fire-M@n]
Bonus 05 February 2004 20:02 tarihinde demiş ki:

Siz bir de çırpıya para mı veriyorsunuz?
*casts spell:Summon iyi çırpı*
Magrin lvl60 Tauren Shaman(Skullcrusher)
Sosyal ağlarda paylaş

Güvendiğim tek tank Wariordır.
Shaman zorunda kalmadıkça tanklık falan yapamaz.

Zaten end gamede lfm tank diyenlere ben yaparım diye giden shamanada güler insanlar :=)

Zorunda kalırsa ama geçici süre agroyu priestden yada mageden uzak tutmayı deneyebilir :=)
Rockbitter , heal ve earth shock kullanarak :)
Sosyal ağlarda paylaş

wariior un aynı taunt skıllerı druıdlerdede (bear) var. hatta benle aynı leveldekı çoğu warrıordan daha fazla hp ve armorum var demiştim bi gün sam'e, oda bana gülmüştü. lan demiştim nie gülüosun haksızmıyım? ama sende block, pary gibi önemli 2 şey eksik ve adama agro doldurmak ıcın dps oranın warrıorlara gore az demiştide o gün. aydınlanmıştım. huzura ermiştim.
Sosyal ağlarda paylaş

block parry yok ama 2-3 sanıye ıcınde elemana bash atıp uzerıne regorwthu basıp tekrar ayı olup agroyu cekebılırız.Yanı aslında herzaman ıcın healada ıhtıyacımız yok tabi biraz hız bıraz talent lazım.
Ama tabiki bir druid wariroun yerini tutamaz.Shaman sa heç tutamaz =)[signature][hline]ExhaulteD, 31 Mayıs 2005 14:01 tarihinde demiş ki:
Kemalizm bir din ,Ataturk bir peygamber ,Anitkabir ise kabe degildir.
Delanoresse, 31 Mayıs 2005 14:03 tarihinde demiş ki:
ex, o yuzden Ataturk'u ve dusuncelerini seviyoruz

[Bu mesaj Suark tarafından 03 Temmuz 2005 17:46 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

druid belki warrior kadar iyi tank değil ama shamanda olmayan birsürü tank özelliği var.frenzied regeneration, challenging roar felan derken (arada caster forma geçip dolmuş manasını kullanıp tekrar ayıya döndüğünüde düşünürsek) druidimizin ortalama bir main tank ve mükemmel bir offtank olduğunu görüyoruz...[signature][hline]"The wounds with pain are normal and natural.The pain is the warning of the nature.However, the wounds without the pain are the worst and the most dangerous ones.When you see a soldier with a severed leg who's not screaming, you know that something is wrong."Burakus Sapıtıkus,a Famous Roman General (evet, bu lafı uydurdum.Rome:TW oynarken düşmandan kaçan hafif piyadelerim tek tek atlıların altında ezilirken hem de.ee nolmuş?romalı bi general söyleyince karizmatik oluyoda ben söyleyince niye burun kıvırıyonuz?)

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...