Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Üniversiteler diplomalı işsiz üretiyor...


Zagg

Öne çıkan mesajlar

Türkiye'deki mevcut eğitim sistemi "işsiz üniversite mezunları" üretiyor. Türkiye'de 53'ü devlet 24'ü vakıf olmak üzere 77 üniversite bulunuyor. İstihdam olanakları ve Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu meslekler dikkate alınmadan plansızca açılan üniversitelerden her yıl 230 bin civarında öğrenci mezun oluyor.
[hline]

Ankara Ticaret Odası'nın hazırladığı "Geleceğe Silgi; Eğitimli Küskünler Dosyası" adlı rapora göre, 2001 krizinde 1 milyondan fazla beyaz yakalı işini kaybetti. Bu sayıya her yıl onbinlerce yeni mezun üniversite eğitimli genç ekleniyor.
[hline]

En gözde meslek sahiplerinden biri olan doktorlar bile işsizlik tehdidi ile karşı karşıya... Tıp fakültelerinden her yıl 4 bin 500 civarında doktorun mezun olduğu ve 3 bininin işsiz kaldığı belirtiliyor.
[hline]

10 bin civarında işsiz doktor bulunduğu, önümüzdeki 5 yıl içinde "işsiz doktor" sorununun ciddi bir boyuta ulaşacağı, 2020 yılına kadar ise işsiz doktor sayısının 40 bini bulacağı tahmin ediliyor
[hline]

Türkiye'de "veteriner hekimler" arasında da işsizlik ciddi bir sorun haline geldi. Yaklaşık 18 bin veteriner hekimin 3 bini işsiz. 6 bini de mesleklerinin dışında işlerle uğraşıyor.Sayısı 20'yi bulan veteriner fakültelerinden her yıl 1200 veteriner hekim mezun oluyor.
[hline]

1969 yılına kadar ziraat fakültesi sayısı 4 iken bugün bu sayı 27'ye ulaştı.Ancak bu fakültelerin çoğu ziraat mühendisi ihtiyacından değil politik kararlarla açıldı. Sonuçta "işsiz ziraat mühendisleri ordusu" yaratıldı. Ülke genelinde 35 bin ziraat mühendisi işsiz...
[hline]

Binlerce kimyager, fizik, biyoloji, matematik, felsefe, sosyoloji, tarih, psikoloji bölümü mezunu ile kimya mühendisi, fizik mühendisi, jeofizik mühendisi, çevre mühendisi ve peyzaj mimarı da işsiz... Bir iş sahibi olanların çoğu da öğretmenlik yapıyor.
[hline]

2001 krizinde her 8 mühendis ve mimardan birinin işsiz kaldığı, "işsiz mühendis ve mimar" sayısının 50 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
[hline]

İŞSİZ MÜHENDİSLER DERNEĞİ
[hline]

Üniversite mezunları arasındaki işsizlik öyle bir hale geldi ki, uzun süredir iş bulamayan ve umutlarını yitirenler "İşsiz Mühendisler Derneğİ" "İşsiz Ziraat Mühendisleri Derneği" bile kuruldu.
Türkiye çapında 26 şubesi bulunan İşsizler Derneği'nin üyelerinin yüzde 70'i üniversite mezunu... Bunlar arasında makina mühendisleri, veterinerler ve ziraat mühendisleri çoğunlukta.
[hline]

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIĞIN TOPLUMA MALİYETİ
[hline]

Türk Eğitim Derneği'nin (TED) yaptığı "Üniversiteye Giriş Sisteminin Ailelere ve Topluma Maliyeti Araştırmasına" göre, 2004 yılında ÖSS'ye giren 1 milyon 786 bin 963 öğrencinin üniversite kapısına gelene kadar ÖSS'ye hazırlık için yaptığı harcama tutarı 8.4 milyar dolara ulaştı.
[hline]

Üniversite kapısına gelene kadar kişi başına yapılan ÖSS harcaması ise ortalama 4 bin 711 doları buldu. Bir yıllık ÖSS hazırlık harcamaları 2.9 milyar dolar... 2004 yılı rakamlarına göre öğrenci başına yıllık ÖSS harcaması 1646 dolar.Araştırmada, son 15 yılda 21 milyon öğrencinin ÖSS sınavına girdiği ve bu öğrencilerin ÖSS için yaklaşık 34.5 milyar dolar harcamayaptıkları belirtiliyor. Önümüzdeki 15 yılda ortalama yıllık 2.7 milyon öğrencinin sınava gireceği ve 2 bin dolar harcama yapacakları varsayıldığında bu miktarın 81 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.
[hline]

Araştırmada ayrıca, istihdam yaratmak için 2004 yılı rakamlarıyla kişi başı 90 bin dolarlık yatırım harcaması yapılması gerektiği, 34.5 milyar doların 377 bin 780 kişiye, 81 milyar doların ise 900 bin kişiye istihdam sağlayacak bir kaynak olduğu vurgulanıyor.
[hline]

ÜNİVERSİTE MEZUNUNUN MALİYETİ 28 MİLYAR LİRA
[hline]

Devlet üniversitesinde okuyan, devlet yurdunda kalan bir üniversite öğrencisinin barınma, harç, kitap, yemek, yol ve giyimden oluşan masraflarının aile bütçesi üzerindeki yükü yıllık 7 milyar lirayı buluyor. 4 yıllık bir fakülteyi bitiren üniversite mezununun ailesine maliyeti toplam 28 milyar liraya ulaşıyor.Bu durumda işsiz gezen 317 bin üniversite mezununun sadece toplumamaliyeti 8 katrilyon 876 trilyon lira (6 milyar 574 milyon dolar).
[hline]

Devletin üniversite öğrencisi başına yaptığı harcama yılda ortalama 2 bin 336 dolar (3 milyar 153 milyon TL)... Bu rakam 4 yılda 9 bin 344 doları (12 milyar 614 milyon) buluyor. 317 bin işsiz üniversite mezununun devlete maliyeti 2 milyar 961 milyon dolara (4 katrilyon liraya) yaklaşıyor. 317 bin işsizin topluma ve devlete toplam maliyeti ise 9 milyar 535 milyon dolar (12 katrilyon 876 trilyon lira). Üstelik rakamlara, Türkiye'nin bu nitelikli işgücünden yoksun kalmasının maliyeti dahil değil.
[hline]

ASIL MESLEĞİNİ YAPMA ORANLARI
[hline]

Pek çok üniversite mezunu iş bulamama kaygısıyla asıl mesleklerinin dışın
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Simdi sanırım arkadasın demek istedigi üniversitelerniteliksiz hani hükümetin her ile üniversite kampayası gibi her ilde niteliksiz bos üniversitler onun yerine elimizdeki mevcut üniversitelri dünya sıralamasına sokmak gibi bir arayısları yok ödenek artıma gibi avrupada bütceden yüzde 2 ayrılırken bizde binde 0,2 civarı bisey dir galiba avrupa bunu daha da artırmayı plalıyormus arastırmalarda falan ayrıca cahil fazla demissin ama suan türkiye de okadar cok istihtam yaratılmıyor üniversite mezunlarına ancak doktor falan direk is bulur bell itorpilin yoksa yada ekstra özelligin olması lazım birden fazla dil hatta 33 yada 4 cesitli programaşlrı bilmen lazım tecrübe lazım askerlik sorunu istemiyo artık cogu sirkety yapmam lazı lazımda lazım dogal olarakta adam alacak niteliksiz bir üni mezununu yetistirecek oda haklı bir yerde ...[signature][hline]:))) !!!
........................
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Mike, 25 Haziran 2005 17:10 tarihinde demiş ki:
Cahilliğin, en üst seviyede olduğu bir toplumda, üniversite okuyup işsiz kalıyorsan bu senin aptallığındır arkadaş.


Buda senin görüşün, yukarıdaki rakam gerçekten tartışılacak boyutta, tartışsakta birşey değişemeyecek..[signature][hline]zagG!!
Yav kardeşim ev hanımı nedir ?
Evine bakan hanım bir insandır, ama sen kardeşim kireçlenen makinayı niye söküp bize getiriyorsun, yav kaç sefer dedik hanfendi psikopatlaşmayın biz gelir alırız makineyi...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

IIh ııh...

Alakası yok Türkiyede iş alternatifi çok az.Mesela Belli başlı Bölümler olduğu için, herkez de o bölümü seçmek istediği için, Puanı iyi olan eziyo.Unilerin %70 i ya halkla ilişkiler okuyo yada Hukuk.Sonrada niye iş yok? nerde iş? dersin... Az rehabet gören yere git.Illa ben bilmemne olcam diye kasma yani.Bak öğretmenlerimize.Hem öğretmenlik hemde peynir,mısır satarak geçim yapıyorlar.Bu devirde (türkiye için geçerli) öyle ben şu işi isityorum,Bu işten başka bi işte çalışmam Mantığını gullanırsan galırsın öyle sap gibi ortada.[signature][hline]Kendisine yeni bir sayfa açar.Hayata hep güleryüzlü başlar :>
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

is tanimlari ortada olmadigi icin boyle oluyo.

hicbir zaman uni = is degildir.

bazi isleri uni mezunlari yapmaz; teknik lise vs. mezunlari yaparlar. ama ulkemde muhendisleri arabanin altina yatirmaya can atiyolar.

eger bi cahillik varsa ortada, bence asil cahillik universiteyi oldugundan farkli gormektir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İşsiz kalmanın en büyük sebebi ülkemizdeki egitim sisteminin cok agır olmasıdır.bu egitim sisteminde basarılı insanlar genelde kitaptan cıkıp hayata atılıyor gibi bişey o yüzden diplomalı işsizlerin olması cok dogal ülkemizde okuma sartları cok zor ama okuyupta kendini geliştiremezsen iş bulmak daha da zor...[signature][hline] _Kusuk_

Aut disce aut discede.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

aslında bazı yerlerde iş varda o yerlere talep yok şu an

gidin sorun isterseniz şu an trde ciddi pilot açığı var hem uçak şirketleri hem özel şirketler falan pilot bulamıyor resmen yok ülkede :)

dr lar içinde baya bi iş potansiyeli var diye biliyorum ben, hatta 50k civarı dr açığı var demişlerdi geçen cnntürk'te yada ntvde bişi tartışırken. ama doğu tarafına gidip çalışmak istemiyor kimse. yada borç takıp giden hastalar yüzünden (sadece ist.da son 2 yılda 5.3 milyon kişi yapmış bunu) zaten - de olan hastaneler yeni dr alamıyorlar bünyelerine.

ayrıca uni dediğin şeyin amacı işçi üretmek değil teknoloji bilim vb üretmektir aslında. discovery c. yada national g. kanallarındaki tüm belgeselleri bilmemne universitesindeki birileri yapıyor hep bilmem dikkat ettiniz mi :)

ama bizim ülkede sadece lisenin biraz zor hali (ki gene herkes kopya çekerek geçiyor zaten sınavları falan unide.).

tabi bide bizde bi büyük fabrikaya vb kapağı atıp kurtulmak mantığı hakim olduğu için uniyi bitirince şöle bi iş kurayım yanımda 20 kişi çalışsın iş imkanı yaratayım, yada ok dr/mühendis oldum 1-2 büyük şirketten sponsor bulup kendime bir ekip kurup şu şu konu üstüne araştırma yapayım geliştireyim olayıda yok zaten genel olarak. halbuki iş böyle yaratılır.

bide aslında birçok iş için uni mezunu olmak gerekmediği halde nedense herkes uni okuyup sonra alakasız bir iş yapmakta, sadece benim tanıdığım 2-3 kişi var uniden sora okuduğu bölümle tamamen alakasız olarak bi yere lokanta falan açmayı düşünen. bizde genel olarak kendine iş imkanı yaratabilen pek kimse yok bunun ekonomik durumlada bi alakası da yok sadece kafatasının içindeki organı biraz çalıştırmakla vede oturup yapmakla ilgisi var.

en ilginci de çoğu insan gittiği bölümün aslında ne iş yaptığını bile bilmiyor, 2 sene nete girdim/bilg kullandım diye mühendislik okuyan çok insan var ama 2 matematik 3 matrix dersi gelince önüne apışıp kalıyorlar bişi olamıyorlar doğal olarak.

kendini geliştirme kısmına girmek bile gereksiz zaten o "a must".

ama bunuda pek yapan yok bilg. programcılık okuyup da 2 satır kod yazamayan yada reklamcılık okuyup 2 senaryo üretemeyen çok adam var benim unide mesela :)[signature][hline]FR - Wow - MM - G.Spot - Life - NwN-II
Training is nothing, Will is everything
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

artık çocuklarımız baba buyuyunce beygir muhendisi olucam diyecekler herhalde. biz derdik küçükken astronot olucam yok doktor olucam fln diye. :)[signature][hline]Feror ego veluti - sine nauta navis,
ut per vias aeris - vaga fertur avis...
Quidquit Venus imperat - labor est suavis,
quae nunquam in cordibus - habitat ignavis.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Norak, 27 Haziran 2005 19:22 tarihinde demiş ki:

ayrıca uni dediğin şeyin amacı işçi üretmek değil teknoloji bilim vb üretmektir aslında. discovery c. yada national g. kanallarındaki tüm belgeselleri bilmemne universitesindeki birileri yapıyor hep bilmem dikkat ettiniz mi :)

ama bizim ülkede sadece lisenin biraz zor hali (ki gene herkes kopya çekerek geçiyor zaten sınavları falan unide.).



kesinlikle.

üniversitenin amacı bireyin son eğitim/öğretim döneminde tamamiyle üretime ve girimşiliğe yönlendirmektir. bu yüzden bir üniversitenin-evrensel normlarda- kalitesini belirleyen makale sayısı, araştırmaları, patentleridir. oysa türkiyede üniversitede okumak lisenin zorlaştırılmış halinden farksız. türk eğitim sisteminin her aşamasında öğrencilere sadece bilgi veriliyor, bir nevi psikopat yetiştiriliyor. en basitinden, adamlar hidroliz deneyini ezbere biliyor ama ispirto ocağını yakmaktan aciz. ve dünyayı kitaplardan ibaret sanan bu insanları sonra hayata salıyoruz.

sonuç; hayatından memnun olmayan müh.-doktorlar ya da umutsuz işsizler ordusu.[signature][hline]"zamanı gelmiş bir düşünceyi durdurabilecek hiçbir ordu tanımıyorum"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...