Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Fizik sorusu.

Zopik

Öne çıkan mesajlar

Az önce ünideki hocama danışmak için bir mail attımda buraya da c/p yapayım aynısını. Belki ilgilenen/fikir veren olur.
--------------------

Az öncede konustuk gerci ama ben tekrar anlatayim;

Hani kalksak desek ki hadi ucalim. Nasil yapariz nasil ederiz diye bir dusunduk pek birsey bulamadik.

Dedik ki dusunurken; helikopter benzeri bir alet olsa, yine ayni tip pervaneleri olsa tepesinde.

Kanat acikligi toplam X metre olan iki kanat(pervanenin kanatlari iste) ekledik once. Sonra bu kanatlari dondurmek icin t zamanda n devir yaptiracak bir motor ekledik. Birde icine oturacak deli bi adam bulduk. Hersey tamam : )

Simdi merak ettigimiz olay su: Biz bu aleti havalandirmak icin aletin toplam m agirligina karsilik hangi kanat acikligina+kanat genisligine ve hangi t zamaninda kac devir yaptirmaya ihtiyacimiz var ? Nasil hesaplarim ben bunu?[signature][hline]Selçuk Erdem'den önce de zopik'tim ben...

[Bu mesaj Zopik tarafından 01 Temmuz 2005 23:00 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Hm pek değil aslında. Şöyle ki, m ağırlığına önce kafadan bir değer verip sonra ona göre gereken kuvveti hesaplamak lazım. Ama o kuvveti nasıl hesaplayacağımı bilmiyorum. Sonuçta ağırlık yerine m desem bile birinci formül çıkacak. İkinci olarak o kuvveti yaratacak kanat açıklığını ve devir sayısını bulmak lazım. Eh burayada ilk formülden m gelecek zaten. Son olarak o uzunluktaki kanat için kaç devir dönerse ikinci basamaktaki kuvveti yaratabileceğimizi hesaplamak kalıyor. Böylece her aşama en fazla 2 bilinmeyenli olduğu için kolayca formül hesaplanabilir diye düşünüyorum ben.[signature][hline]Selçuk Erdem'den önce de zopik'tim ben...
Sosyal ağlarda paylaş

Kuyruk motorunu filan de koydunuz mu yoksa gercekten de cok deli bir adam bulmaniz lazim.

Kaldirma kuvvetini hesaplamaniz icin pervanelerle ilgili daha cok bilgi olmali. Pervanelerin acisi, sekli filan cok onemlli bu tur seyler bilgisayarla hesaplaniyor onu bilmeden birsey soylemek olmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

evet o da var işin içinde. Aklıma gelmedi değil aslında ama direk helikopter tipinde bir model geldiği için gözümün önüne standart bir şekil ve açı olarak düşünmüştüm. O yüzden hesaba katmadım pek ama haklısınız. Onuda düşünmek lazım.

Bu arada şekil standart olacağı için sadece açı kalıyor geriye : )[signature][hline]Selçuk Erdem'den önce de zopik'tim ben...
Sosyal ağlarda paylaş

said:
malcolm, 01 Temmuz 2005 23:10 tarihinde demiş ki:
Kuyruk motorunu filan de koydunuz mu yoksa gercekten de cok deli bir adam bulmaniz lazim.

Kaldirma kuvvetini hesaplamaniz icin pervanelerle ilgili daha cok bilgi olmali. Pervanelerin acisi, sekli filan cok onemlli bu tur seyler bilgisayarla hesaplaniyor onu bilmeden birsey soylemek olmaz.
kuyruk motoru aklımda ama eklemedim buraya. sadece bu kısmını hesaplamak istiyorum çünkü. kuyruk motoru bu kısımdan sonra oldukça basit gelecektir :)[signature][hline]Selçuk Erdem'den önce de zopik'tim ben...
Sosyal ağlarda paylaş

• Admin
3 bilinmeyen 5 bilinmeyen degil bu işin olayı
birkere lineer bir sistem değil
o nedenle sen sistemin her birimini lineer hale getirmek için uğraşıcaksın
ilk etapta bunları bir denklem gibi yazıcaksın
ama sıra ile
her unsur için bir denklem olucak
havanın sürtünmesinden tut ucagın yer cekimi etkisi ile yapacagı agırlıgın kuvvet olarak karsılıgına kadar her unsur için denklem kurucaksın
mesela bu denklemler 10 tane mi etti
içlerinden lineer olmayan denklemleri cıkarıcaksın
bu denklemleri otomatik kontrolde lineerleştirmek için kullanılan bir yöntem vardı bak adınu unuttum şimdi :) onunla lineer hale getirip en az hatay ıverecek şekilde tekrar düzenleyeceksin
sonra senin elinde kabaca 2 unsur olacak
birisi senin ucagı kaldırmak için harcayacagın enerji
diğeri ise ucagın yere dogru agırlıgından dolayı uygulayacagı kuvvet
bu 2 si eşit oldugunda denklemin çözülecek
yardımcı ve parazit unsurlar olacak tabi onları hesaplamak feci kasış :P
bu soruyu fizik hocan tek basına çözemez :)[signature][hline]G3NK
DC++ Paticik Unofficial Hub:paticik.no-ip.org:411
zitem illede zitem
Sosyal ağlarda paylaş

• Admin
hayır ben işin nasıl yürümesi gerektigini biliyorum
ama matematigim iyi degil
birde suan zamanım yok çözmek için
şunu söliyim ama sen bunu 1 hafta ugraş
çöz
yanlış çözeceksin :)
illaki yani.. kaçarı yok hehe
olaya lise fiziği gözü ile bakarsan patiden birisi 20-30 dk da çözüp koyabilir

mesela olay basit
f=m.a demi
al sana formül direk gidersin burdan
motor devir sayısı falan filan kafanı karıştırmasın
ne gerek var ki ona
motorun gücü bellidir dk da kaç devir döndügü bellidir
motor mesela dk da 5000 devir yapıyorsa
bunun kaldırma kuvveti newton olarak zaten bilirsin
yada sen piyasada bana 20000 newtonluk kaldırma kuvvetine sahip motor gerekiyor diye ararsın
motoru sıfırdan yapmıyosun bu soru için..

onu hesaba kattıgında olaya farklı bakıslar olacak
motor ucagın kanadına üflemiyor
yani kanat açıklıgı ve egimi ucagın ucarken havanın kanatlarına sürtmesi ile ucagın havada kalmasını saglıyor
senin motorun ucagı yerde iken belli bir hıza ulastırmalı
bunu saglayacak degerleri bulursun
buna ek olarak ucagın kanatları mesela 15 derece egimde diyelim
ve ucak yerde 400 km hıza ulastı diyelim
400km hızda giderken kanatlara sürten havanın uygulayacagı kuvvet 15 derecenin sinüs ü ile carpılınca ucagın agırlıgından büyük cıkıyorsa ucak havalanacaktır.
kabaca böyle çözersin zaten
ama işin içine bozucu unsurlarıda katmalısın
unide okuyorsun sen lise öğrencisi buraya kadar zaten yapar
ki sordugun soru içerdigi detaylar itibari ile daha cok lise fiziğini andırıyor
hadi olsun seni mi kırıcam anca uni 1 fiziginin kolay kısmı :)
yada ne bilim belki sırf bizim bölümde cok kasış gösteriyorlar dersleri :)[signature][hline]G3NK
DC++ Paticik Unofficial Hub:paticik.no-ip.org:411
zitem illede zitem
Sosyal ağlarda paylaş

dyna ben sana helikopter olcak diim (uçak tipinde değil) bu kabaca sen motor devri kısmını bi daha düşün :)

birde yaptığım şey algoritma mantığı. önce en kaba haliyle düşünürsün, sonra detaylandırırsın istediğin ya da mümkün derece..

şu mısırlar bitsin elimin yağını bi temizleyeyimde daha detaylı anlatırım gerekirse :)[signature][hline]Selçuk Erdem'den önce de zopik'tim ben...
Sosyal ağlarda paylaş

Eger pervanenin kac devirde ne kadar itme yaptigini biliyorsan zaten soru cok kolay olur.

Pervane kanatinin uzunlugu aslinda cok da onemli degil. Kanat uzadikca zaten hava surtunmesi artacagi icin pervaneyi cevirmek zorlasacaktir ama bu sefer kanat uzun oldugu icin kanata daha cok yuk binecek (kanatin en uc kismi cok hizli donecektir). Kisaca uzun kanat=dusuk devir ama kanata daha cok yuk biner, kisa kanat=yuksek devir ama kanata az yuk biner.

[spo1=sonuc]Bunlarin iyi bir dengesini bulman lazim tabi bu benim soyledigim cok teorik oldu ama sonucta bu tur sorulari cozmekte fizikcilerin isi benim degil :)[/spo]
Sosyal ağlarda paylaş

Zaten benim basit dedigimde pervanenin seklini filan bildigimizi sayiyorum. Yani diyicek ki bu pervane dakikada x devir yaptiginda y kadar bir itme gucu olusur. Bizde buna gore y>m agirligi olmasi icin gereken devir sayisini ve bunun icin gerekli motor gucunu bulucaz. Ama isin icine pervane tasarlamak filan girerse zaten kimse basa cikamaz.
Sosyal ağlarda paylaş

ya bu tip birşeyde aerodinamik fln çokta önemli değil. bu sapmalar olmaz değil olur ama 10 metre gidip 1 metre sağa sola sapma yapan bir araç yapıldıktan sonra bile sorun giderilebilir. zaten büyük ihtimalle iskelet halinde kalacağı için sürtünme katsayısını arttırıp, aerodinamik hesabı yapacak bir olayda olmayacak.[signature][hline]Selçuk Erdem'den önce de zopik'tim ben...
Sosyal ağlarda paylaş

benim hatırladıgım saglam bi lagrange denklemi yazılıodu bunu çözmek için.

ancak zaten bu bilgilerle bi denklem üretmek mümkün degil. bi denklem yazabilmek için helikopterin aerodinamik yapısı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. aerodynamikten kasıt şekil şemal degil, helikopterin aslında nasıl uctugu: yani pervanenin dönmesinden dolayı nasıl bir force üretiliyor, hangi yönde. mesela güclü dönen pervane yukarı doru bir cekim gücü olusturur ancak bunun yanında bir de havadan dogan bir +/- güc vardır. Bunlar tam olarak nası etki eder falan filan..

Bunları bildikten sonra cok bilinmeyenli bir lagrange denklemi yazıp çözüosunuz, ama asıl sorun o denklemi yazmakta zaten :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...