forgiver Mesaj tarihi: Haziran 12, 2005 Mesaj tarihi: Haziran 12, 2005 daha önceden yapıyodum sanki ama defterde bir soru vardı, ya cevabı yalnış yazmışım yada daha önce yaptıklarım yalnıştı, logaritmadan kurtulamadım. soru şöle a=log(x/y) burda "a" ve "y" biliniyor banada x lazım. ama hesap makinasında logun tersi olarak bildiğim e^x(e üzeri x) yapınca, defteredeki cevapla tutmuyo sonuç kısaca log. eşitini biliyorum ve logdan kurtulmak istiyorum, hesap makinasında hangi tuşu kullancam.[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
mdma Mesaj tarihi: Haziran 12, 2005 Mesaj tarihi: Haziran 12, 2005 ya benim (casio5500) ve arkdaşlarımın makinalarında sadece e ve 10 tabanındaki loglar ve ters loglar yani hesaplanıyor. sen e^x demişsin. bu değer e tabanında logx in tersidir. yani verdiğin formulde y=e ise alacağın ters logaritma e^x dir. gelelim soruna a=log(x/y) ise a^y=x olmalı x'i bu şekilde bulabilirsin. bir kaç detay daha hesap makinasında e^x log(x/e)nin tersi, 10^x 'in tersi ise log(x/10) dir. yani 10 tabanındaki logaritmanın tersidir.[signature][hline]Feror ego veluti - sine nauta navis, ut per vias aeris - vaga fertur avis... Quidquit Venus imperat - labor est suavis, quae nunquam in cordibus - habitat ignavis. [Bu mesaj mdma tarafından 12 Haziran 2005 14:37 tarihinde değiştirilmiştir]
forgiver Mesaj tarihi: Haziran 12, 2005 Konuyu açan Mesaj tarihi: Haziran 12, 2005 ııh kafam almadı. şöyle yazayım, daha basit anlatsan şimdi y=log(a) y yi biliyorum, a yı hesap makinasında hangi tuşa basarak bulurum ben e^x (y) yapıyorum bu doğru mudur?[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
forgiver Mesaj tarihi: Haziran 12, 2005 Konuyu açan Mesaj tarihi: Haziran 12, 2005 bide tersini almak derken; logaritmadan kurtulmak manasında[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
mdma Mesaj tarihi: Haziran 12, 2005 Mesaj tarihi: Haziran 12, 2005 sanırım yukardaki yazdığımda bende biraz karıştırmışım. şimdi makinadan tekrar baktım ahanda doğrusu. y=log(a) ise 10^y=a dır. a'yı boyle bulursun. makinada bulanan ters logaritma budur. y=log(a/e) ise e^y=a dır. e burda bizim pi sayısı gibi bi sabittir. eğer lise logaritması fln çalışıyorsan pek kullanılmaz orda sanırım. ayrıca makinalarda log(a/e)=lna diyede geçer aynı şeydir. ilk mesajındaki a=log(x/y) ise y^a=x dir. x ide bu şekilde bulabilirsin.(ustteki msgde burda hata yapmışım) edit:bi ornek yapıyım sana mesela log(5/10)=0.698 dir. bunu hesapmakinasında log 5 diyerekten bulursun.ama biz burda 5 i bilmiyoruz diyorsun senin soruna göre. yani: log(x/10)=(yaklaşık)0.698 diyorsun. yanılıyormuyum? burda x i bulmak için x=10^0,698 yaparız burdanda x=4.988 cıkar yani yaklaşık 5 olay budur. [signature][hline]Feror ego veluti - sine nauta navis, ut per vias aeris - vaga fertur avis... Quidquit Venus imperat - labor est suavis, quae nunquam in cordibus - habitat ignavis. [Bu mesaj mdma tarafından 12 Haziran 2005 15:29 tarihinde değiştirilmiştir]
forgiver Mesaj tarihi: Haziran 12, 2005 Konuyu açan Mesaj tarihi: Haziran 12, 2005 örnekten daha iyiy anladım tşk.[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Cthulhu Mesaj tarihi: Haziran 13, 2005 Mesaj tarihi: Haziran 13, 2005 bizim dersanedekki hocanın log. anlatım lafıdır.. "tabana kuvvet" bunu kullanıp karıştırmam hiç..sonuç tabana kuvvet olarak alınır ve log içindeki sayıya eşitlenir..[signature][hline]herkes, düşlerinin büyüklüğü kadar özgürdür.(chE) [b]karakedi, 26 Mayıs 2005 14:37 tarihinde demiş ki:[/b] evet arkadaşlar, ne yazık ki sistem adminimiz mal.. Yeni Rockı | Üstüne Şehir Örten Şehir [/b]
dasaaa Mesaj tarihi: Haziran 13, 2005 Mesaj tarihi: Haziran 13, 2005 Hesap makinenizin SOLVER komutu varsa uğraşmanıza gerek kalmaz. Denklemi yazar ve çözmesi için gerekli tuşa (RUN,EXE,ENTER vs.) basarsınız. Sağ üstte çıkan yanıp sönen kare işlemin yapıldığını gösterirken siz kafanıza göre takılırsınız (log alma işlemi sırasında biraz zor takılırsınız, keza şıp diye sonuçu yansıtır ekrana) Evet teknolojiyi seviyoruz...
dasaaa Mesaj tarihi: Haziran 13, 2005 Mesaj tarihi: Haziran 13, 2005 Ayrıca bir ekleme daha yapmamın yerinde olacağını düşündüm. Üniversitelerde (mühendislikte) hesap makinesi en önemli yardımcınızdır. Kaliteli makineye bir kere para verin ve ömür boyu kullanın. Gerek solver, gerek grafik çizimini içeren bir makine sınavlarda vs. vakit kaybetmenize engel olacaktır. (~ve hatta açılmamışsa hesap makinesi başlığı açıp hangi markalar iyidir, özellikleri fiyatları incelenebilinir)[signature][hline]Yazdıklarımla ilgili bir soru(/n) olması durumunda "özel mesaj" atarsanız daha hızlı yanıt alırsınız
forgiver Mesaj tarihi: Haziran 13, 2005 Konuyu açan Mesaj tarihi: Haziran 13, 2005 sınava götürmeyi unuttum :) sabah masamın üzerinde untumuşum gine pahalıya patladı, çarpmaya üşendim, aklımda kalan sonucu yazdım(deney sordu), bakalım işlem hatasıdiye, az puan kırar işalla geçen sınavda logaritmayı yalnış hesaplamaıştım, en azından hala hesap mak. kullanmıyosunuz geyiği olmuıyacak.[signature][hline]be the vanquisher, to forgive [Bu mesaj forgiver tarafından 13 Haziran 2005 19:20 tarihinde değiştirilmiştir]
mdma Mesaj tarihi: Haziran 13, 2005 Mesaj tarihi: Haziran 13, 2005 valla ben işlem hatası yuzuden 65 fln alacakken 35 almışım istatislikten. hocadan hocaya değişiyor valla.[signature][hline]Feror ego veluti - sine nauta navis, ut per vias aeris - vaga fertur avis... Quidquit Venus imperat - labor est suavis, quae nunquam in cordibus - habitat ignavis.
hired_gun Mesaj tarihi: Haziran 13, 2005 Mesaj tarihi: Haziran 13, 2005 said: dasaaa, 13 Haziran 2005 16:11 tarihinde demiş ki: Ayrıca bir ekleme daha yapmamın yerinde olacağını düşündüm. Üniversitelerde (mühendislikte) hesap makinesi en önemli yardımcınızdır. Kaliteli makineye bir kere para verin ve ömür boyu kullanın. +1 kesinlikle bu sene ne yapti isem makineme borçluyum ..[signature][hline]*Animelist.xls *Proud member of RELAXOLOGY *RELAXOLOGY @ GARAJ.ORG
Öne çıkan mesajlar