Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

L-Carnitine ve Zayıflama


Xaero

Öne çıkan mesajlar

L-Carnitine Ürünleri



L-Carnitine'in Metabolizmadaki Rolü


Basitçe anlatmak gerekirse, L-Carnitine hücresel metabolizmada aktif hale gelmis yag asitleri için bir alici ve depo gibi davranir. Böylece L-Carnitine yag parçalanmasi ve enerji üretiminde önemli rol oynar. Temelde, yag bir alkol molekülüyle birbirine bagli üç yag asidinden olusur ve yagdan enerji üretilmesi, yag asitlerinin hücreden mitokondriye tasinmasi gerekir, bu da L-Carnitine tarafindan saglanir. Mitokondride, yag asitleri parçalanir ve enerji üretilir. Bu yüzden L-Carnitine'in etkisi, yag dengelenmesi ve enerji üretimi için önemlidir.

L-Carnitine'in ikinci islevi, kisa yag asidi zincirlerini mitokondriden cytosol'a getirip götürmesidir. Bu, yag yakmanin ve enerji üretiminin mitokondride sürmesine olanak saglar. Mitokondri, hücrenin "güç kaynagi" ya da "hücre motoru" olarak adlandirilan parçasidir; çünkü enerji burada üretilir. L-Carnitine ve en az üç enzim içeren bir tasima sistemi, uzun yag asidi zincirlerini mitokondriye tasirlar.


L-Carnitine ve Egzersiz


Neden egzersiz yapmiyorsunuz? Su cevaplar tanidik geldi mi: "Yeterli enerjim yok", "çok çabuk yoruluyorum" ya da "sonrasinda her yerim agriyor". Haberler iyi; L-Carnitine bu durumlarin hepsine yardim etmekle kalmaz, fiziksel performansinizi da arttirir! Yag ve karbonhidrat, fiziksel egzersiz için gereken enerjiyi üretmekte kullanilan öncelikli yakitlardir. Metabolizmadaki islevi nedeniyle, L-Carnitine egzersiz performansinda önemli rol oynar. Spor meraklilarina, klinik çalismalar sonucunda belirlenen L-Carnitine ilaveleri önerilebilir: Egzersiz sirasinda, kaslardaki L-Carnitine miktarinda düsüs yasanir. Dayaniklilik gerektiren sporlarla ugrasanlarda L-Carnitine takviyesi kondüsyonda artisa yol açar. L-Carnitine sporcularda solunum sayisini da düsürür.

Arta kalan karbonhidrat yorulmayi geciktirecek ve egzersiz performansini arttiracaktir. L-Carnitine alinmasinin, kaslarda protein depolanmasini sagladigini belirtmek de yerinde olur. L-Carnitine, "hafta sonu sporculari" dedigimiz, yalnizca hafta sonlari spor yapanlarin egzersiz çalismalarinda da çok yararlidir. Bu konudaki klinik deliller, L-Carnitine alinmasi laktik asit birikimini azaltir ve böylece yorulmayi geciktirir. Bu önemli bir gelismedir, çünkü yorgunluk yüksek düzeyde fiziksel aktiviteye engeldir.


L-Carnitine ve Kilo Kontrolü


Vücuttaki fazla yaglarin saglik açisindan sakincali olduguna süphe yok. Son günlerde, dogal saglik sanayinin gelismesiyle, kilo kontrolü konusuna güvenli ve etkili yaklasimlar arandi. L-Carnitine, bu yollarin en gelecek vaat eden ve en güvenli yollarindan biridir. L-Carnitine takviyesi, depolanmis yaglari, kaslarda protein depolanmasiyla azaltarak daha ince bir vücut saglar. Klinik arastirmalar, L-Carnitine'in (ideal vücut agirligina yaklasarak) önemli derecede kilo kaybina ve bir zayiflama programinda yardimci bir bilesen olarak kullanildiginda, vücuttaki yag miktarinda belirgin azalmaya yol açtigini göstermistir. L-Carnitine ayrica krom picolinate baska diyet asitleri ve diyet lifi ile birlikte kullanildiginda daha etkilidir. L-Carnitine, yag asitlerinin parçalanmasini hizlandirarak, kalori yakma hizini sabitleyerek, protein (kas) sentezlemesini saglayarak ve istahi bastirarak kilo kontrolüne yardim eder. Klinik arastirmalar göstermistir ki, L-Carnitine takviyesi bir zayiflama programinda kullanildiginda belirgin sonuç alinmasini saglar.

L-Carnitine, yag asiti metabolizmasinda ve enerji harcanmasinda çok önemli rol oynayan bir besin kaynagidir. Uzun zincirli yag asitlerini hücre enerji santralleri olan Mitokondri'lere tasir ve enerji seklinde kullanima sunulmasini saglar. Böylece vücutta istenmeyen yaglarin enerjiye dönüsmesine yardimci olur. Yag baglanmalarini bu sekilde önleyen L-Carnitine, önemli glikojen depolarinin korunmasini saglayarak performansli, basarili ve vücudun dayanikliliginin arttigi bir antreman imkani saglar.

Ayrica, L-Carnitine, düzenli spor ve düsük kalorili az yagli beslenme ile etkisini çok daha çabuk gösterir.

Stres altinda iken günlük L- Carnitine gereksinimi 1200 mg. a kadar yükselir. Bu durumda vücudumuz L-Carnitine ihtiyacini kaslarimizdaki proteinleri parçalayarak karsilar. Vücudumuz 1 gr. Carnitine üretebilmek için 30 gr. kas kitlesini eritir.

Carnitine'in büyük rolü yag yakma ve hizli enerji temin rolüdür. Carnitine, yag asitlerini hücredeki mitokondriye (yag yakma odasi) tasir. Yagin yakilmasi hizli enerji (fuel) verir. (Glikoz ve protein yakimina göre 6 kat hizli enerji). Carnitine, sporcularin bedensel performans potansiyellerini holistik (bütünsel) olarak yükseltir ve onlari kisa bir sürede gerçekten saglam ve fit hale getirir. (Carnitine, zaten dogal olarak vücutta bulundugu için, performansi %30'un üzerinde arttirdigi halde doping sayilmamaktadir). Kaslarin gücünü
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...